yed300250
הכי מטוקבקות
    גיא מורד
    ממון • 18.07.2017
    אני רק שאלה
    במהלך החודשים האחרונים שלחתם אלינו שאלות משפטיות רבות, כלליות ופרטיות • בחרנו את הבולטות שבהן ולפניכם תשובות המומחים
    ליטל דוברוביצקי

    רשלנות רפואית

     

    רופא טיפל בי, ולדעתי נהג כלפיי ברשלנות שעלתה לי בנכות. אילו עלויות צפויות לתובע, בתביעה בתחום הרשלנות הרפואית?

     

    עו"ד ליאת גורדון, מתמחה בנזקי גוף, משיבה: "בהתאם לתקנה 127 לתקנות סדר הדין האזרחי, לתביעה העוסקת ברשלנות רפואית יש לצרף חוות דעת רפואית לצורך הוכחת עניין שברפואה. לעיתים, בהתאם למהות הפגיעה וחומרת הנזקים שנגרמו כתוצאה מהרשלנות, יש צורך אף בכמה חוות דעת של מומחים רפואיים שונים. המשמעות: תביעות העוסקות ברשלנות רפואית כרוכות בהוצאה כספית ניכרת ומצריכות סבלנות רבה בשל ההליך המשפטי המורכב, העשוי להימשך שנים אחדות.

     

    "הנה מקרה לדוגמה: אדם שעבר ניתוח לתיקון קרע במיניסקוס (ניתוח אורתופדי) וכתוצאה מרשלנות בניתוח נגרם לו נזק אורתופדי, יצטרך לצרף חוות דעת שתדון הן בשאלת הרשלנות והן בשאלת הנזק שנגרם מהניתוח. לעומת זאת, אם כתוצאה מהניתוח נגרמו נזקים גם למערכת כלי הדם, יידרש התובע לצרף חוות דעת הן בתחום האורתופדי והן בתחום כירורגיית כלי הדם, לצורך הוכחת הקשר הסיבתי שבין הרשלנות בניתוח לבין הנזקים שנגרמו ושיעורם.

     

    "כמובן, שעלות חוות דעת הדנה ברשלנות רפואית הינה יקרה יותר מזו הדנה בשאלת הנזק בלבד. כך או כך, מדובר בחוות דעת רפואיות שעלויותיהן נעות בממוצע בין 5,000 ל־15 אלף שקל. זאת בהתאם לתחום המומחיות הרפואית, מורכבות המקרה, היקף החומר הרפואי וזהות המומחה הכותב את חוות הדעת.

     

    "לעיתים, על התובע להגיש חוות דעת משלימות הכרוכות בעלויות נוספות", מוסיפה עו"ד גורדון. "בנוסף, במקרה בו בית המשפט ממנה מומחה שלישי (או יותר) מטעמו, שכר טרחתו מתחלק בין הצדדים שווה בשווה. במידה והתיק נקבע להוכחות, על המומחים להתייצב לחקירה בבית המשפט, כשעל הצד המזמין את המומחה לחקירה לשאת בעלויותיו.

     

    "בנוסף, יש לקחת בחשבון עלות אגרת בית משפט שיש להגיש מיד עם הגשת התביעה. היא משתנה בין בית משפט השלום למחוזי. שכר טרחת עורך דין המקובל בתחום הרשלנות הרפואית הינו 20%־30% מסכום הפיצוי שיתקבל", מסכמת גורדון.

     

    פנסיה לעוזרת בית

     

    אני מעסיקה עוזרת בית ומשלמת לביטוח לאומי. האם מוטלת עליי חובה להפקיד כספים לקרן הפנסיה שלה גם אם העוזרת שלי מסרבת?

     

    כן. עו"ד גל גורודיסקי המתמחה בדיני עבודה מציין כי על כל מעסיק של עובדת משק בית מוטלת חובה להפקיד כספים לקרן פנסיה גם במידה והיא מסרבת. על המעסיק לנכות את חלק הפקדת העובד משכרו ולדאוג להפקדה.

     

    תביעות ייצוגיות

     

    אני שוקל להגיש בקשה לאישור תביעה ייצוגית. מהם הסיכונים הכלכליים שאני עלול להיחשף אליהם?

     

    עו"ד שאול ציוני, שותף במשרד ציוני־פילרסדורף־פיליפ, משיב: "מכשיר התביעה הייצוגית נועד לאפשר הגשת תביעות בשם יחידים באמצעות 'קבוצת' אנשים שנפגעו מאותו עניין, כאשר סכום התביעה האישי של כל אחד הוא בדרך כלל נמוך. חוק תובענות ייצוגיות כולל בתוכו תמריץ לתובע הייצוגי, כך שאם התביעה מצליחה זכאי מגיש התביעה לגמול מיוחד עבור העובדה שיזם את ההליך וניהל אותו בהצלחה למען הקבוצה. גמול זה הוא בדרך כלל נגזרת של הסכום שתקבל הקבוצה. יחד עם זאת, לתובע הייצוגי קיימים גם סיכונים כלכליים, ואם התביעה נדחית, בית המשפט עלול לפסוק לחובת התובע הייצוגי הוצאות משמעותיות.

     

    "בעבר כבר היו מקרים בהם בתי משפט השיתו על תובעים ייצוגיים סכומים שחצו את רף ה־100 אלף שקל, לרוב בתביעות שבית המשפט היה סבור שלא היה מקום להגישן מלכתחילה.

