yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    זמנים מודרנים  • 18.03.2017
    שקט, מסדרים
    לזרוק, לדבר אל החפצים ולקפל כל מה שאפשר. אלה מקצת העצות בספרה החדש של כוהנת הסדר מארי קונדו, "שמחה בלב". כן, לא פחות מזה - כי מי שמסדר לא מפחד
    רותי קינן

    אחרי שספרה הראשון "סוד הקסם היפני" שבר שיאי מכירות בעולם כולו, יועצת הסדר מארץ השמש העולה מארי קונדו לא נחה על זרי הדפנה הנקיים והמסודרים שלה ומיהרה לדהור על צונאמי ההצלחה בספרה השני, "שמחה בלב", שרואה אור בימים אלה בהוצאת "אחוזת בית".

     

    הספר החדש הוא למעשה מדריך מאויר, המתבסס על התורה שאותה הרביצה הגורו של הסדר והניקיון בספר הקודם ומעביר את התיאוריות לפסים הרבה יותר מעשיים. זאת לא לפני שתקבלו תקציר ארוך על עקרונותיה של שיטת קון־מארי, הנמתחים לאורך 80 העמודים הראשונים של הספר. אם לסכם, כדאי שתפנימו את ששת הכללים הבסיסיים של סידור הבית, שאמורים לשנות את חייכם ללא הכר:

     

    1. מחויבות לתהליך.

     

    2. הגדרת אורח החיים האידיאלי.

     

    3. זריקת המיותר.

     

    4. סידור החפצים לפי קטגוריות ולא לפי מיקומם בבית.

     

    5. שמירה על סדר השלבים של הסידור (בגדים, ספרים, ניירות, שונות ודברים סנטימנטליים)

     

    6. זיהוי מה שמעורר בכם שמחה. הכללים הללו הופיעו כבר בספרה הראשון של קונדו וחוללו מהפכה, כך מבטיחים המחברת ולקוחותיה המרוצים, בחייהם של מיליונים ברחבי העולם כולו.

     

    איורים מתוך הספר "שמחה בלב"
    איורים מתוך הספר "שמחה בלב"

    איורים מתוך הספר "שמחה בלב"
    איורים מתוך הספר "שמחה בלב"

     

     

    - לזרוק ולשמוח -

     

    בעוד שבספרה הראשון מתווה קונדו את הכללים למהפך שיעבור ביתכם, בהתבסס לא מעט על ניסיונה האישי, ספרה הנוכחי עוסק בהסברים על השיטה הכמעט מדעית שפיתחה ובדרכים ליישומה. תזכורת קצרה, למי שלא קרה את הספר (ולא ראה את סרטוני הווידיאו ביוטיוב): אין סידור בהמשכים – יש לסדר את הבית בבת אחת ובסדר הנכון: בגדים, ספרים, ניירת, שונות (קומונו, כפי שהם מכונים על ידי המחברת) ולבסוף – הפריטים הסנטימנטליים. זורקים בלי לרחם, שומרים רק את החפצים שאוהבים.

     

    חלקו הראשון של הספר כולל את עצות הזהב שמשיאה המחברת לניקוי הבית מכל חפץ שאין לכם חפץ בו. אליבא דקון־מארי, בזמן שאתם מסלקים את המיותר אתם מחדדים את רגישותכם לחפצים שמעוררים בכם שמחה ואושר. "שמחה" היא מילת המפתח לשינוי הדרמטי שביתכם עתיד לעבור אם תפעלו לפי הכללים שגורו סידור הבית מציגה לכם, וביתכם יתמלא בה אם רק תדעו ליישמם כראוי.

     

    - שיח חפצים -

     

    מאחורי הקביעה המשכנעת הזאת עומד סוג של מהפך מחשבתי, שכל מי שכבר נכנע לבלגן המקיף אותו בבית יכול לאמץ בלי בעיה: במקום לחשוב על מה צריך לזרוק (הכל כמעט) עדיף להתרכז במה שרוצים להשאיר (מה שפחות), או כהגדרתה של קונדו – להישאר רק עם מה שמביא לכם שמחה. אם אתם לא יכולים להחליט אם חפץ מסוים מביא לכם שמחה או לא, ערכו השוואה ודרגו את החפצים לפי מידת השמחה שהם מעוררים בכם, עד שתגלו את רף השמחה שלפיו תוכלו לדרג גם את החפצים האחרים.

     

    במסגרת ההחלטות על גורלם של החפצים, לשבט או לחסד, קונדו לא מהססת לפרוט על מיתרי הרגש הבסיסיים והילדותיים ביותר של מי שהחליטו לאמץ את שיטתה. החפצים זוכים להאנשה ואתם מוזמנים לדבר אליהם. אם אתם מתקשים להיפרד מחפץ מסוים – חשבו על התרומה שלו לחייכם עד עתה והודו לו עליה. זה יעזור למצפון שלכם להתמודד עם העלבון שחש החפץ שהחלטתם להיפטר ממנו. כדי להעלות את מפלס השמחה מחפצים לא מלהיבים – אבל נחוצים לחיי היומיום, "העתירו עליהם תשבחות. דאגו לכך שהם ידעו כי גם אם הם לא מעוררים שמחה, אתם ממש זקוקים להם". המברג והתחתונית שנשארו במגירותיהם יהיו אסירי תודה.

