yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 13.05.2017
    הצדיקה המסתורית בושאייף
    חן ארצי־סרור

    מדי שנה, בזמן שרבע מיליון ישראלים פוקדים את קברו של התנא רבי שמעון בר יוחאי ומציינים את הילולת ל”ג בעומר המסורתית, מגיעים המוני יוצאי יהדות לוב למושב הקטן זיתן שבשפלה. שם הם חוגגים פעמיים בשנה, בל”ג בעומר ובחול המועד סוכות, הילולה, או בערבית - זיארה, המתקיימת בבית הכנסת המפואר והענק שביישוב. הקהל מתפלל לצדקת בושאייף שתהא עבורו מליצת יושר ותסייע בשלל בקשות ורפואות.

     

    מי היא אותה אישה אלמונית שיהודים חולמים את דמותה כבר יותר מ־1,000 שנים, ולכבודה מתכנסים עשרות אלפי יהודי צפון אפריקה פעמיים בשנה בשירים ובמטעמים? שתי מסורות שונות, המשתלבות זו בזו, מספרות את סיפורה. לפי המסורת הלובית, שלוש מבנותיו של התנא והכהן הגדול בימי בית שני, ר’ ישמעאל, שהיה גם אחד מעשרת הרוגי מלכות, הוגלו לאפריקה: ג’רייבה - שעל שמה קרוי בית הכנסת העתיק באי ג’רבה בתוניס, אי שרוב מוחלט של תושביו היהודים הם כהנים. אום שוויכה - שעל שמה בית כנסת בטריפולי, ובושאייף - שעל שמה בית כנסת בעיר זליתן שבלוב. בושאייף נחשבה לאישה יפה מאוד ולצדקת גדולה, אך הייתה עקרה. סימן ההיכר שלה היה שיער אדמוני וארוך. לפי האגדה, בתפילותיה הובטח לה כי דמעותיה לא זלגו לשווא, והיא תיזכר לנצח על ידי קהילת יהודי לוב.

     

    על פי מסורת נוספת, המשתלבת במסורת הראשונה, בושאייף נישאה בלוב לגביר עשיר כקורח. לאחר מותו, הבטיחה להקים לזכרו את בית הכנסת המפואר ביותר בצפון אפריקה - וכך עשתה. בבית הכנסת היו לא פחות מ־24 ספרי תורה והוא היווה מקור עלייה לרגל ליהודים וערבים כאחד. בשנת 1870 נשרף בית הכנסת על ידי קיצונים מוסלמים, ובעקבות מחאה רחבה הסולטן הטורקי הורה לאוכלוסייה הערבית לממן את הקמתו מחדש. כשעלו יהודי זליתן ארצה והתיישבו במושב זיתן, הם הקימו בית כנסת זהה לאותו מבנה מפואר ואגדי וקראו לו על שמה של בושאייף - הגבירה מזליתן, והצדקת מימי התנאים.

     

    האם אלה שתי נשים שונות או אישה אחת? האם בושאייף הייתה בשר ודם או שמא אגדה? אינני יודעת, והאמת היא - שזה כלל לא חשוב בעיניי. לסיפור כוח משלו, והוא לא פחות מנפלא. כמו תמיד, הוא מלמד אותנו משהו חשוב פי כמה - מסרים שנצרבים עמוק בדי־אן־איי התרבותי ובתודעה. בין שלל המסורות שעוברות מדור לדור, בין הסיפורים המרתקים על סגולות, ניסים ורפואות, ניצבת אישה מרתקת - תלמידת חכמים, שכאבה כעקרה לא נשכח יותר מ־1,000 שנים, וגבירה ומנהיגה שהקימה בית כנסת לקהילתה שהצליח להיות בית תפילה לכל העמים. שיתגשמו כל משאלות ליבכם לטובה. או כפי שמברכים זה את זה בהילולה: זיארה מקבולה! √

     

     


    פרסום ראשון: 13.05.17 , 22:55
    yed660100