yed300250
הכי מטוקבקות
    אורלי לוי־אבקסיס. סטיילינג: אנה מירקין, בגדים: סטלה מקרטני לאמור, כיכר המדינה, אליאן סטולרו, קוס, תכשיטים :H. Stern, נעליים: אלדו, איפור: מירב ברוש־צינמון, שיער: כנרת כהן ל"סולו", ע' צלם: ניר רויטמן
    7 ימים • 21.03.2018
    "בליכוד של היום, ספק אם מנחם בגין עצמו היה אפילו נכנס לעשירייה השלישית"
    ח"כ אורלי לוי–אבקסיס מגיעה לקרב של חייה עם שתי סיבות טובות לאופטימיות: האחת, הסקרים מנבאים הצלחה למפלגה שהיא מתכוונת להקים. השנייה, אביה, השר לשעבר דוד לוי, שחגג השנה 80, זכה להכרה ציבורית בדמות פרס ישראל. השבוע, מי שיש כבר המגדירים אותה כהפתעת הבחירות הבאות, מדברת על השד העדתי בישראל 2018, על פרשות השחיתות במדינה, על הסיבות שבגללן עזבה את ישראל ביתנו, על היחסים המורכבים עם אביגדור ליברמן, למה צריך לבחון לגליזציה של גראס, ומדוע לא בטוח שכדאי לאביה להתמודד על תפקיד נשיא המדינה הבא. ראיון
    מרב בטיטו | צילום: גבריאל בהרליה

    במונחים של פוליטיקת הזהויות הישראלית יהיו מי שיראו ברצף האירועים של השבוע שעבר רגע מעודד: ימים אחדים אחרי פרסומו של סקר המנבא למפלגה החדשה של חברת הכנסת אורלי לוי־אבקסיס חמישה מנדטים, מתבשר אביה, השר לשעבר דוד לוי, על זכייתו בפרס ישראל למפעל חיים בזכות תרומתו לחברה.

     

    בבית־שאן, העיירה שבה גדלנו שתינו, התרגלנו להמתין בסבלנות לשעת כושר, אך לא להסתער עליה בגסות כאשר היא מגיעה סוף־סוף. ועכשיו, למרות שחלף עשור מאז פרש לוי מכל תפקידיו הפוליטיים, קשה שלא להתרגש עד דמעות יחד עם בתו מהמחווה הממלכתית שעדיין נהנית מברכת הקונצנזוס והוגשה לאביה בשנת השבעים למדינה. "קיבלתי את ההודעה בהפתעה גמורה בדרך לאירוע משפחתי, לא ידעתי שבכלל מדובר בזה", היא אומרת בבוקר למחרת. "מעבר להתרגשות, יש כאן צדק פואטי. כילדה, תמיד הרגשתי שיש פה סיפור גדול שהוחמץ, ועכשיו בא סוג של תיקון. אחרי שהתמודד בצורה אצילית במשך שנים עם הצקות שהיו מהולות בחוסר אובייקטיביות כלפיו, המעגל נסגר היום. גם אם ההכרה בפועלו של אבא הגיעה באיחור, מוטב מאוחר".

     

    כבר הציעו את אביך לתפקיד נשיא המדינה. היית ממליצה לו על כך?

     

    "ברמה הציבורית, כן. הוא יהיה נשיא טוב לעם ישראל, הציבור אוהב אותו והוא את העם. ברמה הפרטית? אני לא בטוחה אם המקום שבו הוא יושב היום פחות טוב מבית הנשיא".

     

    עם אביה דוד לוי. "אני לא בטוחה אם המקום שבו הוא יושב  היום פחות טוב מבית הנשיא"
    עם אביה דוד לוי. "אני לא בטוחה אם המקום שבו הוא יושב היום פחות טוב מבית הנשיא"

     

