yed300250
הכי מטוקבקות
    אלבניה
    מסלול • 14.06.2018
    הריביירה המפתיעה
    במשך עשרות שנים היתה אלבניה דיקטטורה מסוגרת, "צפון־קוריאה של אירופה" ˆ השרידים שנותרו מאותם ימים חשוכים הפכו לאתרי תיירות ˆ לאורך חוף הים האדריאטי משתרעת היום ריביירה של ממש, ומעל העיר התת־קרקעית הסודית של טירנה, הבירה, צמחו מלונות פאר ומועדונים ˆ גד ליאור גילה את המדינה שנולדה מחדש
    גד ליאור

    אנחנו יושבים ביער, סביב שולחן ארוך, וסועדים את אחת הארוחות הטובות ביותר שאפשר לדמיין. מבין העצים נשקף נוף מדהים. הכל ירוק ופורח. בגן שממול מתקבצים מאות ברווזים, וצבאים מביטים בנו בסקרנות. כמה עשרות מטרים מהמסעדה, שנמצאת בתוך חווה אורגנית, רועות פרות ומתרוצצים סוסים. החוויה בלתי נשכחת.

     

    קשה להאמין שהחווה הזאת מצויה בלב־ליבה של אלבניה, שהייתה עד לפני 20 שנה ארץ ענייה ונטולת מסעדות.

     

    במשך יותר מ־40 שנה הייתה אלבניה ארץ מסוגרת, מבודדת לחלוטין מהעולם, אין יוצא ואין בא. מדינה מוסלמית קומוניסטית בהנהגתו של הרודן אנוור הוג'ה, ששלט בה מתום מלחמת העולם השנייה ועד 1985, וקרא לה "הרפובליקה העממית־סוציאליסטית של אלבניה". הוא הפך את אלבניה ל"צפון־קוריאה של אירופה" ואפילו רוסיה הסובייטית וסין, שבתחילה תמכו בה, התנתקו ממנה לגמרי.

     

    כשנפלו החומות במזרח אירופה, הן קרסו גם באלבניה. אך ההתאוששות הייתה איטית. באמצע שנות ה־90 הסתבכו תושביה ב"משחק פירמידה" - מאות אלפים מהם איבדו את כל כספם, וכלכלת המדינה קרסה. המשבר הוביל ב־1997 למהומות קשות ולאנרכיה, ומאות אזרחים קיפחו את חייהם בקרבות רחוב. המדינה האומללה נחלצה מהמשבר העמוק רק בזכות התערבות מבחוץ, בעיקר של האיטלקים.

     

    בונקר באלבניה. מעל 700 אלף ברחבי המדינה
    בונקר באלבניה. מעל 700 אלף ברחבי המדינה

     

     

    כשהציעו לי לבקר באלבניה לקראת השקת קו תעופה חדש של "ישראייר" לטירנה הבירה, היססתי לרגע. מה כבר יש למדינה שהיתה הענייה ביותר באירופה, להציע לתיירים ישראלים?

     

    בכדורגל נהוג להכתיר תוצאה מפתיעה מאוד כ"סנסציה". וזה מה שהרגשתי אחרי כמה שעות בלבד בארץ המיוחדת הזו שעל חוף הים האדריאטי. במקום עוני נגלו לעינינו בתי מלון יוקרתיים, פארקי מים, אתרי תיירות מרהיבים וחופי ים עם מתקנים מהמשוכללים ביותר בעולם. אלמלא אמרו לנו שמדובר במדינה מוסלמית, שמאמיניה נמנים עם זרם נדיר ומתון בשם בקטשיה, לא היינו מנחשים זאת. אלבניה היא ארץ אירופית לכל דבר, ובמשך כל ימי הביקור לא נתקלנו בשום סממן דתי. כמעט בכל המסעדות מגישים יין, פירות ים ואפילו "בשר אחר", שאסור לאכילה לא רק ביהדות אלא גם באיסלאם. הנשים הולכות בלבוש חשוף בדיוק כמו בתל־אביב או בפריז, צום הרמדאן לא הורגש כלל, והתושבים לא הסתירו את אהבתם לישראלים שפגשו לפתע.

