yed300250
הכי מטוקבקות
    אוהד צויגנברג
    חדשות • 27.10.2017
    בג"ץ: המרכולים בתל־אביב יפעלו בשבת
    פסק דינה האחרון של השופטת נאור עשוי להיזכר גם כאחד המשפיעים שלה • הרכב השופטים בראשותה דחה בקשה לדיון חוזר בסוגיית המרכולים ובכך איפשר להם להמשיך לפעול בשבת: "לרשות המקומית הזכות לעצב את השבת על פי צביונה" • השר דרעי: "זו הפיכה" • בקואליציה כבר מכינים חוק עוקף בג"ץ
    תלם יהב וקורין אלבז־אלוש

    הרבה פסקי דין משמעותיים כתבה השופטת מרים נאור במהלך השנתיים האחרונות שבהן כיהנה כנשיאת בית־המשפט העליון. אבל נדמה שדווקא פסיקתה האחרונה תיזכר כבין המשמעותיות ביותר. בדיון בהרכב שופטים מורחב דחתה נאור את הבקשה לערוך דיון נוסף ב"בג"ץ המרכולים" ובכך למעשה הבטיחה את המשך הפעלתם של 164 מרכולים בימי שבת בתל־אביב.

     

    "בצד ההגנה על צביונה הייחודי של השבת יש לאפשר לכל פרט ופרט לעצב את השבת שלו על פי דרכו ועל פי אמונותיו ולצקת בה תוכן כראות עיניו", הסבירה נאור. "הכרעתי אינה מבטאת הכרעה ערכית ואינה מבקשת לשקף השקפה חילונית או דתית. פסק הדין משקף את מה שבעיניי הוא פרשנות נכונה של החוק".

     

    מדובר בפרק נוסף, וכנראה לא האחרון, בסאגת המרכולים בשבת: יותר משנתיים וחצי אחרי שמועצת העיר תל־אביב שינתה את חוק העזר העירוני כדי להתיר פעילות מסחרית מצומצמת בשבת — וחצי שנה לאחר שבג"ץ כבר אישר את החקיקה — התבקשו אתמול שופטי בג"ץ לדון שוב בסוגיה, וזאת בעקבות עתירת התאחדות הסוחרים ובעלי המכולות, שביקשו להפוך אותה. "הסוחרים תיארו בצבעים קודרים פגיעה קשה שפוגעים התיקונים בזכויותיהם לשוויון ולחופש הדת", סיכמה נאור. "מנגד ניצבות זכויות אחרות שהתיקונים מגינים עליהן, ובהן חופש העיסוק וחופש המצפון". בסופו של דבר קבע הרכב שופטים של חמישה מול שניים כי בסמכותה של העירייה להכריע בעניין — ובעצם אישש את החוק העירוני.

     

    לא כולם הסכימו: בדעת מיעוט נמנו שני השופטים הדתיים, ניל הנדל ונעם סולברג. "ושוב, השבת. המלכה שמדינת ישראל מחייבת את בית־המשפט להגדיר את גבולות ממלכתה", אמר הנדל, שטען כי סמכות הרשות המקומית להכריע מוגבלת, וכי דווקא לשר הפנים סמכות לקבוע "אם סבר שהדבר עלול להוביל בנסיבות העניין לשינוי, דה־פקטו, של ההסדר הארצי שהתווה המחוקק".

     

    במפלגות הדתיות מיהרו לגנות את ההחלטה: שר הפנים אריה דרעי אמר כי "ברגע עצוב זה אין לי אלא להיתלות באילנות גבוהים, בנשיא ראובן ריבלין, שאמר השבוע 'לא מהפכה עושה בית־המשפט אלא הפיכה'. ומדובר בהפיכה של ממש". ואילו שר הבריאות יעקב ליצמן טען כי "בג"ץ ממשיך בעמדה המסורתית שלו נגד הדתיים והתורה". באופן חריג מיהר דרעי להגיש לבג"ץ בקשה לקיים דיון נוסף בנושא — שכבר התקבלה. גורמים בקואליציה כבר החלו בגיבוש הצעות חוק בניסיון לעקוף את בג"ץ: בשבוע הבא מתכוונות הסיעות החרדיות לקדם הצעת חוק שתאסור פתיחת עסקים והפעלת תחבורה ציבורית בשבת ואילו חברי כנסת מכולנו, מהליכוד ומיש עתיד מקדמים הצעת חוק שתתיר פעילות עסקית בשבתות ובחגים, אם כי בצורה מבוקרת ומצומצמת.

     

    התגובות בשטח היו מעורבות. "זה יום עצוב מאוד", אמר קובי ברנר, בעלי מכולת ברחוב שינקין. "המדינה הוכיחה שהיא נותנת לפשע להשתולל. מצ'פרים את העבריינים כי הם גדולים, עשירים וחזקים ואת הקטנים רומסים". הוא טען כי "מבחינה כלכלית המהלך הזה מרסק אותנו לגמרי". עם זאת, מרחק של כמה מטרים בלבד מהמכולת שלו, תושבי השכונה היו מרוצים. "ההחלטה מאוד משמחת אותי", אמרה מיכל. "אני בעד חופש זכויות האזרחים שאינם דתיים, ומי שלא רוצה ללכלך את ידיו בכסף שנגבה בשבת שלא יעשה זאת". גם י', עובד באחד המרכולים הפתוחים בשבת, בירך על ההחלטה אף שהוא משתייך לחב"ד: "אני לא רוצה שיחליטו לי מה לעשות ואני לא אחליט לאחרים, זה תל־אביב — לא בני־ברק".

     

    yed660100