     

    לקון־מארי יש גם עצות למי שהרימו ידיים עוד לפני שהחלו במלאכה – צלמו את הבלגן, כדי שתוכלו להשתכנע סופית בצורך הדחוף שלכם בסידורו. מעין טיפול בהלם, שיעזור לכם גם להעריך את השינוי בסוף התהליך.

     

    - קיפולים מאורגנים -

     

    אחרי שגמרתם למיין, או ליתר דיוק לזרוק – הגיע תור האחסון. בכך עוסק חלקו השני של הספר, היורד לפרטי הפרטים של שיטות הקיפול, הארגון והסידור האולטימטיביות של קונדו. אבל לפני כן חשוב להתייחס לעקרונות המנחים: יש לאחסן לפי קטגוריות, כל דבר רך וגמיש – יש לקפל, כל דבר שאפשר להעמיד מאחסנים בעמידה (ולא בשכיבה), ורצוי מאוד לחלק את חללי האחסון לתאים מרובעים.

     

    השלב הבא הוא השלב המעשי, המלווה באיורים ילדותיים מכמירי לב, המוכיחים עד כמה פשוט הסדר החדש שהיא מציעה ועד כמה קל לשמור עליו, לפחות על הנייר.

     

    - עליונים ותחתונים -

     

    קון־מארי מאמינה שבגדים עליונים (מעל לקו המותן) יש לאחסן מקופלים במגירות ובעמידה, דבר שמאפשר לזהות במבט אחד כל בגד. שיטות הקיפול מודגמות צעד אחר צעד ומתייחסות כמעט לכל פרטי הלבוש שאפשר להעלות על הדעת. אחרי הבגדים העליונים באים הבגדים שמתחת לקו המותן ובעקבותיהם – הבגדים לתלייה והפריטים הקטנים, כמו גרביים ולבנים.

     

    חשוב מאוד לסדר את הבגדים לא רק לפי קטגוריות וסוגים – אלא גם לפי צבעים (בהירים קדימה, כהים מאחור). ואם זה לא מספיק, היא ממליצה להעניק לבגדים מסוימים יחס מועדף. למשל לחזיות: "בהשוואה לבגדים אחרים, יש להן גאוות יחידה יוצאת דופן... ולכן יש לאחסן אותן באופן שישמור על צורתן ויכבד את אופיין" – כלומר בשורה, זו אחר זו, במגירה נפרדת משלהן, כראוי לבנות אצולה.

     

    - עיצוב פנים -

     

    לארון שלכם מציעה קון־מארי להתייחס כאל חדר קטן ולתלות את הבגדים בו כפי שאתם מעצבים את חללי הבית. מאחר ש"לאחסן משהו זה לתת לו בית", אין להקל ראש בתהליך. לתלות, להניח ולאחסן במגירות הן פעולות שמאחוריהן מחשבה עמוקה, המכוונת את מעשיכם וקובעת את נוחות השימוש בעתיד. כל אחד מפריטי הלבוש והאביזרים שלכם צריך למצוא את מקומו הטבעי, וכוהנת הבית לא חוסכת בהוראות מדויקות גם לגבי תיקים, אביזרים, עניבות ותכשיטים. וזה עוד לפני שהגענו לנעליים.

     

    - סיפור אחר -

     

    פרק טעון מוקדש לאחסון ספרים. קון־מארי מבינה לליבם של קוראיה ומנסה להעניק להם את מלוא התמיכה הנפשית בבואם לגזור את גורלם של דיירי הספרייה העמוסה שלהם. כמו ביתר החפצים, זוכרים? זורקים כל מה שכבר קראתם, לא תקראו לעולם או שמיציתם מזמן. שומרים רק את מה שמעורר שמחה (בתקווה שבין אלה יהיו גם הספרים של המחברת, כמובן). בסידור הספרים (רק בעמידה) אפשר לחרוג מהכלל הקובע סידור על פי קטגוריות ולא על פי חדרים. מותר לאחסן את ספרי הבישול במטבח, למשל. אחרי שתסיימו את סידור הספרים, מבטיחה הגורו, תגלו שהיה שווה: מה שנותר לכם משקף בדיוק את אישיותכם או את המאוויים שלכם.

     

    - וכל היתר -

     

    אחרי שהבגדים והספרים מסודרים, לא נותר לנו אלא לפנות לאותם הדברים שבאמת מעוררים בנו לא מעט כאב ראש – ניירת ושונות (קומונו).

     

    בפרק סידור הניירת קון־מארי מחלקת הנחות, גם אם הצו הראשון הוא להשליך הכל. שומרים רק ניירות שעומדים בקריטריונים הנוקשים של רף השמחה – אבל מותר גם לשמור כאלה שנחוצים לשימוש ולניהול החיים. השלב המעניין כאן הוא האחסון, בעיקר פתיחת התיבה של ניירות לטיפול. בכל היתר – חומרי לימוד, תעודות אחריות, הוראות שימוש של מכשירים, כרטיסי ברכה - ההמלצה היא לטפל בקשיחות הנדרשת, כלומר לזרוק את רובם.

