yed300250
הכי מטוקבקות
    משפחת שורץ מכרם מהר"ל. "עד כה עשינו כבר חופשות בהחלפה בירושלים פעמיים, בירוחם, בקיבוץ דן ובאמסטרדם"
    ממון • 26.10.2017
    בית משותף
    מלונאים ובעלי צימרים, את הכתבה הזאת לא תאהבו: יש היום עשרות אלפי ישראלים שבמקום להזמין חופשה במלון או צימר, פשוט מחליפים דירה עם משפחה אחרת • "חוץ מחיסכון, יש משהו יפה בלגור בבית של מישהו אחר, לחיות את חייו לתקופה קצרה", אומרת אחת מהם • האם עדיף לעשות את זה דרך פייסבוק או באתרים הייעודיים לכך? ואיך להימנע מנפילות?
    עופר מתן | צילום: זהר שחר

    "נכון שאני מחליפה דירות קודם כל מהשיקול הכלכלי, אבל יש גם משהו יפה בלגור בבית של מישהו אחר, באדם שמכניס אותך אליו הביתה ונותן לך לישון לו במיטה ולאכול לו את האוכל. זה יוצר קרבה, למרות שאתה לא רואה את הבנאדם בפועל. חלק מהעניין הוא שאתה לא רואה את המארח, אלא רק חי את חייו לתקופה קצרה. אני לא צריכה שאנשים יארחו אותי, לא מחפשת חברים חדשים. החלפות בתים – בניגוד לחברויות או ללישון על הספה בדירתו של אדם זר – זה דבר לא מחייב, זמני ומידתי" – כך מספרת מיכל נאור (44), פסיכולוגית מירושלים, שמרבה לצאת לחופשות באמצעות החלפת בתים עם משפחות אחרות בארץ.

     

    נשמע מושלם.

     

    נאור: "זהו, שלא לגמרי. פעם אחת התפשלה לי ההחלפה ממש. הגענו לבית נורא מבאס ונורא מלוכלך בארץ, מה שלא היה ניכר בכלל מהתמונות שבעלי הבית פירסמו בפייסבוק. ממש נרתענו מלבשל ולאכול שם, ואני לא חושבת שהאנשים שגרים שם היו רעים, אלא פשוט ככה הם חיים וזו זכותם, אבל אותנו זה ביאס. אני אישית מנקה את הבית לפני החלפה, יותר משאני מנקה אותו עבור עצמי, אבל לא אמרתי להם כלום".

     

    החלפת דירות היא אחד הטרנדים הבולטים בעולם הכלכלה השיתופית כיום. כוח המשיכה שלו הוא כמובן התועלת הכלכלית (ההחלפה היא בחינם), וגם היקסמות מהאלמנט הסולידרי שבו. בעולם היא יותר מבוססת מאשר בישראל, וכאן היא מתרחבת באופן משמעותי בשנה־שנתיים האחרונות. "האירופאים מחליפים בתים הרבה יותר שנים מאיתנו, ויש להם תודעה מפותחת לזה", אומרת איילה צורף, יועצת, מומחית ומרצה לכלכלה שיתופית, ומחליפת בתים ותיקה. "הכרתי לאחרונה אירופאי מבוגר שהוא ואשתו מחליפים בתים עם אנשים מכל העולם למטרות חופשה כבר 15 שנה".

     

    אילה צורף
    אילה צורף

     

    כמו שאר הטרנדים בכלכלה השיתופית, גם כאן העיקרון פשוט: במקום להוציא כסף על מלון או צימר, בארץ או בחו"ל, למה לא להחליף בתים עם אנשים אחרים לסופי שבוע או לחופשה ארוכה יותר? זה בחינם, זה כולל את הריגוש המסוים של לישון בבית של אחרים, וגם לחוש עיר אחרת, מקום מגורים שונה.

