yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: גבריאל בהרליה
    7 לילות • 09.05.2018
    "אמרתי לנתניהו, 'אם תביא שלום, אני מוכן לעזוב הכל ולהיות כותב הנאומים שלך"
    מולי שגב, העורך הראשי והבוס של 'ארץ נהדרת' חושב שראש הממשלה סכסכן ונוכל, אבל מציג את דמותו ככריזמטית ואהובה. הוא הצביע למחנה הציוני, אבל לא עשה לבוז'י הרצוג הנחות על המסך. עכשיו, כשהתוכנית חוזרת בעונת קיץ, הוא מסביר איך נולדו הטורטלים, מי עונה לטלפונים מהפוליטיקאים הזועמים ולמה כמעט פיספס את ההיכרות עם אשתו, שפרה קורנפלד
    רז שכניק | צילום: גבריאל בהרליה

    חקירות נתניהו? האיום האיראני? בחירות בפתח? אחד הימים המתוחים שעברו על מולי שגב, העורך הראשי של 'ארץ נהדרת', נרשם בכלל לקראת סוף סדרת המערכונים של שאולי ואירנה בבית החולים. אסי כהן התבקש להחליט מה יהיה גורלו של הגיבור שהוא מגלם והתקשה להגיע להכרעה. "הוא היה צריך להחליט אם שאולי שורד את המחלה", נזכר שגב.

     

    דילמה מבאסת.

     

    "זה ריחף מעלינו כל העונה, אנשים אמרו לאסי ברחוב שרק ירגיש טוב ויבריא. אמרתי לאסי, 'תקשיב, זו החלטה שלך, זו לא עוד דמות, זה חלק מהאישיות שלך, אלטר אגו. אבל תחליט כי אנחנו צריכים להתחיל לכתוב את המערכון האחרון'. הוא אמר, 'אני אשן על זה'. חיכינו פה בחדר כמו משפחה שמחכה שהאהוב שלה ייצא מניתוח. אסי נכנס בבוקר, חייך ואמר: 'הוא ייצא מזה'. וזה היה פרק מדהים, עם מסר חנוך־לויני שבסוף החיים היומיומיים הם כל כך אפרוריים. הרי הם שוב התחילו לריב ואירנה אמרה לשאולי שצריך לחכות לטכנאי ולא ללכת לים. וכמובן המשפט, 'רצית לחיות. אלה החיים מאמי'".

     

    כמה התלבטתם אם ללכת על המערכונים האלה בתור חלק כל כך מרכזי בעונה?

     

    "שאולי ואירנה בבית חולים היה בעיניי השיא של 'ארץ נהדרת' בכל הזמנים. אסי כתב את זה עם זרחוביץ' וטייכר. מאוד נרתענו בהתחלה והיינו בהתלבטויות קשות מאוד אם נרוץ עם סרטן כל שבוע בתוכנית הומור, אבל זה חלק מהחיים. זה משהו שהרבה אנשים מכירים לצערנו, וזו דרך להתמודד עם הפחדים האלה וחלק מהתפקיד של הומור בכלל. לא קיבלנו תלונות, להפך. הם צולמו במחלקה האונקולוגית בתל השומר יחד עם החולים, שאמרו שזה מחזיק אותם, היו תגובות מרגשות מאוד. זה מפרק להם כל כך הרבה כאב ואתה יכול לעשות משהו כזה רק עם דמויות מוכרות כמו שאולי ואירנה. וכמובן היה את אסי שמכניס כל כך הרבה רגש לדמויות שלו".

     

    איך זה התקבל למעלה?

     

    "סיפרתי לאבי ניר (מנכ"ל קשת) שזה יהיה המערכון הסדרתי, שאולי חולה סרטן, והוא חשב שאני עובד עליו. זו לא הבחירה המתבקשת. אמרתי לו, 'אל תדאג, זה יהיה מצחיק ומרגש'. הוא קיבל".

     

     

    × × ×

     

    מולי שגב תמיד היה שם, בראש 'ארץ נהדרת', כבר מההקמה של התוכנית בשנת 2003 כפרויקט ניסיוני בקשת ועד להפיכתה לאחד מסמלי ערוץ 2, ואחת התוכניות המצליחות בטלוויזיה שלנו גם אחרי הפיצול. הוא ראה הכל - גם איך הפוליטיקאים, ובהם ראש הממשלה, משחררים כל רסן, ומגבירים את המלחמה שלהם בתקשורת. אבל 'ארץ' גם היא לא מרחמת, ובאחת העונות הכי מוצלחות שלה המשיכה לנשוך את הפוליטיקאים, בעיקר אלה מימין, שהאשימו את התוכנית בשמאלנות לא פעם. "גלעד ארדן אמר שאנחנו תוכנית מגה־שמאלנית שעושה מערכונים אנטישמיים, אביגדור ליברמן תקף אותנו ואמר בעבר שאנחנו חבורה של מנוולים".

     

    זה פגע בכם?

     

    "בגדול הם לא הצליחו לפגוע בנו. אנשים עדיין צופים בנו. ובכלל, החלוקה היום היא פחות ימין ושמאל אלא אם לגיטימי לבקר את ראש הממשלה או לא. לשמחתי, הציבור הישראלי לא קונה את הגישה שאם אתה מבקר את רה"מ אתה בוגד".

     

    אני חושב שבחלקו הגדול הוא קונה.

