yed300250
הכי מטוקבקות
    פועלים מתחת לכרזה של חאן, מאזינים לנאומו בעצרת בחירות בקראצ'י. "אני רוצה להקים פקיסטן חדשה" | צילום: רויטרס
    המוסף לשבת • 13.09.2018
    תיאטרון החאן
    אימראן חאן הוא כוכב קריקט בינלאומי, פלייבוי לונדוני, ועכשיו גם ראש ממשלת פקיסטן | מאז שנכנס לתפקידו כבר ספג איומים מהטליבאן, הביע תמיכה בפמיניזם והתבטא בחופשיות על זוועות השואה | הפקיסטנים לא בטוחים אם לקנות את ההצגה של המנהיג החדש, שמתעקש שהוא מוסלמי אדוק ופוזל לעבר ישראל
    סמדר פרי

    פחות משבועיים אחרי שנבחר לתפקיד ראש ממשלת פקיסטן, ביצע אימראן חאן שני מהלכים: קודם כל הוא עזב את ביתו הפרטי המפואר מאוד, עם הרהיטים היקרים והכלים יוצאי הדופן ועשרות המשרתים, הטבחיות, הגננים ומה לא, ועבר לבניין מגורים רשמי קטן יחד עם רעייתו השלישית, בושרה־ביבי. ומיד לאחר מכן הוא דיבר מיוזמתו, לראשונה בפקיסטן, על השואה.

     

    צריך להבין, הודיע אימראן, שהשואה היא נושא שמכאיב לא רק ליהודים. גם המוסלמים פוחדים ומבינים שזה אסון שעלול להתרחש פעם נוספת, לא רק ליהודים. מה שקרה שם בלתי נתפס, המשיך, והמוסלמים בצרות. צריך גם להבין שהמוסלמים אינם רעים ביסודם, אנחנו אנשים שמוכנים לעבוד קשה ולחיות בצמצום. הבעיה, אמר חאן, היא עם אותם חריגים שיוצרים את הדימוי הרע.

     

    וכבר מגיעה התגובה: הטליבאן הודיע ש"נסגור חשבון עם חאן". שני עיתונאים בפקיסטן, סאדיה אפזאל ויסמין מנסור חשפו כי דמויות מוכרות בטליבאן צילצלו לתחנת הטלוויזיה ומסרו הודעה מאיימת לראש הממשלה, ש"עלה אצלנו על הכוונת". חאן לקח את האיומים ברצינות. כך היה גם עם קודמתו, בנזיר בוטו, האישה הראשונה שעמדה בראש מדינה מוסלמית ונרצחה ב־2007 בידי הטליבאן. הוא עיבה סביבו את האבטחה.

     

    נכון, התגובות החריפות לראש הממשלה החדש הן לא רק בגלל הנאום על השואה, אבל הדיבורים על קשר עם היהודים מעצבנים את האופוזיציה ואת הטליבאן.

     

    חאן ואשתו השלישית, בושרה־ביבי, בחתונתם. ראה את הכלה רק בתמונות עד אחרי הנישואים
    חאן ואשתו השלישית, בושרה־ביבי, בחתונתם. ראה את הכלה רק בתמונות עד אחרי הנישואים

     

    חאן דיבר על השואה ועל המוסלמים באנגלית, כדי שדבריו יהדהדו בעולם. הוא גם נשבע לחזור ולדבר על זוועות השואה — ביטוי שלו — בהופעתו הקרובה באו"ם בעוד שבועיים. אנגלית, צריך לזכור, הינה השפה השנייה (אחרי אורדו) בפקיסטן, ובערים הגדולות שמעו מה אמר ראש הממשלה שלהם על השואה. לא כולם אהבו את ההתייחסות, והיו שהזכירו קשרים סמויים של פקיסטן עם ישראל.

     

    "על זה ממש לא מדברים. לא ילך לנסות להוציא ממני", אומר במשיכת כתפיים איש שירותי הביטחון הישראליים כשהוא מתבקש לדבר על כניסותיו לפקיסטן. בצד השני מוכנים רק לומר, "אנחנו יודעים מה רגיש אצלכם ומה מפריע". הצנזורה לא תאפשר פרסום של דברים ענייניים יותר.

     

    ובכל זאת, לחאן גם יש ביקורת על המצב בעזה, או כפי שהוא ניסח זאת: "הדיכוי הישראלי של הפלסטינים חסרי האונים בעזה בידי נתניהו". גם מטראמפ חאן לא חסך את שבטו. "במקום לכופף את הישראלים, הוא העביר את השגרירות האמריקאית לירושלים בלי לדאוג שמזרח העיר תעבור לידי הפלסטינים", הוא אמר. "אנחנו מביעים הזדהות עם הסבל של היהודים, אבל זה לא יצליח לשנות את עמדתנו כלפי ישראל, בגלל התנהגותו של הצבא".