     

    פריטי הקומונו (שונות) הם אלה שאפילו קון־מארי מודה שהם הקשים ביותר לטיפול. מעצם הגדרתה, הקטגוריה ההטרוגנית הזו נרחבת ביותר וכוללת מספר רב של תת־קטגוריות (דיסקים, כלי כתיבה, חוטי חשמל, מוצרי טיפוח, כלי מטבח, חומרי ניקוי, מוצרי מזון). המפתח הוא להשתלט עליהם אחד־אחד. אם אתם לא יודעים מהיכן להתחיל, תסמכו על קון־מארי שכבר פיצחה בשבילכם את החלוקה המתאימה ותצרף פתרונות אחסון מאוירים לכל קטגוריה: מוצרי טיפוח – במגירה ליד הכיור באמבטיה, מוצרי איפור – לחוד, בקופסה נפרדת, פריטי אספנות – על מדף תצוגה, מגבות – בשורה, במגירה. וזו רק רשימה חלקית בהחלט.

     

    - שיר הסירים -

     

    ציוד המטבח, שנופל לפי תורת קון־מארי בקטגוריית הקומונו, תופס חלק נרחב ממנה. למרות שרוב האנשים מבקשים להתחיל את הסדר בבית בארגון המטבח – קון־מארי מזהירה לא להתפתות לעשות זאת לפני שמסדרים את הבגדים ויתר הקטגוריות על פי הסדר שקבעה. יש להשתכלל קודם בבחירת החפצים שמעוררים בנו שמחה ולהשתלם בהכרה של מקומות וכלי אחסון פוטנציאליים לפני שמתפנים לסירים, למחבתות, לכוסות ולמצקות. "מטרת האחסון במטבח היא לא להקל את השימוש אלא להקל את הניקוי" קובעת קון־מארי, ותוחבת את כל הכלים, המכשירים וצנצנות המאכלים לארונות. "למרבה הפליאה, כשהמטבח קל לניקוי ותמיד נראה מבריק, המאמץ להוציא דברים מארונות מלאים לא נראה קשה כלל", היא טוענת. משטחי העבודה, לתורתה, צריכים להיות חפים מחפצים ומכשירים. בסידור המטבח יש לחלק את החפצים לקטגוריות משנה, ולהיפטר מהמיותר בדיוק לפי העקרונות המנחים ביתר התחומים. שמחה, אמרנו?

     

    כשזה נוגע לכלים, מתברר שאתם לא היחידים ששומרים מערכות שלמות להזדמנויות מיוחדות ומשתמשים בחיי היומיום בכלים הפחות "שווים". קונדו סבורה שזה בזבוז – אכילה בכלים נאים מגבירה את ההנאה ואל תחששו שיישברו – זה קורה הרבה פחות משאתם חושבים, היא מרגיעה. העיקרון המנחה לאחסון בארונות ובמגירות הוא לנצל את החלל. אבל כדאי להתחשב גם בחומרים שמהם עשויים מוצרי האחסון עצמם: "כלי הסכו"ם שלכם יהיו מאושרים יותר אם תבחרו בעבורם במגירה עשויה קש, במבוק או חומר טבעי אחר ולא במגירת פלסטיק".

     

    - שק של סנטימנטים -

     

    אם הגעתם לקטגוריה הרגישה הזאת בסיומו של תהליך השכנת הסדר בביתכם, לקונדו אין ספק שאתם כבר מסוגלים לזהות שמחה ולכן אתם מקבלים ממנה הטבות בלתי צפויות. "אם אין לכם לב לזרוק משהו, שמרו אותו אצלכם בלי כל היסוס... אל תייסרו את עצמכם על כך שאינכם מסוגלים להשליך דבר פשוט כזה. להפך, סמכו על האינסטינקטים שלכם..." בהמשך היא מעודדת ברגישות להיפטר מכל המזכרות שאגרתם, תוך אזהרה: "אף פעם אל תפרקו את הרגשות השליליים שלכם על חפצים. הודו להם תמיד על הזיכרונות הנפלאים והיפרדו מהם בהכרת תודה".

     

    - דירה נאה -

     

    הפרק המסכם נוגע לעיצוב הבית, תוך כדי יישום העיקרון המנחה – שמחה – בכל אחד מחללי הדירה. בניגוד לכללים האדריכליים, המתייחסים אל החללים והפוטנציאל האסתטי הגלום בהם, קון־מארי מלמדת איך לעשות אותם שימושיים, קלים לניקוי וידידותיים יותר. וכשהבית שלכם מצוחצח, חף מחפצים מיותרים ומלא רק בשמחה ובתובנות, כל מה שנותר לכם הוא להודות שהחיים שלכם ממש ממש השתנו בזכות קון־מארי של קונדו בספרה החדש. או שלא. *

     


    פרסום ראשון: 18.03.17 , 21:08
    yed660100