yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 08.05.2017
    סותמים את החור
    מאות אלפי ילדים בישראל מקבלים טיפולי שיניים על חשבון המדינה • אלא שמרפאות השיניים של קופות החולים עמוסות, התורים אינסופיים, ובפועל בגלל ההמתנה הממושכת הורים נאלצים בכל זאת לפנות לרפואה הפרטית • רפורמה חדשה תבטיח: גם הרופאים הפרטיים יעניקו טיפולים — והחשבון יישלח למשרד הבריאות • מי ירוויח? כמה זה יעלה לנו? ולמה אלו השנים הקריטיות? שאלות ותשובות
    רותם אליזרע

    מהפכת טיפולי השיניים העלתה חיוך על פניהם של לא מעט ילדים וגם הורים. בשנים האחרונות זוכים ילדים עד גיל 15 לטיפולי שיניים על חשבון המדינה. חלק מהם בחינם, וחלק מהם בהשתתפות עצמית מינימלית. כעת הרפורמה מתרחבת, ובקרוב גם רופאים פרטיים יספקו את הטיפולים האלה ללא עלות. ל"ידיעות אחרונות" נודע כי בימים אלו מסתיימת עבודת המטה בין משרד הבריאות להסתדרות רופאי השיניים בישראל לצורך חתימה על הרפורמה, בעקבות הבנות שהושגו בין שר הבריאות יעקב ליצמן שמוביל את התוכנית, השרה לקליטת עליה סופה לנדבר, ויו"ר הסתדרות רופאי השיניים ד"ר יצחק חן. עד היום הטיפולים בוצעו רק במרפאות של קופות החולים בהן מבוטחים הילדים, או במספר מצומצם של מרפאות שאיתן הקופות קשורות בהסכמים. מה הבעיות שנוצרו בשטח? מה השינוי שיביאו הרופאים הפרטיים? ולמה קריטי כל כך להתמקד ברפואת השיניים של הפעוטות והילדים?

     

    מי זכאי לטיפול על פי החוק?

     

    בשנת 2010 נכנס לתוקפו חוק בו ניתנים טיפולי שיניים בחינם לילדים עד גיל שמונה. בשנים האחרונות התרחבה הרפורמה — וכיום ילדים עד גיל 15 זכאים לקבל טיפולי שיניים בחינם. לפני מספר חודשים הוחלט להרחיב את גיל הילדים שיהיו זכאים לקבל טיפולים בחינם: בתחילת 2018 התוכנית תכלול את כל הילדים עד גיל 16, בתחילת 2019 התוכנית תכלול את כל הילדים עד גיל 17 ובתחילת 2020 התוכנית תכלול את כל הילדים עד גיל 18. על פי הערכה, העלות של רפורמת הוספת הרופאים הפרטיים תעמוד על כחמישה מיליון שקלים מקופת המדינה. במשרד הבריאות מוכנים לשלם את הסכום הזה כדי לאפשר למספר רב יותר של ילדים לקבל טיפול מפני שזמני ההמתנה לקבלת טיפול הם ארוכים ובמקרים מסוימים ההורים נאלצים לפנות לרופאים פרטיים כדי שהבעיה בשיניים של ילדיהם לא תחמיר.

     

     

    על כמה ילדים מדובר?

     

    כיום זכאים כ־2,585,000 ילדים לקבל סל שירותים לטיפול בבריאות השן. בשנים האחרונות חלה עליה דרמטית במספר הטיפולים. בשנת 2015 ניתנו כ־3,940,000 טיפולים, עלייה של כ־75% ביחס לכ־2,250,000 טיפולים שניתנו ב־2011.

     

     

    למה המדינה זקוקה לרופאים הפרטיים?

     

    בלחץ רופאי השיניים נוסף כבר לפני כמה שנים תיקון לחוק, שקבע שיתאפשר להקים תאגיד בריאות של רופאי שיניים עצמאיים שיפעל כמעין קופת חולים חמישית, אבל עד היום המהלך הזה לא הצליח ורק רופאים בקופת החולים טיפלו בילדים. ההערכה היא כי לתוכנית יצטרפו כאלף רופאים פרטיים שחברים בהסתדרות רופאי השיניים בישראל ומשרד הבריאות נמצא בשלבים אחרונים של קביעת הסכמים עם קופות החולים שיאפשרו למבוטחים שלהן לקבל טיפול אצל הרופאים הפרטיים.

     

     

    איך זה יעבוד בשטח?

     

    כאשר התוכנית תצא לפועל — יוכלו ההורים לגשת עם ילדיהם לרשימת הרופאים שעובדים בקופת החולים או ב"תאגיד הבריאות" החדש, לקבוע תור ולהעביר כרטיס מגנטי. במסגרת ההסכם — המדינה תעביר את התשלום המלא לקופת החולים וזו תעביר את התשלום לרופא המטפל.

     

     

    מתי צריך להתחיל לבוא לרופא השיניים?

     

    לדברי ד"ר ערן גבע, רופא שיניים שמטפל בילדים, את שגרת הטיפול צריך להתחיל עם בקיעת השן הראשונה. ההורים צריכים להגיע למרפאה כדי ללמוד איך לא לעשות טעויות בטיפול של הילד ולקבל הדרכה מרופא השיניים.

     

     

    לא כדאי להמתין שינשרו שיני החלב ורק אז לטפל?

     

    ממש לא. לשיניים לוקח זמן לנשור, זה לא תהליך שקורה בבת אחת ולכן שיניים לא מטופלות — בעיקר אלו שיש בהן עששת ־ יכולות להדביק שיניים סמוכות ולהגדיל את הנזק.

     

     

    האם ילד צריך ללכת לשיננית?

     

    כן. כדאי ללכת כל חצי שנה מאז סיום בקיעת השיניים. במקרים רבים לא יהיה צורך בהסרת אבנית, אך חשוב שהשיננית תערוך בדיקה ותיתן הדרכה לטיפול בשיניים.

     

     

    מתי להתחיל לצחצח שיניים?

     

    גם כאן, מסביר ד"ר גבע, חשוב להתחיל ברגע שלילד בקעה השן הראשונה. הכוונה היא לא לצחצוח שיניים עם מברשת, אלא עם מברשת 'אצבע', פד גזה, מגבת או חיתול כדי שלא יישארו שאריות של אוכל. בכל גיל יש לצחצח פעמיים ביום. כאשר משתמשים במשחה, כמות המשחה על המברשת צריכה להיות בגודל של לא יותר מגרגיר אפונה, ויש לוודא שהיא מותאמת לגיל הילד מבחינת רמת הפלואוריד.

     

     

    האם צריך ללכת לרופא שיניים ייחודי לילדים או שאפשר ללכת לכל רופא שיניים?

     

    כל רופא שיניים יכול לטפל בכל מטופל. ההבדל הוא בגישה. יש רופאי שיניים רבים שמטפלים רק בילדים ויש להם ניסיון והכשרה ייחודית שחשובים ליצירת חוויה חיובית אצל הילד כדי שימשיך לטפל בשיניים בעתיד.

     


    פרסום ראשון: 08.05.17 , 23:57
    yed660100