     

    אמנם יש לא מעט מסגדים באלבניה, אבל 70 אחוז מתושביה אינם פוקדים אותם, והם מגדירים את עצמם כחצי אתאיסטים. כדאי לבקר במסגד Bekatshizmit, המתנוסס על גבעה ברובע המוסלמי ומשקיף על נופיה המרהיבים של אלבניה.

     

    מרצדס לכל פועל

     

    שקודרה. הנוף מהמבצר
    שקודרה. הנוף מהמבצר

     

     

    כבר בדרך משדה התעופה אפשר להבחין בשניים מסימני ההיכר של אלבניה:

     

    הראשון הוא בתי הקפה. בית קפה בכל פינה, בקומתו הראשונה של כמעט כל בניין, בכפרים ועל אם הדרך. והם מלאים לאורך כל שעות היום. "זה מקום המפגש העיקרי של האלבנים", הסביר לנו המדריך, אלביס שמו.

     

    סימן ההיכר השני - והמפתיע — הן מכוניות המרצדס ששועטות בכבישים באחוז גבוה יותר מאשר בארץ מוצאן, גרמניה. האלבנים, שאינם עשירים ברובם, נוהגים לרכוש מרצדס בת 12־18 שנים, שבה הם מתפארים ואיתה הם נוסעים לכל מקום במעין "שואו". מחירה של מרצדס בת למעלה מתריסר שנים, שירדה מכבישי מערב אירופה ושופצה, נאמד ב־5,000־10,000 שקל, ואת זה יכול אלבני חרוץ להשיג מעמל של שנים. הוא יחזיק את המכונית למשך כעשור ואז יחליף אותה בחדשה (כלומר, ישנה...)

     

    חבילה של ארבעה ימים באלבניה יכולה להתאים הן ליחידים, המבקשים לעסוק בספורט אתגרי, הן לחובבי טיולי ג'יפים ובעיקר למשפחות, שייהנו מחופי הים שפותחו ממש בשנים האחרונות ומפארקי מים חדשים לגמרי. בכלל, אלבניה שינתה את פניה בשנים האחרונות ללא הכר. טירנה הבירה היא עיר תוססת, שנפתחו בה כבר חמישה קניונים. מצאנו בהם את מיטב התוצרת האירופית, אך גם תוצרת מקומית מאוד מיוחדת, כמו בגדים שעוצבו בעבודת בית ומוצרי קוסמטיקה אלבניים מקוריים. בעיר בת 600 אלף התושבים (מתוך שלושה מיליון תושבי אלבניה), השוכנת בין הרי ה־Dajti, נפתחו 600 מסעדות ובתי קפה, כולל מסעדות יוקרה, ורק בשנתיים האחרונות נבנו בה עשרות מלונות ברמה של חמישה כוכבים, שלא היו מביישים שום מלון מפואר במדינות אירופה השכנות.

     

    מבט על הבירה טירנה. 5 קניניום ו-600 מסעדות
    מבט על הבירה טירנה. 5 קניניום ו-600 מסעדות

     

     

    אבל ההפתעה האמיתית ציפתה לנו בלילה. עשרות מועדונים ודיסקוטקים רועשים, לצד פאבים ובתי קפה מודרניים וצבעוניים, קידמו את פנינו במרכזה של עיר הבירה התוססת. הרעש ברחובות מחריש אוזניים ואילו היו כאן פקחים של עיריית תל־אביב, הם היו רושמים דו"חות בשפע. ולידיעת המהמרים הישראלים: גם קזינו מפואר נפתח בטירנה ואפשר להיכנס אליו אפילו בביגוד רגיל, בלי חליפות ושמלות ערב מהודרות.

     

    בדיסקוטק הגדול ביותר, שבו ביקרנו באחד הערבים, פיזזו מאות אלבנים ואלבניות צעירים לקול מוזיקה מערבית בשיא הווליום. הם לבשו בגדים מודרניים, חלקם חושפניים, שלא הזכירו במאום את המדינות המוסלמיות האחרות שבהן מבקרים ישראלים, כמו טורקיה או אזרבייג'ן.

     

    "אנחנו יוצאים לבלות כמעט כל לילה. כל שבוע נפתחים מקומות חדשים ונפלאים, ואפשר לרקוד פה גם בשלוש בבוקר", סיפרה לנו באנגלית רהוטה טמירה בת ה־20, כשהיא רוקדת בחברת כמה מידידיה החייכניים. הם שמחו מאוד לשמוע שאנחנו ישראלים, ומתברר שכבר שמעו על פתיחת הקו החדש.

