yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאטרסטוק
    חדשות • 17.07.2017
    נטו בלגן
    הילד שלכם נולד ב־31 בדצמבר 2011 והחבר שלו נולד למחרת, ב־1 בינואר 2012? שניהם עדיין בני חמש וחצי, אבל ההורים שלו קיבלו אלפי שקלים במשכורת האחרונה ואתם אפילו לא שקל אחד • באוצר הודיעו בחגיגיות כי הורים לילדים עד גיל שש יזכו בנקודות מס, ורבים אכן נהנו מתוספת נאה • אבל עשרות אלפי הורים שילדיהם נולדו ב־2011 נדהמו לגלות: הם כלל לא זכאים לתוספת • הסיבה: האותיות הקטנות של מהפכת "נטו משפחה" • רשות המסים: "הנקודות ניתנות לפי שנה קלנדרית"
    גד ליאור | כתבנו הכלכלי בירושלים

    המשכורות של חודש יוני העלו חיוך על פניהם של לא מעט הורים עובדים לילדים מגיל לידה ועד שש, שגילו את התוספת הראשונה, והרטרואקטיבית מתחילת השנה, של תוכנית "נטו משפחה". "הורים לילדים עד גיל שש, מהיום הנטו שלכם גדול יותר", הכריז שר האוצר משה כחלון בקמפיין שליווה את מימוש התוכנית. אבל עכשיו, אחרי שהמשכורות נכנסו, מתברר ש"כל ההורים" הם לא כל ההורים.

     

    תלושים מהמציאות | רועי ברגמן

     

    עשרות אלפי ילדים שעדיין לא מלאו להם שש שנים לא מזכים את הוריהם בהגדלת הנטו. הסיבה: הם נולדו בשנת 2011, ורק ילידי 2012 זכאים להטבה. כלומר, הבדל של יום אחד בלידה בין ילד אחד בגן חובה לחברו "שווה" להוריו אלפי שקלים בשנה. ברשות המסים מסבירים כי על פי החוק שאושר החישוב נעשה כך: נקודות הזיכוי ניתנות לילד על פי השנה שבה מלאו לו חמש שנים. כלומר, אם ילד נולד ב־31 בדצמבר 2011, מלאו לו ב־31 בדצמבר 2016 חמש שנים. מאחר שיום הולדתו לא חל בשנת 2017 — אין הוא זכאי עוד השנה לנקודות זיכוי.

     ברשות המסים הסבירו עוד כי בכיוון השני, על פי מועד הלידה, ההורים דווקא יוצאים נשכרים: כל ילד שייוולד השנה — 2017 — הוריו יקבלו את מלוא נקודות הזיכוי עבורו רטרואקטיבית מחודש ינואר השנה. המשמעות: הוריו של ילד שנולד הבוקר, 17 ביולי, יהיו זכאים לקבל עבורו 1.5 נקודות זיכוי לשנת חייו הראשונה כבר החל מחודש ינואר השנה, כלומר מחצית השנה לפני שנולד. יש לציין כי לתינוק עד גיל שנה תקבלו תוספת של חצי נקודה ובסך הכל נקודה וחצי — נקודה פחות ממה שמקבלים הורים לילדים בגילי שנה עד שש.

    וכך יוצא שהורים לילד שנולד בדצמבר 2011 — והוא כעת רק בן חמש ושבעה חודשים — לא יקבלו עבורו את נקודת הזיכוי לפי חוק "נטו משפחה" לאורך כל שנת חייו השישית, אף על פי שמשרד האוצר התפאר בחקיקת חוק למתן תוספת נקודות זיכוי "לילדים מגיל אפס עד גיל שש". באתר “נטו משפחה” אין הסבר על כך שמדובר בחלוקה על פי שנת מס, אלא חזרה על ההצהרות לפיהן מדובר על ילדים עד גיל שש. יש לציין כי גם במחשבון של רשות המסים התמונה מטעה למדי. ההורים לא מתבקשים להכניס תאריך לידה מדויק אלא רק לכתוב כמה ילדים יש להם מתחת לגיל שש, ומופיעה הערה אחת בלבד שבה כתוב בסוגריים שמדובר על ילד שלא מלאו לו שש שנים בשנת המס.

     

     

    הפרסום הרשמי של שר האוצר
    הפרסום הרשמי של שר האוצר

     

     

    המשמעות לגבר עובד שמשלם מס היא "הפסד" של 30 נקודות זיכוי — 6,450 שקלים. האם תפסיד "רק" 6 נקודות (בשווי 1,290 שקלים) שכן בניגוד לגבר שלא מקבל כלל נקודות זיכוי על ילדים בגיל זה, האם זכאית בכל מקרה לשתי נקודות. ביחד, ההפסד של זוג הורים לילד שנולד בשנת 2011 עומד על 7,740 שקלים לשנת 2017 — הסכום שירוויחו הורים לתינוק שנולד 24 שעות מאוחר יותר.

    מרשות המסים נמסר בתגובה: "נקודות זיכוי ממס ניתנות לפי שנה קלנדרית. לכן גם מחשבים את נקודות הזיכוי להורי תינוק שנולד כעת רטרואקטיבית מתחילת השנה. אולם מי שמלאו לו חמש שנים בשנה קלנדרית מסוימת לא יקבל את הנקודות בשנה שלאחריה שהיא שנת מס חדשה. בעניין המחשבון — יש לקרוא היטב את ההסברים באתר רשות המסים. המחשבון נמצא תקין גם הערב".

     

     
    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

    המאוכזבים

    רק לפני שבועיים "חגגה" משפחת צוף מהיישוב אש־קודש בבנימין את הבשורה על התוספת בנטו. "יש אפשרות שנצא מהמינוס, וזה ממש משמעותי עבורנו כמשפחה מרובת ילדים", אמר אז האב אהרון. ההורים היו בטוחים כי גם בניה בן השש יזכה אותם בנקודות — והתאכזבו לגלות שלא. במקום לקבל נקודות מס על שלושה ילדים, הם יקבלו על שניים. "אנחנו כמובן מברכים על השינוי ועל התוספת לנטו, אבל כשגילינו את זה זה היה מבאס. כל הכנסה חשובה", אמר אתמול אהרון. "זה די מאכזב. דיברתי עם רואה החשבון שלי ואמרתי לו שיחשב לי עבור שלושה ילדים, אך אז הוא אמר לי שמדובר רק על שניים. שאלתי אם הוא בטוח, והוא ענה שכן. להבנתי מגיע לנו עוד 3,000 שקל, ובמשפחה כמו שלנו עם שישה ילדים זה משמעותי. טוב שיש משהו כי באמת חייבים לעזור. זו גם התחלה טובה. אולי ישנו את זה וגם את ילדי גיל שש יכניסו לתוכנית" | כתב: אלישע בן קימון. בתמונה: משפחת צוף ב"ידיעות אחרונות", 7.7.2017

     

    yed660100