yed300250
הכי מטוקבקות
    הכרזת העצמאות, 1948
    ממון • 13.08.2017
    למכירה: מגילת העצמאות
    כמעט 70 שנה אחרי שעו"ד מרדכי בעהם ז"ל ערך את טיוטות מגילת העצמאות, החליטו בניו למכור אותן במכירה פומבית - כשהמחיר ההתחלתי עמד על מיליון שקל • המדינה החליטה לתבוע בטענה שמקום המסמכים בארכיון, למרות שבמשך עשרות שנים לא ביקשה אותם בחזרה • כעת בית המשפט פוסק: הטיוטות שייכות למשפחה
    מאת ליטל דוברוביצקי

    אז למי שייכות הטיוטות הראשונות של מגילת העצמאות? אחרי מלחמה בת שנה וחצי, המדינה נחלה הפסד משפטי צורב. בית המשפט המחוזי בירושלים קבע אתמול כי טיוטות של מגילת העצמאות לא יישמרו בחזקת המדינה ולכן יוכלו להימכר על ידי ילדיו של מי שכתב את אותן טיוטות.

    ב־14 במאי 1948 הכריז דוד בן־גוריון על הקמת מדינת ישראל ומגילת העצמאות נחתמה. הטענה היא כי שבועות קודם לכן פנחס רוזן, מי שהיה בהמשך שר המשפטים הראשון, הטיל על עורך דין צעיר בשנות השלושים לחייו בשם מרדכי בעהם ז"ל את משימת ניסוח ההכרזה.

    משפחתו של בעהם ז"ל שמרה על הטיוטות לאורך השנים, ולפני כשנה וחצי התעוררה המדינה לתבוע אותן מבניו, דניאל ורפאל בעהם, לאחר שגילתה שבכוונתם למכור אותן באמצעות בית המכירות הפומביות "קדם". המחיר ההתחלתי עומד על מיליון שקל, אך לפי הערכה, הפריטים יוכלו להימכר גם תמורת כמיליון דולר.

     

     

    טיוטת המגילה
    טיוטת המגילה

     

     

    עריכה בהתנדבות

    הפרשה הגיעה לפתח בית המשפט לאחר שבנובמבר 2015 פירסם בית המכירות הפומביות "קדם" קטלוג שבו הוצעו למכירה מסמכים שהוכתרו כטיוטות של מגילת העצמאות שנערכו על ידי עו"ד מרדכי בעהם ז"ל. המדינה התרעמה והגישה תביעה לבית משפט, בטענה שמדובר במסמכים שחוברו בידי בעהם במסגרת עבודתו עבור המדינה כך שבניו מנועים מלהציעם למכירה וחובה עליהם להפקידם בארכיון המדינה. עוד נטען כי מדובר במסמכים בעלי חשיבות היסטורית ניכרת.

     

    טיוטת המגילה
    טיוטת המגילה

     

    מנגד, טענו הבנים באמצעות עוה"ד רונן קצף, ערן פרזנטי ועידו בקרוביץ' ממשרד מ.פירון ושות' וכן נכדו של כותב הטיוטות, עו"ד רון בעהם, שמדובר במסמכים שהם קניינו הפרטי של אביהם המנוח שעזר בהתנדבות, וכי החל לעבוד בשירות המדינה רק לאחר עריכת המסמכים. כמו כן, הבנים התחייבו שהמסמכים יימכרו רק למי שיתחייב שלא להוציאם דרך קבע מגבולות ישראל ולא יעבירם אלא למוסד ציבורי כמו מוזיאון. עוד טענו שמדובר בתביעה שהתיישנה ולוקה בשיהוי עמוק כך שדינה להידחות.

