yed300250
הכי מטוקבקות
    תל אפק | צילום: יובל חן
    מסלול • 07.08.2018
    טובלים בכיף במרכז
    אם אתם גרים במרכז, תשמחו לגלות שלא צריך לנסוע רחוק כדי להתענג על מים קרים־קרים בלב הטבע • דילוג קליל (פלוס־מינוס) מהבית יביא אתכם אל עולם מים מפתיע ושוקק חיים

    27. גן לאומי ירקון, מתחם תל אפק

    כדי להפוך את הילדים שלכם לחובבי טבע בכלל ומעיינות בפרט, נדרשת אבולוציה מסוימת: בהתחלה, כשהם עוד לא יודעים לומר "אבא", "אמא" או "מים", אתם פשוט טובלים אותם בשכשוכיות רדודות. כשהם גדלים עוד קצת הם כבר יהיו זכאים לטבול במעיין קטן, וכשהם כבר יודעים לשחות - נותנים להם להעביר שעות בבריכות מעיין עמוקות, ראויות לשמן.

     

    את השלב הראשון באבולוציית הטבילה מומלץ לבצע כאן, באחת הריאות הירוקות האהובות באזור המרכז - מתחם תל אפק (אנטיפטריס) שבגן לאומי ירקון. האתר המיוחד הזה, שבו ערכי מורשת רבים, זוכה כל העת לשיפורים ושדרוגים. וכך, כחלק מפלג המים שמזין את האגם המרכזי, נבנו בריכות שכשוך חמודות שיגרמו לקטנים שלכם לצווח בהתלהבות (וגם להגיע רעבים לפיקניק שהכנתם בעוד מועד).

     

    והכי חשוב, אל תשכחו לבקר באתרים המיוחדים של הגן: המבצר העות'מאני בינאר באשי, הרחוב הרומאי הקדום, שרידי מפעל המים המנדטורי ועוד.

     

     

    בימי חמישי בחודשי הקיץ נערכים בתיאטרון הטבעי מול האגם הופעות מוזיקה בשקיעה ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר (וחינם למנויי מטמון). מומלץ לשלב אחרי פעילות זו ובכלל, לינה בחניון הלילה של מקורות הירקון הנמצא בסמוך, שנפתח בקיץ בכל ימי חמישי (בהרשמה מראש).

     

    הגעה: בין צומת גנים בפתח־תקווה (בסמוך לקיבוצים גבעת השלושה ועינת) לראש־העין, על כביש 483. לבאים מכביש 6, ניתן לרדת במחלף קסם.

     

    28. חוף בית ינאי

    מה צריך חוף ים כדי להיות מקורי ושונה מהחופים שאליהם אתם רגילים? תשאלו את חוף בית ינאי, שמרשים את מבקריו ברצועת חוף ארוכה במיוחד, דיונות חול בצד אחד ומצוק כורכר בצד אחר. ויש פה גם שרידי מזח שהיה אמור לשמש את המעפילים בימי טרום־המדינה. וכדי שהתמונה תהיה מלאה וססגונית, השמים כאן מנוקדים בקייט־סרפינג - באדיבותם של חובבי אתגר שמדלגים ללא הפסק בין הים לשמיים.

     

     

    כל הטוב הזה ממתין לכם במרחק סביר פלוס מתל־אביב או מחיפה. בנוסף, חובבי המילה "מוסדר" ישמחו לגלות כי החוף מציע שירותי הצלה, מקלחות חוף, ברזיות, סככות הצללה, שירותים, מזנון, כיסאות להשכרה ואפילו מתקני שעשועים לילדים. כל מה שנשאר לכם עכשיו הוא פשוט לטבול.

     

    רוצים להגדיל? אם גם בא לכם לערוך טיול בוקר או בין ערביים נעים, צעדו על החוף צפונה והגיעו לשפך הציורי של נחל אלכסנדר. עניין של קילומטר וחצי לכל כיוון. בקטנה.

     

    הגעה: מכביש החוף (מס' 2) עולים במחלף ינאי ופונים מערבה. בצומת T פונים ימינה ומיד ימינה לפי השילוט.

     

    חוף בית ינאי | צילום: דורון נסים
    חוף בית ינאי | צילום: דורון נסים

     

    29. עין לבן

    כאן, בשטחו של גן לאומי נחל רפאים, ממתין לכם אחד המעיינות היפים בהרי ירושלים - לא רק בזכות המים הטובים וצמד הבריכות שנטמעות במרחב, אלא בעיקר בזכות הנוף: מקבצי בוסתנים, מערת נביעה אפלולית, המון פינות סתלבט מוצלות, ונוף פנורמי נהדר אל הרי ירושלים. כאמור, במקום שתי בריכות - אחת מיועדת לפעוטות, והשנייה עמוקה יותר (כמטר וחצי).

     

    הגעה: מחניון גן החיות התנ"כי בירושלים (דרך אהרון שולוב) נוסעים בדרך משולטת באורך כקילומטר וחצי. החניה סמוכה מאוד למעיין.

