yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אלכס קולומויסקי
    המוסף לשבת • 11.01.2018
    "הייתי שמח מאוד אם גבאי היה מועמד הליכוד לראשות הממשלה"
    אחרי שהעביר את חוק המרכולים גם בלי להקים את יהודה גליק מהשבעה ("אני הייתי קם כדי להצביע. מרן פסק שזו מצווה"), השר אריה דרעי מנסה להרגיע: "אין לי כוונה לאכוף את זה, העולם לא יתהפך על אף אחד" בין הירידה בסקרים לחקירה נגדו, יו"ר ש"ס גאה לראות מנהיג מזרחי במפלגת העבודה, אבל לא עד כדי כך שימליץ עליו לראשות הממשלה ובינתיים, הוא לא חושב שתפקידו ללמד את בני משפחת נתניהו שיעורים במוסר
    יובל קרני

    ביום שני השבוע יכול היה שר הפנים ויו"ר ש"ס אריה דרעי לשחרר אנחת רווחה. אחרי שבוע של גיהינום פוליטי, הצליח לראות את הבייבי שלו "חוק המרכולים" עובר בכנסת על חודו של קול, 59 מול 58 ח"כים. במשך שבועות הוא ניסה לשכנע כמה חשוב החוק הזה, נתקל בביקורת חריפה מבית מצד שותפיו מהליכוד וישראל ביתנו, עורר סערה כשהתעניין אם ח"כ יהודה גליק יכול לקום מהשבעה על רעייתו כדי להצביע, בחן אפשרות לבצע שינויים ברשימת ש"ס לכנסת — ויותר מכל נתפס כיו"ר מפלגה קטנוני שניסה למנף מהלך פוליטי ציני בכנסת כדי לשקם את מעמדה של ש"ס ברחוב המסורתי והחרדי.

     

    משהו קרה לפוליטיקאי הכריזמטי שהצליח פעם לחבר בין ימין לשמאל, שהיה גשר בין דתיים לחילונים, והיום מתקשה להסביר מדוע נלחם דווקא על חוק כל כך שנוי במחלוקת. יומיים אחרי שחוק המרכולים עבר בכנסת, בראיון בלעדי ל"ידיעות אחרונות", דרעי נשמע מפויס הרבה יותר. לפתע הוא מנסה לשכנע כמה החוק הזה לא ישפיע על אזרחי מדינת ישראל, ושהוא לא עומד עם סטופר ביד כדי לסגור חנויות או מרכולים. ממש מתבקשת השאלה, אז בשביל מה הייתה שווה כל המהומה.

     

    ריבונו של עולם, למה היית צריך את החוק הזה? חטפת ביקורת מימין ומשמאל, מחילונים ומדתיים.

     

    "אנחנו לא יזמנו שום חקיקה דתית. תרשום את הדבר הזה חמש פעמים. אני באמת לא צריך את החוק הזה. אני יודע שבכפייה ובחקיקה דתית לא מגיעים להישגים. אני לא יזמתי וגם לא המפלגות החרדיות את חוק המרכולים. כל החוקים שלי תמיד עד היום היו לטובת האזרחים, ושום דבר לא היה בנושא חקיקה דתית. אנחנו ביקשנו לשמור על הסטטוס־קוו. ואני כבר לא מדבר על כל החוקים שרצים כאן: זה מריץ עונש מוות למחבלים (ליברמן), זה מריץ חוק ההמלצות וחוק צרפתי (נתניהו) וזה מריץ את חוק ירושלים (בנט). כל אחד עם האג'נדה שלו. אבל אנחנו לא רצים עם שום דבר. ברגע שבית המשפט העליון התערב בעניין המרכולים בתל־אביב, היינו חייבים לעשות תיקון לחוק. מבחינתי מה שהיה כאן 70 שנה - שימשיך. בית המשפט שינה את הסטטוס־קוו ואנחנו באים ועושים תיקון. חוק המרכולים זה צילום מצב: מסחר לא יהיה בשבת. אבל בתי קפה, בתי עינוג וכאלה - ימשיכו. למה? כי זה שבת. מבחינה חברתית ומבחינה יהודית. אנחנו נגררנו אחרי הסיפור הזה".

