yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 29.12.2016
    ככה לא בונים שוויון
    אלינור דוידוב

    "תבקשי מאבא שלך", אמא שלי אמרה לי. ילדה קטנה וכבר נמצאת באמצע, בין אמא לאבא. כבר מתמצאת בעניינים כספיים לא לי. כבר מבינה שלמשבר המשפחתי הנוראי שחוויתי יש משמעויות שנמדדות בשקלים חדשים. דמי המזונות אף פעם לא הספיקו, ועל אף ההשקעה של אבא שלי בבריאות שלי, בשיעורים פרטיים ובאספקטים אחרים של חיי, אמא שלי תמיד הייתה האחראית המרכזית לכלכלתי, ושילמה על כל מה שהיה צריך, גם אם לא קיבלה מחצית מהסכום מאבי. כמו אמא שלי, ממשיכות רוב האמהות הגרושות לכלכל את ילדיהן, לפעמים בלי מזונות כלל, לפעמים עם מזונות מופחתים, נלחמות כלביאות למען ילדיהן. הצעות החוק החדשות בנושא המזונות עלולות להחמיר את המצב הזה כפליים.

     

    בעשור האחרון מתקיים מאבק אכזרי על נושאים מהותיים בעולם דיני המשפחה בישראל. תוצאות המאבק הזה קשות, ומי שמשלמים את המחיר הגבוה ביותר הם ילדי הגירושים ואמותיהם. במדינה שבה כל ילד שלישי עני, ולמעלה מרבע האמהות החד־הוריות עניות, איננו יכולים להרשות לעצמנו לסכן אותם עוד יותר. אבל הרוח הנושבת מכיוון המדינה והכנסת אינה מבשרת טובות. החתירה המדומה ל"שוויון" בתשלום המזונות לא תעזור לשליש מהנשים הנסחטות במהלך הגירושים שלהם, היא לא תעזור לאלפי מסורבות הגט, והיא גם לא תעזור לשליש מהגרושות שאינן מקבלות מזונות כלל מבעליהן לשעבר (על פי נתוני ביטוח לאומי וההוצאה לפועל). הצעות החוק של ח"כ יואב קיש וההצעה העתידית של שרת המשפטים איילת שקד גם לא יעזרו ללמעלה מ־70% מהנשים שמרוויחות פחות מבני זוגן.

     

    צריך לומר את זה בקול רם וברור: הצעות החוק הללו קודמו באגרסיביות על ידי הקיצוניים מבין ארגוני הגברים, כגון "א' זה אבא", ומטרתם המוצהרת היא אחת – לא לשלם מזונות לילדים כלל. כן, כי אם במקרה שכחתם, מזונות אינם מיועדים לנשים, אלא לילדים המשותפים. בסכומי המזונות אי־אפשר לטוס לחו"ל או להזמין לילה בבית מלון, כי כבר עתה סכומי המזונות בישראל הם מהנמוכים בעולם המערבי, ואם מישהו באמת מאמין שאפשר לכסות איתם את ההוצאות על הילדים, או אפילו חצי מהן, הוא הוזה במקרה הטוב או אינטרסנט במקרה הפחות טוב.

     

    ההמשך הצפוי של הצעת החוק לביטול חזקת הגיל הרך היא הצעת החוק שתטפל במזונות, כך שכל מי שיקבל משמורת משותפת יזכה גם להפחתה משמעותית במזונות. זוהי הוכחה חד־משמעית למטרה הראשונית של ח"כ קיש וארגוני האבות הגרושים: לא מדובר בניסיון אמיתי ליצור שוויון בין נשים וגברים, אלא בניסיון להקל על גברים בתשלומי המזונות, גם אם על חשבון טובת ילדיהם.

     

    אז מה המצב כיום ואיך הצעות החוק בנושא המזונות רוצות לתקן אותו? המצב היום הוא שביותר מ־85% מהבתים בישראל האם היא עדיין המטפלת העיקרית בבית ובמשפחה, לכן גם לאחר הגירושים היא ממשיכה לנהל, לרוב כמעט לבדה, את ענייניהם של ילדיה, לא רק מבחינת ההוצאות הכספיות, אלא גם מכל שאר הבחינות (חינוך, בריאות, חברה וכן הלאה). ולכן, כשאומרים לכם שיש היום שוויון, ויש "אבות חדשים", ויש המון נשים קרייריסטיות שמרוויחות יותר מגברים, ויש משמורת משותפת והכל נפלא ונהדר - זכרו תמיד לחזור אל המספרים ואל הנתונים. המספרים והסטטיסטיקות, שאינם יפים ומעניינים כמו מצג השווא האידיאלי שהיינו רוצים לחיות בתוכו, הם אלה שמספרים את הסיפור האמיתי.

     

    הדרך לשוויון בין נשים וגברים עוד ארוכה מאוד. ובכל זאת, מה עם המקרים שבהם האישה מרוויחה יותר? ומה עם המקרים שבהם האב מגדל את הילדים בעצמו? התשובה לשאלה הזאת ברורה וחד־משמעית: במקרים המעטים ויוצאי הדופן הללו בהחלט יש מקום לתשלום מזונות של נשים לגברים. אבל חוק צריך לחשוב על הרוב, ולדעת איך להוציא מן הכלל את המקרים המיוחדים. חוק שמקדים את זמנו, בהתבסס על הרצון לחיות בעולם שוויוני, תוצאתו אחת: פגיעה שלא ניתן יהיה לתקנה בחלשים ובמוחלשים ביותר – הנשים והילדים.

     

    ההפיכה המתקרבת בדיני המשפחה בישראל אסונית ומיותרת, וצריך וניתן לעצור אותה כעת. שינויים בתחום דיני המשפחה חייבים להיעשות כמקשה אחת, תוך הסדרת מכלול ההיבטים והסוגיות הכלולות בהם. לא ניתן לשנות את חקיקת המזונות מבלי לתת את הדעת על ההשלכות שיש לשינויים אלה על הסוגיות האחרות הכרוכות בעניין. למשל, אכיפת הסדרי ראייה, תיאום הורי, סחטנות הגט ועוד. ביטול הזיקה של המזונות לדין האישי הדתי וקביעת דין אזרחי אחיד שלפיו האחריות והחובה לתמוך כלכלית בילד יוטלו באופן שווה על שני ההורים, בהתאם ליכולת הכלכלית של כל אחד מהם ובהתחשב במידת הטיפול שכל הורה מעניק לילד – עקרונות שעליהם המליצה ועדת שיפמן – הם עקרונות ראויים. אבל יש ליישמם בזהירות רבה, במיוחד כיוון שלא מתכוונים להוציאאת שאר הליכי הגירושים אל מחוץ לדין האישי, וכי מדובר בסיכוי גבוה לפגיעה במי שגם ככה סובלים מאפליה ומעוני – אמהות וילדים.

     

     

    הכותבת היא מנהלת הקמפיין נגד ביטול חזקת הגיל הרך ומרכזת מטה הארגונים למען ילדים בחזקת הגיל הרך

     


    פרסום ראשון: 29.12.16 , 16:48
    yed660100