yed300250
הכי מטוקבקות
    מראה טיפוסי בנחל יהודיה | צילום: ערן ודוד גל־אור, "מסלולים"
    חדשות • 23.04.2017
    ושאבתם מים בלי ששון
    אין כמעט ישראלי שלא ביקר ביהודיה ובזוויתן והתמוגג מהירוק ומהמים • עכשיו, בעקבות קידוח חדש שאישרה רשות המים לחברת "מי עדן", מתריעים המומחים: "זה יצמצם את כמות המים במעיינות ועלול לגרום להתייבשות של נחלים" • רשות המים: "לא תהיה פגיעה במעיינות, וזרימת המים לטבע רק תגדל"
    עמיר בן-דוד

    טיילתם ביהודיה ובזוויתן? אוהבים את מעיינות רמת הגולן ואת נחליה? תנצרו בזיכרונכם את המראות של המים והסביבה הירוקה שכן הם עלולים להתייבש בעקבות קידוח חדש שאישרה רשות המים עבור חברת המים המינרליים "מי עדן". ל"ידיעות אחרונות" נודע שגם ברשות הטבע והגנים (רט"ג) הביעו הסכמה לביצוע הקידוח, זאת על אף דו"ח שהוזמן על ידיה ומצביע על כך שהמיקום שאושר לו עלול לייבש את המעיינות באזור.

     

    לפני כארבע שנים ביקשה "מי עדן" לשנות את המיקום להפקת המים, וזאת על רקע זיהומים שהתגלו במעיין ששימש את החברה ובמים שלה. בעקבות כך אישר משרד הבריאות לחברות המים המינרליים להשתמש במי קידוחים ולא רק במים שמגיעים ישירות ממעיינות. במקביל יש ירידה בכמויות המים שנובעים במעיינות בגולן, ובהם קצביה (סלוקיה) שהיווה במשך שנים את מקור המים לבקבוקי החברה. "מי עדן" פנתה לחברת מקורות, שמספקת לה כיום את המים, וביקשה שתבחן חלופות לקידוח עבורה, ששמו אמור להיות "מי עדן 2".

     

    עלו שלוש חלופות: אחת בנקודה שבה נמצא מעיין קצביה, ושתיים במרחק של כמה קילומטרים משם, באזור שבו קיים קידוח שנקרא "מי עדן 1" (לטענת החברה היא מקבלת את מימיה ישירות מהמעיין). לפני כחצי שנה, ככל הידוע על רקע התדיינות בין רשות המים ורט"ג לבין "מי עדן", התווספה חלופה נוספת — כ־600 מטרים מערבית לקצביה.

     

    מחשש שהקידוח החדש יפגע במעיינות בגולן ובזרימת המים בנחלים ובשמורות הטבע, או יזהם אותם, הזמינה רט"ג חוות דעת מד"ר אלון רימר, הידרולוג מומחה מהמכון לחקר ימים ואגמים. רימר הגיע למסקנה שכבר היום קידוח "מי עדן 1" מפחית בכ־25% את כמות המים ממעיין קצביה, שמשמש את "מי עדן". להערכתו, קידוח נוסף עלול להביא להרחבת הפגיעה בשפיעת מעיין זה ומעיינות אחרים. "סביר להניח כי המשך השאיבות והגברתן באזור מעיין קצביה־ג'דידה ישפיעו בטווח של מספר שנים גם על שפיעת המים במעיינות השעונים הנוספים הנובעים באפיקי הנחלים עצמם כגון נחל יהודיה", כתב רימר. לדבריו, מי המעיינות הללו הם שיוצרים את הזרימה הקבועה בנחלים לאורך השנה, והמשך השאיבה והרחבתה עלולים להביא גם להתייבשות חלקים מהנחלים. "הירידה הכללית במפלס מי התהום באקוויפר הבזלת המזינים את המעיינות והנחלים כתוצאה מהשאיבות עלולה לגרום ברבות השנים לנפילת הרום הטופוגרפי שבו המים מופיעים בנחלים, וחלקיהם העליונים יתייבשו לחלוטין".

     

    נחל זוויתן | צילום:אלעד גרשגורן
    נחל זוויתן | צילום:אלעד גרשגורן

     

     

    רימר סבור שהמיקום הגרוע ביותר לביצוע הקידוח הוא בצמידות למעיין עצמו, וכי החלופות הפחות גרועות הן סמוך לקידוח "מי עדן 1". לגבי החלופה שנבחרה בהסכמת רט"ג, כתב שהיא עלולה להשפיע באופן משמעותי ומהיר יותר על המעיין ולכן היא גרועה מהאחרות.

     

    גם בחברה להגנת הטבע הביעו חשש ממיקום הקידוח הזה ומהמגמה שמובילה רשות המים לבצע קידוחים נוספים בגולן, שעלולה לדעתם לפגוע במעיינות.

     

    למרות חוות דעתו של רימר, והחשש לפגיעה בשמורות כמו היהודיה והזוויתן שהמעיין נמצא ביניהן, אישרה באחרונה רשות המים, בתיאום עם רט"ג, את ביצוע הקידוח מערבית למעיין. כעת יש מי שעדיין מנסים לשנות את ההחלטה.

     

    מרשות המים נמסר: "הקידוח יפיק מים מיחידה אקוויפרית שונה מזו שמזינה את המעיין, לכן לא ישפיע על המעיינות. הקידוח אמור לשחרר את מי המעיין שכיום נתפסים לטובת 'מי עדן', ולכן זרימת המים לטבע לאחר ביצוע הקידוח תלך ותגדל".

     

    עדר צמא, אתמול בבקעת הירדן | צילום: שאול גולן
    עדר צמא, אתמול בבקעת הירדן | צילום: שאול גולן

     

     

    מרט"ג נמסר: "הרשות פועלת להרחיק את הקידוח עד כמה שניתן, וזאת לאור ממצאים המצביעים כי ככל שמתרחקים מהמעיין כך מצטמצמת הפגיעה האפשרית בסביבה ובמעיינות, אך מנגד יש ממצאים הטוענים אחרת. הקידוח לא החל עדיין וגם לא נקבע מיקומו הסופי". מ"מי עדן" נמסר: "מקור המים לבקבוקי 'מי עדן' הוא מעיין סלוקיה. באשר לטענות הנוספות שהועלו, החברה אינה נוהגת לחלוק מידע מסוג זה".

     

    תופסים ים באשדוד, בסוף השבוע | צילום: גדי קבלו
    תופסים ים באשדוד, בסוף השבוע | צילום: גדי קבלו

     

    yed660100