yed300250
הכי מטוקבקות
    זמנים בריאים • 02.09.2017
    לעצור את הדליפה
    נשים שסובלות מבריחת שתן לא רצונית מסתפקות פעמים רבות בתרופות או בשמירה של בגדים להחלפה בתיק. אולם מתברר שהשוק מלא בטיפולים שמבטיחים לטפל בבעיה, מצמחי מרפא, דרך לייזרים ועד טרמפולינות וצמצום שתיית האלכוהול. מירי בן־דוד ליוי מציגה שיטות שיעזרו לכן להישאר יבשות
    מירי בן־דוד

    זו אחת הבעיות המטרידות והמביכות שחוות נשים: בריחת שתן, שמתרחשת פעמים רבות בדיוק ברגעים הכי לא נכונים.

     

    "בריחת שתן, או בשפה הרפואית אי־נקיטת שתן, מוגדרת כאיבוד שתן בלתי רצוני שמהווה בעיה היגיינית, סוציאלית ופסיכולוגית עבור האישה", מסבירה ד"ר ויקטוריה קפוסטיאן, מומחית בתחום האורוגינקולוגיה ומנהלת שירות רצפת האגן בחטיבה למיילדות ולגינקולוגיה בבית החולים ברזילי באשקלון. "מדובר בבעיה ששכיחה יותר בנשים מאשר בגברים. בנשים מעל גיל 40 השכיחות יכולה להגיע ל־30%־50%".

     

    ד"ר קפוסטיאן אומרת כי גורמי סיכון להתפתחות של בריחת שתן כוללים גיל - השכיחות עולה ככל שמתבגרים; מנופאוזה - כלומר השפעה של גיל המעבר; ולדנות - הסיכון עולה ככל שהיו יותר לידות, בעיקר לידות של עוברים במשקל גבוה; עבודה הכרוכה בהרמת משא כבד; עודף משקל ומחלות רקע שונות. "נשים שסבלו מבריחת שתן במהלך ההיריון ולאחר הלידה נמצאות בסיכון גבוה יותר לסבול מבעיה זו גם בהמשך. מחלות כרוניות שונות, כגון עצירות כרונית, מחלות ריאה כרוניות (אסתמה, מחלות חסימתיות), זיהומים חוזרים בדרכי שתן וצניחה של איברי האגן, מעלות גם הן את הסיכון לבריחת שתן", היא מסבירה.

     

    "ישנם שני סוגים עיקריים של בריחת שתן", מפרטת ד"ר קפוסטיאן, "אי־נקיטת שתן במאמץ, מה שקורה במהלך שיעול, עיטוש, פעילות גופנית וכדומה, ו'שלפוחית שתן רגיזה', המתבטאת באיבוד שתן מתוך תחושת דחיפות, כשלא מצליחים להתאפק, בעיה הנובעת מהתכווצויות בלתי רצוניות של שריר שלפוחית השתן. טיפול בבריחת שתן תלוי בסוג הבעיה, בחומרת המצב, בגיל, במצבה הכללי של האישה ובהעדפותיה. רבות מהסובלות אינן מכירות את הטיפולים הזמינים לבעיה ומסתפקות בתכשירי ספיגה והגנה, אולם חשוב לזכור כי לא מדובר בפתרון הבעיה, אלא רק בהדחקתה. יש להדגיש כי פנייה לגורם רפואי מקצועי כמו אורולוג, גינקולוג או אף רופא משפחה הכרחית כדי לשלול אבחנות מבדלות ולהגיע לאבחנה הנכונה".

     

    מה הם אותם פתרונות? פנינו לחברות שעוסקות בתחום ושמענו מהן מה הן מציעות. המידע ניתן על ידי החברות, באחריותן, והשפעותיה של כל שיטה לא נבדקו על ידינו.

     

     

    1. השיטה: טיפולי קו ראשון בקופות החולים

     

    איך זה עובד?

