yed300250
הכי מטוקבקות
    שאול גולן
    ממון • 02.05.2017
    משחקים באוויר
    מאת שגיא כהן

    מנשה חסקין כיהן באחד התפקידים היוקרתיים בענקית הטכנולוגיה האמריקאית אמזון: הוא ניהל את המרכז הישראלי של "אמזון פריים אייר", הפרויקט הסודי והמסקרן לפיתוח רחפנים אוטומטיים, שיבצעו בעתיד משלוחי חבילות דרך האוויר. לתפקיד הזה התמנה לאחר שעבד תקופה ארוכה באמזון בעמק הסיליקון.

     

     

    לפני שנה וחצי החליט חסקין לצאת לדרך עצמאית. הוא עזב את אמזון, והקים עם אדם קפלן את הסטארט־אפ Edgybees, שעוסק אף הוא בתחום הרחפנים, אך מזווית שונה לחלוטין: משחקי מציאות רבודה עבור רחפנים. אלה יאפשרו לכם למשל, להטיס את הרחפן במסלולי מרוצים וירטואליים או לשחק משחקי יריות נגד רחפנים אחרים. המטרה: להפוך את הטסת הרחפנים לחוויה מהנה ומאתגרת יותר. "זה כמו לשחק פוקימון גו, רק 50 מטר באוויר", אומר חסקין בראיון ראשון ובלעדי ל"ממון".

     

    "התחלנו להשתעמם"

    התפנית בקריירה הגיעה ממקום לא צפוי: חסקין (המתגורר בכפר ויתקין) וקפלן (המתגורר בחופית), המתינו יחד לאסוף את ילדיהם מבית הספר. קפלן סיפר לחסקין שרכש רחפן, אך אחרי כמה הטסות וצילומים, השתעמם והתחיל לעשות פעלולים מסוכנים בין הסלעים בחוף. "פתאום צץ לנו הרעיון", הם מספרים. "מדוע המכשולים בכלל צריכים להיות שם? הרי עם מכשולים וירטואליים אפשר לשחק בהנאה בלי חשש להרוס את הרחפן".

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

    הם גילו כי רבים מרוכשי הרחפנים משתעממים אחרי תקופה קצרה של הטסה, והכלי נותר ללא שימוש. כך התחילו לגלגל את הרעיון והקימו את הסטארט־אפ שלהם בדצמבר האחרון.

     

    בהמשך, הציגו את הרעיון ל־DJI הסינית, חברת הרחפנים האזרחיים הגדולה בעולם (מחזיקה כ־85% מהשוק, לפי ההערכות). הסינים התלהבו כי האמינו שמשחקים כאלה יעשו טוב למכירות הרחפנים. אתמול נחשף לראשונה המוצר של Edgybees בהודעה משותפת של שתי החברות. "המוצר יאפשר לטייסי רחפנים לשפר את יכולותיהם באופן בטוח ומהנה", נמסר מ־DJI.

     

    איך זה עובד?

     

    המשחק הראשון שהוציאה החברה הישראלית נקרא Droneprix AR, והוא זמין להורדה לאייפון ואנדרואיד, בחינם. מתקינים את האפליקציה על הסמארטפון, ומחברים אותו לשלט־רחוק הרגיל של הרחפן (המשחק תומך בדגמי פאנטום 3, פאנטום 4 ו־Mavic Pro).

     

    לאחר שממריאים, ניתן לראות על מסך הסמארטפון את תמונת הווידיאו שמצלם הרחפן באותו רגע, ועליה אלמנטים וירטואליים. המשחק הוא למעשה מסלול מכשולים: מטיסים את הרחפן וצריכים לעבור בתוך טבעות וירטואליות, לאסוף פרסים, להתחמק ממכשולים, ועוד.

     

    בעתיד, יהיו משחקים נוספים: דמיינו לעצמכם שהרחפן שלכם משתתף בקרב יריות המוני נגד חלליות אויב וירטואליות מעל הפארק; או שאתם יוצאים להפציץ "רובוטים" ו"בסיסי אויב" הממוקמים ברחוב ליד הבית.

     

    כל זה מעורר שאלות בטיחותיות: מה קורה אם בזמן המשחק, הרחפן יתרסק או יפגע בעוברי אורח?

     

    "אנחנו לא מתערבים או מבטלים את מנגנוני הבטיחות המובנים של הרחפנים", מבהירים חסקין וקפלן. "בנוסף, לא ניתן לשחק בעת טיסה נמוכה מדי, וגודל הזירה של המשחק מוגבל כך שהרחפן לא ייצא מטווח הראייה".