     

    "אם זה היה נכון, הרייטינג שלנו היה מתרסק. יש כמה סיבות שהאמון בנו לא נפגע. עניין של סגנון למשל. אנחנו לא מטיפים מוסר ונותנים הרצאות אלא מציגים את האמת שלנו. אנחנו גם לא חלק מטרנד פוסט־ציוני, אנחנו אוהבים את המדינה בטירוף והביקורת באה ממעורבות ואכפתיות וזה מייצר קשב גם אם מעלים נושאים שנויים במחלוקת ונגד הקונצנזוס כמו אלאור אזריה או מבקשי המקלט. רוב הציבור הרי חשב אחרת מאיתנו אבל עובדה ששמע אותנו. אני חושב שסומכים עלינו שנהיה ענייניים והוגנים ושנתקוף גם את השמאל כשמגיע לו. הוכחנו את זה. בבחירות האחרונות, למשל, למרות שבוז'י הוביל בסקרים הצגנו אותו באופן מאוד נלעג וחלש ומאוד כעסו עלינו שם, אבל ככה הרגשנו".

     

    מה אמרו?

     

    "אנשים שמקורבים לקמפיין של בוז'י אמרו שאנחנו הורגים אותו. לא הרימו טלפון אליי, כי יודעים שאני לא עונה".

     

    הרימו טלפון לאבי ניר?

     

    "לא יודע אם זה ברמה של לנסות להשפיע עליו אבל היה דיבור כזה. אבי נותן לנו כיפת ברזל. אנחנו לא מאתרגים אף אחד ואומרים את האמת ותוקפים רצח גם אנשים בשמאל. בוז'י, גדעון לוי, יגאל סרנה, זהבה גלאון. כולם חוטפים. צריך לזכור שהימין בשלטון ומחזיק בהגה.

      

    צילום: אמיר מאירי
    צילום: אמיר מאירי

    "יש עכשיו עוד תופעה: תהליך של כניסת הרבה ימנים לעמדות בכירות בתקשורת וזה מאוד חשוב. אבל לצערי במבחן הראשון שלהם הם נכשלו בגדול והם נותנים לנתניהו גיבוי מוחלט על דברים כמו חשדות לשוחד. אני מדבר על כל העיתונאים החדשים שהימין הכניס לתקשורת, וכולם יודעים במי מדובר, וזו החמצה ענקית. אולמרט ושרון לא קיבלו מאיתנו הנחות על שחיתות, למרות שקידמו את העניין המדיני. אנחנו לא נכשלנו גם עם שלי, עמיר פרץ, לבני, בוז'י. לא נתנו הנחות כמוהם".

     

    בנט ושקד עשו את אסתי וראובן. אהבת?

     

    "זה הצחיק אותי. זה כלי לגיטימי. אפשר לעשות פרודיה עלינו בדיוק כמו שאנחנו עושים עליהם. זה היה כתוב בסדר. איילת שקד שיחקה מעולה. בנט יכול לשמור על הקריירה הנוכחית שלו. איילת הייתה יותר טובה ממנו ואני מניח שהוא צריך להתרגל לתחושה שהיא עוקפת אותו. אני חושב שגם הוא מתחיל לחשוב ככה. היא מאוד פופולרית. גם בגלל שיש לו כיפה, הוא לא באמת יכול לחצות את הקו למרכז מהימין, והיא כן. מצביעי ליכוד כן יכולים להצביע לה".

     

    היא כתבה בטוויטר שהיא מחכה להצעה מכם.

     

    "ועניתי שההצעה בדרך אבל היא צריכה לקחת בחשבון שזה פול־טיים ג'וב והיא תצטרך להתפטר. היא תועיל יותר לחברה הישראלית לשיטתי כשחקנית ב'ארץ נהדרת' מאשר כשרת משפטים".

     

    באמת?

     

    "אני אשמח שהיא תהיה שחקנית אצלנו, אם היא תסכים לפרוש מהפוליטיקה ותפסיק להחריב את מערכת המשפט".

     

    היא לא מככבת אצלכם הרבה.

     

    "כי יש בה משהו קורקטי שקשה להרים איתו. היא לא מירי רגב אבל יותר אפקטיבית ממירי רגב בקטע של מה שהיא רוצה ולקדם את האג'נדה שלה".

     

    בוא נשים את זה על השולחן: מה האג'נדות של 'ארץ נהדרת'?

     

    "לא קשה להבין שאנחנו בעד היפרדות מהפלסטינים ושאיפה לשלום, ונגד כפייה דתית. אבל אי אפשר להדביק לנו בועתיות: אנחנו מחוברים לישראליות באופן חזק ויודעים מה קורה בטיסות לואו־קוסט ובבתי חולים ובפקקים. אנחנו מתעסקים בחוויות משותפות של כולנו".

     

    למי הצבעת בבחירות?

     

    "בבחירות האחרונות מחנה ציוני. זה לא השפיע על איך שהצגנו את ראשי המפלגה, כאמור".

     

    אבל להציג את מירי רגב כגבר מחופש זה לא כבר לפגוע בה מראש, עוד לפני שהנחת בפיה טקסט?

     

    "זה בכוונת מכוון. למירי רגב יש פנים יפות ומקסימות וקורנות, והיא נראית מצוין ומקסימה לחלק מהציבור. החלק השני של הפרצוף הוא אגרסיבי, אלים, צעקני, סכסכן. זה הפרצוף שמופנה כלפינו אישית וכלפי אנשים שלא חושבים כמוה. הייתי מת שהיא תפנה את החצי היפה שלה אליי, אבל היא מפנה את החצי המכוער ולכן יובל סמו עשה אותה. היא מחפשת לקום בבוקר ולפגוע".

     

    במי?

     

    "בכל מי שלא חושב כמוה. כי היא חושבת שזה עוזר לה אצל בוחריה. אולי היא צודקת אבל המחיר הוא כבד בנוגע למה שקורה פה במדינה. כמובן שהמורה הרוחני שלה הוא נתניהו שעושה את זה פי 5".

     

    את ביטן ואמסלם בניתם כדמויות שאפשר להתאהב בהן.

     

    "יש משהו חמוד בקריקטורות באופן כללי וזה חלק מהעניין. אנחנו לא פה כדי לעשות רצח אופי לאנשים. אנחנו משקפים את מה שקורה לקהל שאולי משתעמם לראות חדשות, אולי לקהל צעיר יותר. ביטן הוא דמות דורסנית וכמה שהוא יוצא חמוד, היה ברור מהתוכניות שלנו כמה הוא בז לכללים, כמה הוא דורסני וכמה הוא נחלץ להגנה המוחלטת על ביבי עם המשפט: 'זה לא קרה ואם קרה אז מה קרה', שהבריק אילן שפלר, הכותב שלנו.

     

    "אמסלם הוא ביטן בלי החמידות. זה פשוט בולדוזר שדורס באמת ברגל גסה את כל הכללים, את הפייר־פליי, את כל הקודים, במטרה אחת, להוציא נקי ראש ממשלה החשוד בפלילים. האנשים האלה לא רואים בעיניים".

     

    את אורן חזן גם עזרת לבנות והוא לא כזה חשוב.

     

    "הוא באמת קוריוז מצחיק. זו הייתה העונה הראשונה של אודי כגן ובדרך כלל בעונה הראשונה אנחנו נותנים לאנשים להתחמם לאט־לאט. הוא נולד אחרי שראיתי בחדשות כתבה על חמישה ח"כים שנכנסו ביום האחרון. ראו אותו שם צועק בטלפון, 'אנחנו בכנסת'. אמרתי, 'אוקיי, מי זה הטיפוס הזה'. התקשרתי לאודי ואמרתי, 'הוא נראה בול כמוך, אתה חייב לראות את זה'. אודי העיף את הקהל עם דמות שיש בה המון אנרגיה.

     

    "אורן חזן הוא איש עם חוש הומור וקשה לשנוא איש עם הומור עצמי, עם כל זה שהוא עושה דברים מגעילים בעיניי ונוראים. האמירות שלו גזעניות ובוטות. הוא חצי טרול והוא דמות טובה. וכן, תרמנו קצת לבנייה שלו".

     

    יש לי בעיה עם החיקוי של ביבי. מריאנו עושה אותו לבבי ונחמד. הטקסטים מעולים אבל בסוף בא לך לחבק אותו. זה עושה חסד גדול עם המקור הסכסכן, הפלגן.

     

    "נכון שיש פער בין הטקסט ובין הדמות כפי שמריאנו עושה אותה. אבל אין מה לעשות, זו המציאות. ביבי הוא כל הדברים הרעים שאמרת, סכסכן, נוכל, הכל. אבל איך אומרת אופירה? מה ששלו שלו. הוא כריזמטי בטירוף וזה מעצבן את מי שמתנגד לדרך שלו. גם כאן זה בעיניי סוג של אות כבוד להגינות שלנו. אנחנו מצד אחד לא עושים לו הנחות בטקסט ומציגים אותו כשקרן מדופלם, סכסכן כמו שהוא, כנראה עבריין. אבל קסם אישי בטונות יש לו והוא עובר מסך כמו שאף פוליטיקאי אחר לא עובר. מאחורי הקלעים במערכון, כשאתה רואה אותו בבית או מתכונן לשידור, אתה רואה את מריאנו מגלם אותו כמישהו לחוץ ובפאניקה וחרדתי ונשלט על ידי שרה. אבל משהו קורה כשנדלקות המצלמות על נתניהו וזה קורה גם עם הדמות של מריאנו. זה משהו שאי־אפשר לקחת ממנו. זו דמות מורכבת ואותנטית".

     

    אתה אוהב את החיקוי?

     

    "כן, הוא מדויק ומביא את האמביוולנטיות של הדמות. אתה מסתכל על היכולות שלו, הכישרון וההשכלה ואומר: אלוהים, אם הוא היה לוקח את כל זה ועושה מהלכים טובים, איזה מנהיג הוא היה יכול להיות. את כל המתנות שהוא קיבל הוא לוקח כדי לסכסך בין חלקים בציבור הישראלי באופן נמוך ומביש ומקבל על זה עוד תגמול אצל המצביעים שלו וזה נורא. זה קשה. הוא באמת לא היה ככה בעבר. אף פעם לא הצבעתי לו אבל משהו קרה בקדנציה האחרונה, הידרדרות מדהימה במובן של כמה הוא מתעסק בתקשורת ומסית נגדה ומסית נגד שומרי הסף והמשטרה ובית משפט העליון והשמאל, וכמובן נגד ערביי ישראל. לקום בבוקר ולראות איך הוא תוקף חלקים מהציבור כשהוא ראש הממשלה שלו, מה זה? אפס ממלכתיות".

