yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 03.06.2018
    מחקר: בדיקת דם תסייע לאתר סרטן בשלב מוקדם
    בדיקת הדם נמצאה יעילה במיוחד באיתור מוקדם של סרטן השחלות והלבלב, עוד לפני שהופיעו התסמינים • הערכה: ייקח עוד חמש שנים עד שהבדיקה תיכנס לשימוש
    רותם אליזרע

    בדיקת דם עשויה לסייע לרופאים לגלות סרטן בשלבים מוקדמים של המחלה ועוד לפני הופעת התסמינים – ולסייע בהצלת חיים. כך עולה ממחקר חדש שפורסם אתמול בכנס האונקולוגיה האמריקאי בשיקגו.

     

    סרטן מבוסס על שינויים גנטיים שהתרחשו עקב חשיפה לגורמים מסרטנים כמו סיגריות, מזון לא בריא וכדומה. המוטציות האלה ייחודיות לגידול, ועם התפשטות הסרטן ותחלופת התאים, הדי־אן־איי של התאים החולים משתחרר ועובר לזרם הדם. בדיקת הדם, שנקראת "ביופסיה נוזלית", אמורה לזהות פיסות זעירות מהדי־אן־איי הזה במחזור הדם.

     

    "צריך בדיקה מאוד רגישה שתוכל לזהות אפילו חלקיקים קטנים מהדי־אן־איי של הגידול", מסביר פרופ' דב הרשקוביץ, מנהל המערך הפתולוגי בבית־החולים איכילוב. "ככל שהמחלה יותר מתקדמת והגידול יותר גרורתי ומפושט בגוף, אז יש כמות יותר גדולה של הדי־אן־איי במחזור הדם".

     

    במחקר השתתפו למעלה מ־1,600 בני אדם, חלקם חולים בסרטן וחלקם בריאים. החוקרים לקחו ממשתתפי המחקר בדיקות דם, הפרידו את תאי הפלזמה וניסו לאתר את המוטציות של הגידול הסרטני. התוצאות העלו כי הבדיקה הייתה יעילה בשיעורים גבוהים באיתור סרטן השחלות (90%), הלבלב (80%), הכבד וכיס המרה. בסוגי סרטן אלה אותרו ארבעה מתוך חמישה חולים בשלבים מוקדמים של המחלה, כשעוד ניתן לטפל בהם.

     

    בנוסף נמצא שבדיקת הדם הצליחה לאתר גם סרטנים מסוג לימפומה ומיאלומה ב־77% וב־73% מהמקרים, בהתאמה. סרטן הריאות זוהה ב־59% מהמקרים וסרטן הראש והצוואר זוהה ב־56% מהמקרים. הבדיקה לא הצליחה לאתר בשיעורים גבוהים חולים עם סרטן הבטן, הרחם והערמונית.

     

    "לבדיקה הזו יש פוטנציאל לאיתור מוקדם של כמה סוגי סרטן שכיום קשה לנו לרפא אותם, כי כשהם מתגלים זה כבר בשלב מאוחר מדי", אומר ד"ר אריק קליין מהמכון האונקולוגי ב"קליבלנד קליניק", המחבר הראשי של המחקר.

     

    החוקרים ציינו כי לא מדובר בשיטת בדיקה חדשה, אלא בשימוש חדש לבדיקה קיימת. עד היום השתמשו בבדיקה למטופלים שכבר חלו בסרטן והרופאים ביקשו להתאים להם טיפול או לבדוק אם הטיפול שניתן אפקטיבי. המחקר החדש מצא שלבדיקה יש גם יכולת לאתר את המחלה בשלבים המוקדמים.

     

    למרות התוצאות המבטיחות, הבדיקה עדיין לא זמינה לקהל הרחב. על פי ההערכה ייקח עוד כחמש שנים עד שתהיה מדויקת מספיק כדי להיכנס לשימוש. "לפעמים הבדיקה הזו מפרשת לא נכון את התוצאות והיא עלולה להכניס אנשים להיסטריה או לתת טיפול מיותר לאדם בריא לחלוטין", מסביר פרופ' הרשקוביץ. "אבל בלי ספק העולם הולך לכיוון של רפואה מותאמת אישית, ואני מניח שבעתיד אנשים שיעשו בדיקות תקופתיות יוכלו לדעת אם הם חולים בסרטן כבר בשלבים מוקדמים".

     


    פרסום ראשון: 03.06.18 , 23:30
    yed660100