     

    אבל יש גם נפילות. והאופן שבו כל מחליפן דירות מגיב לנפילה הראשונה משתנה בהתאם לאופיו. בזמן שנאור היא מהאנשים שדירה מאכזבת אחת לא שברה אותם, ולמרות זאת היא המשיכה לפזר קארמה טובה לכל עבר, אחרים יפסיקו אולי, או יפסיקו לעשות זאת בפייסבוק ויפתחו במקום זה חשבון באחד מאתרי החלפת הדירות הגדולים והיותר בטוחים.

     

    קראו עוד: כך נולד הקפיטלזם החדש

     

    באו להתארח וקנו בית

     

    החלפות הבתים מתקיימות בשתי זירות עיקריות באינטרנט: קבוצות פייסבוק ואתרים בינלאומיים ייעודיים להחלפות, כמו HouseExchange.com, lovehomeswap.com, GuestToGuest ואחרים, שגם ישראלים משתמשים בהם.

     

    ד"ר ערן פישר
    ד"ר ערן פישר

     

    קבוצת הפייסבוק הבולטת להחלפת בתים בישראל נקראת "החלפת בתים למטרות נופש", וחברים בה יותר מ־22,000 איש. קיימות קבוצות נוספות כמו "ישראלים מחליפים בתים – Mi casa es su casa", "החלפת בתים בישראל – barter" וגם קבוצות קטנות של ישראלים שגרים בערים שונות בעולם.

     

    הפעילות בקבוצות האלה מתבצעת באופן עצמאי, ללא גוף מקשר ומפקח, כשהחברים פשוט מפרסמים תמונות של בתיהם ותאריכים בהם הם היו רוצים להחליף. "קרה שאנשים התלוננו באוזניי על הדירה שקיבלו והסברתי להם שאני לא הכתובת לזה", מספרת קרן גולדנר, מקימת "החלפת בתים למטרות נופש", "אבל זה די נדיר, כי מי שמחליף דירות הוא מלכתחילה אדם פתוח וזורם. פעם אחת נאלצתי להעיף מישהו מהקבוצה, אבל זה היה כי הוא ניסה להתחיל בבוטות עם מישהי שפירסמה את הדירה שלה".

     

    לעומת קבוצות הפייסבוק, היתרון העיקרי של אתרי החלפת הבתים הייעודיים הוא שהם מספקים למשתמשים מידה מסוימת של ביטחון לגבי ההחלפה. הם אמנם לא מספקים ביטוח אוטומטי, כשם ש־Airbnb עושה בעסקאות שנסגרות בין משתמשיו, אבל חלקם מציעים רכישת ביטוח יומי נגד מקרים של שבירת חפצים בבית שאינו שלכם, או לפיצוי מוסכם במקרים של ביטול ההחלפה בדקה ה־90. אבל האלמנט שנותן הכי הרבה ביטחון הוא מערך הביקורות והדירוגים של המשתמשים. "ברגע שאתה יכול לכתוב ביקורת על מי שהחלפת איתו דירה", אומרת צורף, "אתה בעצם יכול לגמור את האמינות של אדם עם ביקורת אחת קשה, וזה מכניס אלמנטים של ביטחון".

     

    האתר GuestToGuest רכש השנה את HomeExchange.com העוסק גם הוא בהחלפת בתים, ויחד יש להם כ־400,000 משתמשים בארץ ובעולם. כ־1,000 מהם ישראלים, שמשלמים 150 דולר בשנה עבור השימוש בפלטפורמה. עם הכסף הזה האתר מחזיק 23 אנשי תמיכה, שזמינים 24 שעות ביממה ב־16 שפות, ואמורים לגשר על מחלוקות בין משתמשים. אם הם מגלים משתמש שפירסם את ביתו באופן שקרי, הם עשויים להעיף אותו מהאתר.

     

    לדברי הדוברת של HomeExchange, מסקר שערך האתר עולה שכ־95% מהמשתמשים, על פני שנים, מרוצים מהחלפות הבתים שביצעו. כשנשאלה אם זכורים לה סיפורים פיקנטיים, היא נזכרה במשפחה מצרפת שהחליפה בית עם משפחה מאיי קורסאו שבקריביים, התאהבה באי, ורכשה את הבית הצמוד לבית שבו התארחה.