     

    אלי ישי | צילום: אוהד צויגנברג
    אלי ישי | צילום: אוהד צויגנברג

     

     

    נגררתם, ובינתיים הודבקה לך תווית של מי שרוצה לעצור את החיים בשבת.

     

    "מה פתאום, מי עוצר את החיים בשבת? מה, אני עוצם את העיניים? לא נוסעות מכוניות בשבת, לא הולכים לים, בתי קפה ומסעדות לא פתוחים? ומה זה שבתות תרבות? מישהו עוצר את השבת בישראל? הסטטוס־קוו הוא חד־סטרי. תמיד לכיוון החילונים. אני שר הפנים שאחראי על חופי הרחצה בים. אני סגרתי את חופי הים? מי סוגר את המדינה? אני לא עשיתי את חוק המרכולים בשבילי. אני גר בשכונת הר נוף ויש בה שבת קודש. אני לא נכנסתי לצלחת של אף אחד, לא אמרתי, אל תיסע לים, אל תלך לבית קפה או לא להסתכל בטלוויזיה. אני רק רוצה שהילדים שגרים במדינה הזאת יזכרו שאין אוטובוסים בשבת, ואין לימודים כי זו שבת. זה הדבר הכי סוציאלי ותרבותי שיש לנו. כל המרכולים שפתוחים בשבת מפרים חוק, אבל הרשויות המקומיות לא אוכפות אותו".

     

    כי בערים רבות מאמינים במשפט "חיה ותן לחיות".

     

    "אם עיריית גבעתיים תחליט שבמקום לנהוג בצד ימין של הכביש נוהגים הפוך, אז אני אקבל כזה דבר? ישב פה פעם שר פנים משינוי, אברהם פורז. עיריית גבעתיים החליטה שיש יותר מדי חתולים בעיר וזה הופך למפגע תברואתי. היא העבירה חוק עזר שמי שמאכיל חתולים ברחוב מקבל דוח. בא השר פורז ופסל את החוק. למה? כי זה צער בעלי חיים. לא ראיתי שום סערה, עתירה לבג"ץ או רעש תקשורתי. אז על הצביון היהודי של מדינת ישראל לא נותנים לי לשמור? תראה את עיריית תל־אביב. עשתה חוק עזר עירוני לפתיחת מרכולים בשבת ועכשיו גם גבעתיים וחולון ורמת־גן. אין חילוני אחד במדינת ישראל שרוצה שהשבת תהיה יום חול. ריבונו של עולם, מה הטירוף הגדול הזה, מה היצר הזה דווקא לקנות בשבת? מה קרה, תנו לאנשים לנוח. למה זה טוב?"

     

    גבאי | צילום: יואב דודקביץ
    גבאי | צילום: יואב דודקביץ

     

     

     

    "לא מודאג מאחוז החסימה"

     

    למרבה האבסורד, אחרי כל המאמצים והמשברים בדרך, דרעי טוען כי הוא בכלל לא מתכוון לאכוף את החוק שהתאבד עליו בכנסת. "לשר הפנים אין סמכויות אכיפה. אני לא יכול לסגור חנויות בשבת", הוא אומר. "אני לא יכול ולא מתכוון לאכוף את החוק הזה. כל אזרח או תושב שיתמודד עם החוק בעיר שלו. אם לאף אחד מתושבי גבעתיים עניין המרכולים לא מפריע, אז בסדר. אני לא מתכוון להתערב. תושב בני־ברק לא יוכל לבקש מבית המשפט לאכוף את החוק בגבעתיים כי הוא לא צד בעניין. העולם לא יתהפך על אף אחד".

     

