תינוקת בת 25
לטינה גיבסון בת ה־25 ולבתה התינוקת אמה, שנולדה לפני שבועות ספורים, כבר יש משהו במשותף: שתיהן נוצרו באותה שנה, 1992 • אבל בעוד שטינה נולדה וגדלה, אמה הוקפאה כעובר, נתרמה למרכז הלאומי לתרומות עוברים בטנסי, וחיכתה בסבלנות 25 שנים עד שיצאה לאוויר העולם • "אמרנו לרופאים, 'אתם עובדים עלינו? עובר בן 25?'" מספרים ההורים המאושרים טינה ובן, "אבל היא נראית די מושלמת בשביל מישהי שהייתה בהקפאה כל כך הרבה זמן"
אמה גיבסון היא כנראה התינוקת המבוגרת ביותר בהיסטוריה: היא באה לעולם ב־25 בנובמבר 2017, אבל נוצרה 25 שנים קודם, ב־14 באוגוסט 1992. לפני 25 שנה הוקפאה גיבסון כעובר ונתרמה למרכז הלאומי לתרומות עוברים בנוקסוויל, טנסי. "אני בת 25”, אמרה אמה, טינה גיבסון. "אם היא הייתה נולדת כשהייתה אמורה להיוולד, יכולנו להיות חברות טובות”.
בן וטינה גיבסון מנוקסוויל לא רצו לשבור שום שיא, הם רק רצו תינוק. "לא אומרים לך מתי העוברים הוקפאו", אמרה טינה לסי־אן־אן. "נתנו לנו 500 פרופילים של עוברים ולא היה לנו מושג איך לבחור בכלל. חיפשנו פרופיל שנדמה היה לנו שיכול לייצר תינוק שיהיה דומה לנו". רק אחרי שההפריה נקלטה, שמעו בני הזוג גיבסון כי התינוקת שלהם רק מעט יותר צעירה מאמה. "אמרו לי שזה שיא עולמי, והתחלתי לצחוק", אמרה טינה. "אמרתי להם, ‘אתם עובדים עליי, 25 שנה?'".
רשומות של מרפאות הפריה מלאכותית שמורות בסוד, ואין מסדי נתונים רשמיים על הגילאים של עוברים המועברים לרחם אישה. מנהל המרכז הלאומי לתרומות עוברים, ד"ר ג'פרי קינן, אמר כי אי אפשר לדעת בוודאות האם אכן מדובר בשיא של כל הזמנים, אבל סביר להניח שזה אכן כך. "הספרייה הרפואית שלנו טובה מאוד במציאת דברים, והם לא הצליחו לאתר מישהו מבוגר יותר", אמר קינן לאן־בי־סי. "זה ממש מדהים ואני חושב שגם מאוד מרגש שהעובר הזה נוצר שנה לפני שהאמא נולדה”.
יש לציין כי מבחינה רפואית אין משמעות לאורך הזמן בו הייתה הביצית מוקפאת. "המדע כל כך התקדם בתחום הזה, שזה בכלל לא משנה כמה זמן מקפיאים. הסיכונים כולם צצים ברגע שהעובר מופשר", אמר קינן. "אם הוא שורד את ההפשרה, יש לו סיכוי להיות בריא כמו לכל עובר אחר".
המרכז לתרומות עוברים הוקם בידי נוצרים מאמינים, למרות שאנשי דת חלוקים מאוד ביחסם לשיטות הפריה מלאכותיות. הוא מקבל מימון ממשלתי וגובה כסף רק ממקבלי העוברים, לא מהתורמים. קינן אמר כי לא היה שום דבר מיוחד בבני הזוג גיבסון, שגרם להם לקבל את התינוקת הספציפית הזו: "זה היה סיפור הפריה שגרתי. ניסינו להעביר לה שני עוברים, ואחד שרד. זה נפוץ מאוד".
"אני חושב שהיא נראית די מושלמת בשביל מישהי, שהייתה בהקפאה כל כך הרבה זמן", אמר האבא, בן גיבסון. "אנשים אומרים שזה מדע", הוסיפה טינה בדמעות, "אבל זה לא רק מדע, זה אלוהים. זה נס. תמיד ידעתי שהיא תגיע אלינו, אפילו אם היא חיכתה 25 שנה".
הקפאת עוברים: בוחרים מתי להרות
רותם אליזרע
בתהליך הקפאת העוברים עושים שימוש בביצית מופרית שגדלה בתנאי מעבדה למשך כמה ימים והחלה להתפתח לכדי עובר מזערי.
בשלב הבא הביצית המופרית עוברת למיכל מיוחד וייעודי, המכיל חנקן נוזלי, על מנת לשמר אותה. המיכלים מאוחסנים בטמפרטורה של מינוס 196 מעלות, וכך למעשה העוברים המופרים כמעט ולא משתנים.
כאשר בני הזוג מחליטים להרות, מפשירים את אחד העוברים המופרים ומחדירים אותו לתוך רחם האישה על מנת לגרום לה להמשיך את ההיריון בצורה טבעית. במהלך השנים השתפרה הטכניקה, וכיום ניתן להפשיר עוברים גם עשר שנים ויותר לאחר שהוקפאו.
הקפאת העוברים הראשונה, שהובילה להיריון ללא הפלותף התרחשה בשנת 1982 באוסטרליה. ההיריון הראשון בישראל (והחמישי בעולם) מהקפאת עוברים הושג בשנת 1986, באגף נשים ויולדות של תל השומר, על ידי פרופ' שלמה משיח.
"יש בישראל המון ביציות מופרות שלא עושים בהן שימוש, ובני הזוג לא תורמים אותן אלא ממשיכים להקפיא אותן", אמר אמש פרופ' משיח. לדבריו, אין מספיק מידע על מנת לקבוע שהקפאת ביציות לאורך זמן פוגעת בהן. "אני יכול להעריך שניתן להקפיא ביציות גם לזמן ארוך יותר. לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין הפריית ביציות שהוקפאו למשך זמן קצר לבין אלה שהוקפאו לזמן ממושך".

