yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 16.04.2017
    הוגדרו "כושים" ויקבלו 120 אלף שקל
    מלצרית הזינה למחשב המסעדה הזמנה של לקוחות ממוצא אתיופי ובחרה להגדירם "כושים" • כשגילו זאת, החליטו לתבוע • למרות שבעל המסעדה התנצל ואף פיטר מיד את המלצרית – גם הוא וגם היא חויבו בפיצויים
    יורם ירקוני

    סטיין טפרה ואגרה מנגיסטו מבית־שמש, בני זוג ממוצא אתיופי, הגיעו לבלות במסעדה בבת־ים, וסיימו את הארוחה עם טעם גרוע במיוחד בפה.

     

    במהלך שהותם במסעדה הגיע לידיהם טופס הזמנת האוכל (ה"בון") שהדפיסה הממלצרית במחשב לאחר שהזמינו ממנה את המנות שבחרו. מדובר בטופס שמורה לטבחים מה להכין, ובדרך כלל אינו מגיע לעיני הלקוחות. אך הפעם הוא כן הגיע – כי נדבק לצלחת. ומה היה כתוב בו? "מספר שולחן: 6. תיאור: כושים". כאשר פנו למלצרית וביקשו הסבר, היא התנצלה. אחריה התנצל גם בעל המסעדה, שמיד אחר כך פיטר את המלצרית. למרות ההתנצלות, טפרה ומנגיסטו עזבו את המסעדה מושפלים והחליטו להגיש תביעה נגד המלצרית ונגד המסעדה.

     

    פרקליטם של טפרה ומנגיסטו, עו"ד רון לוינטל, טען בבית־המשפט כי הכינוי "כושי" הוא כינוי משפיל, אשר מוכר וידוע ככינוי גנאי לאנשים שעורם כהה, ולכן הוא מהווה לשון הרע.

     

    המלצרית אמרה להגנתה: "לא תיארתי לעצמי שלהגיד לבן אדם כהה עור 'כושי' זה נחשב למילת גנאי". בעל המסעדה אמר כי את הטעות עשתה המלצרית, ללא קשר אליו, ולכן אין סיבה שהוא ישלם פיצויים. אולם השופט אביים ברקאי מבית־משפט השלום בתל־אביב לא קיבל את עמדתם ופסק לבני הזוג פיצוי בסך 120 אלף שקלים. בשלב הראשון של ההליך המשפטי, לפני עשרה חודשים, נתן השופט פסק־דין נגד המלצרית וחייב אותה בפיצוי של 68 אלף שקלים לאחר שבחרה לא להגיש כתב הגנה ולא לנהל הליך משפטי. בשלב השני התנהל הדיון בנוגע למסעדה, סטלה ביץ', ולבעליה, מאור עזרא. באמצעות פרקליטו, עו"ד אלון גלבוע, טען עזרא שאין לייחס למסעדה אחריות למה שהמלצרית כתבה.

     

    השופט ברקאי ציין כי העלבון הוזן למחשב ולכן היה גלוי לכל עובדי המסעדה, וקבע כי בעל המקום לא עשה דבר כדי למנוע את העוול שנגרם לאורחי המסעדה, לא קיים תדריכים בנושא ולא נתן הנחיות למניעת כינויים משפילים של אורחי המסעדה. השופט חייב את הבעלים בפיצוי של 20 אלף שקלים לכל אחד מבני הזוג ובהחזר הוצאות של 12 אלף שקלים, תוך שהוא מציין שהתחשב בכך שהתנצל מיד אחרי האירוע.

     

    יש לציין, כי לא כל השופטים נוקטים גישה נחרצת בנושא הגזענות כמו ברקאי. במקרה חמור בהרבה, שנחשף ב"ידיעות אחרונות" בתחילת החודש, דנה השופטת אורית חדד מבית־משפט השלום באשקלון בתביעתה של לימור טסמה, קצינת צה"ל לשעבר, שכונתה "אתיופית מסריחה" במקום העבודה שלה על ידי עובדת אחרת. השופטת לחצה על טסמה במשך זמן רב לסלוח לנתבעת והגדירה את דבריה כ"טעות שאפשר לגלות כלפיה חמלה".

     

    yed660100