yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 07.03.2017
    מלחמת הגרזנים
    יוסי דהאן

    גילויי החיבה שמפגין ראש הממשלה נתניהו כלפי נשיא ארה”ב טראמפ, אינם נובעים רק מזיכרונותיו הרעים מקודמו אובמה, אלא גם מהתפיסות והעמדות הרבות שהם חולקים: היחס המזלזל כלפי מושג האמת, התיעוב והאובססיה כלפי אמצעי התקשורת, הפופוליזם הלאומני המבסס סולידריות אתנית וגזעית על הסתה נגד מיעוטים, הסלידה מהסקטור הציבורי ומארגוני עובדים וההערצה לעולם העסקים ולבעלי ההון.

     

    אחד הביטויים המרכזיים של העוינות הרבה של טראמפ ונתניהו כלפי רשויות הציבור הוא מאבקם ברגולציה. בימים אלה הנשיא האמריקאי מחולל מהפכה דרמטית, בסיוע הקונגרס הנשלט על ידי רוב רפובליקני. הוא ביטל, שינה והשהה יותר מ־90 כללים רגולטוריים שנועדו להגן על זכויות צרכנים, איכות הסביבה, בריאות הציבור, זכויות עובדים וציבור החוסכים. צעדים אלה פועלים, רובם ככולם, בניגוד לטובת הציבור ובעד האינטרסים של התאגידים הפיננסיים והכלכליים הגדולים. המהפכה הזו היא מימוש חזונו של סטיבן בנון, האסטרטג הראשי של הנשיא, שהבטיח "בנייה מחדש של המדינה האדמיניסטרטיבית". כלומר, פירוק והחלשה של כל מה שמפריע לקידום האינטרסים העסקיים של תאגידים ובעלי הון.

     

    נתניהו לא פחות אגרסיבי מטראמפ במלחמתו ברגולציה. הוא הכריז לא מזמן ש"יש להילחם ברגולציה בגרזנים". הגרזן שהניף לפני מספר חודשים, יחד עם שר האוצר, קובע שכל רגולטור ממשלתי שירצה לקדם רגולציה חדשה יצטרך להוכיח קודם שהצליח לעמוד בדרישה להפחית בתוך חמש שנים 25% מנטל הרגולציה בתחומו.

     

    אפשר להמחיש את מאבקו של נתניהו ברגולציה בדוגמה מהשבוע האחרון. אחת התופעות החמורות בשוק העבודה הישראלי היא ההפקרות בתנאי הבטיחות בענף הבנייה, שבו נהרגים מדי שנה עשרות פועלי בניין ואלפים אחרים נפצעים. מספר ההרוגים בענף הבנייה בישראל גבוה מפי שניים מהממוצע במדינות אירופה ובארה”ב. מה שמאפשר את ההפקרות הזו, בין השאר, היא העובדה שרובם המכריע של הנפגעים אינם יהודים.

     

    באחרונה, בזכות עבודה מאומצת של עו"ד הדס תגרי ושל קואליציה של ארגונים אזרחיים, עלה הנושא לסדר היום הציבורי. משרדי ממשלה, לאחר אדישות רבת שנים, החלו לשים לב לקטל בענף. כדי לצמצם את מספר התאונות באתרי הבנייה יזם לאחרונה שר העבודה והרווחה חיים כץ תוכנית להטלת קנסות על קבלנים שבאתרי הבנייה שלהם נמצאו כשלים בטיחותיים. קבלני הבניין נזעקו ומיהרו לשלוח מכתבי מחאה, בין השאר לראש הממשלה, כדי לעצור את היוזמה.

     

    למרות שבמשרד המשפטים סברו שכלל לא מדובר ברגולציה חדשה (הפרקטיקה של הטלת קנסות כבר קיימת בהקשר של עבירות אחרות בתחום העבודה) והעניקו ליוזמת השר פטור מהדרישה שחלה על רגולציות חדשות, במשרד ראש הממשלה נענו מיד ללחצי קבלני הבניין. רגע, אמרו שם, זו כן רגולציה חדשה – ולכן יש לבחון שאינה מיותרת. וכך, בעוד הפקידים במשרדי הממשלה יתעמקו בבחינת תועלתו של הכלל החדש, פועלי הבניין ימשיכו להתרסק מהפיגומים אל מותם.

     

    האם המשק הישראלי אכן סובל מבעיית רגולציה? פרופ' דוד לוי־פאור מהאוניברסיטה העברית מצא שמאז שנות ה־80 הרגולציה בישראל נמצאת דווקא בירידה ומספר התקנות והנוהלים הולך ופוחת. לא רק את כמות הרגולציה יש לבחון, הוא טוען, אלא את איכותה – האם היא מקדמת את רווחת הכלל, והאם הכללים שנקבעים תורמים למימוש זכותם של אזרחים לבריאות, חינוך, דיור, תעסוקה, בטיחות בעבודה וזכויות אחרות.

     

    "מלחמת הגרזנים" של טראמפ ונתניהו ברגולציה היא מלחמה אידיאולוגית המשרתת את האינטרסים של התאגידים ובעלי הון ופוגעת בזכויות ובאינטרסים של רוב האזרחים. אגב, בספר תוכניות העבודה של משרדי הממשלה שפורסם השבוע, קבע משרד העבודה והרווחה כי הוא צופה שבשנת 2017 ייהרגו 25 פועלי בניין בתאונות עבודה. ¿

     

     


    פרסום ראשון: 07.03.17 , 23:13
    yed660100