הרווח למדינה: מאות מיליוני שקלים

למה פפסיקו קנתה את סודהסטרים? האם זה אומר שהחברה תחדל להיות ישראלית? ומה יעלה בגורל המפעלים של החברה בארץ? • האקזיט הגדול: שאלות ותשובות

סודהסטרים נמכרה תמורת 3.2 מיליארד דולר – כמה כסף תרוויח מדינת ישראל מהמס על העסקה?

 

ככל הנראה מאות מיליוני שקלים בלבד, דרך מס רווחי ההון שישלמו בעלי המניות הישראלים של החברה. הסיבה לכך היא שחלק גדול מהמניות של סודהסטרים נמצא בידי משקיעים זרים – בעיקר קרנות השקעה אמריקאיות – ואלו לא משלמים מסים למדינת ישראל. בעלת המניות הישראלית הגדולה ביותר בחברה היא "מנורה־מבטחים", שמחזיקה ב־4.5% מהמניות בחשבונות של עמיתי הגמל והפנסיה שלה. גם המנהלים של סודהסטרים מחזיקים בכ־0.9% ממניותיה, לפי הדוחות השנתיים שלה, בהיקף כספי מוערך של 28.8 מיליון דולר – ויש להם גם אופציות למניות, שסביר להניח כי יומרו למזומן במהלך שיכניס גם הוא קצת כספי מסים לקופת המדינה.

 

אז איך תשפיע העסקה הזו על האזרח הישראלי?

 

ככל הנראה לא באופן משמעותי, מפני שחלק גדול מהמסים לא יגיעו לקופת המדינה. מי שצפויים ליהנות מהרכישה הם עובדי החברה – שצפויים, לפי הכרזת הבעלים אתמול, ליהנות מבונוסים ומכך שהחברה צפויה להמשיך את תנופת ההשקעות שלה בישראל.

 

אז עכשיו סודהסטרים היא כבר לא חברה ישראלית?

 

לפי העסקה סודהסטרים תמוזג לתוך חברה־בת ייעודית של פפסיקו, ולפיכך היא למעשה תחדל להיות ישראלית בהגדרתה. עם זאת, מנכ"ל פפסיקו המיועד, רומן לגוארטה, ציין אתמול במסיבת העיתונאים כי הוא לא רואה סיבה לשנות את הציביון הישראלי של החברה.

 

מה לגבי הפעילות הענפה של החברה בארץ?

 

במסגרת הסכם הרכישה התחייבה פפסיקו להשאיר את הפעילות של סודהסטרים בישראל לתקופה של 15 שנים לפחות, והמנכ"ל המיועד לגוארטה הוסיף ואמר שהוא אינו רואה סיבה מדוע לא גם מעבר לכך – ושיש לפעילות כאן יתרונות עבור פפסיקו, שכן ישראל נחשבת למדינה מובילה ביזמות ובחדשנות. לאחרונה גם חתמה סודהסטרים על הסכם השקעה מול משרד הכלכלה, והיא מתכוונת להרחיב את פעילותה בנגב תוך בניית מפעל חדש וקליטת 155 עובדים נוספים בהשקעה כוללת של כ־90 מיליון שקל. תוכנית זו צפויה להימשך גם אחרי המכירה.

 

למה בעצם חברת ענק כמו פפסיקו קונה את סודהסטרים?

 

סודהסטרים נחשבת למתחרה של פפסיקו וקוראת תיגר עליה ועל המתחרות שלה, ובראשן קוקה־קולה. החברה נחשבת לכזו שמשבשת את תעשיית המשקאות המסורתית שמוכרת משקאות ממותקים בבקבוקי פלסטיק חד־פעמיים. בעבר כבר הועלתה האפשרות שרכישה כזו תצא אל הפועל, אבל רק כעת, לפי לגוארטה, בשלו התנאים. בפפסיקו טוענים כי הם רוצים את סודהסטרים בעיקר בשביל המים המוגזים שהיא מאפשרת לצרכנים לייצר בבתיהם באמצעות מכשירי ההגזה, כחלק מהטרנד הבריא שגורם לאנשים לזנוח את המשקאות הממותקים ולעבור לשתייה נקייה יותר, וכן כחלק מהטרנד של הגנת הסביבה, כאשר הבקבוקים של סודהסטרים ניתנים לשימוש חוזר, בניגוד לבקבוקים החד־פעמיים המסורתיים של פפסיקו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים