yed300250
הכי מטוקבקות
    כיכר העצמאות. גן עדן לקניות
    מסלול • 30.08.2018
    קפיצה קטנה לקייב
    היא קרובה, זולה ולא פחות יפה משאר הבירות האירופיות • הישראלים התאהבו בקייב שופעת הפארקים הירוקים, הכנסיות והקניות • וגם: קפיצה למוזיאון השחיתות, אחוזתו של הנשיא המודח
    נווית זומר

    במרחק של פחות משלוש שעות טיסה נמצא היעד החדש שסחף את הישראלים השנה: קייב, בירת אוקראינה. מדובר בעיר ירוקה ויפה, זולה מאוד, ועטורת היסטוריה - והשנה היא הגיעה למקום השלישי במצעד היעדים שאליהם נוסעים ישראלים. בדומה למדינות אירופיות אחרות, גם בקייב תמצאו שילוב של מבנים היסטוריים וקתדרלות עתיקות לצד מרכזי קניות מפוארים ושווקים ססגוניים, ומחפשי הבטן־גב יוכלו ליהנות בחופי הרחצה של נהר דנייפר העצום שחוצה את העיר לאורכה.

     

    מי שקייב לא חדשה להם בכלל הם אנשי ההיי־טק והעסקים מישראל, שפגשנו שפע מהם עוד לפני שהוצאנו רגל מלובי המלון. בין השאר מצאנו משקיעים, יזמים, כורי מטבעות וירטואליים, משווקי חבילות למסיבות רווקים ואפילו עוסקים בנדל"ן מקומי (שעל הדרך גילו לנו שדירת חדר חדשה ומאובזרת בקייב תעלה לנו רק קצת יותר ממאה אלף שקל). פגשנו גם עובדת של WIX, מהסטארטאפים הישראליים המוצלחים בעולם, שבביקור בסניף של החברה בקייב ועל הדרך "מתפרעת, כי הכל זול כאן".

     

    אז חוץ מאותם אנשי עסקים ישראלים, את יתר התיירים הישראלים קייב, עיר עמוסת סטייל, קצת מפתיעה - בעיקר כי הסיקור הנרחב בארץ בנושא מהגרי עבודה מתקשר את אוקראינה בתודעה הישראלית כארץ קשת יום. בפועל? כמו תל־אביב או מנהטן, קייב היא הבועה האוקראינית, שמפתיעה בקניוני הענק שפועלים בה, בסצנה הקולינרית המודרנית שכוללת סושי כמעט בכל תפריט, ובסצנת הלילה והמועדונים שלא מביישת אף בירה עולמית. לאלה מצטרפים אתרים ואטרקציות מיוחדים שבהחלט מסבירים למה הישראלים התאהבו בבירה האוקראינית. עוד לא התאהבתם? קראו על אתרי החובה שביקרנו בהם.

     

    אלף דונם של שחיתות

     

    באבי יאר. קול דמי אחיך זועקים מן האדמה
    באבי יאר. קול דמי אחיך זועקים מן האדמה

     

     

    בשנת 2014 הצליחו האוקראינים להדיח את נשיא המדינה ויקטור ינוקוביץ' המושחת, שהיה בן חסותו של ולדימיר פוטין. האוקראינים פרצו לאחוזה שינוקוביץ' בנה לעצמו מאחורי חומות במרחק 20 דקות מקייב, ורק אז גילו את ממדי העושר והפאר שהושקעו במקום על חשבונם, בעוד הם רעבים ללחם. השלטון החדש פתח את המקום לציבור וקרא לו "מוזיאון השחיתות" (Mezhyhirya Residence Museum).

     

    המוזיאון מספק הזדמנות פז לראות מקרוב תרגום לשחיתות של מנהיג. מדובר בפארק עצום על גדות הנהר, המשתרע על למעלה מאלף דונם של חורש טבעי, גנים, אגמים ומזרקות. בין השאר יש בפארק גם מנחת מסוקים, מגרשי טניס וגולף, כנסייה פרטית, כלבייה ענקית ואפילו שרידים מגן חיות שפעל במקום. לאורחיו של ינוקוביץ' הייתה בחירה בין מספר מסעדות בקטגוריות שונות שפעלו בפארק, כל אחת עם שף מתמחה. בקצה האחוזה שמור אוסף המכוניות המרהיב של ינוקוביץ', שכולל מאות מכוניות: עתיקות, פאר, צבאיות ומיטב רכבי השרד של תעשיית הרכב הסובייטית, שהוא ליקט ושיפץ במוסך שכמובן פעל אך ורק עבורו ממש מתחת לאולם התצוגה. לפוטין, נותן החסות, נבנה בית נופש נפרד באחוזה.