     

    עין לבן | צילום: עמית שאבי
    עין לבן | צילום: עמית שאבי

     

    30. שמורת טבע עין פרת

    לא משנה עד כמה אתם חובבי טבע וטיולים, זרימת מים בלב המדבר תמיד נוטה לרגש, אולי גם להפתיע. משהו בניגודיות הבלתי נתפסת בין הצהוב הצחיח לכחול הצלול, נוטה ללכוד את העין (והלב). אז עין פרת.

     

    כאן, באחד החלקים היותר שוקקי חיים של שמורת נחל פרת, הניגודיות הזו מגיעה בעוצמה. המים טובים, קרים, צלולים, ובעיקר - יש הרבה מהם. הם מופיעים בכל מיני צורות: פלגים צרים, בריכות עמוקות ומפלונים זעירים.

     

    החלק המרכזי בשמורה מאכלס חורשת איקליפטוסים גדולה ומוצלת, אבל כדאי לדגום חלקים נוספים ולגלות בריכות מים מבודדות יותר, ממש באמצע המדבר.

     

    בקיצור, זה יופי של מקום לשקוע בפיקניק עצל חצי יום, וגם לצאת לטיולים קצרים בשבילי השמורה, שיובילו אתכם, בין השאר, אל שערי מנזר פארן הנטוע ממש על המצוק.

     

    אם אתם כבר כאן, אל תחמיצו טבילה הגונה בבריכת התמר, מהיפות מסוגה במדבר יהודה כולו. באחריות.

     

    הגעה: מצומת הגבעה הצרפתית בירושלים לכיוון פסגת זאב. אחרי מחסום חיזמה נוסעים מזרחה על כביש 437. נכנסים ליישוב עלמון (ענתות), ומשם לפי השילוט.

     

    31. גן לאומי חוף פלמחים

    חוף פלמחים, מהאחרונים שנותרו במצבם הכמעט־טבעי, מצוי במרחק קצר יחסית מלב גוש דן. וההגעה אליו שווה בהחלט, בשל מספר גורמי משיכה שמתלכדים לכדי חוויה שיכולה להימשך יום שלם. למעשה, זה יהיה אפילו יותר מיום - בזכות חניון לילה מאובזר שמצוי ממש מול הים.

     

    החוף היפה הזה מציע לא רק טבילה מרעננת אלא גם נוף נפלא, שכולל שני מסלולי טיול קצרים שיפגישו אתכם עם עולם טבע עשיר ושרידי פעילות אנושית מהעבר. גם אם חם, אל תתעצלו - וצעדו אל יבנה־ים, שרידי עיר נמל קדומה המצויה במרומי מצוק עם תצפיות נהדרות לים. ההגעה ליבנה־ים נערכת בשביל טיול קצר וקליל העונה לשם "שביל האטד".

     

    בעונה יש בחוף סככות צל, שירותים, מי שתייה, מקלחות חוף, שירותי הצלה, השכרת כיסאות, לוקרים ומזנון. הקיץ תוכלו לרחוץ בחוף פלמחים עד 19:00, כך שקיבלתם באותו כרטיס לוק לעבר השקיעה.

     

    הגעה: מכביש 4 פונים למחלף גן רווה, ומשם למחלף עין הקורא. ממשיכים מערבה בכביש 4311 עד סופו, וכמה מאות מטרים לאחר קיבוץ פלמחים, חונים לפי השילוט.

     

    32. עין מבוע

    נחל פרת חוצה את מדבר יהודה - הוא נובע סמוך לירושלים, מתפתל מזרחה ובסוף דרכו נשפך לנהר הירדן, ליד יריחו. באמצע הדרך פחות או יותר הוא מציג לראווה את אחד המעיינות היפים במדבר יהודה - עין מבוע. כאן, בלב הערוץ המצוקי, פורצים מבטן האדמה מי המעיין, ממלאים בריכה ריבועית בנויה וממשיכים מזרחה, מתפתלים בלב צמחיית נחלים סבוכה בלב המדבר. לכן, טוב תעשו אם לא רק תטבלו במעיין הטוב הזה, אלא גם תדגמו את המשך הנחל בעזרת השביל המסומן, ותגלו פינות שרגל אדם לא דרכה בהן (לפחות לא בשעה האחרונה).

     

    מדובר במעיין פועם - מימיו מגיחים בפעימות, ובין פעימה לפעימה הוא יבש. אם תזכו לצפות בתופעה זו - הרווחתם. ואל דאגה, כשזה קורה, מי המעיין מתמלאים חיש מהר.

     

    הגעה: נוסעים בכביש 1 מירושלים לים המלח, ובצומת כפר אדומים פונים שמאלה. בכיכר של תחנת הדלק יוצאים ביציאה השנייה לדרך אלון (כביש 458). כ־1.5 ק"מ לאחר היישוב אלון מחנים בחניית האתר (מצוינת בשלט) מימין לכביש.

