yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 17.06.2017
    יש חוקר בישראל, והוא לא יושב בכנסת
    סבר פלוצקר

    שנים נאבקו נגידי בנק ישראל על עצמאות המוסד שבראשו עמדו. עצמאות ממי? מפוליטיקה ומפוליטיקאים. העצמאות הובטחה ב־2010 בחוק בנק ישראל החדש שבו נקבע: "הבנק יהיה עצמאי בבחירת פעולותיו ובהפעלת סמכויותיו לשם השגת מטרותיו ולמילוי תפקידיו". כעת מתברר שמלחמת העצמאות של בנק ישראל לא הסתיימה.

     

    אגב הדיונים המשפטיים בחדלות הפירעון של איש העסקים אליעזר פישמן הועלה בקול תרועה גדולה הרעיון להקים ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא "פישמן והאשראי לטייקונים", ולחקור באמצעותה את הבנקים ואת בנק ישראל. שר האנרגיה יובל שטייניץ היה היחיד בממשלה שהעז להתנגד בגלוי לרעיון זה. אין פה מה לחקור, הבהיר.

     

    בין השנים 1996־2006 הבנקים שגו וכשלו כשנתנו לקבוצת פישמן, ולפישמן אישית, אשראי לרכישת שליטה ממונפת בחברות שונות ולספקולציות בשוקי מטבע החוץ. התנהלותם עוררה בזמן אמת ביקורת וכעס ציבורי מוצדקים. מאז, כלקח מהפרשה, שונו הוראות פיקוח רבות בבנק ישראל והוחמרה מאוד הגישה של הבנקים עצמם לניהול סיכוני אשראי. גם זה ידוע ופורסם פעמים רבות, ובהרחבה.

     

    בפברואר השנה העלה בנק ישראל באתר שלו באינטרנט סיכום מחקר מקיף בסוגיית האשראי ללווים גדולים כמו פישמן, זיסר, דנקנר ולבייב. הסיכום נכתב בצורת שאלות נוקבות ותשובות ארוכות ומנומקות. מומלץ לקרוא בו מחדש, לרענן את הזיכרון. ההתנהלות של בנק ישראל עצמו נבדקה על ידי מבקר המדינה ב־2013. בינתיים הגיש בנק ישראל למבקר את התייחסותו המפורטת לנקודות שהועלו בדו”ח. המבקר הוא הגוף היחיד המוסמך לחקור את הבנק המרכזי בלי לערער את עצמאותו ובלי לעבור על תקנות הסודיות הבנקאית.

     

    הכנסת ריבונית להחליט מה שבא לה ולהקים "ועדות חקירה פרלמנטריות" כמספר כוכבי הרקיע, כולל "ועדת פישמן" המתוכננת. אבל ראוי להבהיר למצדדים בהקמתה, שלוועדה פרלמנטרית אין סמכות משפטית לזמן עדים, לבנקים אסור לחשוף בפניה את סודות לקוחותיהם, והפיקוח על הבנקים (בנק ישראל) יסרב – מתוקף החוק והתקנות – להגיש לה את ממצאי הבדיקות והביקורות שערך בבנקים הפרטיים. הדוחות שלו חסויים, בארץ כמו בכל מדינה נורמלית, כדי שהפיקוח על הבנקים יהיה יעיל ומועיל. "ביום שבו דוחות הביקורת שלנו ייחשפו בכנסת", מזהירים בפיקוח על הבנקים, "הבנקים יפסיקו כליל את שיתוף הפעולה עימנו, עורכי הדין שלהם יחליפו את הכלכלנים, האינטרס הציבורי ייפגע והאזרחים ייצאו מופסדים".

     

    ועדת חקירה פרלמנטרית לא תגלה, לכן, שום מידע חדש, ותשמש רק עוד זירה להתנצחויות ולגידופים שלוחי רסן של פוליטיקאים ופופוליסטים. אם יש מקום לבדיקה נוספת של התנהלות הבנקים במתן אשראי ומחיקת חובות לקבוצות שליטה כמו של משפחות זיסר, פישמן, דנקנר ולבייב, בנק ישראל הוא המוסד היחיד הראוי המסוגל לבצע את הבדיקה. רק לו הכלים ורק לרשותו החוקים והמומחים. והוא אכן מבצע אותה, בהמשכיות, ללא מורא וללא משוא פנים. ידיו לא דביקות מצבע פוליטי ונקיות מלכלוך מפלגתי.

     

    השיקולים של אנשי המקצוע בבנק ישראל עדיפים פי מיליון על השיקולים של חברי הכנסת. ועדת חקירה פרלמנטרית מהסוג שהוזכר תהיה פתח לגלישה במדרון חלקלק, שסופו השתלטות עוינת של הפוליטיקה המפלגתית על הבנק המרכזי ואובדן עצמאותו. אפילו במדינות מערב אירופה שבהן המשבר הפיננסי גבה מחירים כלכליים כבדים במיוחד, כמו בריטניה ואיטליה, לא הרשו לעצמם הפרלמנטים להקים ועדות לחקירת הבנקים המרכזיים. קל וחומר בארץ, שבה, כפי שנכתב בכל הסקירות והדוחות הבינלאומיים על ישראל, העלות של המשבר והסדרי החוב הייתה ונותרה זניחה והטיפול המערכתי בהם ראוי לכל שבח.

     

    באווירה המתלהמת הנוכחית מצופה מבנק ישראל לשמש בלם של הסחף הפופוליסטי. עליו להיות החוקר והשופט, לא הנחקר והנשפט. להיות המבוגר האחראי בסביבה חסרת אחריות מעשית ומוסרית. לא הכל פוליטיקה; יש גם חיים ויש גם מדינה. √

     


    פרסום ראשון: 17.06.17 , 23:53
    yed660100