    בעוד הוא יושב בגינת הוורדים הפורחת, ממעט להתבטא בעניינים פוליטיים, צברה בתו התשיעית קילומטרז' נאה בהלכות הפרלמנטריזם הישראלי, שהגיע לאחד משיאיו עם פרסום סקר המנדטים המחמיא של חדשות ערוץ 2. ההישג הזה - פחות משבועיים לאחר שהכריזה רשמית על הקמת מפלגה בראשותה, ועוד טרם פצחה בקמפיין והציגה את מועמדיה לרשימה - גרם לכמה פרשנים פוליטיים לתהות האם לוי־אבקסיס תיכנס לתפקיד המרעננת הרשמית של הבחירות הבאות. ב"ארץ נהדרת" כבר זיהו השבוע את הפוטנציאל וקראו לדגל את שני כהן, אבל היא עצמה נזהרת שלא להסתנוור מההצלחה בסקרים יותר מדי, ומנסה לשמור על זהירות בהתבטאויותיה, אולי כדי לא לאבד תומכים פוטנציאליים. וגם אם היא חשה עכשיו סיפוק מיוחד מכך שבסקרים היא הצליחה לגבור על ישראל ביתנו, לוי־אבקסיס היא לא אחת שתודה בזה.

     

    שני כהן כלוי־אבקסיס ב"ארץ נהדרת"
    שני כהן כלוי־אבקסיס ב"ארץ נהדרת"

     

    הופתעת?

     

    "שמחתי. אני חושבת שהפוטנציאל הוא גבוה יותר. כשאני מסתובבת בשטח התמיכה בי חוצה מפלגות, מגדרים ומעמדות, זה משהו שמחמם את הלב".

     

    ואת הפרשנים, שמעת? את מחיאות הכפיים על זה שלפי הסקר השארת מאחור את מפלגת האם שלך עם ליברמן כשר ביטחון מכהן, כמו גם את בוגי יעלון, רמטכ"ל לשעבר, וככל הנראה גם את דרעי וש"ס?

     

     

    "שמעתי את חלקם. הכי מצא חן בעיניי שמינה צמח אמרה משהו כמו, 'אני לא יודעת איפה למקם את אורלי על המפה הפוליטית', זה הניצחון הכי גדול".

     

    איפה כאן הניצחון?

     

    "מבחינתי, חלוקה לימין ולשמאל פוליטיים זה פאסה".

     

    אורלי לוי־אבקסיס. "מבחינתי, חלוקה לימין ולשמאל פוליטיים זה פאסה"
    אורלי לוי־אבקסיס. "מבחינתי, חלוקה לימין ולשמאל פוליטיים זה פאסה"

     

    אולי, אבל החלוקה לימין ושמאל גם עוזרת לבוחר להבין מה הוא שם בקלפי.

     

     

    "כן, אבל התבניות האלו יוצרות מגבלות. כשנאבקנו, למשל, על העלאת גיל הפנסיה לנשים הצלחנו יחד, נציגים מימין ומשמאל, לרתום את הכוח לטובת המטרה. חברים בקואליציה היו אומרים לי, 'איך את מדברת בכלל עם השמאלנים האלה?' הייתי עונה להם, 'סליחה, מה עם האינטרס הציבורי?' כשאני משתפת פעולה עם אילן גילאון או עם דב חנין על נושא הדיור הציבורי, פחות מעניין אותי איך הם הצביעו בנושאים מדיניים".

     

    מה את עונה לאנשי שמאל שאולי מזדהים עם פועלך אבל אומרים, "היא הייתה במפלגת ימין, למה שאצביע לה?"

     

    "אני עונה להם שאין היום ימין או שמאל, יש מניפולטורים בשני הצדדים שמנצלים את החלוקה הזו כדי לשסות ולפלג. החיים פה הם מעבר לסכסוך הישראלי־פלסטיני. יש כאן טרגדיה חברתית של קבוצות מוחלשות שבאופן קבוע משלמות את המחיר. הם לא מצליחים להרים את הראש מעל המים כי לא משקיעים בהם".

     

    רבים מאלו ש"משלמים את המחיר", כהגדרתך, לא יצביעו עבורך, אלא עבור נתניהו.

     

    ביטן. "שיהיה לו בהצלחה"
    ביטן. "שיהיה לו בהצלחה"

     

     

    "כשנכנסתי לכנסת, אחד הדברים שעניין אותי מאוד לעסוק בהם היה ילדים בסיכון. אני לא אשכח שבא אליי אחד מחברי הכנסת ואמר לי, 'מה את מתעסקת עם זה? אלו לא יצביעו לך. אין להם בכלל זכות הצבעה'. לא תמיד מה שראוי מביא איתו רווח פוליטי".

