yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 23.01.2017
    כדי לבנות ממשל, לא מספיק לצייץ
    גל אלון

    מעולם לא היה נשיא שהחל את הקדנציה שלו בהתנגחות עם חצי מהעולם. יש שיעריצו את היכולת הזו, אך בממשל האמריקאי, כמו בממשל הישראלי, לא ניתן להוביל שינוי במאבק. זה פשוט לא עובד. טראמפ יגלה זאת מהר מאוד. ואם לא יידע לעבוד יחד עם הממשל ועם הציבור, צפויה לנו קדנציה עם הרבה רעש אבל עם מעט מאוד עשייה.

     

    את המידע על מה קורה באמת בוושינגטון מחזיקה "השותפות לשירות הציבורי", המקבילה האמריקאית ל"אלכ"א המכון למנהיגות וממשל" הישראלי. מדיווחיה עולה שעד כה הוכרזו רק 28 מתוך 660 המועמדים למשרות בכירות המחייבות את אישור הקונגרס. זהו כישלון גדול. משמעותו היא שכרגע אין לטראמפ ממשל. הוא העדיף לצייץ בטוויטר במקום לעבוד.

     

    על הממשל הנכנס לאייש כ־4,000 מינויים פוליטיים. רק חלקם מחייבים את אישור הקונגרס לאחר שימוע. בהשוואה אלינו, אלה השרים, המנכ"לים, הסמנכ"לים וראשי המטות הבכירים, שאמורים להנהיג את 300 אלף העובדים בממשל הפדרלי בוושינגטון.

     

    בניגוד לנהוג לחשוב, באופן יחסי שיעור משרות האמון בארה"ב דומה לזה שבישראל. גם אם נתמקד במשרות הפדרליות בוושינגטון בלבד, הרי שכאחוז בלבד – כאמור 4,000 בעלי תפקיד – מוגדר כמשרות אמון פוליטיות. אך אותו אחוז הוא ההנהגה. הוא שיחליט האם לפתוח את הקדנציה בשיתוף פעולה עם עובדי הממשל הקבועים, או בהנחתה של נהלים והחלטות שהפקידים יידרשו ליישם. הוא שיקבע האם התחושה שתינתן לעובדי הממשל היא של רדיפה או של שותפות. טראמפ יכול לפרסם צווים נשיאותיים ולבטל החלטות שקיבל קודמו כאוות נפשו, אבל כדי להצליח הוא יצטרך לדעת לעבוד ביחד.

     

    השותפות לשירות הציבורי השקיעה מאמצים רבים בפרויקט "מוכנים למשול" (Ready To Govern). במסגרתו ליוו אנשי מקצוע ובכירים לשעבר את צוותי המעבר של שתי המפלגות, במטרה להקטין את מחיר המעבר. הליך החפיפה בארה"ב מעוגן (ומתוקצב) בחוק. אך טראמפ פיטר את ראש צוות המעבר שלו לא מזמן, והוא מגיע לא מוכן.

     

    בוגרי המערכת הציבורית יודעים היטב שיש יחס הפוך בין הכותרות לבין העשייה בשטח. מי שמדבר – לא עושה. ומי שעושה – לא מדבר. את התוצאות בוחנים בקו הסיום. ההשפעה של אנשי המדיניות נמדדת בשני שלבים: הראשון, היקף התקציב ומספר הנהלים שהצליחו לשנות; השני, השינוי במדדי התוצאה שהגדירו בתחילת הדרך.

     

    טראמפ, בשלב הזה, בעיקר מדבר. עדיין אין לו ממשל, והחשש ממנו בוושינגטון גדול. חוסר המוכנות רק יגבר עם הלחץ השוטף והיומיומי של עבודת הממשל. אבל גם טראמפ יבין בקרוב שבמערכות ארגוניות גדולות הצהרות גדולות מסתיימות לרוב בקול דממה דקה. עבודה שקטה, לעומת זאת, מאפשרת ליצור עם הציבור ובתוך הממשל מעגלים של שותפות בתהליכי קבלת ההחלטות. גם בישראל וגם באמריקה, זו הדרך היחידה להוביל שינוי. √

     

    ד"ר גל אלון כיהן כיועץ בכיר במשרד ראש הממשלה

     

     

     


    פרסום ראשון: 23.01.17 , 23:26
    yed660100