yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 27.04.2017
    היגיון פשוט
    סבר פלוצקר

    מהפכה. לא רפורמה, לא מהפך, מהפכת מיסוי – זו ההגדרה הנכונה לתוכנית השינויים במערכת מס ההכנסה האמריקאי שעיקריה נחשפו אתמול לציבור. הוגיה מולידיה של המהפכה, שר האוצר של טראמפ סטיבן מנוצ'ין וראש היועצים הכלכליים שלו גרי קוהן (שניהם יהודים, אגב), לא הרימו את כל המסך מעל התוכנית אך גילו די מפרטיה כדי להדהים.

     

    מהפכת המס של טראמפ | אורלי אזולאי

     

    לתוכנית המיסים – אם אכן תאושר בקונגרס, אישור שבהחלט לא מובן מאליו באווירת הקרבות הפוליטיים המאפיינת כיום את אמריקה – יהיו השלכות משמעותיות גם על מערך המיסים הישראלי. בתמצית, ישראל לא תוכל לשמר את שיעורי מס ההכנסה ומס החברות הגבוהים בהרבה מאלה האמריקאיים, וכן את שיטת המיסוי הנהוגה בארץ (הקרויה פרסונלית) כשממשל טראמפ ממיר את השיטה לטריטוריאלית.

     

    נתחיל במה שיודע כל אמריקאי וכל מומחה מס מחוץ לאמריקה: בארה"ב נהוגה כיום מערכת מס ההכנסה הכי גרועה, הכי מעוותת, הכי לא מובנת והכי מחוררת מבין המדינות המערביות המפותחות. ספרי החוקים של מס ההכנסה הפדרלי תופסים כעשרת־אלפים עמודים – והיד נטויה. על הנייר, מס החברות האמריקאי הוא 35%, אבל בפועל החברות משתמשות בסבך של פטורים והטבות ומשלמות מס בשיעור של שבעה עד 15 אחוזים. רובן הסיטו מזמן את פעילותן לחו"ל ואגרו שם רווחים לא מחולקים בהיקף של יותר מ־2,500 מיליארד דולר (זו לא טעות: 2.5 טריליון דולר). העובדים משלמים מיסים לפי שבע מדרגות מס, והם יכולים לנכות מההכנסה החייבת הוצאות שונות, כמו שכר לימוד, ריבית על משכנתאות, ביטוחים ומסים עירוניים ומדינתיים. במקביל מופעלת "שיטת מס הכנסה אלטרנטיבית" ועוד פטנטים שונים ומשונים.

     

    עיקרי ההצעות של מנוצ'ין וקוהן, בברכת טראמפ, הם פישוט, פישוט ועוד פעם פישוט. במקום שבע מדרגות מס יונהגו רק שלוש. מדרגה ראשונה בשיעור של 15%, שנייה 25%, ושלישית, על ההכנסות הגבוהות ביותר, 35% (במקום כ־40% היום). או־אז תבוטל שורה ארוכה של ניכויים מוכרים, כמו הוצאות אירוח והוצאות ביטוח ובעיקר תבוטל האפשרות לנכות מההכנסה החייבת במס פדרלי את מיסי ההכנסה העירוניים והמדינתיים. מהלך מתבקש ונכון. יבוטל גם מס ההכנסה האלטרנטיבי, שהטעם להטלתו בעבר היה למנוע מצב שבו כל מיני הטבות והקלות יורידו את חבות המס בפועל לאפס, גם על הכנסות גבוהות. מה יישאר? יישאר רק ניכוי מס מוגבל מאוד על ריבית על משכנתאות ותרומות. גם זה מיותר .

     

    עוד מהלך חשוב: הכפלה של הזיכוי המשפחתי הראשוני, הסכום שממנו לא משלמת המשפחה מס הכנסה, מ־1,000 דולר לחודש ל־2,000 דולר (אצלנו השיטה היא, מאז הרפורמה של בן שחר ב־1975, נקודות זיכוי למשפחה ולילדים). צעד נכון במציאות הזיכויים והניכויים האמריקאיים המטורפת.

     

    מס ירושה או מס עיזבון קיים בארה"ב רק על הנייר. הוא מבוטל "זמנית" מדי כמה שנים וחוזר לזמן קצר עד לביטול הבא. טראמפ יבטל אותו ללא הגבלת זמן.

     

    מס החברות האמריקאי הוא גבוה רק בתיאוריה. התוכנית של מנוצ'ין וקוהן אמורה להוריד אותו ל־15%, כולל על עסקים משפחתיים קטנים, ובמקביל אמורים להימחק מספרי החוקים מאות הפטורים וההטבות שהמגזר העסקי נהנה מהן. אני כותב "אמורים" כי כאן צפויה לממשל טראמפ התנגדות עזה של קבוצות לחץ ואינטרסים חזקות פוליטית.

     

    התוכנית המהפכנית כוללת גם את צירוף אמריקה לעולם המיסוי המודרני, המתבסס על שיטה טריטוריאלית: מס ההכנסה של המדינה נגבה רק מהכנסה שהופקה באותה המדינה. בארה"ב, כמו בישראל, הייתה נהוגה שיטה מיושנת ומסורבלת, המטילה מס על הכנסותיו הגלובליות של תושב המדינה, בין אם הופקו במדינתו או באפריקה. השינוי המתוכנן יחסל את המרדפים של רשויות מס אמריקאיות אחר הכנסות של אזרחי אמריקה ברחבי עולם. עד אז יציעו טראמפ וממשלתו חנינת מס חד־פעמית – מס חברות מופחת – לחברות שיעבירו מרצונן הטוב את רווחיהן בחו"ל לארה"ב. מהלך כזה נעשה פעמיים בעבר, הגדיל יפה את קופת האוצר בוושינגטון אך לא מימן השקעות יצרניות.

     

    בימים הקרובים יתבררו פרטים נוספים, כולל, כמובן, עלות התוכנית והשלכותיה הכלכליות. אף שיש בה נקודות לביקורת, במבט מקצועי כולל גם מתנגד טראמפ מושבע כמו כותב שורות אלו צריך לברך עליה. לא בגלל הקיצוץ אלא בגלל הפישוט.

     

    yed660100