     

    בהנחה שהסקרים יצדקו ותקבלי חמישה מנדטים, מיהם האנשים שיהיו ברשימה שלך? לפחות במקומות הראשונים והריאליים. סיפרת שנפגשת עם גבי אשכנזי.

     

    "מוקדם מאוד לדבר על זה, אנחנו נפרסם את הרשימה בזמן שמתאים לנו. כל דבר בעיתו".

     

    היום שאחרי

     

    לוי־אבקסיס מחזיקה את הקלפים קרוב לחזה. היא לא מוכנה לומר עם מי תסכים לשבת בממשלה, אך על אבי גבאי, ראש המחנה הציוני, היא אומרת, "הדרך הקצרה היא לפעמים הארוכה ביותר", האסוציאציה שלה למשמע שמו של מנהיג "כולנו" משה כחלון היא "ליד", ואת יו"ר מפלגת "יש עתיד" יאיר לפיד היא מגדירה כ"פרזנטור". 
     

    לפיד. "פרזנטור"
    לפיד. "פרזנטור"

     

    בפאתי משרדה הקטן, בקצה המסדרון של הכנסת, מצטופפים אנשים שאינם חברי צוותה הקבוע. חלק מהבאים ממתינים בחוץ, על הספסל. "הם מגיעים מכל הארץ", היא אומרת, "את חלקם אני בכלל לא מכירה, מציעים את שירותיהם המצוינים. בכירים בצבא, ברשויות המקומיות, אנשי חינוך, מומחים למערכות תקשורת וניהול, פשוט מגיעים הנה ורוצים לעזור. אני מזהה כמיהה למישהו שיהווה אלטרנטיבה".

     

    גבאי. "דרך ארוכה"
    גבאי. "דרך ארוכה"

     

    בין האנשים שכבר הכריזו על תמיכתם בה אפשר למצוא את המוזיקאי קובי אוז ואת לילך שם טוב, ששלושת ילדיה נרצחו על ידי אביהם.

     

    אוז. הכריז  על תמיכה
    אוז. הכריז על תמיכה

     

    לוי־אבקסיס, 44, חתומה על לא מעט מאבקים חברתיים. רשימה חלקית: הדיור הציבורי, קידום שכירות הוגנת, נוער בסיכון, טיפול בעברייני מין, זכויות נשים במקומות עבודה ומחוצה להם ועוד. ב־2012 זכתה באות הפרלמנטר המצטיין של הכנסת, וב־2015 בפרס אבירת איכות השלטון על פעילותה כמחוקקת ועל "עמדתה הייחודית מול הסיעה ויושב ראש המפלגה בנושא מתווה הגז".

     

     

    את מדברת הרבה על עניינים חברתיים, אבל איפה את בעצם עומדת מדינית? נניח בסוגיית כן כיבוש־לא כיבוש.

     

    "אני מאמינה שאסור להתבייש או להתנצל על הזכות שלנו על הארץ הזו. החתירה לשלום היא ערך ציוני בסיסי, אבל ברור שאין פתרון בזק. צריך להשקיע בתשתית הכלכלית והאנושית בשני הצדדים, וצריך סבלנות, כבוד הדדי ותקווה. לעיתים נדמה שאנו מנהלים משא ומתן עם עצמנו. כדי להגיע להסכם שלום יש צורך בפרטנר בצד השני – מישהו בדמות סאדאת. צריך לחשוב גם על היום שאחרי, שיהיה מי שיבטיח את קיומו של הסדר. אני באה מבית של ליכוד, של בגין שידע לעשות שלום".

     

    מה יהיה עם ההתנחלויות למשל?