     

    כולם רוצים בית בכפר

     

    אנשים מחליפים בתים לא רק משיקולי חיסכון. "פעם זו הייתה נחלתם של מי שהכסף הוא שיקול מרכזי בחייהם – סטודנטים, צעירים וכו'", אומרת צורף. "היום אני רואה באתרים הרבה אנשים שמחליפים דירות מתוך סקרנות ועניין, ולא משיקול כלכלי. אנשים שלפני שנתיים לא היו שוקלים בחיים לעשות זאת, ופתאום הם מכניסים אדם זר לדירה ששווה מיליונים. החלפת בתים מביאה איתה גם לימוד מעמיק יותר של תרבויות אחרות. אני, בעלי והילדים, למשל, אוהבים לחקור את האזור של הדירה שבה אנחנו מתארחים. למשל, לגשת לבית הספר השכונתי ולבקש אישור להסתובב בחצר ובכיתות, כדי להראות לילדים שלנו איך נראים בתי ספר בחו"ל".

     

    שיטוט קצר בקבוצות הפייסבוק השונות להחלפת בתים בעברית מגלה הרבה עירוניים שרוצים וויקנד ביישוב כפרי – לעומת מעט כפריים שמחפשים חוויה אורבנית. לנוכח מאזן הכוחות הזה, הבית של אלחנן שורץ (37), נשוי פלוס 4 ממושב כרם מהר"ל, הוא נכס רציני. "כל פעם שאני מפרסם את הבית בקבוצות, מיד יש המון התעניינות", הוא מספר. "מושבניקים וקיבוצניקים יחפשו לרוב בית בתל־אביב ובירושלים, ועירוניים תמיד רוצים מושב או קיבוץ. עד כה עשינו חופשות משפחתיות בהחלפה בירושלים פעמיים, בירוחם, בקיבוץ דן ובאמסטרדם. אנחנו משפחה דתית, ולכן קצת יותר קשה לנו מלאחרים, כי אנחנו מעדיפים בתים עם מטבחים כשרים, ולמזלנו נפלנו על משפחה יהודית באמסטרדם. בגלל שבפייסבוק אין דירוג, כמו באתרים המסודרים, אתה שומע מדי פעם על אנשים שקיבלו בית מבולגן ומלוכלך, אבל זה בטל בשישים. אין בקבוצות האלה שיימינג, כלומר גם מי שנדפק לא מדווח על זה לכולם, אבל אני נובר בפייסבוק של הפרטנר הפוטנציאלי, ואם יש שם תמונות של בית מבולגן בטירוף – יש מצב שזה ירתיע אותי".

     

    צורף טוענת שהנבירה בפייסבוק של אנשים לפני שמחליפים איתם בתים היא חשובה. מעבר לכך, היא ממליצה גם לקיים איתם שיחת סקייפ אחת לפחות, כדי לעמוד על טיבם ולהבין מה בדיוק יש להם בבית ומה חסר. היא ממליצה לדבר ספציפית על נושא המכוניות ולהחליט האם גם הן כלולות בהחלפה, ואם כן – שווה לשקול לעדכן את חברת הביטוח של הרכב כדי שתכסה גם את פרטנר ההחלפה. "והכי חשוב", היא טוענת, "זה הטאצ'ים הקטנים – כמו להשאיר מכתב חמוד לאנשים שיגורו אצלכם עם הסבר לגבי האזור והמלצות על מקומות מגניבים, ואוכל כיפי שיחכה להם במקרר. אף אחד הרי לא אוהב לנחות מטיסה ארוכה ולקפוץ ישר לסופרמרקט, אז למה לא לפנק אחד את השני?".

     


    פרסום ראשון: 26.10.17 , 16:11
    yed660100