     

    וזה עובד לו.

     

    "מה שהיה בטקס המשואות זה השיא. הוא לא רואה בעיניים. הוא הגיע למסקנה שהוא נולד לשלוט וכל האמצעים כשרים וזו פונקציה של הרבה מדי שנים בשלטון והשראה ממנהיגים כמו פוטין, טראמפ וקצת ארדואן, כי זה הטרנד בעולם, להיבנות מסכסוכים. הניצחון של טראמפ הכניס את ביבי להיבריס. הוא כאילו אומר לעצמו, 'בנאדם רק מסכסך ונבחר, איזה סטארט־אפ'".

     

    בקיצור, כמה מנדטים סידרתם לביבי בזכות המתקפות עליו?

     

    "חצי מהמנדטים ש'ידיעות אחרונות' סידרו לו".

     

    × × ×

     

    שגב נפגש עם נתניהו לראשונה אחרי בחירות 2013, כשראש הממשלה הגיע לתוכנית יום העצמאות של 'ארץ נהדרת'. "הוא באמת שידר שהוא הולך להיות ממלכתי. עשה ממשלה מאוזנת עם לפיד ולבני. הזמנו אותו וכמובן חטפנו על הראש מהברנז'ה".

     

    בצדק.

     

    "אבל הייתי שלם עם זה. אנחנו כמעט לא מביאים לאולפן פוליטיקאים אבל זה היה יום העצמאות ואמרנו יאללה. דיברתי איתו ואמרתי לו שבתחושה שלי, בניגוד ל־1996 אחרי רצח רבין, לא שונאים אותו בשמאל ויש לו צ'אנס באמת להיות ראש ממשלה של כולם ולעשות דברים גדולים. הוא לא אהב אותנו גם אז, ירדנו עליו רצח כל השנים. אבל אמרתי לו, 'תשמע, תביא שלום לעם ישראל, אני מוכן לעזוב הכל ולהיות כותב הנאומים שלך'. במרחק השנים לא רק שהוא לא ניסה, אלא להפך".

     

    הפגישה השנייה של שגב עם נתניהו נרשמה אחרי הבחירות האחרונות, כשראש הממשלה ביקש לדבר עם אנשי קשת במסגרת סבב פגישות שערך עם גופי התקשורת בישראל. "הוא היה אחר, עוין, תוקפני, מתנשא. יצאנו בתחושות נוראיות מהמפגש, גם אנשים שתומכים בו. לא הבנתי מאיפה זה בא. הרי הרגע ניצחת בבחירות בנאדם, מה אתה רוצה, למה אתה כועס על תקשורת שעושה את העבודה שלה? וזה עוד היה לפני החקירות, לפני שידענו שהוא מסובך, אולי הוא כבר ידע. היו גם צעקות בשיחה, של כולם, גם שלו. בעיקר הרגשת שהוא לא קשוב ושהזמין אותנו כדי להשמיע. המוזיקה של הדברים הייתה קשה ועוד אחרי שהיה אמור להיות מפויס וממלכתי. במקום 'בוא נראה איך כולם ביחד מקדמים את המדינה', התעסק בסגירת חשבונות. זה רק הלך והחמיר".

     

    נתניהו גם יצא באחד הפוסטים נגד 'ארץ נהדרת' שכביכול הכאיבה לניצולת השואה במערכון על יהונתן גפן וחנה סנש.

     

    "התנהלות קלאסית תמוהה. לקחת אישה מבוגרת ולהטעות אותה כל כך. הרי היא התלוננה שצחקנו על חנה סנש. כמובן שזה היה הפוך והתייחסנו בביקורתיות לגפן. אבל זה לא משנה כי זו הייתה אמא של פעיל ליכוד וכל האמצעים כשרים. בתמימותה ניצלו והטעו אותה לגבי מה שהיה בתוכנית".

     

    איך הרגשת?

     

    "הייתי בהלם מהדבר הזה, לאיזו רמה הוא ואנשים סביבו יורדים כדי להשיג עוד לייקים. והכי מדהים, ולא זכרתי את זה בזמנו, שאחרי שבוע ג'ון אוליבר עשה כתבה על ביבי והראה שבסרטון של מושיק גלאמין ושרה נתניהו, סרטון שהוא העלה לפני הבחירות כדי להראות את התנאים בבית ראש הממשלה, הם פותחים ארון וצוחקים שזה הארון של אנה פרנק. ואחרי זה מעיזים לומר שאנחנו עושים זילות של השואה, זה לא ייאמן. אבל מירי וביבי ושרה, אני מדמיין את היום ויבוא היום, שהם ילכו הביתה, אבל אז אני חושב לעצמי, מה נעשה בלעדיהם ב'ארץ נהדרת'? הם עושים לנו את החיים קשים בבית אבל קלים על המסך. לתוכנית סאטירה הם מדהימים, מספקים כל שבוע פרשה ואמירה שערורייתית ושוברים את השיאים של עצמם ואנחנו נהנים מזה".

