yed300250
הכי מטוקבקות
    גיל נחושתן
    24 שעות • 18.09.2017
    בית חולים בטיפול נמרץ
    מחסור חמור בתרופות בסיסיות כמו אנטיביוטיקה, ביטולים של הליכים רפואיים כמו צנתורים, וגם חדרי ניתוח שלא עוברים ניקיון בין חולה לחולה. גירעון של כשלושים מיליון שקלים הביא את בית החולים "גליל מערבי" בנהריה לסף קריסה. העובדים מאיימים בשביתה, אבל במשרד הבריאות לא ממהרים לחלץ את בית החולים מהבוץ. "אני חושש שאם ניתוח יסתבך ויהפוך לניתוח חירום — לא אמצא את המכשור המתאים", מזהיר אחד הרופאים
    רותם אליזרע

    בית החולים "גליל מערבי" משרת כ־600 אלף מתושבי הצפון. הוא מכיל 722 מיטות אשפוז ונחשב למעסיק הגדול ביותר באזור, עם 2,600 עובדים, בהם 450 רופאים ו־1,150 אחיות. לפני כחודש קיבלו העובדים במרכז הרפואי הצפוני ביותר בישראל הוראה שלא תיאמן. "מנכ"ל בית החולים, ד"ר מסעוד ברהום, הודיע לנו שהוא נאלץ לעצור את הרכש של בית החולים ובין היתר להפסיק לקנות ציוד הכרחי כמו משתלים לאורתופדיה עבור ניתוחים להחלפת צוואר ירך ותומכנים ללב עבור ניתוחים קרדיולוגיים", אומר ד"ר מיכאל וייס, מנהל מערך הטראומה ויו"ר ועד העובדים בבית החולים.

     

    מספר ימים לאחר ההודעה על הידוק החגורה כינס ד"ר ברהום את מנהלי המחלקות. "הוא הודיע שיש הגבלה על מספר הניתוחים שמותר לבצע", מספר ד"ר וייס. "המשמעות הייתה ברורה: אם מגיע חולה שנזקק לניתוח והסתיימה ההקצבה — לא מטפלים בו". בין הניתוחים שהוגבלו היו צנתורי עורק, כריתת לבלב, כריתת טחול, כריתת רחם, ניתוחי כלי דם, ניתוחי בקע מפשעתי ותיקון של היפרדות רשתית. עובדים בבית החולים מתארים מצב אבסורדי שמזכיר מדינת עולם שלישי, עם חוסרים במוצרי בסיס כמו אנטיביוטיקה, ומצוקת תקנים שלא מאפשרת לנקות את חדרי הטיפול בין חולה לחולה ומעמידה את באי בית החולים בסכנת זיהום.

      

    צילום: גיל נחושתן
    צילום: גיל נחושתן

    המרכז הרפואי בנהריה נמצא על סף קטסטרופה בגלל גירעון של כ־30 מיליון שקלים. בניגוד לבתי חולים אחרים, בגליל מערבי לא קיבלו מהמדינה הסדר חוב ולא תוכנית הבראה. מאבק שניטש בין משרד הבריאות להנהלת בית החולים מותיר את מאות אלפי התושבים באזור חשופים. אווירת הקטסטרופה חוצת מחלקות וכולם מרגישים בה - מעובדי הניקיון והמנהלה, דרך הצוות הרפואי ועד נושאי התפקידים הבכירים. ובכל זאת, משרד הבריאות נשאר בעמדותיו, ובית החולים, שמטפל בפציינטים שמגיעים בין היתר מנהריה, עכו, מעלות־תרשיחא, כרמיאל ושלומי, ממשיך להחליק במדרון.

     

    "ליצמן מחפש אותנו"

     

     

     

    "אנחנו לא יכולים למלא את ההנחיה של מנהל בית החולים. השיקול היחיד שלנו הוא השיקול הרפואי — אבל הציוד לניתוחים פשוט הלך ואזל", אומר ד"ר נמרוד רחמימוב, מנהל המחלקה האורתופדית בבית החולים ויו"ר ארגון הרופאים עובדי המדינה.

