yed300250
הכי מטוקבקות
    "רוצה לשחק גם שייקספיר". יוסי ואסה
    24 שעות • 01.10.2018
    יש לו חלום
    יוסי ואסה חשב שעובדים עליו כשהתבשר שהסדרה שלו, "נבסו", מועמדת לפרס האמי הבינלאומי. עד שימצא טוקסידו לטקס הוא מודה שעדיין לא עיכל את ההישג המפתיע, מדבר על הגזענות כלפי העולים מאתיופיה ומסביר למה הוא מאמין שדרך הצחוק אפשר להעביר מסרים הרבה יותר טוב מאשר עם פטיש בראש. וגם: מה הוא חושב על הנאום של נתניהו באו"ם, שבו ראש הממשלה תקף את מי שקורא לישראל גזענית ונתן כדוגמת נגד את העלאת יהודי אתיופיה
    יואב בירנברג | צילום: יונתן בלום

    טוקסידו? חליפת שלושה חלקים? יוסי ואסה עוד לא התחיל אפילו לחשוב מה ילבש בטקס האמי הבינלאומי בניו־יורק, שבו תתחרה בעוד כחודש הסדרה שלו "נבסו", על פרס הקומדיה הטובה ביותר. תנו לו קודם כל לעכל את הבשורה. "קוד הלבוש שם הוא black&tie (טוקסידו שחור ועניבה). אולי אני אבוא רק עם ה־tie. שחור אני ממילא", הוא צוחק. "אנחנו כמובן נכבד את האירוע. בטח לא נבוא יחפים לטקס. אפשר להיות רגועים. גם טוקסידו בא בחשבון, לא רק עניבה".

     

    ואסה הוא איש מלא הומור — כל מי שראה את "נבסו", שבמרכזה פרסומאי ממוצא אתיופי שנשוי לאמנית אשכנזייה, יודע את זה. אולי בגלל זה הוא חשב שצוחקים עליו כשבישרו לו על המועמדות לפרס. "הבחירה באה לנו בהפתעה", הוא משתדל להישאר מאופק. "אחרי ה'וואו' הגדול וההתרגשות אתה מנסה לקלוט מה בכלל המשמעות של המועמדות לפרס כזה חשוב. בכל זאת, מדובר בסדרה מקומית, על מה שקורה כאן ועכשיו, ויש בארץ עוד הרבה סדרות טובות מאוד. התעשייה כאן נהדרת. אחרי הפרסום הגיעו כמובן המון טלפונים מפרגנים. אנשים מופתעים, אומרים שמגיע לנו ומחזיקים לנו אצבעות שנזכה באמי. אותי זה נורא מרגש לקבל את כל הפרגון הזה. גם אשתי כמובן מתרגשת וגאה בי, וגם כל השחקנים שמחים. יש להם חלק חשוב בסדרה".

     

    כשכתבתם את הסדרה בטח לא חשבתם על אפשרות כזאת.

     

    "ברור שלא. התוכן בא מתוך מקום אמיתי, מתוך השורשים שלי — בין השאר מהעובדה שאני יליד אתיופיה — אבל המחשבה הייתה לעשות סדרה שתתקשר עם כמה שיותר אנשים. ככל שעובר הזמן והסדרה זוכה להצלחה בטלוויזיה, אני שומע מאנשים שלא רק האתיופים עברו סיפורים דומים למה שאני עברתי. גם ללבנים שעלו לארץ יש חוויות דומות. נכון, אותי שוטרים רצו לעצור מתחת לבית שלי בגלל צבע העור השחור שלי ולמזלי אשתי הצילה אותי, אבל גם אותם רצו לעצור או עצרו מסיבות אחרות. כולנו בני אדם בלי שום קשר לצבע שלנו".

