yed300250
הכי מטוקבקות
    פייסבוק
    24 שעות • 04.07.2017
    הדתה או ציונות?
    תיכונים רבים בוחרים ב"מסע ישראלי", תכנית שמועברת על ידי עמותה פרטית, כטיול השנתי של שכבת י"א. אבל דו"ח מכון "מולד" שייצא בימים הקרובים ובו עדויות שנאספו מהורים, תלמידים, מורים ומדריכים, מאשים: התכנית מחדירה ערכי דת ומסרים פוליטיים ימניים לחינוך הממלכתי במסווה של זהות ישראלית ואהבת הארץ
    איתי אילנאי

    סערת ההדתה לא יורדת מהכותרות. עכשיו מועלות טענות לגבי פרויקט נוסף שממומן, בין השאר, על ידי משרד החינוך וזוכה לתמיכתו: טיולי "מסע ישראלי" המיועדים לכיתות י"א בכל רחבי הארץ.

     

    לפני כמה חודשים השתתף עומר (שם בדוי), תלמיד כיתה י"א ממרכז הארץ ב"מסע ישראלי", טיול מודרך בן שישה ימים שנערך במסגרת מערכת החינוך ומסתיים בסוף שבוע בירושלים. "היה די כיף. ביום שישי הלכנו לכותל, שרנו שירי יהדות — 'מי אוהב את השבת', 'מי שמאמין לא מפחד' — והרגשתי שזה מקרב את הילדים אחד לשני. אחר כך אמרו לנו שאפשר ללכת להתפלל". עומר, נער חילוני, לא ממש רצה להתפלל בכותל, "אבל היה שם לחץ חברתי, אתה ממש מרגיש את זה. לא רציתי להרגיש שונה, הלכתי וקראתי קצת בספר".

     

    את ליל שבת העבירו התלמידים באכסניה בירושלים. "היה לחץ מטורף לשמור שבת. פתאום גם כאלה שלא שמרו שבת בחיים שלהם התחילו לדבר על זה. אם הם ראו ילד עם טלפון נזפו בו, כאילו שהם צדיקים. הרבה בנות התחילו להגיד שהן ידליקו מעכשיו נרות שבת. אני מרגיש שניסו להחזיר אותי בתשובה".

     

    עומר לא לבד. תלמידים, מורים והורים שהשתתפו בשנים האחרונות ב"מסע ישראלי", מספרים על חוויות דומות. לדבריהם, במסווה של טיול מהנה ומגבש, מועברים במהלך המסע מסרים שתכליתם קיבוע סוג מסוים של יהדות וישראליות. "המסע הזה בנוי להיות כיפי", מספר יריב (שם בדוי), גם הוא תלמיד חילוני ממרכז הארץ. "לא מדובר בסבל ובייסורים. רוב החברים שלי אמרו 'בסדר, היו קצת דיבורים על דת, אבל זה לא היה כל כך נורא'. אם לא הייתי מחפש מראש מה מוחבא מתחת לזה, לא הייתי קולט את כל הדברים. זה משהו חמקמק".

     

    פייסבוק
    פייסבוק

     

     

    מאז ההקמה בשנת 2005 השתתפו ב"מסע ישראלי" 130 אלף תלמידי כיתות י"א מבתי ספר תיכוניים ממלכתיים. המסע ממומן מתרומות וזוכה לתמיכה כספית נדיבה ממשרד החינוך, ולכן דורש תשלום מועט יחסית מההורים. בתי ספר רבים בוחרים להפוך את "מסע ישראלי" לטיול השנתי של שכבת י"א.

     

    הורים עימם שוחחנו מביטים בחשדנות כלפי החדירה של "מסע ישראלי" למערכת החינוך. "הכל מסווה בניסיון להחדיר עוד קצת ציונות כפי שהדתיים רואים אותה", אומרת יעל גרתי, שבנה יצא למסע. "ביום שישי הם עסקו בהכנות לשבת ודנו במצוות הקודש, ובשבת הם דנו בפרשת השבוע".

     

    מה הבעיה בללמוד את פרשת השבוע?

     

    "אני לא נבהלת מזה, אבל זכותי לא להאמין באלוהים והם לא יכולים לבוא ולהגיד לבן שלי או לכל ילד אחר בחינוך החילוני, שהדרך היחידה לחוות ישראליות היא זו של הדתיים בעלי הכיפה הסרוגה".

     

    פייסבוק
    פייסבוק

     

     

    אמהות אחרות סיפרו לנו כי נכנסו לאתר האינטרנט של "מסע ישראלי" ולא התלהבו מהמסרים אך החליטו לשלוח את הילדים בכל זאת לטיול כדי שלא ירגישו חריגים. "הבן שלי חזר ואמר שהטיול באמת ימני־לאומני, אבל שהיה כיף", העידה אחת האמהות. "לי דווקא אמרו שהמדריכים היו מעולים", אמרה אם אחרת.

