yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 30.12.2016
    רב וקאדי יצורפו לוועדה להפסקת היריון
    כשאישה מגיעה לוועדה להפסקת הריון, היא נמצאת באחד המצבים הרגישים בחייה - רגע לפני שיוכרע האם העובר שבבטנה ידון לחיים או למוות • הצעת חוק חדשה מבקשת להגביל את מספר ההפלות המבוצעות בישראל - ולהכניס איש דת לוועדה • "נוכחות של איש דת", טוען ח"כ יהודה גליק, "דווקא עשויה להקל על הנשים"
    עמיחי אתאלי | כתבנו בכנסת

    יוזמה משותפת לחברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה: צירוף רב וקאדי לוועדה להפסקת היריון.

     

    ביום שני הקרוב תערוך הוועדה לקידום מעמד האישה דיון בנושא שצפוי לעורר סערה: חברי הכנסת יהודה גליק (ליכוד) ועבד אל־חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת) הגישו באחרונה, כל אחד בנפרד, בקשה לדיון מהיר בוועדה תחת הכותרת: "הצורך לצרף איש דת לוועדה להפסקת היריון".

     

    כיום, על פי תקנות משרד הבריאות מונה הוועדה להפסקת היריון שלושה אנשים: רופא נשים, רופא מקצועי ועובד סוציאלי, כשלפחות אחת מהשלושה היא אישה.

     

    דיון מהיר הוא הליך שבמסגרתו מבקשים ח"כים להעלות נושא כלשהו באחת מוועדות הכנסת, כשלרוב הם עושים זאת כהליך מקדמי להגשת הצעת חוק באותו נושא.

     

    בבקשה שהגיש ח"כ יהודה גליק ליו"ר הכנסת לקראת הדיון הוא כתב: "חשוב מאוד שבנוסף לדרג המקצועי יהיה נוכח בוועדה איש דת רלוונטי לדתה של המבקשת". בבקשה הנוספת הסביר ח"כ עבד אל־חכים חאג' יחיא כי הוא מודאג מהעלייה בשיעור ההפלות בקרב נשים ערביות. לדבריו, "יש עלייה במספר הנשים המוסלמיות, הדרוזיות והערביות־נוצריות שפונות לוועדה להפסקת היריון, בעוד בקרב נשים יהודיות נרשמת ירידה".

     

    בשיחה עם "ידיעות אחרונות" הסביר ח"כ גליק כי ח"כ חאג' יחיא הוא זה שפנה אליו, הציג לו את נתוני העלייה בשיעור ההפלות בקרב נשים ערביות, שיכנע אותו בצורך לצרף איש דת לוועדה להפסקת היריון וביקש שיגיש בקשה לצירוף רב במקרה שהאישה המבקשת להפיל היא יהודייה.

     

    "יש לאחרונה ריבוי הפלות ואנחנו מבינים שיש גם רצון של הנשים שתהיה בוועדה נוכחות של רב או של שייח' כדי להביע עמדה דתית", אומר גליק. "המטרה שלי היא למנוע הפלות כשהן לא מתחייבות. הפלה זה לא עניין של מה בכך, זה הליך של כמעט לקיחת חיים. אם יש מגמה של יד קלה על ההדק והוועדה להפסקת היריון מאשרת על ימין ועל שמאל, צריך להגביל את זה".

     

    מצד שני טוען גליק כי "נוכחות של איש דת בוועדה עשויה במקרים מסוימים דווקא להקל על הנשים לבצע הפלה. במקרה שבו ההפלה מותרת לפי דתה של האישה, ראוי שאיש דת יבהיר לה את זה כדי שהיא תחוש גיבוי דתי".

     

    בתשובה לטענה כי בעלי התפקידים המוכרים בממסד הרבני בישראל ישתמשו במינוי כדי להגביל בצורה משמעותית את ההפלות אומר גליק: "אני מבטיח לבוא לוועדה עם ראש פתוח ולשמוע את כל העמדות, ועל פי זאת אקבע את עמדתי בעניין".

     

    ח"כ חאג' יחיא מתאר בבקשתו את ההלכה המוסלמית ביחס להפלות: "אם ההפלה בוצעה כשגיל ההריון הוא מעל 120 יום, דינה כדין הריגה", הוא כותב. "חשוב מאוד שבנוסף לדרג המקצועי, בוועדה הפסקת הריון יהיה נוכח גם איש דת מוסלמי אם המבקשת היא מוסלמית, וזה יהיה רלוונטי לכל הדתות". הוא אישר כי הדיון המהיר שאליו רתם את ח"כ גליק הוא הצעד הראשון בדרך לחקיקה בנושא.

     

    מול שני הח"כים המבקשים להחמיר את הקריטריונים ניצבת חברת ועדה אחרת, ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), שמגבשת בימים אלה הצעת חוק המבקשת דווקא להקל את הקריטריונים לאישור הפלה בוועדה להפסקת היריון בשלבי ההיריון המוקדמים. ח"כ לביא מבקשת לקבוע כי מהשבוע ה־24 להיריון יהיה צורך באישור ועדה מורחבת ששיקול דעתה באישור הפלות יהיה מצומצם יותר.

     

    "המצב החוקי הקיים כבר רומס את זכות היסוד של אישה לקבל החלטות על גופה. למרבה התדהמה, מבקשים חברי הכנסת גליק וחאג' יחיא להוסיף חטא על פשע ולצרף איש דת לוועדה, כאילו מדובר היה בגופם שלהם", אומרת לביא. "תמוה בעיניי שמי שאין לו הכלים והיכולת להבין את המשמעות של לשאת היריון לא רצוי מבקש להחיל החמרות נוספות".

     

    yed660100