     

    בפסק דינה קובעת השופטת תמר בזק־רפפורט שהחזקת המסמכים בידי המשפחה לא נשמרה בסודיות וגורמי שלטון בכירים היו מודעים לכך. הבנים הפנו למכתב שכתב אביהם בשנת 1968 לשר המסחר דאז, בו כתב: "לרגל יום העצמאות ה־20 הוצאתי מהכספת את המסמכים השמורים אצלי מהתקופה שקדמה להכרזת העצמאות, ובתוכם הטיוטה הראשונה של ההכרזה שהכינותי בשעתו. בקשר לכך, נזכרתי בשיחתנו לפני מספר שנים, בה הבטחתי לך להמציא לך תצלום של טיוטה זו, ואני שמח לקיים עתה את הבטחתי". כמו כן, אחד הבנים הצהיר שבשנת 1996 הוזמן על ידי יו"ר הכנסת לטקס חשיפת מגילת העצמאות המקורית במשכן הכנסת, ובהקשר זה הזכיר בפני ראשת הלשכה שלו שבידי המשפחה המסמכים הרלוונטיים.

     

    שיהוי של עשרות שנים

    בית המשפט אמנם קבע שהתביעה לא התיישנה, אולם דחה את התביעה לגופה וכן מאחר שהמדינה השתהתה עשרות שנים מלאכוף את זכויותיה הנטענות: "המדינה זנחה את זכותה הנטענת במשך תקופה כה ממושכת, והכל על אף ידיעת גורמי מדינה על קיום המסמכים בידי בעהם".

     

    משמאל: הבן רפאל, מרדכי ז"ל, הלי ז"ל והבן דניאל בעהם | מתוך האלבום המשפחתי
    משמאל: הבן רפאל, מרדכי ז"ל, הלי ז"ל והבן דניאל בעהם | מתוך האלבום המשפחתי

     

    בסופו של פסק הדין, תוך שהיא מטילה על המדינה הוצאות משפט בסך 50 אלף שקל, קובעת השופטת: "המסמכים לא יישמרו בחזקת מדינת ישראל, אף כי לא יישללו מהציבור, בהתאם להתחייבות הנתבעים. ברוח ערכי הכרזת העצמאות, המסמכים הנדונים, שלא הוכחה בעלות המדינה בהם, יוותרו בידי הנתבעים".

    עו"ד קצף שמייצג את המשפחה ציין אתמול כי "נעשה צדק עם זכרו של מחבר הטיוטות, עו"ד מרדכי בעהם ז"ל. מדובר היה בעו"ד צעיר שהבין את גודל השעה, התגייס ותרם מזמנו כעו"ד פרטי ל'מדינה שבדרך' ומעולם לא ביקש, ובוודאי לא קיבל, כל שכר בתמורה לעבודתו. הוא רק ישב בביתו מול דף נייר לבן והתחיל לכתוב עד שהגיע לטיוטות שהמדינה ניסתה לטעון עליהן לבעלות. ניסיון המדינה לגזול את ניירות העבודה של המנוח היה בלתי ראוי, וטוב שבית המשפט העמיד את הדברים על מקומם והגן על זכויותיהם".

    עוד הדגיש עו"ד קצף שהמשפחה שמרה על הטיוטות כעל בבת עינה במשך 67 שנה והתחייבה מיוזמתה להעבירן אך ורק למי שיתחייב לשמרן במקום ובתנאים ראויים, להציגן במוסד ציבורי, כמו מוזיאון או גלריה, ולא להוציאן מהארץ.

     

    "תחושת אושר גדול"

    רפאל בעהם, בנו של עו"ד מרדכי בעהם המנוח, קיבל את פסק הדין בסיפוק רב: "התחושה היא של אושר גדול. הצדק יצא לאור. המשפחה מכירה בעובדה שאלה מסמכים היסטוריים והם אמורים להיות מוצגים לציבור. נכבד את ההתחייבות שלנו ונמצא דרך נכונה לעשות זאת. אנו גאים בפועלו של אבינו המנוח, באהבתו ארוכת השנים למדינת ישראל ולמוסדותיה ולתרומתו הייחודית בניסוח הטיוטה הראשונה למגילת העצמאות".

     

     

    עו"ד רונן קצף
    עו"ד רונן קצף

     

    lital-do@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 13.08.17 , 20:57
    yed660100