     

    לפני שמתחילים טיפול תרופתי כדאי לעבור כמה קווים, מסבירה ד"ר קפוסטיאן. "הקו הראשון הוא טיפול 'התנהגותי', שמטרתו לשנות את הרגלי החיים תוך שילוב פיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן עם או ללא ביופידבק (שיטת טיפול באמצעות מערכת ממוחשבת המנטרת מדדי גוף) ושינוי בהרגלי השתייה: הגבלת כמות המים הנצרכת והפסקת צריכת קפאין ואלכוהול. הטיפול נמצא בסל קופות החולים.

     

    "במקרים קשים יותר של שלפוחית רגיזה מוסיפים טיפול תרופתי, שמשפיע על מערכת העצבים של שלפוחית השתן ומאפשר להפחית התכווצויות בלתי רצוניות שלה. התרופות גורמות להרפייתו של שריר השלפוחית ובכך מטפלות בתחושת הדחיפות, מקטינות את התכיפות ואת בריחת השתן. רוב התרופות נמצאות בסל הבריאות.

     

    "הקו השלישי בטיפול, לחולים שאצלם נכשל הטיפול התרופתי, יכלול הזרקת חלבון בוטולינום (בוטוקס) דרך ציסטוסקופ להרפיית שריר השלפוחית. מדובר בפעולה זעיר־פולשנית הדורשת מיומנות ומבוצעת באופן פרטי. הבוטולינום מדכא התכווצויות לא רצוניות של השלפוחית. תחושת השיפור בתסמינים מורגשת כמה ימים לאחר ההזרקה, והאפקט נשמר שמונה־תשעה חודשים".

     

    "במקרים של בריחת שתן במאמץ קיים גם טיפול של הזרקת חומר בשם bulking agent דרך השופכה. החומר יוצר לחץ על השופכה מבחוץ וכך מונע בריחת שתן. טיפול זה נעשה גם הוא על ידי מומחה, בשיטה זעיר־פולשנית. הוא מבוצע באופן פרטי".

     

    כמה זה עולה? "תלוי בביטוח הפרטי שיש למטופל, בביטוח המשלים בקופת החולים שבה הוא חבר ובעוד כמה משתנים שמשפיעים על המחיר".

     

    בתוך כמה זמן זה אמור לעבוד? "תלוי בתגובה האינדיבידואלית".

     

    יתרונות: "הטיפול התרופתי אינו פולשני, כמו גם תרגילי הפיזיותרפיה. הטיפול בבוטוקס נחשב לבטוח ובעל שיעורי הצלחה גבוהים".

     

    חסרונות: "במקרה שהטיפול התרופתי לא עוזר ותחליטו לעשות טיפול בבוטוקס, יש סיכוי לסיבוכים שיגרמו דווקא לעצירת שתן. כמו כן הפתרון הוא זמני, ויש צורך בטיפול חוזר אחת לכמה חודשים".

     

     

    2. השיטה: פוטונה, מכשיר בטכנולוגיית ה־SUI - Stress urinary incontinence

     

    לדברי שרון פרנקנטל, הבעלים של חברת "מדיקל פרו" המייבאת את המכשיר, מדובר בפריצת דרך בתחום. הלייזר מטפל בנזק שנוצר לרקמות ולשרירים התומכים בשלפוחית השתן ומחזק אותם. החום שנוצר מפעולות הלייזר מזרז את ייצור הקולגן שעוזר לחיזוק הריריות התומכות. חיזוק זה מייצר תמיכה לצינור השופכה ולשלפוחית השתן, ובכך נמנעת בריחת השתן.

     

    איך זה עובד? ד"ר פני בר לוי, גינקולוגית מומחית המפעילה את המכשיר במרכז האסתטיקה "דשלי", מסבירה כי "הרופא המטפל מחדיר בעדינות ספקולום וגינלי דק ופשוט (קיימות מידות על פי האנטומיה הנשית). מדובר בפעולה שנעשית בכל בדיקה גינקולוגית פשוטה. לתוך הספקולום, שזו בעצם מבחנה מחומר קריסטלי, מוכנס פרוב', מעין משדר לייזר זעיר, אשר משדר קרני לייזר עדינות אל הרירית. הפעולה הזו מעודדת את שיקום כלי הדם העדינים בנרתיק ומעוררת את סיבי הקולגן להתפתח ולשקם את הרירית, ואיתה את קירות הנרתיק".

