yed300250
הכי מטוקבקות
    דנה קופל
    חדשות • 22.03.2017
    סערת גרבוז 2
    הצייר והסופר יאיר גרבוז הוא אחד האמנים הישראלים המוערכים ביותר - אולם "נאום הקומץ והקמעות" שנשא בכיכר רבין ערב הבחירות האחרונות הפך אותו לדמות שנואה בקרב חלקים בחברה הישראלית • כעת, שנתיים לאחר אותו נאום, סופג גרבוז את השלכותיו • הוא היה מועמד לזכייה בפרס ישראל באמנות פלסטית ונהנה מרוב בוועדה הבוחרת - אולם התקנון מחייב הסכמה פה אחד • משזו לא הושגה, השתמש השר נפתלי בנט בסמכותו - וביטל לגמרי את הפרס בקטגוריה • לשכת שר החינוך: "בנט פעל בהתאם לנהלים"
    תמר טרבלסי-חדד

    שנתיים בדיוק אחרי "נאום הקומץ" מעורר המחלוקת שנשא, ושבו תקף את "מנשקי הקמעות והמשתטחים על קברי קדושים", משלם האמן יאיר גרבוז את המחיר – ובריבית. ל"ידיעות אחרונות" נודע: שר החינוך נפתלי בנט מנע באחרונה את התוכנית להעניק לו את פרס ישראל.

     

     

     

    האמן המוערך שהפך לסמל כישלון השמאל

     

    גרבוז, צייר, סופר ואיש שמאל ותיק, מעולם לא הסתיר את דעותיו הפוליטיות. אולם הנאום שנשא בכיכר רבין ערב בחירות 2015 הצליח להקים עליו גם את אנשי המחנה שלו, ונחשב לאחד האירועים המשפיעים במערכת הבחירות האחרונה ולאחד הגורמים לתבוסה הגדולה של השמאל.

     

    בנאום, שנישא עשרה ימים בלבד לפני הבחירות, דיבר גרבוז על "הקומץ" ואמר כך: "אמרו לנו שהאיש המתועב שרצח את ראש הממשלה, בא מתוך קומץ של אנשים הזויים... אמרו לנו שצהובי החולצות ושחורי הסמל – אנשי 'כהנא צדק' וצורחי 'מוות לערבים!' הם קומץ – רק קומץ! ורשעי תג־מחיר הם בוודאי קומץ... ואמרו לנו שהגזענים המאיימים והמקללים אינם מייצגים כלל את החברה הישראלית, והם רק קומץ! והחושבים שדמוקרטיה פירושה עריצות הרוב – קומץ".

     

    ההמשך של אותו משפט נגע בעצב חשוף במיוחד: "מנשקי הקמעות, עובדי האלילים והמשתחווים ומשתטחים על קברי קדושים - רק קומץ! אפילו המטרידים המיניים והאנסים קומץ. והשוטרים שסרחו והשקרנים ששיקרו אינם מעידים על הכלל. אם כל אלה רק קומץ... אז איך זה שהקומץ שולט בנו? איך זה שבאין מרגיש ובאין מפריע הוא, הקומץ, נעשה לרוב?"

     

    נפתלי בנט | צילום: אלכס קולומויסקי
    נפתלי בנט | צילום: אלכס קולומויסקי

     

    נאומו נתפס כמתקפה חריפה ובוטה על חובשי הכיפות, בני עדות המזרח ומחנה הימין בכלל, ועורר זעם אדיר וביקורת ציבורית קשה.

     

    מאז הבחירות נעלם מעט גרבוז מעין הציבור והסערה דעכה. ועדת פרס ישראל לאמנות פלסטית שהתכנסה באחרונה דנה באפשרות להעניק לו את הפרס על פועלו האמנותי. אלא שתקנון פרס ישראל קובע כי חתן הפרס בכל קטגוריה ייבחר רק בהסכמת כל חברי אותה ועדה, פה אחד, ללא יוצא מהכלל.

     

    חברי הוועדה לאמנות פלסטית התכנסו פעמיים, לשני סבבים של התייעצויות, אולם לא הצליחו להגיע הסכמה פה אחד: שלושה מתוך ארבעה תמכו בזכיית גרבוז ואילו הרביעי התנגד.

     

    יושב ראש הוועדה היה הפסל והצייר פרופ' יעקב דורצ'ין, בעצמו חתן פרס ישראל. לצדו כיהנו ישראל דהן, ד"ר איה לוריא ופרופ' חיים מאור. שר החינוך הוא השר הממונה על פרסי ישראל, והתקנון קובע כי הוא אינו מעורב בתהליך ובבחירת שמות המועמדים. אולם במקרה של אי־הסכמה בין חברי הוועדה, מונחת הסוגיה לפתחו. בסמכותו של השר להורות על כינוס ועדה נוספת - או לבטל לגמרי את הענקת הפרס בתחום המדובר. לאחר שחברי הוועדה לאמנות פלסטית לא הצליחו כאמור להגיע להחלטה - הורה השר בנט שלא לכנס שוב את הוועדה, ולבטל את הענקת הפרס השנה בתחום האמנות הפלסטית. בכך, מנע את הענקת הפרס לגרבוז.

     

    בפרוטוקול הוועדה הסופי נכתב: "ועדת השיפוט לפרס ישראל לשנת תשע"ז בתחום האמנות הפלסטית לא הגיעה להסכמה פה אחד על איש מהמועמדים".

     

    מקורות אשר בקיאים בתחום סיפרו אמש ל"ידיעות אחרונות" שמצב שבו הוועדה לא מצליחה להגיע להסכמה פה אחד הוא נדיר ביותר, וכך גם העברת הסוגייה לשר החינוך.

     

    מלשכת שר החינוך בנט נמסר בתגובה: "השר בנט לא היה מעורב בשום שלב במהלך עבודת הוועדה. לכשהובאה חוסר ההסכמה לידיעתו, פעל השר בהתאם לנהלים".

     

    yed660100