     

    "לצפות ממני לצאת עכשיו ביוזמה מדינית זה יומרני, אבל בהחלט אין חיה כזו, שלום ללא ויתורים. קריטי ששלום יכלול הגנה על גושי התנחלויות ויבטיח את שלומם של התושבים בגבולות החדשים. האלטרנטיבה שמציעה הבית היהודי היא לא רציונלית ולא מציאותית: סיפוח של שני מיליון אנשים זה לא דבר שעומד במבחן המציאות והחוק הבינלאומי. לקחת אוכלוסייה והפכת אותה לאזרחים שלך? אתה מחויב לכל זכויותיהם הסוציאליות כאזרחים שווים.

     

     

    "העלויות הכלכליות של סיפוח הן מטורפות. אם יש לכם כל כך הרבה כסף, למה שלא תשקיעו אותו בצעירים, בנכים, בקשישים? בואו נפתור את הבעיות החברתיות במקום לספח שטחים ועליהם אזרחים סוג ב' – תופעה שלא קיימת בשום דמוקרטיה. סיפוח הוא פעולה חד־צדדית שהופכת את הצד השני לפסיבי באשר לגורלו ומשיגה את התוצאות ההפוכות הן בזירה הבינלאומית והן בזירה הפנים חברתית. ראינו מה קרה בהתנתקות".

     

    כששואלים אותה אם היא דוגלת בפתרון של שתי מדינות לשני עמים, למשל, היא נמנעת מתשובה, מתעקשת להתייחס לנושאים החברתיים שלהם הקדישה את הקריירה הפוליטית שלה, כופרת בדמיון האפשרי בין דעותיה בתחומים אלה לבין השקפות המזוהות עם השמאל בדרך כלל.

     

    אפשר בכלל להיות ימנית ולהילחם על זכויות נשים ומיעוטים, תוך כדי כיבוש ושלטון צבאי על עם אחר?

     

    "אפשר להיות בן אדם מפוכח. אני מאמינה שזכויות חברתיות ושוויון זה לא לוקסוס של יושבי בתי קפה, אלא צורך קיומי של כולנו. אין מונופול לאף מפלגה, וכל אחד ייבחן במעשיו. אני כופרת בזה שנושאים חברתיים נדחקים לשוליים ולא מטופלים, כאילו הם נחלתם של פלגים מסוימים שביטחון ישראל פחות חשוב בעיניהם".

     

    איפה את עומדת בסוגיית הדרישה מנתניהו להתפטר?

     

    "ראשית אומר שחייבים לכבד את שלטון החוק, ושנית אדגיש שאני לא אוהבת את הדמוניזציה שעושים לו, ובאותה מידה גם לא אוהבת את הסממנים של פולחן האישיות שלו. לנתניהו יש זכויות כראש ממשלה, ויש לי עליו כמובן גם ביקורת. אני מכירה בערך החפות, אבל כנבחרת ציבור אני מזכירה שכתב אישום זה כבר סיפור אחר. אף אחד לא חושד שיש ליועץ מנדלבליט כוונה נסתרת להדיח ראש ממשלה ימני, כן? אז אם זה יעבור את הרף שלו, סימן שיש דברים בגו.

     

    ביבי נתניהו. "יש לי ביקורת"
    ביבי נתניהו. "יש לי ביקורת"

     

    "כולם כבר מבינים שראש ממשלה לא יכול לתפקד אם יהיה תלוי ועומד מעליו כתב אישום, ואומרים את זה גם שותפיו בקואליציה. זו גם הייתה הציפייה שלי ממי שהיה ראש המפלגה שבה הייתי חברה. ואכן, כאשר הוגש כתב אישום נגד איווט כשהיה שר חוץ, הוא התפטר מתפקידו עד לאחר המשפט".

     

    הניסיון להבין אם לדעתה, מבחינה מוסרית וציבורית, פרשת המתנות אינה מספיקה כדי לדרוש את התפטרותו של ראש הממשלה נהדף. לוי מעדיפה להסתפק במה שאמרה, ובניגוד לחברי אופוזיציה אחרים שהאשימו את הקואליציה בפחדנות ובשתיקה, היא לא באה בדרישות כאלה לחברי הממשלה. גם כששואלים אותה מה אביה חושב על הליכוד עכשיו, ואם היה מוצא שם את מקומו לצד רגב, חזן, אמסלם וביטן, היא שותקת.

     

    מה אבא שלך חושב על הליכוד עכשיו?

     

    "אין לי מנדט לדבר בשמו, אבל הליכוד שעליו גדלתי, כמו דורות שלמים שחונכו על ברכי תנועה חברתית, עממית לאומית, קיבל צביון שונה ותפנית שגרמה לאנשים כמו בני בגין להרגיש בשוליים. מנחם בגין, שהיה ראש המחנה, סימן והוביל דרך שונה: הדר וכבוד לערכים לאומיים יחד עם דמוקרטיה וצניעות. בליכוד יש אנשים נפלאים, הדרך לטעמי קיבלה תפנית אחרת. ספק אם מנחם בגין עצמו היה נכנס לעשירייה השלישית בליכוד של היום".

     

    חזן. "המופרע של הכיתה"
    חזן. "המופרע של הכיתה"

     

    אגב, כשהיא נשאלת על חברי הכנסת של הליכוד היא אומרת שאורן חזן הוא "הילד המופרע של הכיתה", ולעומת זאת, על צמד הדודים, יש לה רק מילים חמות: "כמי שעזר לי להעביר חקיקה חברתית, שיהיה לו בהצלחה", היא אומרת על דוד ביטן ואילו על דוד אמסלם היא אומרת, "לב ענק".

    אמסלם.  "לב ענק"
    אמסלם. "לב ענק"

     

    כמי שנלחמת בתעשיית המין, מה הרגשת כששמעת את ההקלטה של יאיר נתניהו?

     

    "ההקלטה הייתה קשה לשמיעה ומביכה מאוד, אבל הייתי מנצלת את ההזדמנות לפתח בעקבותיה את הדיון המשמעותי יותר סביב החפצת נשים, מהרעות החולות בכל חברה. גם כאמא אני רוצה לקוות שיאיר נתניהו הבין זאת, מעבר להתנצלות שפירסם".

     

    ולהבדיל, הקלטת עם הצעקות של שרה נתניהו?

     

    "היא איננה נבחרת ציבור, וכמו שלא הייתי רוצה להיתקל בהקלטות של אמי שלא ברשות, לטוב ולרע, כך גם לגבי אשת ראש הממשלה".

     

    שרה נתניהו. "איננה נבחרת ציבור"
    שרה נתניהו. "איננה נבחרת ציבור"

     

    דקירה בגב

     

     

    שלוש שנים אחרי שהתפוצצה ברעש גדול פרשת השחיתות בישראל ביתנו, שבה נחשדו ואף הורשעו מקורבים למפלגה בעבירות של מתן שוחד וקבלתו, הטיית מכרזים, גניבה, רישום כוזב ועוד, לוי־אבקסיס לא שוכחת את ההלם שהיא ואחדים מחבריה לסיעה חשו אז. "הייתי בשוק", היא אומרת. "ניסיתי להיזכר אם שמענו משהו, איך לא שמנו לב. שוחחנו בינינו בטלפון, והרגשנו מנותקים לגמרי ממה שקרה סביבנו".

     

    סטס מיסז'ניקוב בבית הסוהר. פאינה קירשנבאום ניצבת בפני כתב אישום חמור. בכירים רבים במפלגה שלך לשעבר נחקרים, אחרים כבר נאשמים. מה את אומרת לכל אלו שטוענים כי ישראל ביתנו מושחתת?

     

    "אני לא יודעת להגיד לך. עד שאין פסק דין קשה לומר. התמונה לא נראית טוב, בין שמדובר באנשים שסרחו ובין שמדובר במנגנון מקולקל. אני מודה שהסיפור עם סטס מיסז'ניקוב הכה אותי בתדהמה. הוא נאבק לצידי לטובת הרבה חוקים שאת חלקם הצלחנו לקדם. ניסיתי להבין איך קרה כזה דבר, אני מודה שהיו אפילו רגעים של הלקאה עצמית, של 'מה היה שם שלא ראיתי, שהחמצתי?' אלו אנשים שעבדתי איתם".

     

    באותה תקופה קיבלת הצעות להשתלב במפלגות אחרות, למשל בליכוד. זו הייתה יכולה להיות הזדמנות מצוינת בשבילך לברוח מספינה שהוכתמה בשחיתות, ולמצוא בית אחר. למה לא עשית זאת?