     

    אבל יש גם הרבה קולות אחרים. לתלמידים אחרים שהתראיינו לכתבה לא הייתה ביקורת על רמת המקצועיות של "מסע ישראלי", להיפך: רבים משבחים את יכולתו של המסע לעורר במשתתפים שאלות ולהעביר אותם חוויות עוצמתיות. חלק מהתלמידים עימם שוחחנו לא הבחינו במסרים סמויים ולא הרגישו כלל כפייה דתית או אידיאולוגית. "נכון, יש הרבה מדריכים חובשי כיפה ומדברים הרבה על יהדות, אבל זה לא מתוך כפייה ולא ממקום שמדיר זהויות אחרות", אומר תלמיד י"ב חילוני ממרכז הארץ, שהשתתף במסע בשנה שעברה. "לא הרגשתי שעשו לי עוול כזה או אחר".

     

    לדברים מצטרפת רומי לני, תלמידת י"א שחזרה לא מזמן מהמסע. "בקבוצת מדריכים שהייתה לשכבה שלי היה אחד שהוא לא מתנחל ולא דתי בכלל, היה מדריך דתי הומו, והיו מתנחלים". גם היא מציינת שחלק ניכר מהתכנים המועברים במסע הם דתיים, אבל לא מכוונים לשכנע מישהו.

     

    מי שהודף לחלוטין את הביקורת על מסרים ימניים, הוא האלוף במיל' אליעזר שקדי, לשעבר מפקד חיל האוויר ומנכ"ל אל על, שמזה שלוש שנים מכהן כחבר הנהלה ב"מסע ישראלי". "אני חושב שמסע ישראלי זה אולי הפרויקט הכי מדהים שיש במדינת ישראל", אומר שקדי. "כמי שמלווה את התכנים המועברים במסע, מבחינתי זה תנאי שלא יהיה מצב שיהיה נתיב אחד שמשדר זווית מסוימת, אלא שהמסע יספק זווית ראייה של כולם. אנחנו גם מקפידים הקפדה יתרה שמי שמלווה את המסע, מי שמדריך את המסע ומי שתומך בו בהיבטים רעיוניים, יגיע מכל הגוונים של החברה הישראלית: מאנשים שהיו בשלום עכשיו, עד מפלגות שמוגדרות כמרכז שמאל, וימינה משם".

     

    פייסבוק
    פייסבוק

     

     

    אבל ב"מולד" מפנים חלק מרכזי מהביקורת שלהם דווקא כלפי מה שנעדר מתכני "מסע ישראלי": דיון פלורליסטי בגוונים השונים של הישראליות והיהדות. "ערביי ישראל לא מוזכרים אפילו פעם אחת, וכמוהם גם הסכסוך הישראלי־פלסטיני. ההתעלמות אינה מקרית, מטרתה להסיר מהתלמידים כל ספק שעלול להתעורר ביחס לדוקטרינה המתנחלית".

     

    "משופע במסרים פוליטיים"

     

    התוכנית שמופעלת על ידי עמותה פרטית בשם "מסע ישראלי — מבראשית" כוללת טיול בין שישה ימים ברחבי הארץ שמתכנס בשיאו לירושלים, שם מבקרים הילדים בכותל המערבי ומבלים את את השבת בעיר. במקביל לגמיעת הנופים והפעילות מעבירים מדריכי התכנית תוכן לבני הנוער, לפי שישה מעגלי תוכן. "במרכזו של המעגל", נכתב באתר העמותה, "עומדים המשתתפים ובוחנים את הזדהותם ושייכותם לכל אחד ממעגלי חייהם: מעגל אני ועצמי, מעגלי הקבוצה והחברה ומעגלי העם, הארץ ומדינת ישראל". מעגל הזהות האחרון שמתרחש כאמור בירושלים, נקרא "אני והיהדות": "משתתפי המסעות עולים לכותל המערבי לקבלת שבת ומשם ממשיכים לשַבָּת חווייתית, שכל כולה מוקדשת לבירור וחיזוק הזהות היהודית וזיקתה לכל מעגלי המסע", כך לפי אתר העמותה.

     

    אז האם מדובר בטיול שמחדיר מסרים פוליטיים ימניים ודתיים בצעירים חילוניים או במיזם ערכי וציוני מהמעלה הראשונה? על דבר אחד אין מחלוקת: הפרויקט זוכה לתמיכה בלתי מסויגת של משרד החינוך ומוגדר כהצלחה חינוכית, ואולם דו"ח של מרכז "מולד", העומד להתפרסם בימים הקרובים, מגדיר את "מסע ישראלי" דווקא כ"סיפור ההצלחה הגדול ביותר של מערך עמותות הימין הדתי".

