yed300250
הכי מטוקבקות
    מארק כץ רשות הטבע והגנים
    חדשות • 11.07.2017
    אסון היעלים
    גופת יעל נוספת, שישית במספר, נתגלתה באזור נחל אשלים • מנכ"ל כי"ל בהתנצלות פומבית ראשונה על אסון החומצה: "מה שקרה איום ונורא, אל תשפטו אותנו רק לפי האירוע"
    עמיר בן־דוד

    היקפי הפגיעה בבעלי חיים בעקבות קריסת מאגר החומצה הרעילה של חברת "רותם אמפרט" בנחל אשלים הולכים וגדלים.

     

    מאז שאירע האסון האקולוגי התגלו באזור הנחל פגריהם של שישה יעלים, שככל הנראה שתו מהחומר הרעיל ומתו. בסיורים שנערכו בשטח ביומיים האחרונים נמצאו עוד ועוד ציפורים ולטאות מתות, ולפקחים ברור שעוד הרבה בעלי חיים רבים מתו אולם נסחפו בשיטפון החומצה ולא יימצאו לעולם.

     

    אשר גרינבאום, מנכ"ל תאגיד כימיקלים לישראל – ש"רותם אמפרט" בשליטתו, התייחס אתמול לראשונה בפומבי לדליפת החומצה מהמפעל. "זה אירוע מאוד מצער, מאוד רציני, ואנחנו לא מנסים לגמד אותו", אמר גרינבאום בכנס של האגודה הישראלית לאקולוגיה, שהתקיים במרכז הבינתחומי בהרצליה. "זה נגרם מפעילות שלנו ולא היה צריך להיגרם. אנחנו מצטערים על כך ונמשיך לעבוד ביחד עד שהנחל ישתקם. הדרך של לקחת אחריות היא הדרך הנכונה, ונמשיך בה. במשך השנים כי"ל הובילה מדיניות מאוד מתקדמת בנושאי סביבה, ומה שקרה ככה, במחי יד, זה פשוט איום ונורא. אני מבקש שבציבור ישפטו את החברה לא רק על פי האירוע הזה".

     

    המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, יהושוע שקדי, אמר לו בתגובה: "אני מאמין לכך שאתה כואב את האירוע, אבל מצפה שתתנהלו מראש כדי שזה לא יקרה. למרות מה שאתה אומר, כבר ניגשו אלי אנשים שלכם וניסו להפחית בעוצמת האירוע".

     

    צילום: מארק כץ, רשות הטבע והגנים
    צילום: מארק כץ, רשות הטבע והגנים

     

     

    מעבר לנזק הכבד לאורכם של עשרים הקילומטרים של הנחל, הבעיה הבוערת ביותר שבה מטפלים כעת היא מאות גבי המים בערוץ הקניוני של הנחל, שבהם יש עתה בריכות חומצה. קבלן ששכרה כי"ל בהנחיית המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים הוריד לנחל בשבוע שעבר ציוד שאיבה באמצעות מסוק. אנשיו עוסקים בריקון שיטתי של הגבים מהרעל, והצוות שנמצא בשטח נתקל בעוד ועוד בעלי חיים מתים.

     

    במקביל נערכים לטפל במאגר המים הגדול בפאתי ים המלח, שבו נעצר השיטפון. מדובר במאגר שמושך אליו ציפורים ובעלי חיים רבים אחרים, שהתמלא בחומצה. לאורך הנחל כבר רואים צמחים רבים שמתחילים להתייבש ולמות.

     

    כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות", המשרד להגנת הסביבה אישר למפעל לחזור לפעילות באמצעות בריכת חומצה אחרת, שגם לה, כמו למאגר שקרס, אין היתרי בנייה מסודרים. גרינבאום אמר בנושא זה: "אנחנו עובדים צמוד לרשויות ומקבלים אישור לכל פעולה. זאת בריכה שתוכננה לשרת אותנו בשנים הקרובות. במקביל, יש חקירה ונקבל את תוצאותיה".

     

     


    פרסום ראשון: 11.07.17 , 23:57
    yed660100