הפוך, שניים סוכר, ועופרת

אוהבים לשבת בבתי־קפה? • ללגום מקיאטו בעבודה או אספרסו בזמן ההמתנה לתיקון המכונית במוסך? • כדאי שתבדקו מאיזו מכונה מגיע המשקה שלכם • בבדיקות שערך משרד הכלכלה למכונות קפה נמצאו רמות עופרת חריגות • הסכנות: פגיעה במערכת העצבים, בכליות ובכלי הדם

משרד הכלכלה יחל בביצוע בדיקות לגילוי עופרת במכונות קפה שפועלות בבתי־קפה, בבתי־עסק, במקומות עבודה ובבתי־מלון, בעקבות ממצאים מדאיגים של רמות עופרת שחורגות מהתקן המותר במכונות רבות שנבדקו.

 

 

כחלק מתפקידו אחראי משרד הכלכלה על ביצוע מעקב אחר רמות העופרת במכונות קפה שפועלות במוסדות שונים, במטרה לוודא שהן עומדות בתקן המותר והמאושר של משרד הבריאות. בבדיקות שנעשו לאחרונה אותרה באלפי מכונות קפה רמה חריגה של עופרת במים.

 

המידע הועבר מיידית למשרד הבריאות ולאחר התייעצות עם מומחים להנדסה, לטוקסיקולוגיה, ולבריאות הציבור, הוחלט בתיאום בין משרדי הכלכלה והבריאות, לבצע בדיקות נרחבות – שצפויות לארוך כחודש – במטרה לנסות לגלות עופרת במים במכונות הנמצאות בבתי־קפה ובמוסדות שונים.

 

חשיפה לעופרת עלולה לגרום למגוון רחב של בעיות בריאותיות. מחקרים מצאו שכמות גדולה של עופרת עלולה לגרום לנזקים למערכת העצבים ולכליות, למחלות לב וכלי דם, לעלייה בלחץ דם ואף לפגוע במערכות הרבייה של גברים ונשים.

 

על פי התקן בישראל, המקובל ברוב מדינות המערב, הכמות המרבית של עופרת במי שתייה לא תעלה על עשרה מיקרוגרם לליטר. בבדיקות שנערכו עד כה חלק גדול מהמכונות לא עמדו בתקן, ובמקרים מסוימים נרשמו חריגות שהגיעו עד לטווח של 150-20 מיקרוגרם לליטר. 

 

המכונות שבהן נמצאו עד עתה חריגות הן “ביאנקי” שמיובאת מאיטליה, בין היתר על ידי קפה עלית (שטראוס) ומי עדן (פאוזה), ו”לה פבוריטה” שמיוצרת בישראל.

 

בתום הבדיקות - מכונה שבמי השתייה שמופקים ממנה תימצא חריגה ברמת העופרת - תיאסר לשימוש עד לתיקונה או להחלפתה. במקביל, הוחלט על ביצוע בדיקות מדגמיות גם לדגמים נוספים של מכונות קפה מוסדיות.

 

במשרד הבריאות מדגישים שלא מדובר בסכנה מיידית. יחד עם זאת, במהלך תקופת ביצוע הבדיקות, ומטעמי זהירות מומלץ להפחית ככל שניתן בשתיית קפה ממכונות מוסדיות - עד לקבלת תוצאות בדיקה. בנוסף, משרד הבריאות ממליץ לנשים בהיריון להימנע משתיית קפה ממכונות אלו עד להודעה חדשה. משרד הכלכלה ומשרד הבריאות ימשיכו לעדכן את הציבור בממצאים ולעדכן על התפתחויות בבדיקה בימים הקרובים.

 

גלית ברזילי, מנכ”לית חברת מכונות האספרסו “לה פבוריטה”, מסרה שלא תגיב, אלא לאחר פגישה שמתוכננת להיערך היום במשרד הכלכלה.

 

משטראוס נמסר בתגובה: “שמענו על הודעת משרד הכלכלה והבריאות ואנו בקשר ישיר איתם. מכונות הקפה בהן אנו משתמשים מיוצרות על ידי יצרנים שונים בשוק, ואנו בודקים בעצמנו את כולן. לא נשתמש במכונה שממצאיה ייצרו סיכון ללקוחותינו ואנו מלווים גם במומחים שונים שמבצעים את הבדיקות ובוחנים את תוצאותיהן. כמובן ששטראוס פועלת בשקיפות אל מול משרדי הממשלה ופועלת בהתאם להנחיות המשרדים בכל שלב ושלב. אנו מייחסים לאיכות המכונות שברשותנו חשיבות עליונה ובטיחותם של לקוחותינו עומדת מעל כל שיקול אחר - וכך אנו מתנהלים גם באירוע זה”.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים