yed300250
הכי מטוקבקות
    תנ"צ ברנור . "איש של פרטים, של מיקרו־רזולוציה" | צילום: מוטי קמחי
    המוסף לשבת • 15.02.2018
    חרדת כורש
    תנ"צ כורש ברנור, החוקר החייכן והשתקן שנולד באיראן ולמד קרימינולוגיה, הסתכל לראש הממשלה שבע פעמים בלבן של העיניים לפני שהמליץ להעמיד אותו לדין מכריו של מפקד יאח"ה מתארים עילוי שמתרחק מהזרקורים, "שחקן שחמט מבריק" שהפיל בפח את ראשי ארגוני הפשע הכי קשוחים במדינה עכשיו הוא מאמין שהצליח לפצח גם את תיקי נתניהו "אם ברנור חתום על סיכומי החקירה", אומרים בלהב 433, "זה סגור הרמטי"
    עודד שלום, מאיר תורג'מן

    נובמבר 2015, משרד קטן ביאחב"ל שבקומפלקס הבניינים של להב 433 בלוד. תנ"צ כורש ברנור, אז עדיין בדרגת נצ"מ כראש מפלג ארגוני פשיעה ביחידה, יושב מאחורי שולחנו, על פניו חיוך המשלב מבוכה וערמומיות. אנחנו נפגשים לצורך כתבה גדולה למוסף זה על פרשה 512 שהפילה את ראשי משפחות הפשע הגדולות בישראל. במשטרת ישראל רצו בזמנו, בצדק, להתגאות בהישג המרשים. זו הייתה חקירה מסועפת שנמשכה שנים והתפרסה על 5 יבשות ובמהלכה הצליחה המשטרה לגייס שבעה עדי מדינה. לא סתם עדים, אלא דמויות משמעותיות שפעלו בליבת הארגונים והיו שותפי סוד למעשי רצח, ניסיונות חיסול והברחות סמים. העדויות שמסרו הובילו להגשת כתבי אישום נגד רשימה ארוכה של דמויות מוכרות מעולם הפשע, בהם יצחק אברג'יל, אסי אבוטבול ואבי רוחן. כך שסיפור מרתק היה שם, צריך היה למצוא רק את הקצין שיספר אותו.

     

    הפגישה עם ברנור תואמה על ידי דוברות המשטרה למרות שהסתייג ממנה. מי שימונה כעבור כחצי שנה למפקד היחידה הארצית לחקירות הונאה, יאח"ה, ויוביל את חקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיקי 1000 ו־2000, לא מרגיש נוח בנוכחות עיתונאים. מכריו מעידים כי מדובר באיש צנוע, חייכן ואדיב אבל לא אחד שמרבה בדיבורים. בטח לא בדיבורי סרק. ברנור ישב במקומו, שמר על חיוכו, אבל דיבר בקצרה וגם זה, עשה רושם, עלה לו במאמץ רב. הדוברת ניסתה לדובבו, החתומים מעלה המטירו שאלות, אבל הוא נותר בשלו, שיתוף הפעולה מצידו שאף לאפס. עשר דקות לכל היותר ישבנו אצלו במשרד וכשיצאנו היה ברור דבר אחד: נצטרך למצוא קצין אחר שיגולל בפנינו את הפרשה.

     

    קורות חייו לפי דיווח המשטרה תמציתיים כמו האיש: בן 52, יליד איראן, נשוי ואב לשניים, מתגורר בפרדס כץ, משנת 1996 משרת במשטרה. על מי שישב מול ראש ממשלת ישראל שבע פעמים כחוקר מול נחקר, תמיד במעון ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים, אומר אחד המפכ"לים לשעבר: "מדובר בקצין שכמעט ולא שמעו עליו עד שקיבל את המינוי של מפקד יאח"ה. זה אומר שהוא עבד בשקט, עסק בעבודה משטרתית, לא בתקשורת. שתקן אבל עילוי".

