yed300250
הכי מטוקבקות
    גיא מורד
    ממון • 19.11.2017
    בריאות במחלוקת
    לחסן את הילד או לא? לתת ריטלין? ומה בנוגע לאכילת בשר? כאשר ההורים גרושים, קשה יותר להגיע להסכמה בנושאי בריאות • איך ביהמ"ש מתייחס לסוגיות אלה?
    ליטל דוברוביצקי

    אחת המחלוקות שעלולות להתעורר בין הורים הנמצאים בתהליכי פרידה או גירושים היא סביב מתן טיפול רפואי לילדים: האם לחסן או לא, האם לתת ריטלין, ועוד. במצבי מחלוקת סבוכים יכולים ההורים לפנות לבית המשפט על מנת שיכריע. עו"ד רוברט ליכט־פטרן, ממשרד עו"ד ליכט־פטרן, מומחה לדיני משפחה, מסביר איך בית המשפט מתייחס לסוגיות כאלה.

     

    לאחרונה הילד שלנו מפריע בבית הספר ופנו אלינו שניתן לו ריטלין. גרושתי בעד ריטלין אולם אני מתנגד. מה עליי לעשות?

     

    עו"ד ליכט־פטרן: מדובר בוויכוח נפוץ בין הורים שמגיע לא פעם לבית המשפט לענייני משפחה לצורך הכרעה. כצעד ראשון עליכם להגיש לבית המשפט בקשה ליישוב סכסוך, ולאחריה תיקבע פגישה בפני עובדת סוציאלית של ועדת הסיוע, שתנסה להביא אתכם להסכמה על ידי בחינת המצב והעלאת כל האפשרויות הנוגעות למצב הילד.

     

    אם לא תגיעו להסכמה בעניין, התיק ביחידת הסיוע ייסגר וכל אחד מכם יוכל להגיש תביעה לבית המשפט, אשר ימנה מומחה שייתן חוות דעת והמלצות.

     

     
    עו"ד ליכט-פטרן | צילום: יחסי ציבור
    עו"ד ליכט-פטרן | צילום: יחסי ציבור

     

     

    בית המשפט ייעזר בגורמים נוספים כמו מומחים בתחום, בני משפחה נוספים, בית הספר שבו לומד הילד, מטפלים אישיים ועוד, ובסופו של דבר יכריע בעניין זה לפי עקרון טובת הילד ומכלול הצרכים והאינטרסים האישיים שלו. אם בית המשפט סבור כי אחד ההורים משתמש בילד כקלף מיקוח ומסרב להגיע להסכמות עם ההורה האחר בעניינים שקשורים לילד מסיבות זרות (למשל רצון לצמצם מזונות או לקבל כספים) הדבר ישמש לחובתו של אותו הורה. אולם בחשבון הכולל, על בית המשפט לקבל הכרעה על פי טובת הילד.

     

    אנו גרושים ולאחר שנים שהיינו צמחונים בעלי התחיל לאכול בשר. הוא לא מוכן לכבד את רצוני שילדינו ימשיכו להיות צמחונים כפי שגידלנו אותם. מה אפשר לעשות?

     

    זהו מקרה לא פשוט דווקא משום שאין לו פתרון "מדעי" ברור. אי־אפשר לומר באופן פסקני שאחד ההורים דואג לבריאות הילדים והשני לא, אלא יש ויכוח ביניכם על בסיס ערכי ואידיאולוגי. לכן, בית המשפט יצטרך לקבל החלטה על פי שיקולים כמו: לאיזו תזונה התרגלו לאורך השנים, אם יש בכל זאת עדיפות רפואית מבחינת מי מהילדים, כמה זמן הילדים נמצאים עם ההורה הצמחוני וכמה זמן עם ההורה השני, מהו גיל הילדים ומהו רצונם, ובראש ובראשונה למה לא ניתן להגיע להסכמה בעניין זה (למשל שבבית של אמא יהיו צמחונים ובבית של אבא יוכלו לבחור אם לאכול בשר או לא, מבלי להכריח אותם).

     

    אנו גרושים ובתנו בת ה־14 מסרבת לאכול ואף הגיעה למצב של תת־תזונה. היא נמצאת רוב הזמן אצלי וביקשתי מאביה שיתערב, אבל הוא לא מוטרד. לדעתי היא חייבת לקבל טיפול דחוף ואולי אשפוז. מה עושים?

     

    מדובר במקרה שיש להביא בדחיפות להכרעת רופא משפחה או רופא מומחה בעניין. אם אכן מדובר בהתפתחות של אנורקסיה, יש לנקוט בטיפול מיידי.

     

    אינך יכולה להחליט לבד על סוג הטיפול ללא אישור בעלך (אלא אם מדובר במצב חירום). אם אינכם מגיעים להסכמה תוכלי לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה ליישוב סכסוך. ביהמ"ש יפנה את הבקשה לעובדת סוציאלית ביחידת הסיוע כדי להביא אתכם להסכמות בסיוע פסיכולוגית ופסיכיאטרית. אם אין הצלחה, עלייך להגיש תביעה ובית המשפט ממנה מומחה לעניין.

     

    בית משפט יחליט מהי טובת הילדה בנסיבות העניין ובמסגרת השיקולים שלו נשקל גם רצון הילדה. אולם אם מצבה של הילדה מסכן אותה, בית המשפט יתערב ואף במקרה המתאים יורה על אשפוז בכפייה.

     

    אנו פרודים ויש לנו תינוקת בת שנה. בעלי מסרב לחסן אותה כי לטענתו החיסון מיותר ומסוכן. מה באפשרותי לעשות?

     

    בית המשפט לרוב יחליט לפעול על פי המידע הרשמי של משרד הבריאות התומך בחיסונים, אם כי ייתכן שייעתר לבקשה למנות מומחה בעניין זה כדי לקבל חוות דעת. על ההורה המבקש לחרוג מההמלצות הרשמיות מוטל הנטל לשכנע את בית המשפט שיש הצדקה לכך.

     

    אם לגבי חיסון מסוים, המידע של משרד הבריאות אינו חד־משמעי, ייתכן שבית המשפט יפטור מאותו חיסון.

     

    lital-do@yedioth.co.il

     


    פרסום ראשון: 19.11.17 , 20:31
    yed660100