yed300250
הכי מטוקבקות
    AP
    חדשות • 17.02.2017
    תסבוכת שתי המדינות
    שינוי מדיניות היסטורי או פליטת פה? • יממה לאחר שהפתיע טראמפ וגילה נכונות לפתרון של מדינה אחת, השמיע הממשל טון שונה — ומוכר • בבליץ מתואם הבהירו השגריר דיוויד פרידמן והשגרירה באו"ם: "ארה"ב תומכת בפתרון שתי המדינות"
    אורלי אזולאי (וושינגטון), איתמר אייכנר, אליאור לוי, עמיחי אתאלי ואלישע בן קימון

    פחות מ־24 שעות לאחר שעמד לצד ראש הממשלה נתניהו בבית הלבן והדהים את העולם כשאמר "אני אתמוך בשתי מדינות, מדינה אחת, מה שתרצו" — ובכך למעשה איים למחוק את הקו המנחה את המדיניות האמריקאית באזור בעשרות השנים האחרונות — נשמעו אתמול בוושינגטון קולות אחרים, מתונים והרבה יותר מוכרים.

     

     

     

    במהלך שימוע בוועדת החוץ של הסנאט — שהופסק כמה פעמים בשל מפגינים פרו־פלסטינים — הבהיר השגריר המיועד לישראל, דיוויד פרידמן, את עמדתו בנושא. "אם הישראלים והפלסטינים יוכלו להגיע במשא ומתן לפתרון שתי מדינות, אהיה שמח מאוד. אשמח אם ניתן יהיה להגיע לפתרון שתי המדינות שהחל להתגבש בהסכמי אוסלו ב־1993", אמר.

     

    לאחר שחזר בו מהתבטאויותיו הבעייתיות בעבר — למשל על כך שכינה את אנשי ג'יי סטריט "כמו קפואים בשואה" — הוא הסתייג מ"תרחיש אפרטהייד" שבו ישראל תשלוט בפלסטינים: "אני לא חושב שאף אחד לעולם יתמוך במדינה שבה יש שתי רמות של אזרחים עם זכויות נפרדות. אני לא מכיר ישראלים, אפילו בימין, אפילו בימין הקיצוני, שיתמכו בזה". לגבי פתרון שתי המדינות סיכם: "אני חושב שזה הפתרון האידיאלי, שלו הוקדשו רוב המחשבות וההתייעצויות. זו עדיין האפשרות הטובה ביותר לשלום באזור". עד כדי כך גילה נכונות להסכם שאף שבמשך שנים היה חבר בארגון שתמך בהתנחלות בית־אל, אמר פרידמן שיהיה מוכן ש"התנחלות זו תפונה למען שלום".

     

    בזמן שהביע התנגדות לסיפוח הגדה, דווקא השמיע טון תומך בבקשת ראש הממשלה מטראמפ להכיר בריבונות ישראלית בגולן: "אני חושב שרמת הגולן היא אזור אסטרטגי חשוב מאוד לישראל. אפשר רק לדמיין איך ישראל הייתה סובלת עכשיו אילו רמת הגולן לא הייתה בשליטתה. רמת הגולן הייתה נכבשת על ידי דאעש. רמת הגולן היא לא אזור של עימות".

     

    כמה שעות לאחר עדותו השמיעה השגרירה באו"ם, ניקי היילי, מסר דומה: "ארה"ב תומכת בפתרון שתי מדינות, אבל אנחנו תומכים יותר בשלום וביציבות על ידי הבאת שני הצדדים לשולחן המשא ומתן".

     

    נתניהו בילה את יומו האחרון בארה"ב בארוחת בוקר עם סגן הנשיא מייק פנס ובפגישות עם ראשי הקונגרס. בפגישות העלה את סוגיית ג'ונתן פולארד, דן ביחס העוין של האו"ם לישראל ושוחח על מנגנון תיאום בנושא הבנייה בשטחים.

     

    ראש הממשלה המריא אמש בחזרה לישראל, אך צפויה לו קבלת פנים סוערת. ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) התייחס לאפשרות של מדינה אחת ליהודים ולפלסטינים והצהיר: "אם תהיה מדינה אחת אני אהיה ראש הממשלה, אני יכול להבטיח שאנצח את נתניהו. כל הפלסטינים יצביעו לי". השר צחי הנגבי הגיב על כך בזלזול ואמר בתגובה: "מי זה אחמד טיבי? הוא יכול להיות ראש ממשלת לה לה לנד אולי".

     

    עם שיבתו ארצה צפוי נתניהו להיתקל, שוב, בביקורת קשה מימין: בעקבות הדיווחים כי טראמפ הורה להקפיא את בניית ההתנחלויות — כולל את היישוב שהבטיח ראש הממשלה להקים למפוני עמונה — הגיבו תושבי המאחז בזעם. אתמול הטיחו ביקורת קשה בנתניהו על כך שלטענתם הפר את הבטחתו להם ואף קראו לבית היהודי לפרוש מהממשלה: "כמה עוד תבטיחו לנו ולא תקיימו? כמה עוד תוליכו אותנו שולל?"

     

    בתוך כך פנה אתמול שר הביטחון ליברמן לפלסטינים והציע להם: בניית נמל ושדה תעופה בעזה ושיקום כלכלי בתמורה לפירוז, פירוק מערך המנהרות והרקטות — והשבת גופות החיילים אורון שאול והדר גולדין ושחרור האזרחים הישראלים המוחזקים בעזה.

     

    yed660100