     

    כמה זה עולה? במדיקל פרו 10,000 שקל לסדרת טיפולים הכוללת טיפול בדליפת שתן, בהצרת הנרתיק, חידוש הרקמות בנרתיק, מניעת יובש ואסתטיקה וגינלית.

     

    בדשלי המחיר נע בין 9,000 ל־15,000 שקל, תלוי במספר הטיפולים.

     

    בתוך כמה זמן זה אמור לעבוד? "בתוך שלושה עד ארבעה שבועות מתחיל שיקום של הרירית (האפיתל) ושל שכבת החיבור שמתחתיה (הלמינה פרופריה), שמתחילה להיות מועשרת בכלי דם המזינים את הרירית. תהליך זה מעורר את הרקמות להתחדשות באופן טבעי".

     

    יתרונות: לדברי מדיקל פרו "אין התערבות כירורגית, האישה חוזרת מיד לאחר הטיפול לפעילות מלאה (למעט קיום יחסי מין). הטיפול אינו מצריך הכנה, הרדמה, חתכים ותפרים. אין זמן החלמה ואין תופעות לוואי. יש מינימום כאב ואי־נוחות".

     

    חסרונות: דשלי: "שיעורי ההצלחה נעים בין 80% ל־85%".

     

     

    3. השיטה: טרמי־וה (ThermiVa)

     

    איך זה עובד? לדבריה של ד"ר לריסה ברק, מומחית לרפואה אסתטית מתקדמת, "מדובר בגלי רדיו שמכווצים את האזור שממנו יש דליפת שתן".

     

    כמה זה עולה? "דרושים שלושה טיפולים, שסך עלותם כ־5,000 שקל".

     

    בתוך כמה זמן זה אמור לעבוד? "מהטיפול ראשון כבר יש שיפור, והאפקט נשמר לשנים".

     

    יתרונות: "מבוצע על ידי גינקולוגית מומחית שמגיעה למרפאה, ללא כאבים, ללא צורך בהחלמה, ואפשר ללכת לעבודה מיד אחריו".

     

    חסרונות: "אין".

     

     

    4. השיטה: "פאמיליפט" - לייזר C02 אבלטיבי ותרמלי במקביל

     

    איך זה עובד? טל פרידמן מהנהלת החטיבה הרפואית במדיקל נובה מסביר כי "בשיטה זו הלייזר האבלטיבי פוצע את הרירית בנרתיק, מה שגורם לחידוש התאים והחיוניות שלה, והחימום (החלק התרמלי) מאיץ את ייצור הקולגן, מכווץ, מעבה ומחזק את הרקמה".

     

    כמה זה עולה? "9,000־6,000 שקל לסדרה של שלושה טיפולים".

     

    בתוך כמה זמן זה אמור לעבוד? "מתחילים להרגיש בשינוי אחרי הטיפול השני".

     

    יתרונות: "הפרוצדורה מתקיימת במרפאת הגינקולוג, אין צורך בהרדמה כלשהי, הפעולה קצרה - 12־10 דקות, ללא כאב, ללא זמן החלמה, היא בטוחה והיגיינית, אין מגבלת גיל, ובנוסף - הטיפול משפר את הלחות הטבעית של הנרתיק ואף מצר אותו במידה מסוימת".

     

    חסרונות: "מתאים לדליפת שתן קלה עד בינונית, במקרים מסוימים יש צורך בטיפול רביעי. כדי לשמר את התוצאה לאורך זמן יש לחזור על טיפול בודד אחת לשנה עד שנה וחצי.