     

    המטרה: בירה חילונית

     

    אימראן חאן נולד בלאהור, בן למשפחה מהמעמד הבינוני־גבוה, וב־1992 זכה לפרסום עולמי כשעמד בראש קבוצת הקריקט הלאומית של פקיסטן, שזכתה במקום הראשון בתחרויות באוסטרליה. משם הגיע לבריטניה, למד כלכלה, מדעי המדינה ופילוסופיה באוקספורד וכעבור שלוש שנים התחתן עם ג'מיימה גולדסמית', אנגליה יהודייה. הוא היה אז בן 43 והיא רק בת 20. אחיה של גולדסמית', פראנק־זכריה, נשוי לבת משפחת רוטשילד. "איך שלא מסתכלים על זה", אומר ד"ר יזירם מוחמד מאפגניסטן, "הקשר ההדוק עם שתי משפחות עשירות כל כך, מחייב את שני הצדדים". לפי ד"ר יזירם, חאן התחייב לנהל יחסים מתחת לשולחן עם ישראל, ויחסים גלויים, אם כי לא צפופים, עם ראשי קהילות יהודיות בחו"ל. בתמורה הוא ממשיך לקבל כספים להקמת בתי ספר ומרכזים רפואיים לטיפול בסרטן במדינתו.

     

    חאן נכנס לפוליטיקה באופן רשמי ב־1996. הוא הקים את מפלגתו, טריק אל־אינסאף ("דרך הצדק"), אבל לא הגיע להישגים. רק החודש זכתה מפלגתו במפתיע במחצית המושבים באסיפת העם, התמזגה עם מועמדים עצמאיים וזכתה במקום הראשון. אחרי חאן הגיע שוואז שריף, אחיו הצעיר של ראש הממשלה לשעבר נוואז שריף שכלוא בעקבות מעורבות בפרשת שחיתות גדולה, ואחריו בילוואל בוטו בן ה־29, בנה הצעיר של בנזיר בוטו המנוחה. המנדט של חאן יסתיים בעוד חמש שנים.

     

    "אני מוסלמי טוב שקורא את הקוראן ורוצה להקים פקיסטן חדשה", אומר חאן. נוואז בלתיר, איש אקדמיה, טוען שהוא לא מאמין לאף מילה של ראש הממשלה שלו. "זה נכון שהוא לא מושחת כמו קודמיו ואחרים בצבא, אבל אני לא מבין מה הוא עושה בפקיסטן. הוא חי ברמה אחרת, יש לו נשים שמסתובבות בלי כיסויי ראש, שייהנה. למה הוא צריך לבוא לפקיסטן ולבלבל אותנו עם ההבטחות המתיפייפות שלו?"

     

    חאן הודיע שהוא הולך לשנות את פניה של פקיסטן, להקים מבני ציבור חיוניים ולבער את השחיתות. "הוא יכול להרשות לעצמו לדבר", אומר עלי יזיד, פרופסור לכלכלה באוניברסיטה של איסלמבאד. "הוא בעצמו יודע שהוא מדבר על ריק".

     

    "הוא יכול להרשות לעצמו לדבר כי הוא מתכוון ברצינות להכריז מלחמה בשחיתות", טוען לעומתו ד"ר מחמוד אלבוריישי, היסטוריון מאותה האוניברסיטה. "לחאן יש מספיק כסף והוא לא חמדן. אסור גם לשכוח שיש לו גב כלכלי בבריטניה, יכול להיות שהוא יצליח".

     

    במערב הוא נתפס כסלבריטי בגלל קשריו ובלונדון הוא בכלל פלייבוי, בגלל שרשרת בילוייו במועדוני לילה והצילומים לצידן של נשים. חאן גם חיזר אחרי בחורות עשירות והתחתן פעמיים עם לונדוניות: הראשונה הייתה גולדסמית' שהתאסלמה, נסעה אחריו לפקיסטן וילדה לו שני בנים, סולימן־עיסא וקאסים. אחריה התחתן חאן עם חזאית מזג האוויר ריחאם חיון, והנישואים החזיקו בקושי עשרה חודשים. "אני לא נוהג לרכל", אמר חאן, "אבל מותר לומר שהנישואים שלי עם ריחאם היו הטעות הגדולה של חיי". היא בתורה כתבה ספר שמשמיץ אותו מפה ועד הודעה חדשה, שהופץ רק בבריטניה. חאן טוען שהוא לא קרא.