     

    המודל העסקי צפוי להתבסס בין השאר על רכישות משחקים ואף על מודעות פרסום שיוצגו בתוך המשחקים הווירטואליים.

     

    פרויקט סודי

    חסקין הוא יזם ותיק, בוגר תארים בפיזיקה ומדעי המחשב ויוצא יחידה 8200, שהקים בעבר כמה סטארטאפים. אחד מהם, שעסק בתחום חומרה ותוכנה לעיבוד וידיאו, אף נמכר במיליוני דולרים. בהמשך עברה המשפחה לעמק הסיליקון, לאחר שאשתו הרופאה יצאה לתת־התמחות באוניברסיטת סטנפורד. "הייתי היזם הראשון שעבר לעמק הסיליקון כדי לעשות בייביסיטר", צוחק חסקין. "התחלתי לחפש מה לעשות, ומכיוון שתמיד הייתי בסטארט־אפים, הגשתי מועמדות למודעה שפירסמה חברה בשם Lab126, כי זה נשמע כמו סטארט־אפ. אחרי שחזרו אליי, התברר שמדובר בקבוצת פיתוח ששייכת לחברת אמזון".

     

    כך החל חסקין לעבוד באמזון, אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות והמשפיעות בעולם. "אמרו לי, בוא תעבוד על משהו מסעיר, אבל אנחנו לא יכולים להגיד לך מהו", הוא מספר. ה"משהו" הזה היה Fire TV, ממיר חכם לטלוויזיה המאפשר לצפות בסרטים וסדרות דרך האינטרנט, אחד המוצרים המצליחים של אמזון עד היום. חסקין נזכר שמהלך הפיתוח של המכשיר היה רצוף שינויים בלתי מתוכננים. "זו הייתה עבודה של שנה על קצה גבול היכולת. המון שיער לבן יש לי משם".

     

    ומה לגבי טענות שעלו בתחקיר ניו יורק טיימס, על תנאי עבודה קשים באופן קיצוני באמזון?

     

    "זו לא אמזון שאני מכיר. אנשים בחברה עובדים קשה, אבל אוהבים ומאותגרים ממה שהם עושים".

     

    מחפשים ידע ישראלי

    בשנת 2014 חזרה המשפחה לארץ. זמן קצר לאחר מכן, אמזון נכנסה לישראל, רכשה את חברת אנפורנה מיקנעם, ובמקביל הקימה מרכזי פיתוח באזור ת"א והרצליה, בין השאר כדי לעבוד על פרויקט הרחפנים הסודי שלה, Prime Air, במטרה לפתח רחפנים אוטונומיים חכמים, שיבצעו משלוחי חבילות בעתיד. אמזון הקימה צוות קטן בישראל שפיתח תוכנה לפרויקט. "יצרתי מיד קשר כי רציתי לחזור לאמזון", אומר חסקין, "בסוף יצא שאני ניהלתי את הפרויקט בארץ".

     

    מדוע בחרה אמזון להקים מרכז פיתוח רחפנים דווקא בארץ?

     

    "בישראל יש המון ידע וכישרונות בתחום התעופה הבלתי מאוישת. באמזון מודעים לזה. לא מעט ישראלים, חלקם יוצאי תעשיות ביטחוניות, עובדים כיום באמזון".

     

    את הסטארטאפ החדש הקים חסקין לצידו של קפלן, יליד ארה"ב שכיהן בתפקידי ניהול בסטראטאפים רבים בעבר, ומכהן כיום כמנכ"ל החברה. חסקין הוא סמנכ"ל הטכנולוגיות. לחברה אין עדיין משרדים והיא מתנהלת באופן רזה וחסכוני — העבודה נעשית מה"גראז'" בכפר ויתקין, ומועסקים מספר עובדים בודדים בישראל ובחו"ל. המימון לחברה עומד על כמה מאות אלפי דולרים, והגיע מכיס היזמים ומכמה משקיעים פרטיים.

     

    "זו לא הייתה החלטה קלה לעזוב את אמזון", מודה חסקין. "אבל להיות יזם זו מחלה כרונית. זה בא בהתקפים ולא עוזב. דיגדג לי לעשות משהו חדש. עם זאת, אני מאוד אוהב את אמזון ומאוד אשמח לחזור אליה אם תגיע ממנה ההצעה הנכונה".

     

    Sagi-c@yediot.co.il

     


    פרסום ראשון: 02.05.17 , 21:35
    yed660100