     

     

    5. השיטה: ניתוח Tension-free Vaginal Tape - TVT

     

    איך זה עובד? פרופ' יורם אברהמוב, מנהל היחידה לאורוגינקולוגיה ולכירורגיה אגנית משקמת בשירותי בריאות כללית, מחוז חיפה וגליל מערבי, ובמחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי כרמל בחיפה, אומר כי "מדובר בניתוח זעיר־פולשני המתבצע דרך חתך של כסנטימטר אחד בלבד בנרתיק. בניתוח, שאורך פחות משעה, מחדיר המנתח לנרתיק סרט סינתטי המונח מתחת לצינורית השתן. הסרט תומך בצינורית השתן בעת העלייה בלחץ התוך־בטני, ועל ידי כך מונע את דליפת השתן. הסרט נקלט היטב על ידי גוף האישה ובהדרגה גדלים לתוכו כלי דם ורקמת חיבור המחזקים את התמיכה בצינורית השתן".

     

    כמה זה עולה? "מימון הניתוח ברפואה הציבורית מגיע מקופות החולים. ברפואה הפרטית הוא מגיע מהביטוחים המשלימים ומחברות הביטוח".

     

    בתוך כמה זמן זה אמור לעבוד?

     

    "בדרך כלל הניתוח מביא להקלה מיידית בדליפת השתן. מקצת הנשים ירגישו הטבה נוספת בתוך כמה שבועות מהניתוח".

     

    יתרונות: "מדובר בניתוח זעיר וקצר, בהרדמה כללית או מקומית (אפידורלית/ספינלית), על פי רוב באשפוז יום, אם כי מקצת הנשים יאושפזו עד ליום המחרת. שיעורי הצלחתו גבוהים ועומדים על כ־90%. הניתוח אינו כרוך בכאב רב, וקצב ההחלמה והחזרה לשגרה מהיר על פי רוב. ניתן לחזור לעבודה לאחר כשבוע (אך מומלץ להימנע מנשיאת משאות שמשקלם עולה על חמישה קילוגרמים, מקיום יחסי מין, מפעילות גופנית מאומצת ומשחייה למשך כחודש".

     

    חסרונות: "הניתוח מיועד לדליפת שתן במאמץ בלבד ואינו יעיל כטיפול בשלפוחית שתן רגיזה. בניתוח זה, כמו בכל ניתוח אחר, קיים סיכון קטן לסיבוכים כגון דימום מוגבר, זיהום, פגיעה באיברי גוף, אצירת שתן וסיבוכי הרדמה".

     

     

    6. השיטה: ידית ה־FemTouch במערכת ה־AcuPulse של חברת Lumenis

     

    איך זה עובד? ד"ר לאון אזגווי לוי, כירורג פלסטי מבית הרופאים בתל־אביב, מסביר כי "הידית מוחדרת בעדינות אל הווגינה ומשדרת פולסים של לייזר CO2 לאורך תעלת הווגינה. הלייזר גורם לחימום שטחי ומקומי, המעורר את המנגנונים הטבעיים של הגוף לחידוש רקמת הווגינה וליצירה מחודשת של סיבי קולגן ברקמה. היצירה המחודשת הזו של סיבי קולגן גורמת להידוק ולחיזוק הווגינה, התומכת בדופן שלפוחית השתן וצינורית שופכת השתן, ובכך מפחיתה את דליפת השתן המושפעת מלחץ".

     

    כמה זה עולה? "8,000 שקלים לטיפול".

     

    בתוך כמה זמן זה אמור לעבוד? "דרושים שניים עד ארבעה טיפולים במרווחים של ארבעה שבועות".

     

    יתרונות: "הפרוצדורה אינה כירורגית, הטיפול קצר ואורך דקות ספורות, הוא מקומי בלבד, לא דורש הכנה מוקדמת ואינו דורש אלחוש, הרדמה או אשפוז, אינו דורש זמן החלמה, ומתאפשרת חזרה מיידית לשגרה".

