yed300250
הכי מטוקבקות
    ערן ודוד גל אור
    ממון • 21.03.2017
    מחדלים שמסתכמים במיליארדי שקלים
    המבקר: המדינה העבירה בחשאי אדמות לקק"ל • קובע: "לא ניתן לדעת אם המדינה חייבת כספים לקק"ל - או שמא קק"ל חייבת למדינה"
    עמיר בן־דוד

    דוח חמור של מבקר המדינה חושף כי המדינה העבירה לקרן קיימת לישראל, בהסכם סודי, עשרות אלפי דונמים שרובן בגליל. לפי ההערכות, לפחות חלקם הם אדמות נכסי נפקדים (של ערבים שעזבו בימי מלחמת העצמאות), או אדמות ערבים ודרוזים, וכחלק מ"ייהוד הגליל". המדינה ביקשה להסתיר את ההסכם מסיבות של יחסי חוץ, וקק"ל דרשה שדוח המבקר בנושא יישאר חסוי, אך הכנסת החליטה אחרת.

     

    לפי הדוח, קק"ל והמדינה לא הסדירו ביניהן במשך שנים סוגיות כספיות בהיקף של מיליארדי שקלים הנוגעות לקרקעות האלה, וכתוצאה מכך כל אחת מהן טוענת כי השנייה היא שחייבת לה כספים.

     

    מאז ייסודה עוסקת קק"ל ברכישת קרקעות בישראל לצורך התיישבות יהודית, וברבות השנים החלה לעסוק גם בפיתוח הקרקעות, נטיעת יערות ופעולות נוספות שמטרתן לשמור על הקרקעות בידי העם היהודי. בשנות ה־60 חתמו המדינה וקק"ל על הסדר שמכונה "האמנה" בו סוכם כי קק"ל תהיה הגוף שיעסוק בפיתוח ובייעור כלל האדמות שאינן פרטיות – אדמות המדינה ואדמות שבבעלותה. מתוקף האמנה הייתה אמורה קק"ל להעביר אחת לחצי שנה למדינה דיווח אילו פעולות ביצעה בשטחיה ומה עלותן, אלא שהדבר לא נעשה, ובקק"ל אף לא ערכו רישום מסודר שיבחין בין אדמותיה לאדמות המדינה, וכיום יש מחלוקת על מיליארדים.

     

    על רקע זה נחתם בשנות ה־90 הסכם בין קק"ל לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י, לשעבר מינהל מקרקעי ישראל), לפיו כ"פיצוי" על העבודות שביצעה תקבל קק"ל כ־50 אלף דונם של "אדמות מדינה" – מרביתן בגליל. העברת האדמות נעשתה בחשאי, ללא מכרז מסודר וללא אישור ועדת הכספים של הכנסת, וכללה לפי ההערכות גם אדמות שאינן בבעלות המדינה. גורמים שעסקו בנושא קושרים את העברת האדמות גם לפרויקטים שבוצעו לצורך ייהוד הגליל. ההסכם הוגדר סודי, בטענה של פגיעה ביחסי החוץ.

     

    למרות העברת הקרקעות הללו, ומבלי שיש תיעוד מסודר על העבודות שבוצעו מאז, קק"ל טוענת שהמדינה חייבת כ־10 מיליארד שקל בגין פעולות פיתוח שביצעה באדמות המדינה. זאת לפי ההסכם שקבע שהתחשבנות סופית בגין אותן קרקעות תבוצע אחרי 20 שנה (סביב 2011). התברר שלקק"ל לא היה תיעוד לחלוקת הפעולות שביצעה בין קרקעותיה לקרקעות המדינה, וכי היא ניסתה להשית על המדינה את כלל הוצאותיה לפיתוח קרקע. זאת בין היתר על רקע מחלוקת על המשך מימוש האמנה ודרישת המדינה שקק"ל תעביר לה מיליארדים.

     

    המבקר מטיל את אחריות המדינה בנושא על משרד האוצר, משרד המשפטים ורמ"י וכתב: "בשל מחדלי המדינה וקק"ל, אין להן מידע מהימן על היקף הוצאות קק"ל בגין פיתוח קרקעות המדינה ולגבי ערך הקרקעות שהועברו לקק"ל. כפועל יוצא, המדינה לא יודעת אם היא שחייבת כספים לקק"ל או להפך".

     

    קק"ל: ההנהלה הנוכחית מחויבת לשקיפות ולפיקוח

     

    מקק"ל נמסר: "ההנהלה הנוכחית מחויבת לשקיפות, לכללי מנהל תקין מחמירים, לפיקוח ולבקרה, ותמשיך בכך כדי להגשים את חזונה וייעודה למען העם היהודי והמדינה. השיקולים שעמדו בבסיס הטלת החיסיון נכונים גם בימינו, אך משהוחלט על ידי הממשלה והכנסת לפרסם את הדוח, אנו מכבדים זאת". באוצר טוענים שהדוח לא הועבר אליהם. מרמ"י נמסר שהיא לומדת את ממצאי הדוח ותפעל לתיקון הליקויים.

     

    amirb@yediot.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 21.03.17 , 21:43
    yed660100