     

    "קיימות הוצאות נוספות, כמו תשלום למומחים, עניין שנפוץ מאוד בתביעות ייצוגיות, שכן אז התובע מחויב לצרף חוות דעת כלכלית לתמיכה בטענותיו. חוות דעת אלו יכולות להגיע אף הן לסכומים משמעותיים. ניתן לקבל מימון לפחות לחלק מההוצאות, באמצעות קרן שהקים משרד המשפטים לעניין, או מהרשות לניירות ערך בתובענות שנוגעות לניירות ערך.

     

    "הדבר החשוב ביותר", מדגיש עו"ד ציוני, "הוא לבחור נכון את עורך הדין שינהל את ההליך הייצוגי. ישנם עורכי דין שהם בעלי ניסיון משמעותי בתחומים אלה ויכולים להקטין את החשיפה שלך כתובע. עורכי דין מנוסים יידעו מראש לסנן תביעות לא טובות ובכך יקטינו את הסיכון שלך".

     

    חישוב פיצויי פיטורים

     

    מהי המשמעות של סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים עליו חתומים עובדים רבים במשק?

     

    אני עובד במשך 16 שנה כסוכן ביטוח שכיר. שכרי מורכב משכר בסיס של 11 אלף שקל ועוד 3,500 שקל עבור שעות נוספות. פוטרתי. כמה פיצויי פיטורים אני צריך לקבל, בהנחה שבחוזה העבודה שלי מצוין כי שהפרשות המעסיק לקרן הפנסיה הן על חשבון פיצויי פיטורים. עוד מצוין שבמקרה ואהיה זכאי לפיצויי פיטורים, ישלים המעסיק את הסכום בשיעור של 2.33 אחוז מהמשכורת בסיס. מהי המשמעות של סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים עליו חתומים עובדים רבים במשק?   

     

    עו"ד איריס אלמוג, מומחית בדיני עבודה משיבה: "על פי חוק פיצויי פיטורים, במידה ופוטרת הינך זכאי לפיצויי פיטורים מלאים. לפי התקנות, השכר הקובע לחישוב הינו שכר הבסיס בלבד (לא כולל שעות נוספות) אלא אם סוכם אחרת בחוזה עבודה אישי או הסכם קיבוצי. 

     

    "סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי הפקדות שוטפות מהשכר לפיצויים (למשל בשיעור 6% בחודש) יבואו על חשבון אותו שיעור בסוף התקופה. למשל, כשמפקידים מהשכר 6% בחודש, מדובר ב־72% מהשכר בשנה (כלומר, 6% כפול 12 חודשים) כשמדובר במעין תוכנית הגנה וחסכון למעסיק בגובה 72% מערך הפיצויים.

     

    "בהנחה שההפקדות לפיצויים היו מהחודש הראשון של העסקתך, על המעסיק לשחרר לזכותך את ההפקדות לפיצויים במסגרת טופס 161 ובנוסף, להשלים באופן אישי שיעור של 2.33% לכל חודש, שהם 8.33% לחודש פחות 6% שכבר הופקדו. החישוב נעשה מגובה שכר הבסיס האחרון ערב סיום העבודה במכפלת חודשי העסקתך (בדוגמה שלך, מדובר ב–16 שנים - 192 חודשים - כפול 2.33% משכר של 11 אלף שקל).

     

    מומלץ למעסיקים ולעובדים לבצע הפקדות מלאות מתחילת ההעסקה (8.33% לחודש) ולהחיל את סעיף 14 על תנאי ההעסקה בהסכם אישי - במקרה כזה המעסיק אינו צריך לבצע השלמה, וגם העובד יהיה זכאי לפיצויי הפיטורים שהופקדו גם במקרה של התפטרות".

     

    פיצויים במקרה של גניבה מהמעסיק

     

    המעסיק פיטר אותי לאחר שטען שניסיתי לרמות אותו בשעות העבודה, דבר המוכחש על ידי. לא שולמו לי פיצויי פיטורים ולא הוצא מכתב פיטורים. כיצד עלי לפעול?

     

    עו"ד גל גורודיסקי משיב: "מעסיק החושד בעובד שלו שנוהג שלא כדין, צריך לזמן אותו לשימוע. בזימון לשימוע עליו לפרט בכתב את כל הטענות שיש לו כלפי העובד ולציין בפניו שהוא זכאי לליווי עורך דין בשימוע. במהלך השימוע רשאי העובד להשיב לכל טענות המעסיק. אם בסופו של דבר המעסיק מפטר אותו, עליו לשלם לו פיצויי פיטורים מלאים. רק במקרים קיצוניים בהם העובד גונב מהמעסיק או במקרה בו העובד גורם לנזקים מכוונים למעסיק, יכול המעסיק לשלול את פיצויי הפיטורים מהעובד.

     

    "במקרה כזה, בו יש ראיות ברורות לגניבה מהמעסיק, הוא לא חייב לערוך לעובד שימוע אלא הוא זכאי להרחיק אותו ממקום העבודה מיידית. מעסיק המפטר את העובד, חייב למסור לו הודעה על פיטוריו בכתב.

     

    לדברי גורודיסקי, "אין פסיקה הפוטרת את המעסיק מלמסור לעובד שפוטר מכתב פיטורים, גם אם המעסיק זכאי לשלול את פיצויי הפיטורים שלו".

     


    פרסום ראשון: 18.07.17 , 19:31
    yed660100