     

    יוסי ואסה עם שחקני הסדרה "נבסו" | צילום: טל גבעוני
    יוסי ואסה עם שחקני הסדרה "נבסו" | צילום: טל גבעוני

     

     

    שנה במדבר המסויט

     

    את הסדרה נבסו, ששתי עונות שלה כבר שודרו ברשת, כתבו יחד עם ואסה שי בן עטר וליאת שביט. ואסה גם משחק בתפקיד הראשי פרסומאי ממוצא אתיופי, אב לילדה בת חמש שנשוי לאמנית אשכנזייה (מירב פלדמן). לצידם משחקים גם חנה לסלאו, גדי יגיל, מסקי שיברו וסולומון מרשה. הסדרה עוסקת במפגש התרבויות, ולא מתעלמת גם מהגזענות הסמויה והלא סמויה כלפי העולים מאתיופיה. אבל ואסה מעדיף לעשות זאת עם חיוך ולא להכות בצופים עם פטיש בראש. גם בגלל שזה האופי שלו, וגם בגלל שכך הוא מאמין שהמסרים החברתיים עוברים בדרך הכי טובה. אם לשפוט לפי הביקורות ותגובות הקהל — הצליח לו. המועמדות לאמי היא החותמת הסופית.

     

    זאת לא הפעם הראשונה שסדרה ישראלית מגיעה למעמד היוקרתי הזה: לפני שמונה שנים זכתה בפרס האמי הבינלאומי הסדרה "רמזור" של אדיר מילר. ואסה חולם ללכת בדרכה, אבל מבחינתו המועמדות היא כבר פרס בפני עצמו, מה עוד שהסדרה שלו נמכרה לרשת FOX האמריקאית. "באמת שאין לי על מה להתלונן. יש לי מזל", הוא אומר.

     

    מאחורי החיוך הגדול של ואסה, 43, מסתתר סיפור חיים כואב. הוא נולד בשם אנדרגה ואסה, בכפר ווזבה, באזור גונדר שבאתיופיה. כפר קטן, שכוח אל, שמתקיים על חקלאות ומרעה. כשהיה בן תשע עלה עם משפחתו לישראל במבצע משה. שנה של הליכה מפרכת ברגל, בשמש חורכת, כולל שהייה במחנה מעבר בסודן, שבו מתו סבתו ושני אחיו הקטנים. התחנה הראשונה שלו בארץ הייתה נתניה, שם מתגורר חלק גדול ממשפחתו גם היום.

     

    חזרת מאז לבקר באתיופיה?

     

    "הייתי באתיופיה. סיקרן אותי מאוד לחזור למקום שבו נולדתי. ניסיתי להגיע לכפר, אבל לא הצלחתי. קשה מאוד להגיע לשם, הדרך לשם כמעט בלתי אפשרית, אבל אולי אני עוד אגיע לשם בעתיד. ראיתי כפרים דומים לכפר שלי. זה היה יותר מרגש מכל מה שיכולתי לדמיין".

     

    ואסה אמנם לא רוצה לשאת על גב הסדרה שלו את דגל הגזענות כלפי העולים מאתיופיה, אבל כמובן שיש לו דעות נחרצות כלפי הסוגיה. "לא בא לי, בטח לא היום עם המועמדות לאמי, לשדר מסכנות, להתחיל להגיד 'אכלו לי, שתו לי' — זה לא אני, בטח ברגעים שמחים כאלה. אבל מצבם של האתיופים בארץ רחוק מלהיות מספק. יש כאן עדיין קיפוח, לא סתם יש את כל ההפגנות. הסדרה אומרת — הנושא מורכב, בואו נאהב אחד את השני, והעתיד יהיה הרבה יותר מבטיח. אני בטוח שבעוד כמה שנים זה מה שיקרה. גם לא הייתה לנו שום כוונה מוצהרת להטיף לאנשים, לפני הכל אנחנו בדרנים שרוצים לבדר ולספר סיפור טוב".

     

    בנאום האחרון שלו באו"ם, ראש הממשלה בנימין נתניהו מחה על כך שישראל מואשמת בגזענות ובאפרטהייד, למרות שהעלתה לארץ את יהודי אתיופיה השחורים והעניקה שוויון זכויות לתושבים הערבים.

     

    "בישראל 2018 יש גזענות לא רק ביחס לאתיופים, אלא ביחס להרבה אוכלוסיות. אי־אפשר להגיד שאין כאן גזענות. כולם אומרים את זה. העובדה שיהודי אתיופיה בארץ זו גאווה גדולה למדינת ישראל, חלום גדול שהתגשם, אבל זו לא סיבה להגיד באו"ם — תראו איזה רחמנים אנחנו, איזה אנושיים. נתניהו לא אמר, 'תראו איך קלטנו יפה את העולים מרוסיה ופולין ומצרפת'. הוא התייחס לשחורים בלבד. שיתגאו שהמדינה קולטת עולים מכל מיני מדינות ורוצה לבנות פה בית לכולם".

     

    התגובות הגזעניות שפורסמו ברשתות החברתיות נגד הכדורגלן ממוצא אתיופי יצחק אספה, שדרס את ארי נשר ז"ל ונמלט מהמקום, מקוממות ומעציבות מאוד את ואסה. "זה יכול היה להיות כל אדם, מכל מוצא, לא רק אתיופי", מתרעם ואסה. "חבל שאנשים מתייחסים למוצא האתיופי שלו ומקשרים את זה למה שקרה שם ולעובדה שהוא עזב את המקום. אני גם לא מכיר את הבחור הצעיר ולא ראיתי אותו משחק כי אני לא חובב כדורגל. זה אסון נוראי ותנחומיי הכנים למשפחה. כאבם הוא גם הכאב שלי".

     

    "היו לי גם נפילות"

     

    ואסה, שמתגורר במושב בית נחמיה, לא הרחק משוהם, שיחק בתיאטרון צה"ל ולמד משחק באוניברסיטת חיפה. "עד אז לא ראיתי שום הצגה בחיים שלי. שיחקתי בחבר'ה שלי, אבל לא חשבתי לרגע שזה יכול להיות מקצוע. אחר כך התחלתי להופיע עם הצגת יחיד שכתבתי עם שי בן עטר ודברים השתנו. יש מאחורי קילומטראז' גדול של עשייה, לא הייתי אלמוני לפני נבסו, אבל לטלוויזיה יש כוח מאוד גדול. כשאתה עובד על סדרה כזאת יש חששות בדרך וגם נפילות, אבל כל הזמן האמנו שאנחנו יכולים לעשות את זה. יש בה הרבה מהחיים הפרטיים שלי, אבל לא מדובר כאן רק בקונפליקטים עדתיים. מדובר גם על זוגיות ועל משפחה. הסדרה מבוססת על דברים שקרו לי אבל היא בפירוש לא תיעודית. מה שיפה בקומדיה זה שהיא מסתכלת על שני הצדדים, היא לוקחת סיטואציה לא נעימה ורואה את האבסורד שבה".

     

    למרות שנבסו היא פרויקט חייו, ואסה לא מסתיר את החלום שלו לשחק תפקידים שלא קשורים למוצא שלו. "אני אשמח לשחק כל תפקיד ראוי, בטח שגם שייקספיר בתיאטרון, וגם בקולנוע. המלט אומר 'להיות או להיות', וגם אני סוג של מתלבט נצחי. אני קודם כל שחקן, שאוהב את העבודה שלו, לא רק שחקן ממוצא אתיופי".

     

    דבר אחד ואסה מבטיח: גם אם יזכה בפרס האמי הבינלאומי, הוא יישאר בארץ. אין לו חלומות לכבוש את הוליווד. "אף אחד עדיין לא הבטיח לי את הפרס, אז בוא נהיה ריאלים. אבל אני בעיקר רוצה להצליח פה, בשפה שאני מכיר, זאת המדינה שלי, כאן הבית שלי".

     


    פרסום ראשון: 01.10.18 , 21:13
    yed660100