     

    מנזרים, כנסיות ומערות

     

    קו הרקיע של קייב משופע בכיפות זהב משלל הכנסיות העתיקות בעיר. לאוורת קייב־פצ'רסק (Kiev Pechersk Lavra) הוא מתחם עתיק של מנזרים וכנסיות, וגם מגדל הפעמונים הבולט שממנו נשקפת העיר. מומלץ לבקר גם ב"מערות הקרובות", מערכת מערות ומנהרות נוסח פריז היורדת עד הנהר, ובה קבורים וחנוטים נזירים ונסיכים. המערות כוללות אפילו כנסייה תת־קרקעית.

     

    צריחי הזהב של כנסיות קייב
    צריחי הזהב של כנסיות קייב

     

     

    במתחם יש גם מספר מוזיאונים, ובראשם מוזיאון המיניאטורות שבו פריטים הניתנים לראייה באמצעות מיקרוסקופ בלבד.

     

    פארק מרינסקי

     

    העיר מלאה בפארקים ירוקים ומטופחים שמשקיפים לנהר הגדול. נהננו במיוחד מפארק מרינסקי (Mariinsky) במרכז העיר, שבו ארמון גדול ומפואר מתקופת הצארים וגם אצטדיון דינמו הידוע לחובבי הכדורגל.

     

    פסל החירות האוקראיני

     

    הפאר במוזיאון השחיתות
    הפאר במוזיאון השחיתות

     

     

    למרות שמרכז קייב בנוי רובו במבנים מפוארים בסגנון בארוק שנותרו מתקופת הצארים, אי־אפשר להתעלם מהמזכרות שהותירה התקופה הסובייטית: הפסל "אמא מולדת" (Rodina Mat) הוא הגרסה הסובייטית לפסל החירות בניו־יורק: יצוק מטיטניום בגובה 62 מטר ובמשקל של 12 טון. הפסל מוצב בלב פארק על גג המוזיאון "המלחמה הפטריוטית הגדולה" שמוקדש למלחמת העולם השנייה עם התמקדות בסבלה של אוקראינה בזמן התקדמות הצבא הנאצי אל עבר מוסקבה. בחוץ מוצגים כלי נשק ורכב צבאיים מהתקופה.

     

    ממדי האסון בצ'רנוביל

     

    התאונה הגרעינית החמורה בתולדותינו מונצחת במוזיאון צ'רנוביל הלאומי (Chornobyl Museum) באמצעות תעודות זהות של ההרוגים בפיצוץ בכור מספר 4, תמונות האזור לאחר הפיצוץ, רישומי עקומות הזיהום הרדיואקטיבי במקום, תמונות של מומים בחיות ובני אדם בעקבות התאונה, וגם סרט וידיאו אותנטי שתיעד את הכבאים שנשלחו מיד לאחר הפיצוץ לפנות את הפסולת הרדיואקטיבית הרעילה, ומתו כמובן תוך שבועות מעטים. לסיכום, מדובר בתזכורת מעיקה למחדלי השלטון ולממדי האסון. לאמיצים שרוצים לבקר במתחם הסגור של צ'רנוביל עצמה, יש סיורי יום שיעלו לכם כ־200 דולר לאדם.

     

    אתר ההנצחה באבי יאר

     

    סושי ממסעדת Koya. מאכל נפוץ בעיר
    סושי ממסעדת Koya. מאכל נפוץ בעיר

     

     

    כשהגענו לבאבי יאר, המקום שבו רצחו הנאצים כ־150 אלף איש, ובהם כ־50 אלף יהודים, היה לנו בעיקר כואב לגלות שגיא ההריגה הנורא הזה אינו ממוקם רחוק מהעיר ומתושביה. מדובר במקום שנמצא בפאתי העיר, ממש בקרבת שכונות מגורים. קשה להאמין שלא נשמעו קולות הירי שגבו חיים כה רבים, 33 אלף רק ביום הראשון. במקום לא נשמע כיום ציוץ ציפורים, כשהמקומיים טוענים ש"הציפורים לא באות למקום של הרג". בפתח האתר אנדרטה בדמות מנורת הקנים ומצבה: "קול דמי אחיך זועקים מן מהאדמה".

     

    נחלת בנימין - גרסת קייב

     

    כנסיית אנדריי הקדוש ברובע פודיל היא כנסייה מרהיבה עם חמש כיפות זהב בסגנון בארוק, שנבנתה ב־1754 על ידי האדריכל האיטלקי ברטולומאו רסטרלי, שבנה גם את ארמון החורף בסנט־פטרסבורג. הכנסייה היא נקודת ההתחלה למדרון אנדריי - רחוב מפותל היורד עד לנהר דנייפר. בסוף השבוע פועלים לאורך המדרון עשרות דוכנים לממכר בובות מטריושקה, תמונות ועבודות יד שונות, מעין גרסה מקומית לנחלת בנימין - כולל בתי הקפה לאורך הדרך. בסוף הרחוב יש גן ציבורי קטן עם בית קפה בין העצים שנקרא Pirogovaya ומתמחה במגוון סוגי פאי במילוי פירות טריים או מילויים מלוחים (כשבעה שקלים).

     

    כאן התחילה מהפכה

     

    מתחם המנזרים ומערות הקבורה
    מתחם המנזרים ומערות הקבורה

     

     

    כיכר מאידאן נזאלז'נוסטי (Maidan Nezalezhnosti) הידועה בתור כיכר העצמאות, עתירה במזרקות ומצויה בליבו של חרשצ'אטיק - הרחוב הראשי והמסחרי של העיר. בכיכר החלה המהפכה הכתומה ב־2004, וכמו שדרות רוטשילד הפכה לעיר אוהלים ולנקודת המוצא של המהפכה. כיום, בעיקר בלילה, היא מרכז למופעי רחוב, רוכלים ונקודת חניה בשיטוט לאורך הרחוב - שבסופ"ש הופך למדרחוב.

     

    אוכל ושופינג? גן עדן

     

    חוויית הקניות בקייב בשתי מילים - גן עדן. בשלוש? לא נופלת מוורשה. יש בעיר שישה קניונים, הגדול בהם הוא "אושן פלאזה", שהיתרון שלו הוא שתמצאו בו גם רשתות פחות מוכרות וזולות מאוד. ברשת "מוחיטו" למשל קנינו חולצות מכופתרות ב־40 עד 65 שקל, שמלות בפחות ממאה שקל ועוד. ישנם כמובן גם כל המותגים המוכרים כמו זארה, H&M, ברשקה, טומי הילפיגר ועוד, ולמעושרים יש גם קניונים שמחזיקים רק מותגי יוקרה - בכולם זול יותר מאשר בארץ.

     

    בקניון "גוליבר" יש ארבע קומות של מותגים, סופרמרקט ענק שהוא גם מתחם אוכל שפתוח 24 שעות רצוף, ובו נהננו מחצ'פורי מעולה וטרי בשלושה שקלים, ואז מעוגת שכבות מפוארת נוסח היער השחור בשלושה שקלים נוספים. קייב שופעת שוקי אוכל באופן כללי, ובגדול שבהם, שוק בסרבסקי, תמצאו מקוויאר ועד כוסברה.

     

    באופן כללי, מבחינה קולינרית ההיצע בקייב עצום והמחיר נמוך. ברוב המסעדות האותנטיות מצאנו צ'יקן קייב (חזה עוף ממולא בחמאה) ב־25 שקל בערך, ובכללי אפשר לאכול שלוש מנות טובות בכ־70 שקלים. שהינו במלון החדש Aloft מרשת שרתון שעלה 380 שקל ללילה בלבד, ובסמוך לו כיכר ארנה המוקפת מסעדות עד השעות הקטנות של הלילה, אז דגמנו את מסעדת KOYA עם תפריט סושי עשיר וטעים. ביקרנו גם במסעדת "הדוד האהוב שלי" (‪Lyubimy Dyadya‬) שחיבבנו במיוחד, עם עיצוב מדליק ואוכל עם נגיעה ים־תיכונית הודות לשף שעבד בעבר כעשור בישראל. החומוס מפתיע לטובה ויש גם פיתות. המנה היקרה ביותר (צלעות בקר) עלתה לנו כ־40 שקל.

     


    פרסום ראשון: 30.08.18 , 21:20
    yed660100