yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 23.03.2017
    רואים את האלצהיימר דרך רשתית העין
    מחקר חדש, שמתקיים במרכזי הרפואי שיבא בסיוע הרשת הלאומית למצוינות בחקר המוח (NNE), מנסה ליצור כלי לזיהוי מוקדם של אלצהיימר אצל צעירים - עוד לפני שהחלו לפתח הפרעות בזיכרון
    רותם אליזרע

    גילוי מוקדם של אלצהיימר באמצעות בדיקה של רשתית העין. זה לא מדע בדיוני, אלא מחקר שנערך בימים אלה במטרה להעניק טיפול מונע לאלה שצפויים ללקות במחלה.

     

    המחקר נערך על ידי ד"ר רמית רבונה, פרופ' מיכל בארי וד"ר יגאל רוטנשטרייך משיבא בשיתוף עם מכבי שירותי בריאות. החוקרים מסבירים: "מכיוון שהרשתית היא שלוחה של המוח, היא עשויה להוות חלון אליו. יש עדויות כי הרשתית אצל חולי אלצהיימר דקה יותר וכלי הדם בה שונים לעומת מי שאינם סובלים מהמחלה".

     

    המחקר מתמקד באנשים בני 40 עד 65 שהוריהם חולים באלצהיימר. "אנשים אלו נמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלה, אך נוכח גילם הצעיר יחסית הם עדיין אינם מבטאים פגיעה בזיכרון ולכן מהווים אוכלוסייה אידיאלית", מסבירים החוקרים. המחקר נמצא בימים אלה בעיצומו, והחוקרים מקווים שתוצאותיו יאפשרו "פיתוח של סמנים ביולוגיים זמינים וזולים לאלצהיימר, זיהוי מוקדם של אנשים בסיכון ומעקב אחר יעילותם של טיפולים — ובכך להוביל בעתיד לפיתוח טיפולים חדשים למחלה".

     

    לפי הנתונים %13 מהאוכלוסייה מגיל 65 ומעלה סובלת מדמנציה — מחלה המתבטאת בירידה בתפקודי זיכרון וחשיבה. 40% מבני 85 ומעלה סובלים ממנה. המחלה משבשת את חיי היום־יום. בשלביה האחרונים החולה מרותק בדרך כלל למיטתו ואינו מסוגל לבצע שום פעילות בכוחות עצמו. רוב מקרי הדמנציה מיוחסים לאלצהיימר.

     

    הטיפולים המאושרים כיום נותנים מענה גבולי בלבד למחלה, ובחלק מהמקרים הובילו לכל היותר לכך שמצב החולה לא הידרדר בפרק זמן של בין חצי שנה לשנתיים. בשנים האחרונות פותחו יותר מ־450 טיפולים למחלה, אך כולם נכשלו בשלב המחקרים הקליניים.

     

    בסיוע למימון למחקר שותפה חברת "טבע", שהתחייבה להשקיע עד 15 מיליון דולר על פני חמש שנים ברשת הלאומית למצוינות בחקר המוח (NNE). הרשת מאגדת כ־80 חוקרים בכירים, פוסט־דוקטורנטים וסטודנטים לדוקטורט במדעי המוח. מדובר ברשת היחידה בישראל בתחום זה.

     

    קבוצת החוקרים הראשונה שהחלה לפעול בשנת 2013 במסגרת ה־NNE משלימה בימים אלה את סיכום המחקרים בתחומים מגוונים כגון אלצהיימר, פרקינסון, ALS וטרשת נפוצה. עבודת החוקרים הניבה עד כה 55 פרסומים בעיתונים מדעיים מובילים.

     

    בשנה האחרונה נרקמו 10 פרויקטים של המשך בין "טבע" ובין חוקרים ברשת, אשר מעמיקים את שיתוף הפעולה סביב פיתוחים מתקדמים שמטרתם להניב טיפולים או גישות טיפול מעשיות.

     

    yed660100