     

    "מסע ישראלי" הוקמה בידי עמותת "מבראשית" של הרב מוטי אלון, מבכירי הרבנים בציונות הדתית. בתקופה האחרונה מנסים מנהלי הפרויקט להדגיש כי הפרויקט התנתק מהעמותה וכי "מבראשית" אינה פעילה עוד. עם זאת, מסמכים רשמיים של עמותת "מבראשית" מהשנים האחרונות מראים כי העמותה העבירה מיליוני שקלים ל"מסע ישראלי". בנוסף לכך, "מבראשית" עודנה רשומה ברשם העמותות ומופיעה ככתובת להעברת תרומות לפרויקט באתר האינטרנט של "מסע ישראלי", עובדה אותה תולים אנשי הארגון בבעיות פרוצדורליות.

     

    ב־2010 הסתבך אלון בפרשת הטרדה מינית, והורשע מאוחר יותר במעשה מגונה בכוח באחד מתלמידיו. הפרשה הובילה לקשיים בגיוס תרומות לעמותה. בערך בשלב הזה, החל "מסע ישראלי" להתבסס יותר ויותר על תקציבי משרד החינוך למימון פעילותו: מ־25% ב־2009 ל־41% השנה.

     

    בעקבות תלונות של חברות טיולים ולחץ ממשרד האוצר, הפסיק משרד החינוך את התמיכה האוטומטית בעמותה וביצע מכרז, שבו זכתה "מסע ישראלי". עיון במסמכים מעלה השערה מדוע: תוכן הדרישות במכרז נקרא במקומות מסוימים כהעתק מושלם של תוכנית "מסע ישראלי".

     

    על הקשר בין העמותה לבין גורמים בימין, ובתוך כך "הבית היהודי", קשה לערער. אחד ממנהליה הראשונים היה אבי וורצמן, מי שבהמשך מונה לסגן שר החינוך מטעם "הבית היהודי". הכנס האחרון למען הפרויקט בכנסת נערך בחסות ח"כ שולי מועלם, יו"ר סיעת "הבית היהודי". על פי דו"ח "מולד", אחד התורמים המרכזיים לעמותה הוא מרק בלזברג, תורם קבוע לבכירי הליכוד.

     

    "מסע ישראלי משווק להורים כטיול שנתי תמים אך למעשה מטרתו היא אינדוקטרינציה אידאולוגית של תלמידי החינוך הממלכתי", אומר ד"ר אסף שרון, יו"ר שותף במולד. "החל במסלולים, עבור במערכי ההדרכה וכלה בטקסטים המחולקים לתלמידים, המסע משופע במסרים פוליטיים של הימין המתנחלי. לרוב המורים, התלמידים וההורים אין מושג כי המסע מאורגן על ידי עמותה בעלת צביון פוליטי".

     

    יש לציין ש"מולד", בעצמו מכון מחקר המזוהה עם השמאל, ספג בעבר האשמות בדבר דו"חות מוטים מצד הימין. בפרסומיו תוקף המכון לא פעם דמויות ממפלגת "הבית היהודי", כולל השרים נפתלי בנט ואורי אריאל.

     

    שאלת המדריכים

     

    "כל הזמן צחקנו על זה שאנחנו, המדריכים החילונים, הם עלה התאנה של המסע ועל זה שמנסים להחזיר את התלמידים בתשובה", אומרת מדריכה שעבדה בפרויקט במשך שלוש שנים. "אבל אני באמת האמנתי במסע הזה. הרגשתי שלעומת טיולים רגילים שהדרכתי ושבהם אף ילד לא מקשיב, כאן היינו מדברים על דברים חשובים. הרגשתי שאני עושה משהו ערכי".

     

    אלא שבשלב מסוים, לדבריה, התפכחה. גם היא מצביעה על רגע השיא בביקור בכותל. "אני לא מתפללת, אז תמיד בכותל נשארתי בצד, והיו איתי גם תלמידים. ניסינו ליצור איתם פעילות אלטרנטיבית, ואמרו לנו שזה לא לעניין, כי הפעילות זה להתפלל. הבנתי שהכל כיסוי למטרה אחרת".

     

    לדברי שי הובר, מורה לתנ"ך שהשתתפה במסע, "רוב המדריכים היו דתיים מהציונות הדתית, חלקם מתנחלים. זה היה מסע אידיאולוגי שיש בו הרבה היבטים מניפולטיביים. חינוך של מתבגרים צריך להפעיל חשיבה ביקורתית — לא לעקוף אותה".