    חוק המרכולים שינה את המציאות במובן הזה שניתנה לשר הפנים הסמכות האקטיבית לאשר או לפסול חוקי עזר עירוניים, ובכך למעשה לאסור על מרכולים לפעול בשבת גם במקרה שבו הרשות המקומית מתירה זאת. מעבר לביקורת הציבורית, חוק המרכולים איים לקרוע גם את הקואליציה. ישראל ביתנו הצטרפו לאופוזיציה והצביעה נגד, השר אופיר אקוניס טען שהחוק מעביר מנדטים מהליכוד ליש עתיד, ח"כית מכולנו מרדה וגם ראש הממשלה נתניהו היה מוותר עליו. יו"ר הקואליציה, ח"כ דודי אמסלם, אמר בין הצבעה להצבעה: "אין צורך להיכנס לפאניקה. אחרי שהחוק יעבור יגלו שהוא לא משנה דבר". ההתבטאויות של אמסלם ואקוניס הצליחו להרגיז את דרעי. "מנחם בגין מתהפך בקברו", הוא אומר. "זאת תנועת הליכוד היום? זו מפלגה יהודית? ממתי אנשים רציניים עושים חשבון כמה מנדטים עוברים מכאן לשם. כל היום לדאוג לכיסא שלך? ראש הממשלה כל הזמן מתבדח על חשבונו של אקוניס כשהוא מדבר על חוק המרכולים. הוא אומר: 'לאקוניס בטח יש תוכניות על העיר תל־אביב'. אני מצטט גדולים ממני".

     

    בכירים בקואליציה טוענים כי בגלל מצבה הפוליטי הקשה של ש"ס היית זקוק למהלך כזה.

     

    "שאף אחד לא ידאג לאחוז החסימה שלנו. ש"ס לא תרד מכוחה בעזרת השם. אני משוכנע בכך".

     

    אתה לא מוטרד ממצבה של ש"ס? לפי הסקרים אתם עומדים על ארבעה מנדטים.

     

    "ממש לא, מאיפה הבאת את המספר הזה, ארבעה מנדטים? יש סקרים שאנחנו גם שישה ושבעה מנדטים"

     

    ש"ס קיבלה בעבר 17 מנדטים והיום אתה שמח על שבעה.

     

    "עברנו משבר קשה מאוד מאז שמרן נפטר. עברנו פיצול קשה. אבל עם השבעה מנדטים שלנו היום יש לנו הישגים אדירים".

     

    חוק המרכולים ייזכר לא מעט גם בגלל הסיפור המביך טרם אישורו בכנסת. ח"כ יהודה גליק ישב שבעה על מות רעייתו, ובלי קולו הקואליציה הייתה עלולה להפסיד. דרעי התקשר לראש מועצת הר חברון כדי שיבדוק עם רב היישוב עתניאל אם הח"כ האבל יכול לקום מהשבעה כדי לתמוך בחוק. דרעי יצא מהסיפור מזה חבול וחבוט. לדבריו, עיוותו את דבריו. "לא היה ולא נברא. שקר וכזב", הוא טוען בתוקף.

     

    פנית לראש המועצה וביקשת לבדוק מבחינה הלכתית אם גליק יכול להצביע.

     

    "יפה, אז זה נחשב שאני הקמתי אותו? עם כל הכבוד. סליחה, השיח בינינו לא שווה. לך זה נשמע מוזר אבל לי לא. יש פסק הלכה בכתב ידו של הרב עובדיה יוסף שפסק שאנשים שיושבים שבעה יכולים לקום וללכת להצביע בבחירות. הרב פסק: לא רק שזה מותר, זו אפילו מצווה. זה השיח שלנו. לא פניתי ליהודה גליק, לא דיברתי איתו, לא פניתי לליכוד, לא הפניתי כלום לעוזר שלו. פניתי לראש המועצה שהוא ידיד שלי, וביקשתי שיבדוק עם הרב של היישוב שזה הרב של יהודה אם הוא יכול להצביע. הוא העלה את הרב על הקו. הרב אמר שזו השאלה הכי קלה שנשאל בחיים שלו. הוא אמר שבוודאי שזה מותר על פי ההלכה, אבל שכל אחד שיעשה מה שהוא מרגיש. אם אני הייתי יושב שבעה, הייתי קם להצביע בלי שום היסוס. לצערי, האמנתי באנשים שסילפו את כל מה שהיה שם. לא אנקוב בשמות, אבל אנשים עשו עליי סיבוב".

     

    להחליף אזולאי באזולאי?