     

    הצוות מדווח על מחסור הולך ומחריף בתרופות ובחומרי עבודה בסיסיים והכרחיים לעבודת בית החולים. "חסר אקמול שמזריקים דרך הווריד, והיו ימים שהיה חסר סוג מסוים של אנטיביוטיקה", אומר ד"ר וייס. "היה לנו מקרה שבחדר המיון היה חסר טובוס (צינור שמוחדר לתוך האף או הפה של החולה, ר"א). אי אפשר לעבוד בצורה כזו. אני חושש שאם אני נכנס לניתוח מתוכנן מראש והוא מסתבך והופך לניתוח חירום — אני לא אמצא את המכשור או הציוד המתאים כי לא יהיה לי אותו".

     

    רק בשנה האחרונה דווח בתקשורת על "לניאדו", בית חולים שנקלע לקשיים ופנה למדינה לחילוץ מהבוץ הכלכלי. "כשתקציב שנתי של בית חולים עומד על מיליארד שקלים, חריגה של כמה עשרות מיליונים זה דבר יחסית פעוט", אומר ד"ר רחמימוב. לשם השוואה, הגירעון בלניאדו עמד על 235 מיליון שקלים.

     

    "אני לא מבין למה ליצמן מחפש את בית החולים בנהריה ואת ד"ר ברהום? למה בלניאדו עשו הסכם הבראה ואצלנו לא מצאו פתרון", אומר איציק בוזגלו, יו"ר ועד עובדי המנהל והמשק, שמאגד תחתיו את עובדי המטבח, הניקיון, המכבסה והגינון. "תסתכלו על בתי החולים של הכללית, על בתי החולים הממשלתיים, על הקופות. למה לגזול את כבשת הרש?"

     

    גורמים במערכת הבריאות דווקא יודעים להעריך מדוע גליל מערבי חוטף את האש. "ד"ר ברהום חבר לכל מיני ראשי מועצות באזור ויצאו בקמפיין נגד ליצמן, גם בכנסת וגם בתקשורת, ואת זה שר הבריאות ממש לא אהב", מסביר גורם בכיר במערכת הבריאות. "ליצמן יצא במתקפה נגד מנכ"ל בית החולים למען יראו וייראו". משרד רואי חשבון מטעם משרד הבריאות כתב דוח מקיף וכולל על בית החולים; בין היתר נכתב שבבית החולים נעשו טעויות בניהול והתנהלות הרכש התאפיינה בבזבזנות, וכן ששולמו משכורות מנופחות לרופאים. יש לציין שבתי החולים בפריפריה נאבקים לשכנע אנשי צוות להעתיק את מקום מגוריהם, והמתמחים והמומחים מעדיפים לעבוד בבתי החולים במרכז. "אין לנו כמעט אפשרות לעשות רפואה פרטית בשעות אחר הצהריים, ואם לא מציעים משכורת טובה למה לרופאים לעזוב את איכילוב או שיבא", אומר ד"ר וייס. באגף רפואת נשים המחסור הוא החמור ביותר. "מתמחים עושים עשר תורנויות בחודש", מסביר ד"ר וייס. לשם השוואה, בבתי החולים העמוסים ביותר מתמחה מגיע לשש תורנויות בחודש. "חסרים בבית החולים 81 תקנים, אנחנו לא יכולים להשאיר את החולים בלי מענה".

     

    ולא רק הרופאים בבעיה. "יש לנו מחסור של 127 תקני אחים ואחיות, אנחנו לא יכולים לעמוד בזה", אומר אדוארד חדאד, יו"ר ועד האחים והאחיות בבית החולים. "אנחנו לא מספיקים להגיע בזמן למטופל לתת לו תרופות, עובדים על אוטומט". בבית החולים נאלצים להעביר אחיות ממחלקה למחלקה ולפגוע ברצף הטיפולי. "כל הזמן מוסיפים עוד ועוד מטלות. אני מתקתק את המטופל שלי כי אין לי זמן אפילו ללכת לשירותים".