     

    "תרשה לי לבקר את המבקרים, שמבקרים ללא מחקר וללא איסוף נתונים שיטתי", אומר פרופ' גד יאיר, מרצה לסוציולוגיה באוניברסיטה העברית ומי שכתב את הספר "מסע ישראלי", שיצא רק לפני שלושה חודשים ("ידיעות ספרים"). "זה שהמסע מסתיים בירושלים לא אומר שהוא לאומני. לקפוץ למסקנות כאלה ללא אישוש נתונים, זה ברמה של שיחת יום שישי. אני לא מתרשם מהדבר הזה". במחקר שיטתי שבחן 70 בתי ספר, 350 מורים ו־350 תלמידים שהשתתפו ב"מסע ישראלי", בוחן יאיר את "מסע ישראלי" מזווית פדגוגית, לא פוליטית. "עיקרו של המסע בבירור של ערכים אישיים, חברתיים וקהילתיים, וביומיים האחרונים עולים לירושלים ושם עוסקים יותר בקשר ליהדות ולמדינה", הוא מסביר. "אבל החוויה העיקרית היא כמעט פסיכולוגית — פעם ראשונה שמכריחים ילדים בתיכון לחשוב על הבחירות המשמעותיות בחיים שלהם. הילדים עצמם מעידים שזו פעם ראשונה שהם נדרשים לבירור כל כך קיומי. הם חווים חוויות של זהות והזדהות, שבית הספר לא מאפשר".

     

    ובכל זאת, יש גם אג'נדה פוליטית מאחורי המסע?

     

    "המסע הזה מכוון את עצמו למה שאני מכנה 'האוהל הציוני', ההרצליאני. כלומר שהפתרון הסופי לשאלה היהודית זה חיים יהודיים בארץ ישראל. זה מסע בסגנון מה שעשה הפלמ"ח בימי היישוב, ויש פה גם מודל פלמ"חאי של ציונות, אהבת הארץ דרך הרגליים, הכרת המקום שעליו תצטרך להילחם".

     

    האם "מסע ישראלי" מאפשר שיח פלורליסטי?

     

    "המסע יודע להתאים את התכנים שלו לאוכלוסיות מגוונות, אין שטנץ אחד. המסע גם נותן המון מקום למדריך, והוא באישיותו משפיע מאוד על התכנים. יכול להיות שיש מדריכים שלוקחים את זה למקום לא מספיק פלורליסטי". 

     

    מסע ישראלי: "זו הטעיה"

     

    מ"מסע ישראלי" נמסר: "הניסיון להפוך את 'מסע ישראלי' לארגון מזוהה פוליטית הינו לשון הרע. זהו ארגון שזוכה להערכה ולגיבוי של אנשים בעלי מגוון דעות בחברה הישראלית — מימין ומשמאל, חילוניים ודתיים — ישראלים מכלל הקשת הרחבה וגווניה. בראש הארגון עומדים שני אלופים במיל', מפקד חיל האוויר לשעבר אליעזר שקדי ואלוף פיקוד המרכז לשעבר, אבי מזרחי. הניסיון לשייך את 'מסע ישראלי' למפלגה כלשהי הינו הטעייה לשמה. הפרויקט מתקיים מזה 12 שנים בהצלחה רבה וכל קשר בינו ובין 'פעילות מבראשית' אינו קיים מזה 7 שנים. צר לנו על הניסיון של גורמים אינטרסנטיים, אשר עושים ככל יכולתם לחבל בפעילות הארגון, שכל כולו נובע ממניעים חינוכיים וערכיים בלבד".

     

    ממשרד החינוך נמסר: "משרד החינוך גאה בתמיכתו בתכנית "מסע ישראלי", אשר מקדמת את ערכי אהבת הארץ, אהבת המדינה ותחושת השליחות בקרב בני הנוער. זהו החינוך במיטבו ולפיכך, משרד החינוך, תחת השרים הרבים לאורך כל השנים תומך בתכנית זו. למרבה השמחה, עם השנים התכנית הולכת וגדלה, שכן היא החלה עם כ־4,000 חניכים וכיום היא מונה מעל 20,000 חניכים. המשמעות היא שיותר ויותר בתי ספר, מנהלים, מורים ותלמידים מביעים אמון בתכנית.

     

    התכנית פועלת במערכת החינוך מאז שנת 2006 ונכתבה לאורם של ערכי מגילת העצמאות אשר הדגישה את עקרונות המדינה היהודית ודמוקרטית, וכן בהתאם למטרות החינוך שנקבעו בשנת 1953 אשר מתייחסות, בין היתר, לחיזוק זהותו של התלמיד, לצורך בהכרת תולדות ארצו ומורשתו וכן בחיזוק מעורבותו בחברה. לאור אלה, נקבעו גם המטרות של התכנית "מסע ישראלי", אשר שמות דגש על הערכים של הכרת הארץ, חיזוק הזהות האישית באמצעות טיולים ברחבי הארץ, הכרת הנופים והסיפורים ההיסטוריים של האתרים השונים". •

     


    פרסום ראשון: 04.07.17 , 20:33
    yed660100