     

    השבוע הקשה של דרעי נמשך גם עם פרסום תחקיר בתוכנית "עובדה", שעסק בחקירה שנוהלה נגדו בתחילת שנות ה־90 בחשד לשוחד, שבסופה נשלח למאסר. בתחקיר הוצגו מסמכים המעידים לכאורה שראש השב"כ דאז, יעקב פרי, וניצב בדימוס אבי דותן נחשדו שהדליפו לדרעי מידע סודי רגיש לגבי האזנות הסתר שהתנהלו נגדו במסגרת החקירה. דרעי מסרב גם בראיון להתייחס לפרשה ההיא בטענה שהניח אותה מאחוריו, אבל בעניין אחר, טרי הרבה יותר, יש לו מה להגיד.

     

    לפני כשבוע פורסם על "דיל" פוליטי פנימי בש"ס: שר הדתות דוד אזולאי המאושפז זמן רב בבית החולים יוחלף בכנסת על ידי בנו ינון, הנמצא במקום 16 ברשימת ש"ס לכנסת. ינון, הבן, הוא גם עוזרו האישי של דרעי. גורמים בש"ס אישרו את פרטי הדיל, אבל כמה שעות לאחר מכן הכחיש שר הדתות את הידיעה. וגם דרעי טוען: "לא היה ולא נברא. הנציג הבא ברשימת ש"ס לכנסת הוא אבי אמסלם שנבחר לתפקיד מ"מ ראש עיריית אשדוד והתפטר מהרשימה. מישהו הבין שהוא פינה את מקומו בכנסת לינון אזולאי הבן. אני בכלל לא הייתי בסיפור הזה. התקשרתי לדוד אזולאי ואמרתי לו: אל תילחץ מאף אחד. אם אתה יכול אז תבוא, אם לא נמצא לך קיזוז. ניצלו את הזמן שהייתי בבור בקבינט בתל־אביב סגור שש שעות כדי להמציא את השטות הזאת".

     

    הטריגר לחוק המרכולים נולד מחקיקה עירונית של עיריית תל־אביב המאפשרת פתיחת מרכולים בשבת, וקיבלה את אישור בג"ץ. כדי לעקוף את החלטת בג"ץ נולד החוק השנוי במחלוקת. למרות המאבק הסוער בנושא, דרעי שמח לפרגן לראש עיריית תל־אביב, רון חולדאי. "אנחנו עובדים באופן צמוד יחד. מדברים, צועקים, ונשארים ידידים. הוא בין הטובים ביותר שיש לנו. הוא והעירייה שלו הם פשוט דוגמה מצוינת. אתה יכול לשאול את חולדאי אם חוץ מהוויכוח על חוק המרכולים, אם הם מרגישים איזו התנכלות מצידי או מצד שר הפנים. אני רואה את תל־אביב ונדהם מההתפתחות של העיר הזאת. נדהם מכמות התקציבים שחולדאי שופך על דרום תל־אביב. היחס שלו לציבור הדתי והחרדי - הלוואי וראשי עיר דתיים ומסורתיים היו מתייחסים כמוהו".

     

    דרעי לא נשאר אדיש גם לביקורת שנשמעה מצד ראשי רשויות רבים מהליכוד שהתנגדו לחוק המרכולים ואומר, "עיריית אילת אסרה מסחר בשבת, ובכל זאת הכל קיים ופתוח אצלם. מישהו אכף להם את זה? אף אחד. ראש עיריית אילת לא מבין את החוק הזה בגלל ההסתה של התקשורת. כל בוקר הוא פותח את העיתון וקורא, 'אריה דרעי בא עם המפתחות לסגור להם את המרכולים', 'החרדים השתלטו עליכם'. חיים ביבס (יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין שהתנגד בתוקף לחוק, י"ק) עושה טעות כי הוא לא מבין את החוק. הם סתם מתנפלים".

     

    גם הקרב הסוער בקואליציה סביב החוק לא גורם לדרעי לחשוב שהבחירות יוקדמו. "הממשלה מאשרת תיכף את תקציב 2019. מצבנו הכלכלי טוב, אנחנו משדרים יציבות. יש יצרים, יש פוליטיקה, יש אגו, אבל יחסית לממשלות קודמות הממשלה הזאת עובדת מצוין ועושה דברים מצוינים".

     

    לא יהיו בחירות ב־2018?