     

    חקירת ראש מממשלה היא לא עוד חקירה שגרתית. ברנור העביר קריירה שלמה כאיש מודיעין וחקירות ביחידה הארצית לחקירות בינלאומיות ועסק בפרשיות חובקות עולם. תמיד עמדו מולו עבריינים מנוסים שעובדים תחת מיסוך כבד וקודים קשיחים. "אבל כל החקירות הכי גדולות של העבריינים הכי גדולים", אומר חוקר לשעבר ביאח"ה, "לא מכינות אותך לחקירה של ראש ממשלה. זה סיפור אחר לגמרי ולא במובן הטכני, כי טכנית הפעולה היא אותה פעולה. הסיטואציה אותה סיטואציה. שולחן, חוקר מול נחקר, אתה שואל והוא עונה או בוחר לשתוק. אבל תחשבו על חקירה במעון הרשמי של ראש הממשלה. זה סמל שלטוני. איש עם עוצמה, ראש הפירמידה. ובטח נתניהו, שנבחר כבר כמה פעמים וזוכה לתמיכה מציבור רחב בישראל. ואתה, אתה צריך לעמת אותו עם דברים לא קלים. עם חשדות שאם יש בהן אמת אז המשמעות לכך היא ברמה הלאומית. אבל בסוף אתה חוקר. זו העבודה שלך. לברר את החשדות, לשאול את השאלות, לעמת את הנחקר עם אמירות של נחקרים אחרים וראיות שנאספו. אסור לך לתת לשום דבר לבלבל אותך. ברגע שאתה מתיישב ומולך ראש הממשלה ואתה מזהיר אותו לומר אמת והחקירה מתחילה, פה אתה חוזר להיות חוקר מול נחקר ולא משנה מה הטייטל שלו. זה כבר לשחק במגרש שאתה מרגיש בו נוח. אם יש מישהו במשטרה שאני חושב עליו שהוא ישחה בסיטואציה הזו בשיא הטבעיות, יהיה חד ולא יעשה אף הנחה, זה כורש".

     

    ברנור (משמאל) בדרך לחקירה במעון ראש הממשלה. "לא יעשה לאף אחד הנחה" | צילום: אלכס קולומויסקי
    ברנור (משמאל) בדרך לחקירה במעון ראש הממשלה. "לא יעשה לאף אחד הנחה" | צילום: אלכס קולומויסקי

     

    בלי מסטיקים ובדיחות

     

    לא קל לספר סיפור על בן אדם שלא מרבה לדבר. אחד שלא מותיר כמעט חותם חברתי. "הוא עוף מוזר בנוף המשטרתי", אומר קצין משטרה לשעבר, "איש חכם שחושב לפני שהוא מדבר. בשביל האנלוגיה הייתי אומר שמרבית השוטרים הם שחקני דמקה וכורש הוא שחקן שחמט. מדבר בשקט, מדוד מאוד ואנשים מקשיבים לו. היו פעמים שישבנו בישיבות סטטוס (דיווח שוטף על תיקי החקירה המתנהלים ביחידה), ישיבות של 20־30 אנשים, חוקרים, קצינים, פרקליטים מלווים, וכל אחד רוצה לעשות רושם על המפקד, כל אחד רוצה את השורה שלו בפרוטוקול. אנשים מדברים באריכות ולא תמיד הם החלטיים ואז מגיע תורו של כורש והוא בחמש מילים אומר משהו שגורם לך לחשוב. במשפט אחד חד וברור נוגע בליבת התיק, בהארדקור שלו. והצניעות היא לא כלי שהוא עושה בו שימוש מקצועי, היא תוכנה בילט־אין".

     

    אולי בגלל הדיבור הקצר שלו לא רבים זוכרים אותו מהשירות במשטרה. קצין ותיק שפרש לפני שנים אמר לנו כי יש קצינים כמו אפרים ארליך "קרמשניט" שכל אחד מכיר ויש קצינים כמו ברנור, "שאם תלכו עכשיו ברחוב ותשאלו אנשים מי זה, יסתכלו עליכם ויחשבו שאולי אתם מתבלבלים בשם ומתכוונים לדרור בר נור ששיחק במכבי תל־אביב בשנות ה־70'".