     

    המסעדות באלבניה הן סיפור בפני עצמו. ב־10־12 יורו (פחות מ־50 שקל) אפשר ליהנות מארוחה מצויינת. ארוחה במסעדת גורמה מקומית כמו Marchesi, יכולה להסתכם ב־20 יורו לאדם. המנות מגוונות מאוד ורובן קטנות אבל טעימות. למשל: נתחי דג מתובלים ברטבים שונים ולצידם חתיכות ארטישוק, נתח קצבים מבשר עגל מושרה ברוטב חריף, או גלידה שמוגשת בתוך עטיפת קרח עגולה, שצריך לשבור אותה בפטישון קטן. כל מנה מוגשת בכלי חימר בעיצוב מיוחד - מקטרת, עגלת תינוק ועוד. אגב, לקח לנו לא מעט זמן למצוא את הסכו"ם, עד שהתברר שהוא הוצפן במגירות קטנות בדופן השולחן, מול כל סועד.

     

    מסעדות מומלצות נוספות בטירנה: Mullixhiu ,Era Restaurant ו־Fafa. ותשכחו ממקדונלדס ומבורגר־קינג. הרשתות האמריקאיות הגדולות עוד לא הגיעו לכאן, למעט סניפים של קנטקי פרייד צ'יקן במספר מועט של מקומות.

     

    בדרכים הכפריות. ארץ אירופאית לכל דבר
    בדרכים הכפריות. ארץ אירופאית לכל דבר

     

    הפרנויה של הוג'ה

     

    אחד משיאי הביקור בטירנה היא עיר הבונקרים התת־קרקעית שבנה הרודן הוג'ה בשנות ה־70' בהשקעה של מיליארדים, מבלי שבני עמו ידעו דבר וחצי דבר על קיומה. מדובר במתחם עצום שכולל כ־150 אולמות וחדרים המשתרעים לאורכם של מסדרונות עצומים, המכילים אולמי הופעות, חדרי דיונים, בית קפה וחדרי משחקים. בעיר התחתית הזו לא נעשה שימוש מעולם, וכל הכסף שהושקע בפרויקט המטורף של הוג'ה ירד לטמיון. האתר נמצא בפאתי טירנה, אבל ממש במרכז העיר נחפרה עוד עיר תת־קרקעית, קטנה יותר. אם הזמן דוחק, אפשר להסתפק בסיור חטוף במתחם הקטן.

     

    הוג'ה הפרנואיד, שחשש מפלישת "אויבי המדינה" לארצו, לא הסתפק בעיר התת־קרקעית שהקים בטירנה, וחפר ברחבי המדינה לא פחות מ־700 אלף (!) בונקרים. רבים מהם קיימים עד היום, עדות אילמת לאותם ימים חשוכים, וביקור באחד מהם הוא חובה.

     

    למי שמתכנן לשהות באלבניה 3־4 לילות מומלץ להקדיש יום אחד לטירנה, יום נוסף לבילוי על חוף הים האדריאטי (שעה נסיעה מטירנה באוטובוס), או בפארק מים החדשני "אקווה־פארק" (חצי שעה מטירנה), ולפחות עוד יום לטיול בהרים. במסגרת החבילה שמציעה חברת "ישראייר" אפשר לשהות במלון 5 כוכבים חדש ויוקרתי על חוף הים ולצאת משם לטיולים בני יום, או לשהות במלון 5 כוכבים נאה בטירנה, ולצאת לגיחה של יום אל הטיילת המקסימה שעל חוף הים (ראו מסגרת).

     

    בשווקים. מזכרות במחירים מגוחכים
    בשווקים. מזכרות במחירים מגוחכים

     

    בין אם אתם לנים בטירנה ובין אם במלון על חוף הים, ישנם שלושה טיולי יום מומלצים במיוחד שאמורים לעלות כ־35 יורו לאדם ונרשמים אליהם במלון:

     

    קרויה (Krujë) היא עיר הררית עתיקה מצפון לטירנה. יש בה שוק טורקי צבעוני, שמציע מזכרות במחירים מגוחכים. אך גולת הכותרת היא המצודה המרשימה שמתנשאת מעל העיר ומשקיפה על הנוף המדהים של העמקים מסביב. בתוך המצודה, ששופצה לאחרונה, יש מוזיאון המוקדש לסְקַנְדֶרְבֶּג, הגיבור הלאומי של אלבניה, שלחם בכיבוש העות'מאני במאה ה־15, וכן אתר התייחדות, התכנסות ותפילה של מאמיני האסלאם הבקטשי.

