yed300250
הכי מטוקבקות
    תומריקו
    חדשות • 05.01.2017
    התרופה: במבה
    במשך שנים הזהירו הרופאים: אל תתנו לילדים בוטנים כי הם יפתחו אלרגיה • חוקר בריטי, שגילה כי שיעור הלוקים באלרגיה בישראל נמוך, מצא את הסיבה: אנחנו אוכלים במבה מגיל כמה חודשים • בעקבות התרומה הישראלית ממליץ המכון לבריאות של ארה"ב: תנו לתינוקות מוצרים עם בוטנים כדי שיהיו בריאים
    רותם אליזרע

    רוצים שהילדים שלכם לא יהיו אלרגיים לבוטנים? המלצה חדשה ומפתיעה של המכון הלאומי לבריאות של ארה"ב, שנולדה בעקבות מחקר שנולד בישראל, קובעת: תנו להם בשנה הראשונה לחייהם לאכול מוצרים המכילים בוטנים, כמו למשל במבה וחמאת בוטנים.

     

    אלרגיה לבוטנים גורמת לתופעות שונות כמו עקצוצים בגוף, כאבי בטן, גירויים בעור, קוצר נשימה ובמקרים קיצונים גם למוות. במשך עשרות שנים המליצו הרופאים ברחבי העולם לא לתת לילדים עד גיל שלוש מאכלים המכילים בוטנים, בנימוק שזה יגרום לכך שהם יהיו אלרגיים לבוטנים בהמשך חייהם. הם סברו שככל שגיל החשיפה לבוטנים יידחה, כך הסיכוי ללקות באלרגיה לבוטנים נמוך יותר. לפני כ־10 שנים, לאחר שמחקרים הצביעו על כך שאי־אכילת בוטנים בילדות אינה פותר את בעיית האלרגיה, בוטלה ההמלצה הזו. עם זאת, הורים רבים, שבחרו להיצמד למנהגים של ההורים שלהם או של הסבתות, המשיכו למנוע מילדיהם מאכלים המכילים בוטנים.

     

    לפני כשלוש שנים שמע פרופ' גדעון לק מאוניברסיטת קינגס קולג' בלונדון כי שיעור האלרגיה לבוטנים בישראל נמוך באופן דרמטי ביחס למדינות אחרות בעולם וכי רק 0.1% ל־0.2% סובלים מהתופעה. כשיצא לביקור עבודה בישראל שאל באחת ההרצאות שלו את הנוכחים אם הם או ילדיהם סובלים מאלרגיה לבוטנים. הרוב אמרו שלא, רק בודדים השיבו בחיוב. לק הסיק שיש לכך סיבה. הוא התחיל לחקור את הנושא ואז התברר לו כי במבה, המכילה בוטנים, היא מאכל אהוב מאוד על הילדים ועל התינוקות בישראל וכי הם צורכים אותו כבר מגיל חודשים ספורים.

     

    לק החליט לבדוק את העניין הזה בארצו, באנגליה. הוא וצוות החוקרים שלו בדקו 640 תינוקות בריטים. חלקם הוזנו בבמבה עד גיל שלוש, חלקם לא קיבלו את המאכל הזה. כשהילדים הגיעו לגיל חמש הגיעו תוצאות חד־משמעיות: רק 1.9% מהילדים שצרכו במבה פיתחו אלרגיה לבוטנים, לעומת 13.7% שלא קיבלו את המאכל הזה. הם עשו אחד ועוד אחד באשר למצב בישראל והגיעו למסקנה כי ילדים שאוכלים מוצרים המכילים בוטנים דווקא מפחיתים את הסיכוי ללקות באלרגיה לבוטנים. לק וחוקריו פירסמו את מסקנותיהם בכתב עת רפואי מוביל בעולם, וכעת, בעקבות ממצאיהם ומחקרים נוספים שנעשו, הוציא המכון הלאומי לבריאות בארה"ב את המלצתו המפתיעה: תנו לילדים, במהלך שנת חייהם הראשונה, מאכלים המכילים בוטנים, כדי למנוע מהם אלרגיה לבוטנים בבגרותם. עם זאת חשוב לתת להם את המאכלים הללו, כמו חמאת בוטנים או במבה, בהדרגה, ולא להלעיט אותם בכמויות מהרגע הראשון. ועוד אזהרה חשובה: אין להאכיל אותם בבוטנים שלמים, וגם לא במרוסקים, כי הם עלולים להיתקע בגרונם ולגרום לחנק. אזהרה נוספת: אם יש במשפחה מישהו שסובל מאלרגיה לבוטנים אין להאכיל את הילד במוצרים המכילים בוטנים לפני קבלת אישור מרופא.

     

    יו"ר איגוד רופאי האלרגיה ואימונולוגיה קלינית בישראל פרופ' ננסי אגמון־לוין, המשמשת סגנית מנהל המרכז למחלות אוטואימוניות במרכז הרפואי שיבא, מצטרפת להמלצה החדשה: "חשיפה מוקדמת לבמבה או לתחליפי בוטנים אחרים תפחית את הרגישות לבוטנים ועשויה להציל חיים". לדבריה, אלרגיה לבוטנים היא בעיה בריאותית שהולכת והופכת לנפוצה יותר ויותר, וכיום אין לה טיפול או תרופה. היא הדגישה כי אנשים הסובלים מאלרגיה לבוטנים חייבים להיות ערניים לגבי המזונות שאותם הם צורכים, כדי למנוע תגובות אלרגיות אשר עלולות להיות חמורות ואף לסכן את חייהם.

     


    פרסום ראשון: 05.01.17 , 23:58
    yed660100