     

    הנה עוד פרטים יבשים מעמוד קורות חייו: היה קצין אח"מ (אגף חקירות) במרחב שרון, ר' מת"מ (ראש המחלקה לתיאום מבצעי) בחטיבת המודיעין, ממלא מקום רז"ר (ראש זרוע) חקירות יאחב"ל, בוגר מב"ל (המכללה לביטחון לאומי). לפני גיוסו למשטרה למד קרימינולוגיה, והוא בעל תואר שני בקרימינולוגיה קלינית באוניברסיטת בר־אילן.

     

     

    החוקר לשעבר ביאח"ה אומר שברנור נותן משקל גדול לניתוח פסיכולוגי. "אפרים ברכה ז"ל היה חוקר משכמו ומעלה שחתר לתוצאות בכל מחיר וכמה שיותר מהר. ברנור חושב רחב ולא שועט אל היעד דוך. הוא יגייס עד מדינה כדי להפיל חשוד אחד שיהפוך לעד מדינה שיפיל חשוד נוסף ויגרום לו להפוך עד מדינה, ככה אחד אחרי השני כמו בדומינו, עד שהקובייה האחרונה תפיל את הארגון כולו. אצל אחרים הגישה היא 'יש לך מה לתת לנו סבבה, לא רוצה, לך הביתה".

     

    פרקליט שעבד איתו על תיק 512 אומר שהאסטרטגיה הזו של ברנור באה לידי ביטוי בפרשת הענק. "כורש היה דומיננטי מאוד בגיוס עד המדינה המרכזי בפרשה. העד סמך עליו, נקשר אליו. כורש נסע אליו לחו"ל כמה פעמים וישב איתו לשיחות נפש של שעות. העד הזה גרם לאחרים להפוך לעדי מדינה, האפקט שלו היה דרמטי".

     

    באפריל 2016 כשמונה למפקד יאח"ה היו מי שהרימו גבה. "לא כולם ידעו מיהו", אומרת אשת מודיעין לשעבר בלהב 433, "אבל מהר מאוד הבינו למה הוא מונה. שפת הגוף הרגועה שלו, הקול הנמוך, הכניסו שקט ליחידה. זה היה פחות משנה אחרי ההתאבדות של אפרים ברכה ואנשים עדיין היו תחת האירוע הזה. כורש הרגיע. אני לא זוכרת אותו מתעצבן או מרים את הקול. בישיבות אצלו לא לועסים מסטיק, לא מריצים בדיחות ואין צחוקים. הוא לא איש רעים להתרועע מצד אחד ומצד שני זה האיש שאתה רוצה בתור מפקד, בתור דמות מקצועית. מילה שלו זו מילה ועצה שלו זו עצה מחכימה, מאירה לך זווית חדשה". הקולגה ששירתה בלהב עד לאחרונה מספרת "הייתי שם כשחקרו את שרה נתניהו וכשהלכו לחקור את ראש הממשלה במעון בירושלים. ראיתי את החוקרים ואני אומרת לכם שהסערות מסביב לא הזיזו להם. הם אנשי עבודה נטו. חוזרים מחקירה של ראש ממשלה וממשיכים לעבוד כרגיל, לא מדברים. מכינים את החקירה לפני כן בצורה דקדקנית, בירידה לפרטי פרטים, יודעים בדיוק איך תתנהל, בונים תרחישים של מקרים ותגובות. כורש הוא איש של פרטים, של מיקרו־רזולוציה. לחקירה הזו הוא בחר את מיטב המוחות של היחידה".