     

    "הרגשתי בקונפליקט, כי מצד אחד ההיגיון שלי אמר שאין סיכוי שליברמן מעורב, ומצד שני לא ברור לי איך 'פתחו לו קיוסק מתחת לאף'. בסופו של דבר אמרתי לעצמי, 'זה פרויקט החיים שלו, אין מצב שהוא יפגע בו במו ידיו'. אמרתי לעצמי, 'ליברמן לרוב התנהל איתי בהגינות, איפשר לי יד חופשית להצביע לפי מצפוני ולעסוק בנושאים שקרובים לליבי'. החלטתי לתת לו ליהנות מהספק – לא בחדווה גדולה, אבל מתוך סוג של נאמנות ומחויבות. אני לא מהטיפוסים שדוקרים בגב".

    ליברמן. "קונפליקט"
    ליברמן. "קונפליקט"

     

    אלא שבמאי 2016, כשנחתם בין ראש הממשלה נתניהו לליברמן הסכם שותפות קואליציונית, ללא ידיעתה, היא זו שחשה נבגדת. "אני מדברת עם איווט ושואלת אותו אם יש משא ומתן, והוא אומר לי שאין כלום. אחרי כמה שעות הוא מודיע לי בחגיגיות, 'אורלי, קיבלנו את משרד הביטחון'. שאלתי אותו, 'מה עוד קיבלנו? מה עם הדיור הציבורי?' הוא אמר שלא דנו בזה. תוך כדי שאני מדברת איתו נופל לי האסימון, אני מאחלת לו הצלחה ושואלת אותו: אתה מבין מה זה אומר מבחינתי?"

     

    באותו הלילה, כשהחלטת לעזוב את ישראל ביתנו, התייעצת עם אביך?

     

    "התקשרתי אליו בלילה להתייעץ על ה'איך', לא על ה'מה'".

     

     

    למרות ההודעה על פרישתה מהמפלגה נותרה לוי־אבקסיס באופן רשמי חלק מהסיעה בכנסת עד מארס 2017 – אז אישרה ועדת הכנסת את בקשת הסיעה להכריז עליה כפורשת. משמעות ההחלטה הייתה שלוי־אבקסיס לא תוכל להתמודד לכנסת הבאה במסגרת סיעה קיימת. למעשה לא הייתה לה ברירה, אלא להקים מפלגה חדשה.

     

    טענת אז שמדובר ביצר נקמנות של חברייך לשעבר בסיעה.

     

    "היו אינספור היפרדויות פוליטיות בכנסת, וכולן היו מרצון. לאף אחד לא עשו את מה שעשו לי: עמיר פרץ וציפי לבני ואהוד אולמרט, ולא חסרות עוד דוגמאות. זה קורה כל הזמן שמפלגה מודיעה לוועדת הכנסת, 'אנחנו נפרדים בהסכמה מחבר כנסת', אבל הם התעקשו שאוכרז כפורשת. ברגע שעזבתי את המפלגה הדיחו אותי מכל הוועדות, לקחו ממני כלי עבודה פרלמנטריים".

     

    ניסית לעשות לובינג? להרים טלפון לחברים בוועדה?

     

    "לא".

     

    את לא אמורה להילחם על עתידך הפוליטי?

     

    "אין בזה טעם, אני מכירה את ההתנהלות".

     

    בדיעבד, כך היא טוענת, המעבר לסיעת יחיד באופוזיציה עשה לה רק טוב. קחו לדוגמה את חוק המרכולים שיאפשר לשר הפנים אריה דרעי למנוע פתיחת מרכולים בשבת על ידי ביטול חוקי עזר עירוניים.

     

    למה נמנעת בקריאה ראשונה, ובסופו של דבר הצבעת נגד החוק?

     

    "אני לא אופוזיציה קלאסית, אני אופוזיציה עניינית, ולפעמים הנושא המהותי יותר חשוב מהפוליטי. סביב חוק המרכולים התעורר עניין של זכויות עובדים, אותם אנשים שימצאו את עצמם ללא שכר ראוי כתנאי לעבודה בשבת, המאבטח והקופאית, לא בעל הבית. כשיש לי במה להעלות נושאים לסדר היום אני אנצל אותה, וזה מה שעשיתי".

