yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    ממון • 29.08.2017
    מקלות בגלגלים של מהפכת הנגישות
    ראשי הערים מבקשים לפטור אותם מאחריות פלילית אם לא ינגישו לנכים את כל מבני הציבור תוך 4 שנים כנדרש בחוק • ומי נחלץ לעזרתם של ראשי הערים? שר הפנים אריה דרעי שהכריז: "אני תומך בדרישתם להימנע מאכיפה פלילית" • המשמעות: מבני ציבור רבים יישארו בלתי נגישים גם ב–2021
    תלם יהב

    מדוע שר הפנים אריה דרעי תומך בדרישתם של ראשי הרשויות המקומיות להקפיא את הנגשת המבנים הציבוריים ברחבי הארץ?

    היכל התרבות נתניה
    היכל התרבות נתניה

     

    באחרונה פנו ראשי רשויות מקומיות ליועץ המשפטי לממשלה וביקשו שלא יפעילו נגדם צעדי אכיפה אם לא יעמדו בדרישות החוק שמחייב להנגיש מבני ציבור. החוק, המחייב להנגיש מבני ציבור קיימים עד שנת 2021, העניק לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות במשרד המשפטים סמכויות אכיפה לא רק נגד העיריות אלא גם נגד ראשי הערים עצמם. כלומר, ראש העירייה ובכירי הרשות עשויים לעמוד לדין פלילי אם מבני הציבור לא יונגשו בזמן. האכיפה הפלילית נועדה להבהיר לראשי הערים את החשיבות והנחיצות של הנגשת העיר עבור תושבים עם מוגבלויות.

     

    תיאטרון חולון
    תיאטרון חולון

     

    ראשי הרשויות המקומיות, ובהם ראשי עיריות גדולות ויו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס, דורשים מהיועץ המשפטי לממשלה לעצור את האכיפה הפלילית נגדם בטענה כי לא יספיקו להנגיש את מבני הציבור בגלל חוסר תקציב.

     

    השר אריה דרעי
    השר אריה דרעי

     

    עמדתם של ראשי הרשויות המקומיות זוכה לתמיכתו של שר הפנים אריה דרעי. בימים האחרונים הוציא דרעי מכתב שבו הוא כותב: "הנני להבהיר כי אני תומך בדרישתכם לחדול זמנית מלהשתמש בסמכותו של נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות כנגד הרשויות המקומיות ולהימנע משלב זה מצעדי אכיפה פלילית. כל זאת מבלי לפגוע בנחיצותן של תקנות שנועדו לאפשר הנגשה פיזית עבור בעלי מוגבלויות".

     

     

    לעיריות ניתנו 10 שנים

     

    המאבק, כמו תמיד, הוא על כסף. ראשי הרשויות טוענים כי אין לעיריות מספיק כסף להנגיש את מבני הציבור וכי העלות התקציבית של הנגשה כזאת היא אדירה. מנגד, המדינה לא מוכנה לתת לרשויות תקציבים נוספים, מעבר לתקציבים שניתנו, כדי להנגיש את המבנים. בתווך נמצאים התושבים הנכים שנאלצים לסבול ממבני ציבור לא נגישים.

     

    בית החייל קרית מלאכי
    בית החייל קרית מלאכי

     

    ראשי הרשויות המקומיות כבר הגישו בעבר עתירה לבג"ץ בעניין זה אך העתירה נמחקה. בעתירה הם דרשו לחדול מצעדי אכיפה פלילית כלפיהם. המדינה טענה בתגובה כי כלי האכיפה שהעניק המחוקק לנציבות "חיוניים על מנת להגן על זכותם לשוויון של בעלי המוגבלויות".

     

    במסגרת התקנות ניתן לרשויות המקומיות פרק זמן של 10 שנים, עד 2021, ליישום התקנות. "זהו פרק הזמן הארוך ביותר שניתן ביחס לגופים אחרים, פרטיים וציבוריים, על מנת לעמוד בתקנות הנגישות", טענה המדינה. כמו כן נטען בתגובת המדינה כי פעולות האכיפה הפליליות שבוצעו עסקו באי־הגשת תוכניות עבודה ואישורי הגשה של רשימת מבנים שאותם יש להנגיש, ולאו דווקא במלאכת ההנגשה עצמה. כלומר, מדובר בצעדים שאין להם עלות כלכלית בשלב זה.

     

     

     

    "מחפשים את התקציבים"

     

    השר דרעי מסר בתגובה: "השר הוא זה שהעלה בפני הממשלה את הצורך בהסדרה תקציבית מוסכמת בין הרשויות ומשרד האוצר לצורך ביצוע דרכים נגישות לנכים. בעקבות תלונות רבות של ראשי רשויות כי לא הועברו אליהם תקציבים לביצוע הנגישות, כתב השר דרעי לראשי הערים, כי הוא תומך בבקשתם מהיועץ המשפטי לממשלה להורות לנציב שוויון הזכויות לחדול זמנית מלהוציא צווי נגישות או לבצע אכיפה פלילית. הפסקה זמנית זו נועדה למצוא את התקציבים שיאפשרו את ביצוע הנגישות לנכים".

     

    ממרכז השלטון המקומי נמסר: "הרשויות המקומיות פועלות לביצוע ההנגשה בהתאם למקורות התקציביים העומדים לרשותם ואף החלו בתהליך ההנגשה. עם זאת, כפי שהתרענו, ללא מקור תקציבי לטובת הנושא לא נוכל לסיים את היישום בפרק הזמן שנקבע באמצעות המשאבים הקיימים, ולכן צריכה להיות התגייסות ממשלתית לעמידה בפרקי הזמן שנקבעו. אנו מברכים על כך ששר הפנים הבין את המצב והתגייס למציאת פתרון לבעיה".

     

    telemyahav@gmail.com

     


    פרסום ראשון: 29.08.17 , 21:23
    yed660100