"קיבלנו סטירה מהמדינה"

"זה לא הוגן שלאבות יחידנים אין זכות לתהליך פונדקאות" • את המשפט הזה לא אמרו רק המפגינים אתמול בהפגנות הלהט"ב, שמחו נגד הצבעת הקואליציה נגד התיקון לחוק הפונדקאות המתיר את ההליך גם לאבות גאים • את המשפט הזה אמר גם רה”מ נתניהו, בסרטון שפירסם ביום שני - לפני שהצביע נגד הסעיף • אמש הבטיח נתניהו שבכוונתו לתמוך בחוק שישווה את זכויות האבות והאימהות היחידניות – אבל הקהילה הגאה כבר הכריזה על שביתה כללית ביום ראשון

"‏היינו סוג ב' ונותרנו סוג ב'", סיכם אתמול ח"כ איציק שמולי מהמחנה הציוני את ההצבעה בכנסת על חוק הפונדקאות ועל הסעיף שיאפשר גם להומואים להביא ילדים לעולם בהליך של פונדקאות. בהצבעה הזו, שמולי לא היה המפסיד רק בשל היותו חלק מהאופוזיציה – הוא וחבריו לקהילה הגאה לא זכו לתיקון שלו ייחלו, חרף הבטחת ראש הממשלה לתקן את העוול. "במשך 20 שנה זכו רבים להגשים את חלומם להיות הורים, לעומת אחרים שנידונו למאסר עולם של עלבון, אפליה ועריריות – מספיק טובים כדי לתת למדינה, לא מספיק ראויים כדי לקבל ממנה שוויון", אמר שמולי. "אבל השינוי לבסוף יקרה, עם הממשלה או בלעדיה".

 

 

צילום: טל שמעוני ומשה מזרחי

צילום: טל שמעוני ומשה מזרחי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הפעם, לחברי הקהילה הגאה ולאבות היחידנים היו את כל הסיבות לאופטימיות. במוקד של חוק הפונדקאות שהובא אתמול להצבעה בכנסת - ביומה האחרון לפני היציאה לפגרת הקיץ - נמצאת הקביעה כי גם נשים ללא בן זוג, שסובלות מבעיה רפואית שאינה מאפשרת להן לשאת היריון, זכאיות לבצע פונדקאות בישראל. לחוק הזה הצטרף בהצבעה בכנסת תיקון שאותו יזמו ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) וח"כ מירב בן ארי (כולנו), המאפשר גם לאבות יחידנים לבצע הליך פונדקאות - וכך, למעשה, מתיר להומואים להביא ילדים לעולם דרך פונדקאית בישראל, מבלי שיידרשו לבצע את ההליך כולו בחו"ל, בעלות גבוהה מאוד ותוך קשיים רבים.

 

אוחנה קרוב לנושא במיוחד, שכן הוא עצמו הביא לעולם ילדים ביחד עם בן זוגו דרך הליך פונדקאות בחו"ל. גם בשל כך, הוא פנה באופן אישי לראש הממשלה בנימין נתניהו בבקשה שיתמוך בתיקון הזה לחוק - ונתניהו נענה בתחילה בחיוב. "ח"כ אמיר אוחנה דיבר איתי לא פעם על חוק הפונדקאות", אמר נתניהו בסרטון שפירסם ביום שני, שכלל מסר קצר, פשוט וברור מאוד. "הוא העלה נקודה מאוד פשוטה: לאימהות יחידניות יש זכות להליך פונדקאות, אבל לאבות יחידנים אין זכות כזאת. זה פשוט לא הוגן וצריך לתקן את זה. ולכן הודעתי לו היום בישיבת סיעת הליכוד שאני אתמוך בתיקון החוק שהוא יגיש".

 

לפני ההצבעה אתמול, נראה כי ההבטחה עומדת להיות ממומשת. "ראש הממשלה נתניהו יצביע בעד הצעת חוק הפונדקאות לאימהות יחידניות, שכן מדובר בהצעת חוק שעושה צעד חשוב קדימה לתמיכה באימהות יחידניות", נמסר מסיעת הליכוד. "בהמשך, כפי שראש הממשלה אמר בישיבת הסיעה השבוע, הוא יתמוך בהצעת החוק שיגיש ח"כ אוחנה, שתאשר פונדקאות גם לאבות יחידנים". אלא שברגע האמת, הדברים נראו אחרת לגמרי: חברי הכנסת החרדים הודיעו כי יצביעו נגד התיקון שהתווסף לחוק הפונדקאות, ואיימו בפירוק הקואליציה. בתגובה, נקראו יתר חברי הקואליציה להצביע נגד החוק ולהפילו, בעוד שראש הממשלה תכנן להיעדר מההצבעה. אלא שבסיעת כולנו הודיעו כי אם נתניהו לא יגיע להצביע בעצמו, חבריה יצביעו בעד התיקון - וכך מצא עצמו ראש הממשלה אתמול במליאת הכנסת, בניגוד לרצונו, מצביע "נגד" בנוגע לתיקון, שפחות מ־48 שעות קודם לכן הבטיח לתמוך בו. התיקון אכן לא התקבל.

 

צילום: צביקה טישלר
צילום: צביקה טישלר

 

מהלך זה לא עבר בשתיקה בכנסת: יו"ר סיעת המחנה הציוני, ח"כ יואל חסון, האשים את הממשלה בכך שבגללה "מדינת ישראל תקועה מאחור עם אפליה וחושך של מדינת עולם שלישית", ויו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, התייחס לזיגזוג של נתניהו, ואמר: "מעולם לא התבטאתי כך על ראש ממשלה בישראל, אבל אין ברירה - שקרן".