     

    עכשיו הוא נשוי לבושרה־ביבי מנקה, 39, מורה רוחנית שהייתה נשואה לחוואר מנקה, פקיד בכיר מושחת ותאב בצע. "רוח מיוחדת הגיעה וביקשה שאתחתן עם אימראן חאן", הסבירה. בושרה־ביבי לקחה את חמשת ילדיה, התעטפה מכף רגל ועד ראש, ואימראן חאן לא ראה אותה — "רק בתמונה" — עד אחרי החתונה. "הופתעתי לטובה ממה שגיליתי", אמר החתן. "אני ממש לא מאוכזב".

     

    בפקיסטן לא יודעים איך להתמודד עם ראש הממשלה החדש, שמדבר בגילוי לב מול מצלמות אמריקאיות ויודע מה לומר בזכות הפמיניזם, אבל בטלוויזיה המקומית מדקלם שמעמדה של האישה תלוי בנישואיה. "אימראן חאן מלמד אותנו איך לחיות", כועסת מנהלת החדשות בטלוויזיה של איסלמבאד, נאנה איבתיהאג', "אבל הוא עצמו עוד לא מבין. יש לו אישה חדשה וחמישה ילדים לא שלו, והוא מתנהג בפקיסטן כמו בעל בית. זה נכון שהוא לא מושחת, אבל הגינונים שלו לא מתאימים לפקיסטן". חאן לא נשאר חייב: "אני רוצה, ואני בטוח שאצליח, להקים עיר בירה חילונית ודמוקרטית עם יסודות אסלאמיים נכונים. לא לתת לאיסלאם הקיצוני להשתולל".

     

    "אימראן מבטיח פקיסטן חדשה, ואני לא מאמינה לו", מעזה לומר איעתיסאם מוערג', עורכת עיתון בכירה באיסלמבאד, להטיח בגלוי בראש ממשלתה. "הוא חושב שאנחנו לא מבינים, לא שומעים, לא עוקבים אחרי מה שקורה במדינות השכנות ובעולם, והוא טועה בגדול".

     

    הצבא נגד ראש הממשלה

     

    את המקום הראשון ברשימת המדינות שראש ממשלת פקיסטן חפץ בייקרן תופסת סין, רק השבוע קרא להרחיב את שיתופי הפעולה איתה, "כי היא נתנה הזדמנות כלכלית לפקיסטן, ואנחנו יכולים ללמוד מהם הרבה".

     

    אחריה ברשימה נמצאת הודו. "אני מצטער שמציירים אותי בהודו כפלייבוי", אמר חאן. "אני מכיר אותה היטב בגלל תחרויות הקריקט, ואני רוצה לשפר את המסחר איתה". השבוע חאן הביע השתתפות בצערם של תושבי אפגניסטן שנדרסים תחת השלטון, ואז השמיע את ההערה החריגה: "אני מקווה להגיע למצב שבו נשלים סוף־סוף עם הודו, ונמצא סידור שיתאים לשתי המדינות בקשמיר". השבוע הוא גם שלח מכתב לראש ממשלת הודו, נרדרה מודי, וביקש להשיג פיוס בין המדינות. בסביבת מודי הזדרזו לעקוץ את חאן, אבל הבטיחו לקחת אותו ברצינות — אם יצליח לגייס לצידו את הצבא.

     

    חאן גם רוצה להרחיב יחסים עם איראן, שלא בדיוק מתעניינת בפקיסטן. לגבי סעודיה יש לו הצהרת כוונות מעניינת: "אני רוצה שהסעודים ידחפו אותנו למלא תפקיד בהשגת השלום", והרמיזה היא לקידום של פקיסטן אצל האמריקאים, אבל השם המפורש לא עולה בגלל המתיחות הפקיסטנית עם ארצות־הברית בכלל ועם טראמפ בפרט. האם הערבים או ישראל יבחרו בשחקן הקריקט כמתווך? קשה מאוד להאמין.

     

    בלי קשר לחאן, לפקיסטן יש היסטוריה ארוכה של קשרים סודיים וחצי־סודיים עם ישראל. למרות החרם המוצהר, ב־2005 פגש שר החוץ הישראלי דאז סילבן שלום את עמיתו הפקיסטני, חורשיד קאסורי. ראש הממשלה לשעבר פרווז מושארף השתתף בארוחת ערב מפוארת בניו־יורק של הקונגרס היהודי האמריקאי, ולחץ בידיעה מלאה את ידיהם של אח"מים ישראלים. ב־2009 צילצל ראש המודיעין של פקיסטן למקבילו בישראל כדי להזהיר ממתקפה על מטרות יהודיות בהודו, וב־2011 ייצאה ישראל טכנולוגיה צבאית לפקיסטן. "החוכמה", אומר העיתונאי הפקיסטני כרמאן יוסוף, "היא להימנע מעימותים עם מדינות שאין לך קשרים טובים או גלויים איתן".

     

    נתניהו מציע "סיוע שקט". בכירים בצבא הישראלי רוצים נוכחות ישראלית בפקיסטן, בגלל הקרבה לאיראן. חאן כבר חטף כינוי חדש, "הסוכן היהודי".

     

    "פקיסטן אימצה את החרם הערבי אבל החרם הזה נשבר", אומרת מנאל בוטול, סוציולוגית פקיסטנית. "תראו את סעודיה, הידידה הסודית של נתניהו והמנגנונים הישראליים". עם זאת, מסביר ד"ר יזירם, "גם אם לראש הממשלה יש אינטרס לשמור על קשרים עם ישראל הוא לא יעשה זאת בגלוי, בטח שלא בחודשים הקרובים. אבל ניסים יכולים לקרות בבת אחת". ראש הממשלה נתניהו התבטא בעניין הפקיסטני רק לאחרונה; "אנחנו לא אויבים של פקיסטן, והם לא צריכים להיות אויבים שלנו", אמר בלי לפרט. יריביו של חאן, שעוד לא השלימו עם הבחירות האחרונות, מזכירים את רעייתו הראשונה, שאביה יהודי. "זאת בדיוק התוצאה של הקשר המשפחתי של ראש הממשלה שלנו", האשים שוואז שריף.

     

    מה עוד מציע ראש הממשלה החדש? גבולות פתוחים עם אפגניסטן ואיראן. כראש ממשלה חאן ממונה על מנגנונים אזרחיים, ומולו נמצא הצבא הגדול של פקיסטן. הצבא חזק יותר מראש הממשלה, לא סר למרותו ומחזיק באג'נדות עצמאיות. קצין בכיר בצבא הפקיסטני הלך לעיתון הגדול באיסלמבאד כדי להודיע לראש הממשלה הטירון שלא יקום ולא יהיה. "הגבולות יישארו סגורים, כי זה מה שטוב ונכון לפקיסטן". חאן לא נשאר חייב והודיע לקצין ש"אני רוצה גבולות פתוחים כמו באירופה. אל תשכח שהאנשים אצלנו סבלו והם זקוקים לשקט ולשלום. ולכן נפתח את הגבול, לכל הפחות עם אחת מהמדינות".

     

    חאן נבחר בסוף יולי, יום אחרי שגורשו מפקיסטן אמריקאים שניסו לאמן חיילים פקיסטנים. בעניין הזה אין לחאן חילוקי דעות עם הצבא. "כולנו ללא יוצא מהכלל, צבא ואזרחים, זקנים ונערים, נרתעים מההתנהלות האמריקאית ומתעבים את הנשיא טראמפ", הוא אמר.

     

    מפקד בכיר בצבא האמריקאי הצליח להשאיר לו מזכרת לפני שעזב את פקיסטן, כשלימד את תושבי לאהור לקרוא לראש הממשלה שלהם שיצא מהעיר הזאת "טליבאן־חאן" בגלל קריאותיו של ראש הממשלה הטרי לנהל שיחות עם הטליבאן. הקריאות הללו מוציאות את האמריקאים מהכלים. חאן אומר לתקשורת שהוא רואה עצמו שאהיד, ואשתו החדשה טוענת שהיא לא מוציאה מכלל אפשרות שהיא תהפוך לאלמנת השאהיד.

     

    בשישי האחרון נפגש חאן עם עורכים בכירים בטלוויזיה ובעיתונות של פקיסטן. תנו לי, ביקש, שקט לשלושה חודשים, ואחר כך תכתבו נגדי ואפילו תשחטו אותי. העיתונאים הודיעו ששלושה חודשים זה פייר לגמרי.

     

    ומה יקרה אם זה לא יסתדר? "אם לא ירצו אותי כראש ממשלה", אומר חאן, "אלך לעבוד בהתנדבות כסייען בבית החולים לסרטן. אני מאמין שיקבלו אותי לעבודה משתי סיבות פשוטות: לא אדרוש תשלום, וגם יהיה בוודאי מי שיזכור שאני זה שהקים לראשונה את בתי החולים האלה".

     


    פרסום ראשון: 13.09.18 , 16:26
    yed660100