     

     

    עין מבוע | צילום: ערן גל-אור
    עין מבוע | צילום: ערן גל-אור

     

    33. עין קלט

    בני האדם עשו שימוש במי נחל פרת מאז ימי קדם, והחשמונאים אפילו בנו אמה שהובילה את מי הנחל אל ארמונותיהם שביריחו. אז ברוכים הבאים למעיין השלישי והמזרחי ביותר של נחל פרת (ואדי קלט). זהו נווה מדבר רב־קסם, שבו שפיעת מים וכתמי צמחייה, לצד שרידים של פעילות אנושית בתקופות שונות. שימו לב למשל לאמת המים הקדומה שנמתחת לאורך הדרך.

     

    המעיין עצמו פורץ מסדק בסלע הגיר ויוצר בריכת שכשוך בין המצוקים הגבוהים. מבריכה זו ממשיכים המים הצלולים לזרום במפל אל בריכה נוספת, שנמצאת בהמשך הדרך.

     

    הגעה: מכביש 1 (ירושלים-ים המלח) פונים צפונה לכיוון ורד יריחו, ולפני הכניסה ליישוב פונים שמאלה עד לחניון גדול. מכאן יורדת דרך עפר מעט משובשת לכיוון חניה נוספת, בעומק הערוץ. אם הרכב שלכם נמוך במיוחד, רדו ברגל. מהחניה התחתונה צועדים בשביל מסומן מערבה, לצד אפיק הנחל, ומגיעים למעיין בתוך מספר דקות.

     

     

    עין קלט | צילום: עמית שאבי
    עין קלט | צילום: עמית שאבי

     

    34. שמורת טבע עינות צוקים (עין פשחה)

    לטייל במדבר בשיא הקיץ? לא בטוח שהילדים יעופו על זה. מצד שני, אם מדובר בנווה מדבר, שיפציר בכם לטבול בבריכותיו, פלגיו ומעיינותיו, הסיפור הרבה יותר אטרקטיבי.

     

    ונווה המדבר הזה הוא באמת קסם - מצד אחד ים המלח הנסוג, מצד שני מצוק ההעתקים חמור הסבר של מדבר יהודה - ובאמצע חבל ארץ שוקק חיים, שבו צמחייה ירוקה ושפע מים מתוקים. כאן, בצפון ים המלח, מצוי גם עושר מיני בעלי חיים, לצד שרידי פעילות אנושית קדומה.

     

    והמים! רק תבקשו. הפעוטות ישכשכו בפלגים הרדודים והמוצלים, והגדולים יצללו בבריכות המים הגדולות. ואתם? אתם תנוחו־תטבלו־תנוחו־תטבלו. זו הסיבה שהטבע ברא לנו נאות מדבר.

     

    וחדשות טובות במיוחד: לכבוד הקיץ הוארכו שעות הפעילות בשמורה עד 19:00, והבריכה הגדולה פתוחה לרחצה (למעט ימי רביעי) עד 18:00.

     

    הגעה: שמורת עינות צוקים שוכנת בצפון ים המלח, כ־3 ק"מ דרומית לקיבוץ קליה, על כביש 90.

     

     

    עינות צוקים | צילום: עמית שאבי
    עינות צוקים | צילום: עמית שאבי

     

    35. נִקבּת השילוח בעיר דוד

    העיר רבת־הרבדים הזו הפתיעה, מפתיעה ותמשיך להפתיע חוקרים וארכיאולוגיים מרחבי העולם. רוב ההפתעות שבה מצויות מתחת לפני האדמה, וכוללות מנהרות, כוכים, אתרים מקודשים ומחילות אפלוליות. אם אתם בעניין של קלאסיקה ירושלמית רטובה, לכו על נִקבּת השילוח (נקבת חזקיהו), שתספק לכם רעננות נהדרת בשיא הקיץ, מבלי לסבול מהשמש הקופחת.

     

    הנִקבה נחצבה בשנת 701 לפנה”ס כדי להתמודד עם המצור שהטיל על העיר סנחריב האשורי. מי שניצח על המלאכה היה המלך חזקיהו, וזה האיש שלו אתם צריכים להודות בעת שתצעדו במחילה התת־קרקעית הצרה, עם פנס ראש ונעליים להליכה במים. זה חשוך, זה מסתורי וזה גם נמשך כחצי קילומטר של עונג צרוף.

     

    הגעה: מחנים בחניון הר ציון בירושלים והולכים לאורך החומה עד עיר דוד, בתחומי הגן הלאומי עיר דוד (סובב חומות ירושלים). הכניסה לנִקבה מותרת מגיל 5 ומעלה.

     

     

    * הכניסה למים היא באחריות המטיילים, והקפיצה אליהם אסורה ומסוכנת. למידע על סיורים ופעילויות של רשות הטבע והגנים באוגוסט: טלפון 3639*, http://parks.org.il

     


    פרסום ראשון: 07.08.18 , 18:57
    yed660100