     

    לפני שלוש שנים התקשרתי לשגב עם מידע שלפיו שרה נתניהו ביקשה להוריד את דמותה מהתוכנית, ושגב אמר בתגובה שלא שמע על זה. הוא צדק. זה לא הגיע אליו. לאחרונה פורסם בעיתון 'הארץ' שניר חפץ ביקש שוב את אותו הדבר לפני הפיצול, ואמר לבכירים בקשת: 'אם רוצים לבטל את הפיצול, תמתנו את הביקורת ב'ארץ נהדרת' ותעיפו את החיקוי של שרה".

     

    זה כבר הגיע אליך?

     

    "לא. זה רק מוכיח לי, ולא שלא ידעתי, שאנחנו בני מזל לעבוד בתנאים שאנחנו עובדים בהם. אני לא יכול אפילו לדמיין כמה אבי ניר היה צריך לאכול חרא מהניר־חפצים האלה לאורך השנים. ידעתי בדיעבד שהיו לחצים אבל מעולם זה לא הגיע אליי. עכשיו הכל נחשף. ומה זה להגיד להם 'לא יהיה פיצול'? זה להגיד, 'לא תפסידו 200 מיליון שקל לשנה. אתם רוצים? זה מה שתצטרכו לעשות'. אני מאוד שמח שאמרו לו לא, אם הוא אכן פנה".

     

    ברשת ויתרו על 'מצב האומה'.

     

    "נכון. אצלנו לא. אמרתי שחבל מאוד שככה התנהגו. ברגע שאתה נותן לדבר פוליטי אחד לעבור, לא מאמינים לך יותר. אם אתם לא מסוגלים לעבוד בלחצים, אל תעשו תוכנית סאטירה".

     

    אבא שלך, אבי כהן, היה העורך של ליאור שליין. בשלב מסוים הוא התחרה בכם ביום שבת עם 'גב האומה'.

     

    "התכניות פשוט לא מתחרות כי הן לא באותו ז'אנר. אתה יכול לעשות מונולוג או פאנץ' ומערכון על אותו נושא וזה לא ייראה אותו דבר. שליין ואני הרבה פעמים היינו שולחים אחד לשני את התסריטים כדי שלא נחזור אחד על בדיחות של השני, בעיקר כשתוכניות היו סמוכות בימים. זו אחווה של כותבים. אני מאוד אוהב את מה שהם עושים וגם התוכנית החדשה של תֹם אהרון מעולה בעייני".

     

    גורי אלפי אמר לקיציס, אחרי שהוחלט להוריד את התוכנית שלו, ש'ארץ נהדרת' שאבה את הכל.

     

    "לא שאבנו את הכל אבל ההכנסות ירדו ולא יוותרו על תוכניות פריים־טיים, אז מוותרים על הלייט־נייט. התוכנית בעיני הייתה מצוינת והשתפרה מדי עונה. גורי מקצוען. הוא התבאס. הוא ידע שלושה חודשים לפני שהתוכנית יורדת ועדיין נתן את הנשמה. אני מעריץ אותו".

     

    הוא יעבוד איתכם ב'ארץ'?

     

    "אני לא יודע אם הוא רוצה להיות חלק מהקאסט. הוא עשה איתנו מערכונים לא רעים בכלל. אבל זה לא על הפרק".

     

     

    × × ×

     

    נולד בשנת 1972 וגדל בתל־אביב ואחר כך בתל השומר. הוריו, איש הטלוויזיה אבי כהן והעיתונאית עמירה שגב, התגרשו כשהיה בן שנה, והוא גדל עם ד"ר שלמה שגב, רופא בכיר בתל השומר. בילדותו הפך מפורסם בזכות ההשתתפות ב'קרובים קרובים'.

     

    "להיות חלק מאחת מתוכניות הדגל של הטלוויזיה בארץ זו גאווה גדולה ולמדתי שם הרבה, למשל איך מנהלים תוכנית הומור. אבא שלי היה שם חבר של כולם, עשיתי אודישן והתקבלתי. לא הייתי שחקן כזה טוב, אבל כן חמוד".

     

    אהבת להיות מפורסם כילד?

     

    "שנאתי שנאת מוות. ואם יש סיבה שאני לא על המסך היום, זה אובדן הפרטיות. אני זוכר את עצמי נוסע באוטובוס לבית ספר, 50 ילדים רודפים אחרי האוטובוס ואני קובר את עצמי מתחת לספסל. באיזשהו שלב הייתי יושב עם קפוצ'ון באוטובוסים כדי שלא יזהו אותי. לא ידעתי איך להתמודד עם זה. אם אתה מתעלם, אתה שחצן. ואם אתה מתמסר, אז מי אתה בכלל ומה אתה עף על עצמך".

     

    השאיר סוג של טראומה?

     

    "לא טראומה אבל ביסס אצלי את ההעדפות בחיים. אני אוהב להתעסק בטלוויזיה אבל להישאר מאחורי הקלעים. לא אחזור לפרונט. מיציתי אז".

     

    איך היית מגדיר את היחסים עם אבא שלך היום, ולמה בעצם אתה "שגב" ולא "כהן"?

     

    "הקשר הדוק וקרוב וככה היה תמיד. גם היחסים של ההורים שלי מצוינים. גירושים לדוגמה. כשאמא שלי התחתנה שוב והקימה משפחה חדשה עם ילדים חדשים, שלושת ההורים שלי החליטו יחד שאני ארגיש הרבה יותר טוב אם שם המשפחה שלי יהיה כמו של אחי ואחותי. הייתי קטן מדי להיות חלק מהדיון אבל אני חושב שהם צדקו".