     

    "אני לא נביא. אני לא יודע. אחרי שיהיה תקציב, אין סיבה שהממשלה לא תמשיך עד 2019. אולי עניין החקירות של ראש הממשלה יכול לשנות את התמונה. יש חוק שאומר שראש הממשלה יכול להמשיך בתפקידו עד שתהיה החלטה חלוטה. עד להכרעת בית המשפט העליון, אם יהיה ערעור. לי ברור מעל לכל ספק: המלצות נגד ראש הממשלה - אסור שזה יהיה תקדים להפלת ממשלה. אם המלצות המשטרה יפילו ממשלה, זה תקדים מסוכן".

     

    וכתב אישום?

     

    "החוק הוא הקובע, בית המשפט העליון".

     

    נתניהו תוקף את המשטרה, טוען לרדיפה, אומר שרוב המלצות המשטרה נזרקות לפח הזבל. זה שיח ראוי בעיניך?

     

    "הוא עובר תקופה מאוד־מאוד קשה. הוא החליט על הקו שלו. אני לא רוצה לשפוט אותו, אבל אני מתנהג אחרת. כל אחד יחליט. התפקיד שלי הוא לא לבקר אותו או להטיף לו מוסר".

     

    מה אתה חושב על אבי גבאי?

     

    "הופתעתי מאוד מהפרישה שלו ועוד יותר הופתעתי מהבחירה שלו לראשות המפלגה של גולדה מאיר. זה היה יפה. התקדמנו במדינת ישראל. אני נותן פה את הקרדיט לש"ס: דחפנו את המזרחים כלפי מעלה בכל המפלגות במדינת ישראל. לא אהבתי את ההצהרות שלו נגד השבת מיד לאחר בחירתו. אולי הוא בתחרות עם לפיד. אני יודע בדיוק מאיפה אבי גבאי בא ואיפה הוא גדל. הוא בהחלט ראוי להיות מועמד לראשות הממשלה. אי־אפשר להשוות אותו בכלל ליאיר לפיד. תראה את השירות הצבאי של גבאי ואת השירות של לפיד. תראה את הרקע הכלכלי ואת ההשכלה של גבאי מול לפיד. תראה את הניסיון שיש לגבאי מול לפיד. מה קרה? אז בגלל שקוראים לו גבאי הוא לא יכול להיות מועמד לראשות הממשלה?"

     

    יש אפשרות שש"ס תמליץ עליו להרכיב את הממשלה?

     

    "לא, לא. אנחנו נתמוך במועמד של הימין. אנחנו מרגישים עם הימין הרבה יותר קרוב. כשיהיו בחירות אני אפעל בכול כוחי להרחיב את הממשלה כי אבי גבאי הוא שותף נהדר לממשלת אחדות".

     

    מגיע מועמד מזרחי, ירושלמי, מסורתי – אבל לתמוך בו לראשות הממשלה זה כבר לא.

     

    "הייתי מאוד־

     

    מאוד שמח אם גבאי היה מועמד של הליכוד לראשות הממשלה. אני לא פוסל אותו ולא פוסל את המחנה הציוני, להבדיל מיאיר לפיד. מפלגת העבודה הקלאסית היא לא אנטי־דתית. אני רואה בהם שותפים טבעיים".

     

    "אין מחילה על מרידה"

     

    מי שפעם היה שותף טבעי והיום כבר הרבה פחות הוא אלי ישי, שלטענת דרעי גרם לא מעט נזק לש"ס. "לצערי, אלי ישי שגדל בתנועת ש"ס והיה יו"ר התנועה וזכה לאמון

     

    - בעט במפעל הזה ועשה כל מיני חיבורים לא טבעיים כדי לפגוע במפלגה. לא מצא חן בעיניו שהרב עובדיה החליט להחזיר אותי לעמוד בראשות ש"ס. הוא אמר, 'או שאני עומד בראש או שאני הורס את המפעל הזה'. הוא הוציא כל מיני פרסומים כביכול שהוא ממשיך דרכו של הרב וזה גרם לציבור המסורתי לברוח מאיתנו ולחזור לליכוד. הוא הבריח לנו מנדטים".

     

    לדעתך ישי רוצה לחזור לש"ס?

