yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 14.07.2017
    תיבחן מעורבות קצינים לשעבר בעסקאות ביטחוניות
    יוסי יהושוע | כתבנו לענייני צבא

    בעקבות מעורבותם של קצינים בכירים לשעבר בעסקאות רכש בטחוניות, כפי שנחשפה בפרשת כלי השיט של חיל הים הנחקרת כעת במשטרה, יקים שר הביטחון אביגדור ליברמן ועדה מיוחדת שתבחן ותקבע את הכללים למעורבות קצינים בעסקאות כאלה.

     

    הוועדה תחל בעבודתה עם סיום החקירה בפרשה, והיא תורכב משורה של אנשי מקצוע בכירים לשעבר ומשפטנים שיקבעו את כללי האסור והמותר, וייתכן שגם תקופות צינון מעיסוק בתחום.

     

    עובדי תעשיות בטחוניות מתמנים לתפקיד לאחר שהם מכהנים כמפקדים בכירים. אלא שלא פעם מתגלה כי במקום לנהל את מהלכי ההתייעלות בתוך צה"ל, הם בוחרים כעבור מספר שנים להציע שירותים של חברה פרטית, ולגרוף לכיסם את הרווחים. החברות הביטחוניות מעסיקות פורשי צבא שמשתמשים בקשרים שלהם מול קצינים שבעבר שימשו כפקודים שלהם ואמורים לקבל את ההחלטות לגבי ההתקשרויות. בעבר קציני צה"ל היו רק מאפיינים את הצרכים הדרושים להם ומינהל הרכש במשרד הביטחון ניהל את ההתקשרויות, אולם בשנים האחרונות השפעתם של קציני הצבא גדלה וכך גם מחויבותם מול מפקדיהם לשעבר שעברו למגזר הפרטי.

     

    בתחום ההפרטות בעיית ניגוד העניינים גדולה במיוחד. כך למשל מפקדים צריכים להחליט האם לבצע את המשימה באמצעות כח האדם בצבא, על ידי אזרחים עובדי צה"ל או להוציא אותה למיקור חוץ. הבעייתיות ניכרת בעיקר בחיל הים, חיל האוויר, חיל התקשוב ואגף הלוגיסטיקה.

     

    בעיה נוספת שהתעוררה היא נוכחותם של קצינים בכירים לשעבר שעדיין משרתים במילואים ונוטלים חלק בדיונים פנימיים ומשפיעים על קבלת ההחלטות של היחידות בהן הם משרתים. מדובר במצב פסול שבו קצין בכיר נמצא בדיון על מדים ובמקביל מייצג חברה בטחונית פרטית בעסקאות מול האגף, וכך עשוי להיווצר מצב בו האינטרס הכלכלי והציבורי נפגע. מנגד טוענות החברות הביטחוניות כי בתחומים הללו הם נדרשים לגורמי מקצוע ואך טבעי כי יגייסו לשירותם קצינים בכירים בעלי הניסיון הנדרש. לכן הפתרון הראשון המתבקש הוא תקופת צינון משמעותית, ובנוסף הטלת מגבלות חדשות על היועצים שימנעו מגע ישיר מול לובשי מדים.

     

    yed660100