     

    איזה סוג של חוקר מצא מולו ראש הממשלה נתניהו? הנה דימוי מעולם החי שנותן פרקליט לשעבר שעבד עם ברנור: "נתניהו פגש מולו שועל. זה ברנור. כשאתם מפחדים מהאיראנים בגלל שסיפרו לכם שהם מתוחכמים אבל לא יצא לכם באמת להיתקל באיראנים, תשבו פעם עם כורש ותבינו במה מדובר. הוא טקטיקן ממולח ממוצא איראני". כל אלה מביאים את אשת המודיעין לשעבר בלהב למסקנה שאם ברנור חתום על סיכומי החקירה שפורסמו השבוע, "אז זה סגור הרמטי".

     

    פוזיציה לא פשוטה

     

    תנ"צ בדימוס זיווה אגמי־כהן, שפיקדה על יאח"ה בין השנים 2010־2013, מכנה את היחידה שעליה פיקדה "סיירת מטכ"ל של החקירות". "זו יחידה עם ניסיון רב בחקירות, חוקרים בעלי השכלה רלוונטית, עם יכולת חקירה של ליגת־העל", היא אומרת, "לכל חוקר שם יש ניסיון אדיר ויכולות אישיות גבוהות. עם כל שנותיי במשטרה וכמפקדת יאח"ה במשך שלוש שנים שבהם סיכמתי את תיק ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, לא ראיתי הודעת סיכום חקירה כל כך מפורטת כמו שהמשטרה הוציאה בפרשות נתניהו. המשטרה לא הייתה מוציאה הודעה כל כך מפורטת אם לא הייתה בטוחה שהיא יכולה לעמוד מאחורי כל מילה שפירסמה. אין לי ספק גם שכל החומר מוכר היטב לפרקליטות. בפרשת הולילנד העברתי לפרקליטות 240 ארגזי קרטון ובהם חומרי החקירה של הפרשה. הפרקליטות ידעה על כל אות ואות שנכתבו בכל אחד מעמודי החקירה הרבים".

     

    לכך מתייחסת פרקליטה בכירה לשעבר. "הפרקליטות מלווה בצורה מאוד צמודה חקירות כאלו", היא אומרת, "מבחינת החקירה הזו אני רגועה שברנור הוא המוביל שלה. יש את החוקרים שיישבו מול נחקר, יטיחו בהם את הדברים ויקלידו את התשובות ויש חוקרים כמו ברנור. הוא ערמומי במובן הטוב של המילה. החיוך הזה שלו, לא הייתם רוצים להיתקל בו בחקירה כי לא הייתם מבינים מה עומד מאחוריו. יש בו פיקחות שמייצרת חוסר שקט אצל הנחקר. אתה לא יודע בדיוק מה הוא חושב ולאן הוא חותר, ממש שחקן שח ברמות הכי גבוהות. הלוואי והיו לנו עוד כאלה".

     

    עד כמה הראיות שאספו ברנור ואנשיו "הרמטיות" ויובילו להגשת כתבי אישום בפרשות 1000 ו־2000, ימים יגידו. בינתיים, ברביעי בערב חגגה המשטרה בחצר אירועים בכניסה לקיבוץ נצר סירני עשור להקמת להב 433. מפקד להב, ניצב רוני ריטמן, עמד בכניסה עם חיוך גדול ולחץ ידיים לבאים. ריטמן, מפקדו של כורש, נמצא כבר עם רגל וחצי מחוץ ללהב. פרשת יחסיו עם קצינה בחטיבת המודיעין של המשטרה שהתלוננה נגדו כי הטריד אותה מינית, העיבה בשנתיים האחרונות על האווירה בגוף החקירה המוביל של משטרת ישראל. גם הידיעות המודיעיניות על חוקרים פרטיים המחפשים חומרים מביכים על אנשי צוות החקירה בתיקי נתניהו ריחף מעל. "זה לא פשוט להיות בפוזיציה של כורש בנסיבות הללו", אומר אחד ממפקדי להב לשעבר, "אני לא מקנא בו". ¿

     

    עודד שלום, מאיר תורג'מן

     

    yed660100