     

    למד בתיכון חדש בתל־אביב, שירת בעיתון 'במחנה' ומשם עבר לעיתון 'חדשות', כעורך בדסק. בהמשך עבד ב'מעריב' וערך את 'זמן תל אביב'. בגיל 23, כיהן כסגנו של אמנון רבי במוסף סופשבוע. ב'מעריב' הכיר את דנה מודן, אשתו הראשונה. הוא ערך את 'יחסים מסוכנים' שהגישה ב־1998 ומשם הגיע לקשת. הקים את ערוץ ביפ וניהל אותו. שם פגש את דוד ליפשיץ ואסף שלמון, הכותבים הראשיים של 'ארץ נהדרת', וגם את קיציס ופרידמן. גר בתל־אביב, נשוי לשפרה קורנפלד, זוכת העונה הראשונה של 'האח הגדול', ולשניים שתי בנות.

     

    תן לי סדר יום שלך כש'ארץ' מצטלמת.

     

    "חוויה די טוטאלית. קם בבוקר בשש וחצי, עוזר עם הבנות, גנים וכו', מגיע בסביבות תשע ואני פה בממוצע בהתחלת השבוע עד שמונה בערב. כשסוגרים את התסריט זה עד 12 בלילה וכשמצלמים אז בכלל. זו עבודה סביב השעון וזה חלק מאיך שאתה חווה את החיים כבר. אני לא סתם רואה חדשות או מסתכל בפייסבוק. הכל מתועל לתוכנית".

     

    יוצא שאתה לא בבית רוב היום.

     

    "בשנים הראשונות הייתי מעט מאוד ועכשיו, כשיש ילדים, אני משתדל להגיע לפחות להשכבות ולפחות יום בשבוע לקחת מהגן. אחת בת ארבע, אחת בת שבע. כן, זו מחויבות גדולה ל'ארץ נהדרת'. וכשהתוכנית לא באוויר יש לי יותר זמן".

     

    יש רגשות אשמה שאתה לא מספיק עם הבנות?

     

    "אני עובד על זה ומשתפר ומנסה להיות יותר בבית. מנסה לפצות בפגרה ובסופי שבוע. הן מדי פעם גם באות לבקר באולפן, שמתמלא בילדים של השחקנים והכותבים. אבל לא פשוט, יש רגשות אשמה".

     

    לשפרה קורנפלד, זוגתך, הורידו את תוכנית התרבות בכאן בגלל רייטינג.

     

    "תשמע, זה לא נעים. התוכנית הייתה בעיניי טובה וזכתה בפרס האקדמיה וקיבלה ביקורות מצוינות. בדרך כלל דברים כאלה מיתרגמים, עם קצת סבלנות, לרייטינג. ולא שאני חושב שרייטינג זה הדבר המשמעותי בערוץ ציבורי. אני חושב ששפרה הייתה מצוינת. היא התאכזבה, השקיעה הרבה ועבדה בזה לא רק כמנחה. אבל כן קיבלה הרבה ניסיון ויש לה פרויקטים בקנה".

     

    בזוגיות אתה גם דומיננטי כמו בתוכנית?

     

    "וואו, זה נהיה פה ממש טיפול. לא, זה לא ככה. מוד אחר לגמרי. זוגיות היא דבר שוויוני מאוד ובתוכנית צריך היררכיה. אתה מפריד בין הגישה שלך כמישהו מנהל לבין הבית. לומדים עם השנים. נכון, אני רגיל שמה שאני מחליט קורה ב'ארץ נהדרת'. בבית זה טיפה יותר מורכב".

     

    אסי כהן עשה עכשיו עוד סדרה עם האקסית שלך דנה מודן.

     

    "יצא מעולה. אני ודנה בקשר פה ושם. היינו 11 שנה ביחד. מכירים טוב אחד את השני. יצא בסוף שקיבלנו משמורת משותפת על אסי".

     

     

    × × ×

     

    עם רעידת האדמה שהיא פיצול ערוץ 2, בקשת נתנו לשגב ולחבר'ה שלו לפתוח את ערב השידורים הראשון בעידן החדש, וזה אומר הכל. "מישהו אמר לי יום קודם שהתוצאה של היום הראשון תהיה התוצאה שתתקבע ובאיזשהו מקום הניצחון ביום הראשון קיבע, לפחות בחצי השנה הראשונה, הובלה של קשת. עקפנו את רוב תוכניות הריאליטי. זה לא מובן מאליו כי אנחנו לא תוכנית קלאסית שעושה נעים לכולם. זו תוכנית שמרגיזה חלק מהצופים. אבל עם כל זה נשארנו מדורת שבט. אחרי הפיצול היו לנו חששות מה יהיה. כשאתה בערוץ ברודקאסט, ורוצה להביא כמה שיותר צופים על פניו, אתה חושש שתוכניות שעושות נעים ינצחו אותך". בינתיים הרייטינג הממוצע, כולל שידורים חוזרים צריך להגיד, עומד על מעל 30 אחוז. והשנה, שוב, בפעם התשיעית הם קטפו את פרס האקדמיה לטלוויזיה.