     

    חסרונות: "תיתכן אי־נעימות מקומית בזמן הטיפול; נדרשת מיומנות של הרופא המטפל".

     

     

    7. השיטה: לייזר של חברת Syneron Candela

     

    איך זה עובד? מטפלים ברקמות התומכות בשלפוחית השתן ומחזקים אותן כדי למנוע בריחת שתן לא רצונית. ד"ר מיכאל פרידמן, המנהל הרפואי בבית החולים אלישע בחיפה ומומחה בגינקולוגיה ובניתוחי רצפת האגן, אומר כי "הרעיון העומד מאחורי הטיפול הוא שניתן לעודד את הרקמות החלשות (רקמת הקולגן) להתחדש ולהתחזק על ידי 'פציעה' שלהן. חימום הרקמות באמצעות קרני לייזר מעודד יצירה מואצת ומוגברת של סיבי קולגן, התורמים לחיזוק השרירים ולהבראה שלהם. יש לציין כי הטיפול מיועד לא רק עבור מי שסובלות מדליפת שתן במאמץ, אלא גם לנשים המעוניינות ליהנות מיחסי מין טובים יותר ולמי שסובלות מהיחלשות של שרירי הנרתיק ומיובש בנרתיק".

     

    כמה זה עולה? הטיפול מתבצע בבית החולים אלישע בחיפה ועלותו נקבעת על ידי הרופא ובהתאם לממצאים בעת הבדיקה".

     

    בתוך כמה זמן זה אמור לעבוד? "נדרשים כשניים עד שלושה מפגשים. המטופלת מתחילה להרגיש תוצאות חיוביות כבר אחרי הטיפול הראשון".

     

    יתרונות: "זהו טיפול שמרני, שכרוך בנטילה של סיכון זהיר. הוא לא כרוך בכאבים או בחוסר נוחות ומתבצע ללא הרדמה מכיוון שאין שום כאבים במהלכו".

     

    חסרונות: "במקרים בודדים הטיפול אינו יעיל".

     

     

    8. השיטה: צמחי מרפא ותוספי תזונה

     

    איך זה עובד? הרפואה הטבעית מציעה מגוון רחב של שיטות טיפול נגד דליפת שתן, הכוללות שינויים בהרגלים ובאורח החיים לצד טיפולים תזונתיים ותנועתיים. אחת מהדרכים המוצעות ברפואה הטבעית היא שימוש בצמחי מרפא ובתוספי תזונה. ניתן להיעזר בצמחי מרפא אנטי־מיקרוביאליים, המונעים או מטפלים בזיהומים של שלפוחית השתן; בצמחים מכווצים (אסטרינג'נט), המוסיפים טונוס לשרירי שלפוחית השתן והסוגרים; ובצמחים המשפרים את זרימת הדם לאזור רצפת האגן ומשקמים את הרירית של מערכת השתן.

     

    הדר מידן, נטורופתית בבית המרקחת המקוון "טלפארמה", ממליצה "להשרות כפית של הצמח שבו בחרתם בכוס מים רותחים במשך 15 דקות. לאחר מכן לסנן ולשתות. הטיפול מומלץ שלוש פעמים ביום, לפי הצורך. יש צמחי מרפא שונים, ויש להתייעץ עם הרוקח. כמו כן מומלצת שתיית חליטת פירות כמו אוכמניות, חמוציות או דובדבנים, שהם פירות המכילים חומרים אנטי־דלקתיים המפחיתים במידה משמעותית דלקות בדרכי השתן - שנחשבות לגורם משתן. גם צריכת מגנזיום בתזונה (על ידי אכילת בננות ואגוזים) או בתוסף עשויה לעזור. הגוף מאותת על מחסור ברכיב: התופעה מתבטאת בעיקר בהתכווצויות שרירים ברגליים במהלך הלילה. נטילתו מקילה על דליפת שתן כי היא מפחיתה את כיווץ השרירים באזור השלפוחית ומסייעת ביכולת ההתרוקנות. גם ויטמין D מסייע בתחזוקת השרירים בגוף, בין היתר באלה שמשתתפים בתהליך הטלת השתן. הוספת מוצרי חלב, ביצים (חלמון), דגים ופירות ים לתזונה, כמו גם חשיפה לאור השמש וכמובן נטילת תוסף יעלו את רמות הוויטמין D בגוף ויסייעו בתהליך ההחלמה והתחזוקה של מערכת השתן".

