yed300250
הכי מטוקבקות
    איור: גיא מורד
    ממון • 04.07.2017
    סומך עליך
    רוצים לחסוך דאגות ולמנות אדם שיוכל לפעול בשמכם אם תיפגע יכולתכם לקבל החלטות? תוכלו להפקיד ייפוי כוח מתמשך • מה ההבדל בינו ובין אפוטרופסות? למה חשוב לשים לב? • מדריך
    ליטל דוברוביצקי

    באחרונה חנך האפוטרופוס הכללי שירות חדש: תוכלו להפקיד באופן מקוון ייפוי כוח מתמשך, שהוא בעצם מסמך משפטי המאפשר לנו (בגירים) לתכנן את עתידנו על פי רצוננו. נוכל למנות אדם שעליו נסמוך כמיופה כוח שיוסמך לפעול בשמנו בשלב שבו יכולתנו לקבל החלטות ולבצע פעולות תיפגע.

    מהו ייפוי כוח מתמשך? למה חשוב לשים לב? "ממון" גיבש מדריך עם שאלות בתחום באמצעות עו"ד רם א. גמליאל ממשרד ר.א. גמליאל ושות'.

     

    מהו ייפוי כוח מתמשך?

    זהו כלי משפטי שנכנס לתוקפו באפריל, המאפשר לאדם לתת לאדם אחר סמכות לבצע פעולות בשמו ובעבורו, באופן קבוע או זמני, בכל פעם שהוא אינו כשיר לבצע את הפעולות בעצמו, בניגוד לייפוי כוח חד־פעמיים התקפים רק לפעולה מסוימת, למשל ייפוי כוח בלתי חוזר ברכישת דירה. חשוב לדעת כי ייפוי כוח רגיל, ואף ייפוי כוח נוטריוני (למעט חריגים לפעולות ספציפיות כמו ייפוי כוח בלתי חוזר לביצוע פעולה במכר מקרקעין), פג תוקפם ברגע שהאדם אינו יכול לבצע עוד את הפעולה בעצמו. הסדר ייפוי הכוח המתמשך נקבע בתיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שהוביל משרד המשפטים בראשות שרת המשפטים איילת שקד ופורסם לפני כשנה. עד כניסתו לתוקף של התיקון היה צורך להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס ולקבל אישור בית משפט.

     

    מי צריך ייפוי כוח מתמשך ולמה?

    כל מי שרוצה לדאוג לדרך שבה יתנהלו חייו אם יאבד את כשרותו המשפטית או את צלילותו, זקוק לייפוי כוח מתמשך. עו"ד גמליאל מסביר כי מטרתו הראשונית של החוק היא לאפשר לכל אדם להסמיך את ילדיו, קרוביו או אנשי אמונו להחליף אותם בעת אי־צלילות, אלצהיימר או דמנציה ולתת כלי חשוב לבעלי מוגבלויות. למשל, אדם שחייב לעבור טיפולים קשים או אשפוזים ממושכים ורוצה שבימי ההיעדרות שלו יעמוד לו מיופה כוח האמון עליו.

     

    מי קובע לאילו מצבים ייפוי הכוח המתמשך תקף?

    מייפה הכוח (עם עו"ד שמכין את ייפוי הכוח המתמשך לאחר שעבר הסמכה) קובע הכל בייפוי הכוח המתמשך - מהגדרת המצב שבו ייחשב לא כשיר, דרך זהות מיופיי הכוח, סמכויותיהם ומסגרת פעולתם, למנות גורם שלו הם חייבים לדווח ושיכול לפקח על פעולותיהם, וכלה בכללים לפקיעת ייפוי הכוח.

     

    מהו הליך החתימה?

    ייפוי כוח מתמשך יכול להיחתם רק בפני עו"ד שהוסמך במיוחד על ידי האפוטרופוס הכללי. יש לוודא עם עוה"ד שפניתם אליו שהוא מוסמך לערוך ולהחתים על ייפוי כוח מתמשכים. את ייפוי הכוח מפקידים (אלקטרונית ובעותק נייר) אצל האפוטרופוס הכללי כתנאי לכניסתו לתוקף. חשוב שרצון מייפה הכוח יבוא לידי ביטוי במלואו ובמדויק בייפוי הכוח, מתוך הבנה שמדובר במסמך לטווח ארוך, שייכנס לתוקפו כשמייפה הכוח יהיה מוגבל ביכולתו לקבל ההחלטות.

     

    מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לאפוטרופסות?

    ראשית, אפוטרופסות מנוהלת על ידי הרשויות ובכפוף לשיקול דעתן. ייפוי כוח נקבע על ידי מייפה הכוח. שנית, אפוטרופסות נקבעת כמעט תמיד בדיעבד. אדם מגיע למצב שבו אינו מסוגל לתפקד, כלומר "אי כשירות משפטית" (כמו חוסר הכרה, דמנציה, אלצהיימר) וממונה לו אפוטרופוס. שלישית, אפוטרופסות היא כמעט "בלתי חוזרת": אדם שמינו לו אפוטרופוס יתקשה לבטלה. ייפוי כוח מתמשך, לעומת זאת, תקף רק כל עוד מייפה הכוח נמצא בנבצרות, והוא יכול לקבוע מראש כללים שבהם יפוג תוקף ייפוי הכוח גם כשכבר לא יהיה כשיר להחליט על כך. רביעית, אפוטרופסות היא לרוב מלאה, ואילו מייפה כוח יכול להחליט לאילו תחומים ייפוי הכוח תקף ולאילו לא.

     

    איך עשוי להשפיע הכלי החדש על עולם העסקים?

    דמיינו איש עסקים שיש לו תיק מניות פעיל ורחב. למרבה הצער, הוא עבר התקף לב ואושפז, מחוסר הכרה לכמה ימים. יום לאחר מכן מתחילות תנודות קשות בבורסה ויש לבצע מכירה או רכישת מניות. איש העסקים שלנו אינו כשיר. אין לו אפוטרופוס. במצב הרפואי הקשה שבו הוא נמצא עלולים לקרוס עסקיו בלי שהוא או מישהו מטעמו יכול לעשות דבר בזמן אמת. אילו היה עורך מבעוד מועד ייפוי כוח מתמשך, שכולל הוראות וסמכויות לביצוע הפעולות בתיק המניות שלו במצב של אי־כשירות, הנזק העצום היה יכול להימנע".

     

    lital-do@yedioth.co.il

     


    פרסום ראשון: 04.07.17 , 20:42
    yed660100