yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 06.06.2017
    דור השומן
    "אנחנו מגדלים דור של אוביסים שלא יוכלו להשתלב בעבודה ובצבא" – כך אמר אתמול מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, והודיע על תוכנית חדשה: לאסור מכירה של מוצרים המכילים כמויות גדולות של שומן טראנס עד שהיצרנים ישתמשו בתחליפים בריאים יותר • "לא ניתן שהמהלך יפגע בכיס של הצרכנים", הוא מבטיח
    רותם אליזרע

    "אנחנו מגדלים דור של אוביסים, שלא יוכלו להשתלב בעבודה ובצבא. יש תחושת בהילות בנושא הזה. אם לא נעשה טיפול היום, אנחנו משמידים את הערך הכלכלי של ישראל".

     

     

    את ההצהרה החריפה הזאת סיפק אתמול מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב במסגרת דיון שהתקיים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. הפתרון שלו: "נאסור מכירה של מוצרים המכילים שומן טראנס — למעט מקרים שבהם שומן הטראנס נמצא באופן טבעי במוצרים, או שכמות שומן הטראנס בהם היא מזערית".

     

    במשרד הבריאות מתכננים לאסור לייצר, למכור ולייבא מוצרים המכילים שומן טראנס, למשל בורקסים, פיצות, ג'חנון, צ'יפס וכדומה. גורמים במשרד מבהירים כי לא תהיה בעיה למכור את המאכלים האלה כשחברות המזון ימצאו תחליפי שומן בריאים יותר. מדובר בצעד אפשרי: כיום מרבית המרגרינות אינן מכילות שומן טראנס מאחר שחברות המזון מצאו לו תחליפים הולמים.

     

    במשרד הבריאות מבהירים כי בניגוד לטענות של יצרני המזון — בשום מקרה לא תהיה עליית מחירים כתוצאה מהמהלך. "לא ניתן שזה יפגע בכיס של הצרכנים. לציבור מגיע לקבל מזון בריא מבלי לשלם יקר יותר", אמר אתמול גורם בכיר במשרד הבריאות ל"ידיעות אחרונות".

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

    ישראל אינה הראשונה שבה יהיה איסור למכור מוצרים המכילים שומן טראנס. לפני שנתיים הודיע ארגון המזון והתרופות האמריקאי על איסור מכירת מוצרים המכילים שומן רווי. ההנחיה אמורה להיכנס לתוקפה בשנה הקרובה.

     

    דנמרק הייתה המדינה הראשונה שאסרה לייצר מוצרי מזון המכילים שומני טראנס וסילקה אותם מתכולת המזון שנמכר בה כבר ב־2004. לפי מחקרים שפורסמו שם לאחרונה, בתוך שלוש שנים הציל האיסור מדי שנה בממוצע את חייהם של כ־14 מכל 100 אלף בני אדם במדינה.

     

    שומן טראנס הוא שומן צמחי שעובר תהליך כימי תעשייתי אשר הופך אותו למוקשה או מוקשה חלקית. זה קורה כאשר מוסיפים לשומן מולקולות מימן. השימוש בשומן טראנס מסייע ליצרני המזון כי הוא מאפשר חיי מדף ארוכים יותר למוצרים והוא זול יחסית.

     

    אולם רופאים ממליצים לצמצם ככל האפשר את צריכת שומן הטראנס ומזונות המכילים אותו מפני שהם גורמים לעלייה ברמות הכולסטרול ה"רע" בדם (LDL) ולירידת רמת הכולסטרול ה"טוב" בדם (HDL).

     

    משה בר סימן טוב | צילום: שאול גולן
    משה בר סימן טוב | צילום: שאול גולן

     

    המהלך שאותו מתכנן משרד הבריאות הוא צעד נוסף בעקבות ההחלטה שמתחילת שנת 2018 מוצרים שיכילו כמויות גבהות של שומן, נתרן וסוכר יצוינו באמצעות מדבקות אדומות, ואילו מוצרים בריאים עם כמויות נמוכות של שומן יקבלו סימון ירוק.

     

    שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר אמש ל"ידיעות אחרונות": "אנו נערכים להוציא את שומן הטראנס מהמזון בישראל. אנו מקיימים דיונים עם גורמי המקצוע במשרד הבריאות למציאת דרכים ליישום המהלך, שכן מדובר בגורם תחלואה כבד הפוגע בשריר הלב וגורם לתמותה בכל העולם.

     

    "עלינו להעלות את מודעות הציבור לסכנה במוצרים עתירי שומן טראנס גם באמצעות פעילות במערכות החינוך. נפעל בשיתוף פעולה עם חברות המזון למניעת הוספת שומן הטראנס, וכל זאת במקביל למהלך לסימון המוצרים שיונהג בישראל בקרוב. מטרתנו היא העלאת המודעות וקידום בריאות הציבור בישראל".

     

    את הכתבה המלאה תוכלו לקרוא במוסף "7ימים" ובאפליקציה של "ידיעות אחרונות"

     


    פרסום ראשון: 06.06.17 , 00:17
    yed660100