גירוש "מרצון" או כליאה
כמה מבקשי מקלט מתכוונת המדינה לגרש? מה יקרה למי שיסרבו לעזוב מרצונם? ומה יעלה בגורל הילדים? שאלות ותשובות
כמה מבקשי מקלט יש בישראל?
לפי הנתונים האחרונים של רשות האוכלוסין וההגירה יש כיום כ־38 אלף מסתננים ומבקשי מקלט בישראל. מתוכם, 27 אלף הם מאריתריאה, 7,000 מסודאן, והשאר ממדינות אחרות. בנוסף, יש בישראל עוד 18 אלף עובדים זרים לא חוקיים ועוד 74 אלף שוהים בלתי חוקיים אחרים, רובם ממדינות ברית־המועצות לשעבר, שנכנסו לכאן ונשארו ללא אשרה בתוקף.
האם מספר מבקשי המקלט הולך וגדל?
מאז הקמת הגדר בגבול הדרום אין כניסה של מבקשי מקלט חדשים, ובשנת 2017 לא נכנס אפילו מבקש מקלט אחד. כמו כן, יותר מ־2,700 מבקשי מקלט "עזבו מרצון" למדינה שלישית באפריקה תמורת כסף.
מה יקרה עכשיו?
קיימת תוכנית של הממשלה לגרש את מבקשי המקלט ל"מדינה שלישית" באפריקה שהסכימה לקבל אותם. לפי הערכות רואנדה ואוגנדה הסכימו לשמש "מדינה שלישית", אך שתיהן מכחישות שחתמו על הסכמים כאלה עם ישראל.
האם מותר לגרש את מבקשי המקלט מישראל?
למעשה לא. אסור לגרש אף אדם בכוח מהמדינה והוא חייב לעזוב מרצונו החופשי. על כן רשות האוכלוסין פירסמה לאחרונה הודעה למבקשי המקלט וביקשה מהם לעזוב, ואם לא — איימה שהם ייכנסו לכלא. הרשות נתנה למבקשי המקלט פרק זמן של עד סוף מארס לעזוב את המדינה "מרצון", ובתמורה הם יקבלו סכום של 3,500 דולר.
מה יקרה למי שלא רוצה לעזוב?
המדינה מאיימת לכלוא אותם. אלא שבמתקני הכליאה בארץ אין מקום ל־20 אלף בני אדם — שזה, לפי ההערכה, מספרם של מבקשי המקלט שאמורים להיכלא אם הנוהל ייכנס לתוקף. נכון לעכשיו, ילדים וגם נשים וגברים עם ילדים הסמוכים על שולחנם (שמספרם נאמד בעשרת אלפים עד 15 אלף בני אדם) מוגנים מפני כליאה.
מה עמדת מבקשי המקלט?
מבקשי המקלט מתנגדים לתוכנית, אולם ההערכות בקהילת הפליטים הן שחלק מהם יעזבו את ישראל בגלל הפחד מכליאה. לטענתם, המדינה משתמשת נגדם באיומים פסיכולוגיים כדי להכריח אותם לעזוב.
האם מדובר בפליטים או במסתנני עבודה?
עד כה הגישו כמה אלפי בני אדם בקשות מקלט, ולמעט 11 שקיבלו מעמד הומניטרי זמני כולן נדחו. האריתראים טוענים כי הם נמלטים ממדינה דיקטטורית והם צפויים לסכנת חיים אם ישובו אליה. המדינה טוענת כי מדובר במהגרי עבודה שמגיעים לכאן כדי להרוויח כסף. נדמה שאין מחלוקת כי גם באריתריאה וגם בסודאן המצב הכלכלי קשה מאוד, ובשתיהן שולטים משטרים רצחניים ומסוכנים לאזרחיהן. ישראל לא בדקה כמו שצריך את בקשות המקלט כדי להכריע בעניין, אולם ראוי לציין שגם המדינה עצמה לא טוענת שניתן להחזיר אותם לארצם אלא רק ל"מדינה שלישית". כלומר, המדינה מכירה בסכנה שיש בשיבת מבקשי המקלט לארצותיהם.