     

    כמה זה עולה? "תלוי איזה צמח מרפא או תוסף תזונה קונים. בדרך כלל התוספים יעלו 30 שקלים ומעלה".

     

    בתוך כמה זמן זה אמור לעבוד? "ניתן לראות תוצאות לאחר כשלושה חודשים".

     

    יתרונות: "הטיפול הטבעי בדליפת שתן מבוסס על ראייה הוליסטית, המבקשת לטפל גם בסיבות לתופעה: חולשת שרירים, נזק עצבי, דלקות חוזרות ועוד, ולא רק בסימפטומים. הטיפול לא פולשני, לא דורש היערכויות מיוחדות, והמחיר שלו נמוך משמעותית מזה של טיפולים פולשניים או ניתוחים. זה מסוג הטיפולים ששווה לנסות לפני שפונים לטיפולים יותר תובעניים".

     

    חסרונות: "בשימוש בצמחי מרפא יכולה להיות אינטראקציה שלילית עם תרופות, לכן יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני השימוש".

     

     

    9. השיטה: אימון קפיצה על טרמפולינה לקפיצה רכה (למשל טרמפולינה לאימון אישי מסוג Bellicon)

     

    איך זה עובד? דנה אדלר, ראש תחום פיזיולוגיה במכון וינגייט, אומרת כי "טרמפולינת Bellicon מחזקת בצורה אפקטיבית את רצפת האגן. אימון הטרמפולינה מאתגר את שרירי קרקעית האגן. הבלימה מאלצת גיוס של כל שרירי הקרקעית, אשר תומכים בכל האיברים הפנימיים. תרגול נכון יכול לסייע לא רק לחיזוק השרירים ההיקפיים של רצפת האגן, אלא גם לשימור משקל גוף תקין ולקידום פעילות עיכול תקינה - וגם אלה מסייעים בהפחתת הסימפטומים. יש לשים לב שכאשר שרירי רצפת האגן עדיין חלשים, כדאי להימנע מתרגילים שמפעילים לחץ מרבי על האזור ולהסתפק בשגרת אימונים המורכבת מתנועות קלות, מתונות וידידותיות לרצפת האגן".

     

    כמה זה עולה? "טרמפולינה עולה 2,600 שקל ומעלה, בהתאם לגודל ולדגם שלה. אימון אישי עם מאמן טרמפולינה מקצועי עולה כ־200 שקל".

     

    בתוך כמה זמן זה אמור לעבוד? "כאשר מתאמנים בצורה נכונה ניתן לראות תוצאות כבר לאחר חודש".

     

    יתרונות: "פעילות ספורטיבית מהנה, שמסייעת למנוע בריחה ודליפת שתן. תורמת לחיזוק שרירי רצפת האגן בצורה אפקטיבית מאוד".

     

    חסרונות: "במקרים רפואיים מסוימים הקפיצה על הטרמפולינה עלולה לא להתאים למצבכן הגופני. לכן תמיד מומלץ להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך לפני שמתחילים תוכנית אימונים חדשה, וחשוב לא פחות להקשיב לגוף במהלך האימון. השיטה גם פחות מתאימה למי שכבר יש לה את הפתולוגיה ומועילה יותר במניעה. חשוב גם לוודא כי אין פתולוגיה או חולשה שרירית קיצונית ולהתאים את עוצמת הקפיצות לחוזק השרירי".

     

    mirilivi@gmail.com

     


    פרסום ראשון: 02.09.17 , 20:44
    yed660100