     

    השבוע 'ארץ נהדרת' חזרה לעונת קיץ, מדי יום רביעי ב־21:00 בקשת 12, ואיתה חזרו הטורטלים, בסדרת המערכונים שנהיו להיט ופיצחו משהו מרכזי בדי־אן־איי הישראלי של התקופה. זה התחיל בכלל עם הסיפור על יורם קפיטולניק, דמות שהומצאה בתוכנית הרדיו של טייכר וזרחוביץ'. "על המערכונים הסדרתיים אנחנו עובדים הרבה זמן מראש. ארבעה חודשים לפני, מצלמים פיילוט ומגיעים די מבושלים עם הדמויות וזה רץ כל העונה. זה לא תמיד עובד. בעונה האחרונה אסי צילם שתי סדרות והגיע ברגע האחרון, לא ממש הספקנו לעבוד איתו. אז עשינו מערכון עם הרבה דמויות, של המושב, ורצינו שמשהו מזה יתפוס. אסי הגיע יומיים לפני, מדד פאות ובצילומים עצמם הם החליטו לשים שיניים שהקנו דיבור מצחיק. הכימייה של הזוג הייתה כל כך מדהימה שאיך שראינו את הראף־קאט הבנו שיש פה דמויות שיש בהן פוטנציאל ולאט־לאט זה הפך להיות שלהם".

     

    ושל הקהל.

     

    "אין שבוע שאני לא פוגש שלושה אנשים שאומרים לי, 'אני מכיר את הטורטלים האמיתיים, הנה תראה באינסטגרם'. מתברר שצמח פה מעמד חדש של מתעשרים, סופר־עשירים, בדרך כלל מעסקי נדל"ן או היי־טק. כמובן שהם לא מתביישים להחצין את זה ויש משהו בתרבות האינסטגרם שהפך את הכל למוחצן ומנקר עיניים ואנשים עוקבים אחריהם בבריכות שלהם ובנופשים שלהם. אבל יש להם שמחת חיים, הם טיפוסים. מה שגורם למערכונים להצליח זה שמעבר לשכבה הראשונה והסאטירה על העשירים אלה קונפליקטים שכמעט כל אחד יכול להזדהות איתם. חינוך של ילדים, למשל".

     

    בתגמולים ועונשים.

     

    "כולנו משחדים את הילדים שלנו כל הזמן, תסדרו את החדר, תוכלו לראות טלוויזיה. חי טורטל אומר, 'תסדר את החדר, תקבל 500 שקל'. זו העצמה של קונפליקטים שהצופים מתחברים אליהם".

     

    על איזה חיקוי אתה כן מצטער בדיעבד?

     

    "טל פרידמן עשה פעם את סוניה פרס וזה היה מיותר, זו הייתה אישה שמאחורי הקלעים, שלא עשתה שום דבר לאף אחד, והחיקוי היה נונסנס וקצת מרושע בלי כוונה. לפעמים, כשעושים חיקויים של דמויות, בורחת בדיחה לא לעניין. אנחנו משתדלים להתעסק עם החזקים ועם אלה שיכולים לספוג את זה. יש מעט מאוד שנאה בעשייה שלנו".

     

    באמת?

     

    "יש ביקורת על פוליטיקאים. אולי לפעמים זה קצת עוקצני ומסתלבט מדי. אתה עושה חיקוי של מישהו, וזה מראה מעוותת של עצמך וזו לא חוויה הכי טובה. פעם השחקנים עשו חיקוי שלי באיזה ערב. זרחוביץ' חיקה אותי, קשה לי לדעת אם זה היה טוב כי אני לא רואה את עצמי בטלוויזיה. היה לי מוזר".

     

    איך הוא הציג אותך? על איזה קיצוניות הוא הלך?

     

    זו הייתה תקופה שבה סבלתי מאלרגיות, אז הוא ישב במערכון עם חבילת טישו ענקית וכל הזמן קינח את האף. חתיכת מניאק...".

     

    איך אתה מתמודד עם אגו של טאלנטים, לגבי זמן מסך, לגבי דמויות?

     

    "מראש בוחרים אנשים עם אגו בשליטה. אתה לוקח אנשים בוגרים ומאוזנים שבנויים לעבודת צוות. ויתרתי על אנשים שלא היו כאלה ולא ניתן שמות. אני חושב שהכי טובים אצלנו, ויש טובים גם בתוכניות אחרות, אבל בשביל להיות ב'ארץ' אתה צריך שהאגו יוכל להכיל את זה שיש תוכניות שבכלל לא תהיה בהן ותוכל לראות את חברים שלך עפים עם דמות שכל המדינה מדברת עליה - ולדעת לפרגן. שמע, אחרת זה לא היה מחזיק מעמד לא 15 שנה אלא שלושה חודשים".

     

    משברים?

     

    "היו עונות שאנשים פחות נהנו אבל זה לא הגיע למרירות וקנאה והרהורי פרישה. קח את העונה האחרונה. הכי טובים בה הם דווקא אלי פיניש ועלמה זק שכבר 15 שנה פה. עזוב שכגן וזרחו מתפוצצים על המסך והם חדשים וזה כביכול לא חוכמה. זה שפיניש ועלמה ומריאנו מצליחים להמציא את עצמם בעונה ה־15 והם באים עם חדווה, מראה שבחרנו את האנשים הנכונים. אי־אפשר לזייף את זה והם מצחיקים אחד את השני. זה מרגש אותי".