     

    לוי־אבקסיס בכנסת. "אני לא אופוזיציה קלאסית, אני אופוזיציה עניינית"
    לוי־אבקסיס בכנסת. "אני לא אופוזיציה קלאסית, אני אופוזיציה עניינית"

     

    אז זה היה תרגיל פוליטי?

     

    "למה אני צריכה מראש להודיע איך אני מצביעה? ככה הכל נשאר פתוח למשא ומתן, וככה מגיעים להישגים. אני לא אחת שאפשר לקרוא אותה לסדר".

     

    את שומרת מסורת, אבל כשנאמת על עבודה בשבת, דיברת על "פוליטיזציה שנכנסה לדת הן מימין והן משמאל". מה דעתך על ההדתה? האם, למשל, לדעתך המדינה צריכה לשלם משכורת לרבנים שמטיפים נגד שירות בנות בצה״ל?

     

    "כמי שהעריצה את תעוזתה של דבורה הנביאה, אין מחלוקת על חשיבות תרומתן של נשים לעוצמת הצבא והחברה. כאישה וכאמא לבנות אני קוראת לכולנו לחדול מהשיח המתלהם והמדיר. כל אחד וכל אחת בהתאם לרצונה וכישוריה".

     

    מה דעתך על קמפיין MeToo#?

     

    "הוא קמפיין חשוב שמחולל מהפכה אמיתית ומתווה דרך חדשה של מה מותר ומה אסור. הניצחון יגיע כאשר גם במקומות הנידחים בחברה בעלי הכוח יבינו שהחוקים השתנו לגמרי, אני רוצה להאמין שאנחנו בדרך לשם. אם גם נשים חזקות קפאו במקומן, מה יגידו החלשות בחוליה?"

     

    את עצמך הוטרדת מינית?

     

    "גם אני חוויתי כל מיני ניסיונות מסוימים שיירטתי מיד".

     

    ועם זאת, היא לא מעוניינת לפרט, אם זה קרה לה בקריירת הדוגמנות שלה, בקריירה שלה בתקשורת או בעשור שבו היא מכהנת כחברת כנסת. אולי משום שסבלה בכנסת מעלבונות של נשים אחרות סביב יופייה ועברה כדוגמנית, היא נזהרת, מקפידה שלא לסדוק את המעטה הייצוגי המכובד, רוצה שייקחו אותה ברצינות. גם כששואלים אותה, אפרופו המאבק ללגליזציה של סמים קלים אם ניסתה אי פעם גראס או חשיש, השאלה נשארת ללא מענה. "זה שגם המשטרה וגם רשויות אחרות מסכימות שיש לשנות את היחס לגבי משתמשים מלמד על שינוי מגמה", היא מוכנה לומר ומיד מוסיפה אזהרה: "אולם עלינו להבטיח זאת עם מנגנונים שימנעו זליגה לילדים ובני נוער. לגבי קנאביס רפואי, אם זה מקל ולו בקצת על הסובלים, יש להרחיב את ההתוויות הרפואיות ולקצר את הביורוקרטיה".

     

    הסיפור שלא סופר

     

    כמו אביה ורבים מבני משפחתה, לוי־אבקסיס מזוהה מאוד עם בית־שאן. אלא שלא מזמן עברה לוי־אבקסיס עם בעלה, המוזיקאי ליאור אבקסיס, וארבעת ילדיהם – הבכורה בת 71, הצעיר בן חמש – לגור ביישוב הקהילתי שלפים בעמק המעיינות, וזה אחרי 51 שנה של מגורים בקיבוץ מסילות.

     

    מבקרייך טוענים שמצד אחד את מרימה את דגל הפריפריה וישראל השנייה, מצד שני לא נשארת בבית־שאן. את גרה ביישוב שרוב ישראל השנייה והפריפריה היו חולמים לגור בו. איך זה מסתדר?

     

    "זו ביקורת פטרונית ומתנשאת. אני שגדלתי כל חיי בבית־שאן וכעת גרה ביישוב סמוך לא יכולה לייצג את הערכים שגדלתי עליהם, החברים והאנשים שהם חלק מחיי?"

     

    נדמה שדווקא ב-2018 השד העדתי הופך דומיננטי יותר בפוליטיקה.

     

    "בתור מי ששמעה לא מעט בדיחות דוד לוי שכולן מדיפות גזענות, אני חושבת שהתשובה ברורה. אבל אני לא הנושא. אלא שאלת ההזדמנות השווה לכל ילד, וכאן עוד יש דרך ארוכה. אני שמחה שיש היום לילדים בפריפריה דמויות שהם יכולים להזדהות איתן ולהאמין שהדבר אפשרי גם לגביהם. תפקידנו לספק להם את שוויון ההזדמנויות למיצוי הפוטנציאל שלהם. יש לי מוטו בחיים - כל הצלחה היא פועל יוצא של הזדמנות".

     

    על רקע הסדרה "סלאח פה זה ארץ ישראל", גם את גדלת עם התחושה שהעולים המזרחים אכן נזרקו לפריפריה?

     

    "אני מרגישה שעד היום זה היה מין סיפור שלא סופר, התייחסו אליו כאל אגדה אורבנית. עכשיו, כשהסיפור מגובה במסמכים, יש לזה משקל. כדי לתקן את העבר יש קודם כל להכיר בו. להבין שחלק מהמציאות העכשווית היא תולדה של העוול ההוא. זה לא שצריך לצאת עכשיו עם קלשונים ולחפש את האשמים ולבוא איתם חשבון. לא! אבל יש חשיבות עצומה למסמך שכזה המספר את קורבנם של העולים הללו בהקמת המדינה, את הסיפור שהוחבא.

     

    "יש לנו הזדמנות אמיתית ללמוד מטעויות העבר ולהתחיל לעצב כאן חברה שתוכל לספק הזדמנויות לכולם. יש מוחות אדירים למשל בקרב יוצאי אתיופיה, חרדים וחרדיות, מיעוטים. חוזקה של חברה תימדד ביכולת הפריצה של מי שבא מהמקום החלש, ועלינו גם להבטיח שדבר כזה לא יחזור על עצמו ביחס לאוכלוסיות אחרות - זה תפקידנו וזו חובתנו".

     

    אבא שלך היה אחד האנשים סללו את הדרך להעלאת הדיון הזה על פריפריה ואפליה ודעות קדומות. את מתייעצת איתו הרבה בהחלטות שלך?

     

    "בוודאי שאני גם נעזרת ומתייעצת איתו כמו עם אנשים נוספים, אך את ההחלטות שלי אני מקבלת בעצמי. תשמעי, הוא פרופסור בכל מה שקשור לזה, עם המון ניסיון שמאוד עזר לי בהתחלה. אנחנו מדברים על כל מיני נושאים, לאו דווקא פוליטיים, מחינוך ילדים ועד מזג האוויר".

     

    לאחרונה קנתה לו את הספר "לא רציונלי אבל לא נורא" של דן אריאלי: "הוא תולעת ספרים, ממליץ לי מה לקרוא ומעביר לי את המעניינים ביותר. אני אוהבת לדבר איתו על הרבה דברים שהם לא פוליטיקה".

     

    מה הוא אמר על הסקרים המחמיאים שלך?

     

    "אני מעריכה שכמו כל אב, הוא גאה במה שהבת שלו עושה, ודואג להזכיר שעם ההישגים מגיעה גם אחריות עצומה".

     

    יש ביניכם מחלוקות פוליטיות?

     

    "לא תמיד אנחנו רואים עין בעין. אבל הרבה פעמים הוא אומר לי, 'את אמיצה'".

     

    מה החלום שלך?

     

    "יש לי חלומות, אפילו חלומות גדולים. אני רוצה להוביל את היישום של החזון שעליו גדלתי לחברה צודקת יותר, ומקווה שהציבור ייתן לי מספיק כוח להכתיב סדר יום חדש".

     

    אז את חולמת להיות שרה? ראשת ממשלה?

     

    "כל חלום והזמן שלו".

     


    פרסום ראשון: 21.03.18 , 03:59
    yed660100