     

    ליום הטיול הזה מומלץ לצרף את הביקור בחווה האורגנית, כולל ארוחת צהרים מופלאה במסעדתMrizi Zanave. בעלי המסעדה הם אחים חביבים ומכניסי אורחים, וכל המוצרים שבהם נעשה שימוש גדלים בחווה. אפילו גידי ואהרוני אכלו כאן. חלק מהחוויה הוא לחזות באלבנים, בעיקר נשים, שמגיעים למסעדה בתלבושת כפרית מסורתית בת מאות שנים.

     

    שקודרה (Shkodër) היא עיר סטודנטים עליזה ושוקקת חיים, שתושביה מרבים לבלות במאות בתי הקפה שפזורים בה ובעיקר ברחוב הטורקי, שהוא פנינה ארכיטקטונית. מומלץ מאוד להעפיל למבצר רוזפה ("השושנים"), המשקיף אל העיר עצמה ואל אגם שקודרה, מהגדולים שבאגמי הבלקן, השוכן על גבול אלבניה־מונטנגרו. מדובר בעלייה תלולה למדי של כ־500 מטר, אבל הנוף שווה את המאמץ. על גדת האגם יש מסעדה מצויינת, Keshtjella שמה. מסעדה מומלצת נוספת בשקודרה היא Tradita.

     

    בראט (Berat) היא עיר היסטורית עות'מאנית מרהיבה ביופייה ובצבעיה. גם מעליה משקיפה מצודה מרשימה, הרוסה בחלקה, שחיים בה עדיין אלבנים בסגנון המאה ה־19.

     

    "את, אלבניה, מעניקה לי כבוד. קראו לי אלבני!" שרים האלבנים בהמנונם. נקווה רק שהישראלים שיבקרו בקרוב באלבניה יעניקו למדינה המיוחדת הזאת את הכבוד הראוי לה.

     

    מודיעין שלום

    חברת ישראייר תשווק החל מסוף חודש יוני מספר חבילות לאלבניה: בטירנה הבירה: 3 לילות בסופ"ש במלון Mak Tirana או במלון Plaza Tirana (שניהם 5 כוכבים) - 570 דולר לאדם, כולל טיסה, פנסיון מלא והעברות. בריביירה האלבנית, בעיירה גולם (כן, זה שמה...) הסמוכה לעיר דוראס ומרוחקת כ־ 20 דקות בלבד משדה התעופה של טירנה ו־15 דקות מפארק המים החדש: 3 לילות בסופ"ש במלון Grand Blue Fafa (גם הוא 5 כוכבים) - החל מ־514 דולר לאדם. טיול מאורגן של נתור־ישראייר לשבוע ימים לאלבניה ועוד שמונה ימים למקדוניה יעלה 1,135 דולר לאדם בחצי פנסיון.

     

     טיסת הבכורה של ישראייר לאלבניה נקבעה ל־29 ביוני. הטיסות ייצאו מנתב"ג בכל יום שישי ושני, פעמיים בשבוע.

     

     מזג האוויר באלבניה נע בין 7 מעלות בחורף ל־32 בקיץ. החודשים המומלצים לביקור הם מאי־יוני וכן ספטמבר־ואוקטובר, כשפחות חם ומספר התיירים עדיין מועט יחסית.

     

     המטבע האלבני נקרא לֶק (120 לק שווים יורו אחד). אלבניה עדיין לא חברה באיחוד האירופי, אך במקומות רבים אפשר לשלם גם ביורו. התשלום בכרטיסי אשראי אפשרי רק ברשתות הגדולות, בקניונים ובבתי מלון. בכל שאר המקומות - במזומן.

     

    הכותב היה אורח חברת "ישראייר"

     


    פרסום ראשון: 14.06.18 , 18:23
    yed660100