     

    אם כבר מידע פנים, מה הסיפור של אסי כהן, הוא כמעט לא מדבר בחיים האמיתיים.

     

    "זה מבנה האישיות שלו. הוא בא לידי ביטוי במשחק ובכתיבה".

     

    הוא איש שיחה בחזרות?

     

    "הרבה פחות מזרחוביץ', נגיד. אסי סגור, אבל הוא איש מקסים, מאוד פרפקציוניסט. הקדנציה השנייה שלו יותר טובה מהקודמת ולא שמישהו בכלל חשב שזה אפשרי. אבל מסכים איתך שאת אסי אי־אפשר לראיין, זה עונש".

     

    לעומת אסי, ברלד כמעט לא מנוצל.

     

    "טוב, הוא היה חצי מהשנה ב'גולסטאר'. ברלד הוא ברלד וברור שהוא בנוי קצת אחרת. סוג אחר של הומור אבל הוא נשמה ומה שאפשר עושים איתו. הוא לא מתלונן".

     

    בחדרו של שגב, על הרצפה, מונחת תמונה של לואי סי־קיי ופרצופו אל הקיר. הוא הסיר את התמונה אחרי שהקומיקאי האמריקאי הסתבך בפרשיית ההטרדות המיניות. העונה הועידה לשגב גם דילמה באותה סוגיה, כששמו של אלכס גלעדי, לשעבר נשיא קשת, עלה לכותרות בהאשמות של אונס והטרדות מיניות, שאותן הוא מכחיש בימים אלה. שגב ומערכת 'ארץ נהדרת' החליטה לא לתת הנחות לגלעדי, שלשכתו שכנה שתי קומות למעלה. "זה מסוג המקרים שלא נעים ולא כיף אבל סוג של חובה כי אתה נבחן ברגעים האלה, במיוחד לאור קמפיין MeToo# שתמכנו בו ועשינו עליו מערכונים. פתאום זה מגיע לבכיר בקשת שאני מכיר והוא מייסד החברה ונשיא החברה, לא עובד רגיל".

     

    הראיתם לאבי ניר את המערכון?

     

    "לא הראינו לאבי את המערכון לפני אבל כן הודענו שעושים את זה. היה לו מאוד קשה עם זה, אבל היה לו ברור שחשוב שנטפל בנושא הזה, כי זה באמת מבחן שאם ניכשל בו, תהיה לנו בעיה לבוא בטענות לאחרים. והעבודה שלנו היא לבוא בטענות לאחרים".

     

    ובכל זאת, מיורם זק התעלמתם.

     

    "הוא לא קרוב לקטגוריה הזו. היו שם אנשים שחשודים בתקיפות ופגיעה פיזית ועד רמת האונס. מגנדי ועד משה איבגי. הדברים שקשורים ליורם אפילו לא קרובים להגדרות האלה".

     

    ועדיין שמו עלה בתקופה הזו.

     

    "בסוף הוא בסך הכל כתב מייל. צריך לתת כבוד לפשעים עם קורבנות ולא למייל בוטה והומור מטומטם שכמובן הוצא מהקשרו, אבל יורם התנצל עליו".

     

    ייתכן שקיבל הנחה בגלל אחותו עלמה זק?

     

    "אין אצלנו הנחות. אם מישהו היה נחשד במשהו ברמה של אלכס גלעדי וצפונה, הייתם רואים את זה. אבל יורם זק אפילו לא היה על הפרק והחיקוי שלו לא היה גורם הנאה לאיש".

     

    מצד שני, העונה אתם עושים הרבה מערכונים על טאלנטים של קשת. קידום עצמי?

     

    "אתה עושה דמויות של אנשים בקשת ואתה גם מעליב אותם. בזמנו, החיקוי של אורי גלר די פינצ'ר לו את התוכנית. הוא לא בא בטענות, אבל הייתה בהפקה אווירה שאנחנו מחבלים באשליה, עם הביטוי שנשאר 'שקר כלשהו'".

     

    תחקו דמויות מ'האח הגדול' של רשת?

     

    "בשנים האחרונות פחות התעסקנו בריאליטי. יש משהו לא כיפי לעשות חיקויים של דמויות ריאליטי כי הן מגיעות מפוצחות, זה כמו לקנות אוכל מוכן. הם באים כבר עם קאץ'־פרייזים מהבית ומאופיינים בסטריאוטיפים מראש. אם יהיה משהו מדהים אז בטח שנעשה. בעיניי הפורמט הזה מוצה מזמן אבל מה אני מבין?"

     

    בכל זאת, היית גם מנהל תוכניות בקשת.

     

    "כשהייתה בקשת ישיבת הנהלה אם להביא את 'האח הגדול', ואני עוד הייתי חבר הנהלה, הצבעתי נגד. אז אני לא מבין כלום. אמרתי שכשאני רואה 'הישרדות' אני מריח ריח של פירות טרופיים וכשאני רואה את 'האח הגדול' אני מריח גרביים. אז אמרו, 'הקשבנו לדעתך המלומדת אבל נביא את זה'. טוב עשו וגם אני הרווחתי מזה באופן אישי".

     

    כן, לא היית פוגש את שפרה.

     

    "אז אני מודה לקשת שלא שמעו בעצתי. אני לא יכול לדמיין את החיים אחרת. אני למעשה זכיתי ב'האח הגדול'".

     

    razs@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 09.05.18 , 16:59
    yed660100