     

    "בשבת קודש הקרובה יש ליכודיאדה באילת. ממה שהבנתי יש להם אורח כבוד: אלי ישי. הוא החליט לרוץ בליכוד. אולי הוא החליט לרוץ במקומות אחרים. הצענו לו לקבל מספר 2 בש"ס עם תפקיד שר אבל הוא לא רצה. לש"ס הוא כבר לא יחזור. הוא שבר את כל הכללים. על כל דבר אפשר לעשות אצלנו מחילה. על דבר אחד אין בש"ס מחילה - על מרידה במועצת חכמי התורה. הוא מרד במועצת חכמי התורה שלנו. גם עכשיו כשהוא מדבר על חזרה לש"ס הוא אומר שהוא בא עם נדוניה: עם מועצת חכמים חדשה. אנחנו לא נסכים לזה".

     

    אתה מתכוון להתמודד גם בקדנציה הבאה או אולי לפרוש?

     

    "אני מתפלל הרבה לקדוש ברוך הוא. בתפילות הפרטיות שלי איתו אני מבקש ומתחנן: שאזכה למצוא מישהו להעביר לו את השרביט. הייתי רוצה להעביר את זה למישהו אחר. אני מבקש מבורא עולם שאמצא מישהו שיכול להחליף אותי".

     

    ובורא עולם לא מצא לך עדיין מחליף?

     

    "לצערי, עדיין לא. אני עובד קשה מאוד להכשיר ולהכניס אנשים צעירים בש"ס כדי שיהיה דור שיגיע להנהגה במפלגה. אני לא רואה את כל חיי בפוליטיקה. אני מאוד רוצה לחזור ולשבת ללמוד".

     

    מה חשבת על ההקלטות של יאיר נתניהו?

     

    "אני מקווה שתאמין לי, אבל לא שמעתי את ההקלטות. גם לא קראתי. יש לי דובר שסיפר לי על זה".

     

    זה לא מגעיל אותך?

     

    "הדובר שלי כנראה חס עליי ולא סיפר לי על כל הדברים הקשים. הבנתי שיש שיחה לא נעימה. צר לי, אבל הוא לא הצעיר היחידי שמדבר בסגנון כזה במדינת ישראל. התרבות והערכים שלנו הידרדרו מאוד".

     

    יש הבדל. הוא בנו של ראש ממשלה. הוא מקבל בערב שבת מאבטח, נהג ורכב שרד לבילוי במועדוני חשפנות. זה נשמע לך בסדר?

     

    "אני לא בחרתי בו. וגם לראש הממשלה יש את הפרטיות שלו. אז לבן שלו אין חיים פרטיים? תנו לאבא לחנך את הבן שלו. מה, השיחות של יאיר עם החברים שלו הפכו לנושא לאומי? אני לא אוהב שיורדים לחיים אישיים של אנשים".

     

    פורסם לאחרונה שהולך ומתבסס החשד שביצעת עבירות מס חמורות. אתה מוטרד?

     

    "מהיום הראשון שהמשטרה ורשויות המס בודקים אותי, הודעתי שאשתף פעולה ואכבד את העבודה שלהם. הייתי שם כמה פעמים, שעות ארוכות, ועניתי על הכל. אני חושב שנתתי תשובות מאוד טובות. אני משוכנע שלא עברנו שום עבירה. לא עבירת מס ולא עבירה אחרת. כאב לי קצת על ההדלפות, הוצאתי על זה מכתב למי שצריך, ואפילו לא הדלפתי את זה. הכל מתנהל אצלי בחדר החקירות".

     

    דווקא בגלל העבר שלך לא חשבת שאתה צריך להיזהר יותר?

     

    "מאה אחוז. זה מה שקרה. לכן אני רגוע מאוד. אין שום דבר. כל החקירות היו בכלל לפני שחזרתי לפוליטיקה".

     

    מה אתה חושב על ראש ממשלה שמקבל בתקופת כהונתו מתנות במאות אלפי שקלים?

     

    "אני לא יודע שהוא קיבל במאות אלפי שקלים. אני לא דובר, לא עורך דין ולא משוחח איתו על הדברים האלה. אני לא רואה את תפקידי לחלק לו ציונים. אני לא רוצה להיות כאן שומר הסף ואיש המוסר. אתם בתקשורת עושים את זה מספיק טוב".

     

    yuval-k@yediot.co.il

     

     

     

     


    פרסום ראשון: 11.01.18 , 19:03
    yed660100