yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 11.07.2017
    יש אנטישמיות "לגיטימית"
    יוסי דהאן

    יש אנטישמיות לגיטימית ויש אנטישמיות בלתי־לגיטימית. מהי אנטישמיות לגיטימית? זו המופנית כלפי המתנגדים למדיניותה של ממשלת נתניהו, דוגמת המיליארדר היהודי ממוצא הונגרי ג'ורג' סורוס. ההבחנה הזו משתמעת בבירור מהוראת לשכת ראש הממשלה לשגריר ישראל בבודפשט, יוסי עמרני, לחזור בו מהקריאה לראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן ומפלגתו, להפסיק את קמפיין מודעות ההשמצה נגד איל־ההון היהודי.

     

    הפנייה הראשונית של השגריר נעשתה מחשש שהקמפיין מעורר רגשות אנטישמיים כלפי האוכלוסייה היהודית בהונגריה המונה יותר מ־100 אלף איש. הודעת ההבהרה החלופית שהוציא משרד החוץ, בעקבות הוראת נתניהו, אינה מבקרת את ראש ממשלת הונגריה על הקמפיין אלא תוקפת דווקא את מושאו, ג'ורג' סורוס, בביטויים חריפים, כמו "אדם החותר תחת ממשלות שנבחרו באופן דמוקרטי". חטאו של סורוס, למי שאינו יודע, הוא תמיכתו בארגוני זכויות אדם ודמוקרטיה בהונגריה ובמדינות רבות אחרות, כולל ישראל.

     

    יש להניח שנתניהו לא היה ממהר להעניק הכשר לשימוש המתוחכם של אורבן ומפלגתו בשפה בעלת קודים אנטישמיים, המרמזת על סורוס כחלק "מקונספירציה פיננסית יהודית", אילו לא היה מדובר באיל־הון המממן ארגוני זכויות אדם אלא באילי־הון המממנים כלי תקשורת וקמפיינים של ראש ממשלת ישראל או כאלה המעניקים מתנות למשפחתו.

     

    כדאי לציין כי בעוד נתניהו מעניק פטור מוסרי לאורבן על הקמפיין, שהוא חלק ממסע הרדיפה המתמשך שלו נגד סורוס, ארגונים ופעילים יהודיים, כמו גם סגן נשיא הנציבות האירופית, פרנץ טימרמן, יצאו בגלוי נגד האופי האנטישמי של מעשי ודברי ראש ממשלת הונגריה ומפלגתו.

     

    זו לא הפעם הראשונה החודש שנתניהו מגלה יחס סלחני כלפי אורבן בענייני אנטישמיות. לפני כשבוע, כחלק ממסע בחירות לאומני וגזעני, נשא אורבן נאום שבו שיבח את מיקלוש הורטי, שליט הונגריה בעת השואה. הורטי היה בן־בריתו של היטלר, שיתף פעולה עם הנאצים בתקופת הכיבוש ואיפשר את שליחתם של כחצי מיליון מיהודי הונגריה למחנות השמדה. דבריו של אורבן עוררו סערה וגינויים מצד הקהילה היהודית בהונגריה וממוסדות יהודים מרכזיים בעולם. שגריר ישראל בבודפשט ביקש הבהרות לדבריו של אורבן, אולם משרד החוץ הסתפק לבסוף בדברי ההבהרה הרפים של שר החוץ ההונגרי שאמר, בין השאר, כי יש לזכור "שלמשטרו של מיקלוש הורטי היו תקופות חיוביות אבל גם תקופות שליליות מאוד".

     

    אחד ההסברים ליחס הסלחני הזה, ולהשלמה עם המעשים וההתבטאויות הללו של ראש ממשלת הונגריה, הוא שנתניהו אינו מעוניין לסכל את ביקורו בהונגריה בעוד כשבוע. מעניין להיזכר בהקשר זה שלנתניהו לא הייתה בעיה לבטל פגישה עם שר החוץ הגרמני רק בשל העובדה שזה לא נענה לדרישתו לבטל את פגישתו עם נציגי "שוברים שתיקה". אולם מעבר לחישוב הפוליטי התועלתני, אין זה מקרי שנתניהו מגלה יחס סובלני כל כך כלפי אורבן. השניים חולקים אידיאולוגיה משותפת אודות דמותו של המשטר הרצוי. הם שותפים לחזון הדמוקרטיה האנטי־ליברלית שאורבן ומפלגתו מיישמים זה כמה שנים בהונגריה.

     

    חזון זה כולל החלשה הדרגתית, שיטתית ומכוונת של כלל האיזונים והבלמים במערכת החוקתית והכפפתם של מנגנוני הבקרה החיצוניים והפנימיים על השלטון לממשלה שאותה הם אמורים לבקר. הם כוללים חקיקה מסיבית המחלישה מוקדי כוח עצמאיים דמוקרטיים ואת מערכת המשפט, חקיקת חוקי יסוד לאומניים, השתלטות על התקשורת ורדיפת מיעוטים וארגוני חברה אזרחית בשם הגנה על אינטרסים לאומיים ורוח הלאום. רק אירוני שלפני כחודש עבר בפרלמנט ההונגרי חוק עמותות דומה לזה הישראלי, המגביל תרומות לעמותות ממדינות זרות. √

     

    yed660100