     

    "עיני לא צרה בבית חולים לניאדו", אומר ד"ר רחמימוב. "כל המערכת נמצאת בתת־תקצוב, ולניאדו מצא את הדרך לתוכנית הבראה. אנחנו נשמח אם יימצא פתרון שיגרום גם להזרמת כספים לבית החולים שלנו ולכל בתי החולים הממשלתיים".

     

    "מישהו יצטרך להתעשת"

     

    מי שיסתובב בבית החולים יראה שלטים שנתלו לאחרונה ואשר קוראים לצוותים הרפואיים להקפיד על היגיינה במסגרת מלחמה בזיהומים. "אם אין מנקה שיכולה לשטוף את חדר הניתוח אחרי מטופל, אם אני לא יכול לחטא מכשור רפואי בגלל מחסור בכוח אדם, מה עוזרים כל השלטים האלה שתלו פה", אומר בוזגלו.

     

    "בבית החולים יש מחסור חמור בציוד, החל מחומרי ניקוי לשטיפת הרצפות ועד למצרכי מזון בחדרי האוכל של החולים והעובדים".

     

    מצוקת כוח האדם יוצרת מעגל קסמים מסוכן שהולך ומעמיס עוד ועוד על כתפיהם של העובדים הנותרים. "למרבה הצער, בגלל שאנחנו נותנים שירותי עזר לטיפול הרפואי, אנחנו הראשונים להיפגע. אם אדם מתפטר או יוצא לגמלאות - אני לא יכול להביא מישהו אחר שיחליף אותו", מספר בוזגלו. "בעבר עובדת אחת הייתה צריכה לנקות רק מחלקה אחת, היום היא צריכה לנקות שתיים. אחרי תקופה קצרה היא קורסת ועוזבת ואז שוב נוצר עומס כי אין מי שיחליף אותה. זה מצב בלתי נסבל".

     

    "בית החולים שלנו הוא פריפריאלי", אומר ד"ר רחמימוב, "אבל כבר שנים רבות הוא גדל, מפתח תחומי ידע ומשקיע המון בפעילות הרפואית שלו בהשוואה לעבר. האנשים אצלנו חדורי מוטיבציה ותחושת שליחות, אבל אז באים ממשרד הבריאות וגורמים לדמורליזציה".

     

    אתה חוזה התמוטטות?

     

    "אני דווקא אופטימי. בניגוד למה שקרה עם בית החולים 'ביקור חולים', שהפך לחלק משערי צדק, אני סבור שאי אפשר לתת לבית חולים גליל מערבי לקרוס. אם הוא לא יהיה קיים — לאלפים רבים לא יהיה טיפול. באיזשהו שלב מישהו יצטרך להתעשת, ואני מקווה שזה יהיה לפני שמישהו ישלם על כך בחייו".

     

    ממשרד הבריאות נמסר: "בית החולים לא נמצא בפני קריסה. לבית החולים צפוי כרגע גירעון, אשר נמצא בתהליך מעמיק של טיפול לצורך התכנסות, על ידי בניית תוכנית התייעלות מושכלת. מנהל בית החולים מכלכל את תהליכי בית החולים בהתאם, תוך הימנעות ככל שניתן מפגיעה בשירות למטופלים, ובכל מקרה ללא פגיעה במקרים רפואיים דחופים.

     

    "מחר מציג מנהל בית החולים, ביחד עם חברת ייעוץ חיצונית, את התוכנית שהם בנו בפני ראש החטיבה וחשב משרד הבריאות. התוכנית תיבחן על ידי גורמי המשרד הרלוונטיים".

     

    בהנהלת בית החולים טוענים שהשר נוקם בד"ר ברהום בגלל שחבר לראשי הרשויות בצפון והשמיץ אותו. אשמח לתגובה שלכם.

     

    "אנו שוללים את הטענה בנוגע לנקמה של השר ליצמן בד"ר ברהום מכל וכל. התהליך בנהריה דומה לזה הקיים בכלל בתי החולים הממשלתיים הנמצאים בחשש לסיום השנה בגירעון תקציבי".•

     


    פרסום ראשון: 18.09.17 , 20:14
    yed660100