yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 27.04.2017
    המהפך הירוק של ספינות הדיג
    אחרי ששימשו במשך שנים לדיג בהיקפים גדולים לאורך חופי ישראל, ספינות המכמורת הישנות בדרך לקרקעית הים - כדי להפוך לשוניות מלאכותיות לדגים ואטרקציה לצוללנים • יחי ההבדל הדג
    עמיר בן־דוד

    המאבק הציבורי הנרחב הביא לאיסור על שימוש בספינות דיג גדולות לאורך חופי ישראל, וכעת יש להן ייעוד חדש: בית גידול לדגים בים, אחרי הנזק הרב שגרמו להם במשך שנים.

     

    במשך שנים מורגשת ירידה בכמויות הדגים בים התיכון לאורך חופי ישראל, תופעה שמיוחסת בין היתר לדיג יתר, לחוקים מיושנים שאיפשרו לדוג גם דגים קטנים שלא ממש הספיקו להתרבות, וגם לבעיות קשות באכיפה ובפיקוח של משרד החקלאות על הדייגים.

     

    חלק ניכר מהבעיות יוחס לשימוש בספינות מכמורת - ספינות דיג גדולות שגוררות אחריהן רשתות ענק שלוכדות מכל הבא ליד, ולעתים אף גורמות נזק כבד לקרקעית הים ולבתי הגידול של הדגים.

     

    בשנים האחרונות הובילה החברה להגנת הטבע מאבק ציבורי שמטרתו הייתה לאסור על שימוש בספינות המכמורת ולהטיל מגבלות משמעותיות יותר על הדיג לאורך החופים, וזאת כדי לאפשר לאוכלוסיית הדגים המתמעטת לשקם את עצמה. דייגי המכמורת טענו כי הם לא מקור הבעיה וכי ההתמקדות בהם מתעלמת בין היתר משיטות דיג אחרות שלדעתם בעייתיות יותר, וכי מדובר במהלך שיפגע בפרנסתן של משפחות רבות.

     

    המאבק הציבורי הנחוש, במקביל לדו"חות מבקר המדינה ושינויים פרסונליים, הביא בסופו של דבר לכך שגם במשרד החקלאות הבינו שהמצב חייב להשתנות. אחרי דיונים ארוכים בכנסת וניסיונות רבים למצוא פשרות, אושרו בוועדת הכלכלה של הכנסת, בראשותו של ח"כ איתן כבל, תקנות חדשות שאוסרות לחלוטין על דיג מכמורת מאזור חוף דור וצפונה.

     

    התקנות קובעות גם איסור על דיג באזורים אחרים בקרבת החוף ועל דיג בתקופת הרבייה, ומטילות מגבלות חשובות נוספות. במקביל נקבע שהמדינה תפצה כספית את בעלי ספינות המכמורת שייגרטו.

     

    ל"ידיעות אחרונות" נודע כי כעת מציעים להפוך את ספינות הדיג הללו, שנחשבו, לפחות לדעת מתנגדיהן, לפוגעניות כלפי האוכלוסייה הימית, לשוניות מלאכותיות שיהוו בית גידול לדגים ואטרקציה לצוללים. היום אמור להתקיים דיון בתוכנית להטביע את אחת הספינות הללו במסגרת פרויקט הגריטה, ובהמשך להטביע ספינות נוספות.

     

    במשרד להגנת הסביבה תומכים בתוכנית הזאת, במקביל לביצוע ניטור סביבתי ותחזוקה שוטפת של האתר, כל עוד תעמוד באמנה עולמית שעוסקת בהטבעת כלי שיט ויצירת שוניות מלאכותיות.

     

    yed660100