 

אלא שהמחאה מחוץ לכותלי המשכן הייתה נרחבת ועוצמתית אף יותר: מאות מחברי קהילת הלהט"ב יצאו להפגין מול בניין קריית הממשלה בתל־אביב ומול מעון ראש הממשלה בירושלים, וראשי הקהילה הכריזו על שביתה כללית ביום ראשון וקראו לחבריה לא להגיע למקומות עבודתם (על התמיכה שלה זוכה הקהילה הגאה מהמעסיקים הגדולים במשק - ראו מסגרת). "כנסת ישראל פתחה היום במלחמה נגד הקהילה הגאה", אמרו מארגני המחאה. "והקהילה תילחם בחזרה". חן אריאלי, יושבת ראש האגודה למען הלהט"ב, הוסיפה: "מאסנו בהבטחות הריקות של רה”מ ושל הליברלים בקואליציה, שתומכים בנו בהצהרות ומצביעים נגדנו במליאה".

 

איור: גיא מורד
איור: גיא מורד

 

מי שמכירים היטב את המצוקה הם האבות ההומואים שניהלו הליך פונדקאות בחו”ל. “קיבלנו סטירת לחי מהמדינה שלנו”, אמר אתמול איתי פנקס־ארד. פנקס־ארד נשוי ליואב, מגדל איתו את שלושת בנותיהם גל, נועה ואור – שאותן הביאו לעולם בהליכי פונדקאות בהודו ובתאילנד – והוא גם חבר מועצת עיריית תל־אביב, ואחד ממגישי העתירה לאפשר גם לזוגות חד־מיניים לבצע פונדקאות. “יואב ואני ביחד כבר 19 שנים”, הוא מספר. “ב־2005 נאלצנו להתחתן בקנדה, כי שמדינת ישראל לא מאפשרת לנו להתחתן. באותה תקופה החלטנו להרחיב את המשפחה אך גילינו שגם אימוץ וגם פונדקאות חסומים בפנינו כי יש אפליה. עברנו תהליכי פונדקאות בהודו ובתאילנד – ועשרות ניסיונות ומפחי נפש, ומאות אלפי שקלים הרחק מהבית ומהמשפחה, הביאו לנו את גל, נועה ואור. עכשיו קיבלנו מהמדינה סטירת לחי בצורת חוק מפלה שמחוקק במודע ובקול רם נגדנו, האזרחים שלה. נשבות ביום ראשון, כי נמאס לנו להיות סוג ב׳”.

 

מי שעדיין לא החל בהליך פונדקאות, וקיווה לעשות זאת בארץ, הוא שקד קאופמן מתל־אביב, שנשוי ליוני אוחיון. “האופציות היחידות בעולם זה ארצות־הברית וקנדה, וזה מאוד יקר – בין 500 ל־700 אלף שקל”, הוא מספר. “אנחנו כבר רגילים שיורקים לנו בפרצוף, אבל הפעם מה שמעצבן ומכעיס זה שיש 80 חברי כנסת שתומכים פה בתיקון לזוגות גאים, וגם רוב האוכלוסייה תומכת בשוויון או שלא אכפת לה – אבל אנחנו ממשיכים להיות כלי משחק בידיהם של החרדים. מבטיחים לנו הבטחות, מציגים את ישראל כגן־עדן לגייז במזרח התיכון, ובאמת אם משווים לאיראן אז הכל סבבה וטוב – אבל זו לא ההשוואה שלנו”.

 

צילום: יריב כץ
צילום: יריב כץ

 

בניסיון למזער את הנזק, הודיע אמש נתניהו כי יתמוך בהצעת החוק שיעלו אוחנה ובן ארי במושב הבא של הכנסת, ושבה יוצע במפורש כי גם זוגות חד־מיניים יוכלו לבצע פונדקאות. "אני עקבי לגמרי בנושא הפונדקאות, אני תומך בפונדקאות גם לאימהות וגם לאבות", הוא אמר בסרטון שפירסם. "הצבענו בעד החוק לאימהות. אמרתי מראש לח״כ אוחנה ש לא אתמוך בהסתייגות שלו מפני שזה יפיל את החוק - ואז לאימהות לא תהיה פונדקאות – וכשהוא יגיש חוק מתוקן לאבות אני אתמוך בו, ואז יהיה גם לאבות וגם לאימהות. זה הדבר הנכון לעשות וכך נפעל".

 

ארץ חרדת אבות | יהונתן טוקר

פה בארץ חרדת אבות, 

תתגמשנה כל המפלגות, 

לא אימוץ ולא פונדקאות, 

שני אבות זו לא בדיוק הורות.

 

פה בארץ חרדת אבות, 

חיבוק אוהב הוא רק של אימהות, 

ומשפחה זו אופציה סנסציונית, 

אך רק בהסכמה קואליציונית.

 

פה בארץ חרדת אבות,

לאהבה יש תיקונים בחוק,

לא כמו מיסים שירות צבאי או מילואים,

שם אין זה קריטי אם הדגל בצבעים.

 

אם בישראל תרצה להיות הורה, 

זכויות לחוד לסורר ולמורה, 

כי כאן בארץ סמטוחה, 

ואהבת לרעך - כל עוד הוא כמוך.

 

פה בארץ חרדת אבות, 

החידלון אוחז לו במושכות, 

נוהג כפרא את כל העגלה,

ובתוכה שנאה בורות ואפליה,

 

ילדי דמיון שלא יזכו לראות, 

שבית חם ניתן לבנות עם שני אבות,

תקוות שלא יזכו להתבגר, 

כי כמו האהבה - גם השלטון עיוור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים