yed300250
הכי מטוקבקות
    אוראל כהן
    ממון • 19.04.2017
    הנזק לרפתנים משפיכת החלב: כ־7.5 מיליון ש'
    נווית זומר

    כן בוכים על חלב שנשפך: נזק בהיקף של 10 מיליון שקל נגרם לרפתנים, ליצרני החלב ולמחלבות בעקבות שפיכת כמות החלב האדירה ‑ 5.6 מיליון ליטר ‑ בחג הפסח האחרון, מטעמי כשרות. את עיקר הנזק ספגו הרפתנים. אתמול הודה אביתר דותן, מנכ"ל ארגון מגדלי הבקר כי הם "המומים מהכמות שנאלצנו לשפוך בהיקף של מיליוני שקלים בחג הזה. אף אחד לא יחזיר לנו את הכסף. לצערנו המחלבות לא מצאו פתרון. התכנסנו הבוקר (אתמול, נ"ז) לישיבת חירום כדי למצוא פתרון למקרים דומים, כמו הקמת מתקן ייבוש חלב נוסף למניעת הפסדים בעתיד למשפחות הרפתנים".

     

    מחלבות ישראל, בעיקר תנובה השולטת על שוק החלב בישראל, נאלצו לשפוך 5.6 מיליון ליטר חלב, מתוכו 4 מיליון ליטר לשפדן שבדרך כלל נועד לשפכים וביוב בלבד ‑ והיתר למקומות אחרים. זאת בגלל השבתת המחלבות בחג הפסח השנה לכמה ימים רצופים, בשל הצמידות של סוף השבוע עם ערב החג והחג הראשון והשני. ב־2016, לשם ההשוואה, נשפכו "רק" 2.5 מיליון ליטר.

     

    לפי תקנות מועצת החלב, ב־75% מעלות החלב שנשפך נושא הרפתן וביתרה ‑ 25% ‑ נושאות המחלבות. החלב ששוויו כ־10 מיליון שקל (5.6 מיליון ליטר כפול 1.98 שקל, מחיר לליטר חלב גולמי שמשולם לרפתן), נשפך לביוב מאחר והמחלבות לא מורשות על ידי הרבנות, מטעמי כשרות, לפעול בחגים ובשבתות. היות והשנה סוף השבוע היה צמוד לערבי החג, לא נותרו למחלבות ימי עיבוד לחלב ולמוצריו והם נאלצו לשופכו.

     

    שפיכת החלב נעשית באישור מועצת החלב, הגוף המתכנן של משק החלב בישראל. הליך השפיכה לווה ביחידת הפיצוח של משרד החקלאות המלווה את המכליות לאתרים מורשים לשפיכתו ‑ בעיקר לשפדן.

     

    מיכל קראוס, מנכ"לית מועצת החלב אמרה ל"ידיעות אחרונות": "חד־משמעית, נושא הכשרות הוא ה'אשם' באובדן החלב. השנה חברו יחד כמה גורמים שהביאו לכך שכמות החלב שנשפכה הייתה גדולה משמעותית משנים קודמות. הגדלנו את מכסות החלב השנה ולכן תפוקת החלב גדולה יותר. כמו כן, ימי שבת וחג היו צמודים ונוצר רצף ימים ללא ייצור, וגם האופציה של ייבוש חלב לא הייתה רלוונטית כי מתקני הייבוש מוגבלים בכמויות".

     


    פרסום ראשון: 19.04.17 , 21:10
    yed660100