yed300250
הכי מטוקבקות
    אלכס קולומויסקי
    המוסף לשבת • 01.11.2018
    ליאון: "מבחינתי הסיבוב ראשון היה מושלם. בע"ה אהיה ראש העיר" | ברקוביץ: "אני ראש העיר הבא. בהחלט. ליאון הוא בובה"
    אחרי שעלו לסיבוב השני, מתייצבים משה ליאון ועופר ברקוביץ לקרב הגדול על ירושלים | המועמד הדתי שנהנה מתמיכת דרעי וליברמן, מול הצעיר החילוני שבורח מהגדרות של ימין ושמאל | "רוב הקולות של המפסידים יזרמו אליי בסוף", משוכנע ליאון. וברקוביץ מסביר את האופטימיות שלו: "האסטרטגיה היא להגביר את אחוזי ההצבעה. הרבה קולות חופשיים נזרקו לפח" | אבל בעיר הקודש כמו בעיר הקודש, רק אלוהים והחרדים יכריעו איך זה ייגמר
    יובל קרני | צילום: אלכס קולומויסקי

    ביום שלישי הבא ייפגשו על קו הגמר בבחירות לראשות עיריית ירושלים משה ליאון ועופר ברקוביץ. בתום הסיבוב השני אחד מהם ייבחר ויירש את ראש העיר המכהן ניר ברקת, שפורש מהתפקיד אחרי שתי קדנציות, ובכך תסתיים אחת ממערכת הבחירות הסוערות שידעה בירת ישראל. מה שבטוח, המאבק הטעון על ירושלים חרג מזמן מעבר לגזרה המוניציפלית שלו.

     

    ליאון וברקוביץ לא דיברו ביניהם מאז ליל הבחירות הסוער ביום שלישי. בסוף הסיבוב הראשון קיבל ליאון 33 אחוז מקולות הבוחרים וברקוביץ שרץ בראש הסיעה החילונית "התעוררות" קיבל 29 אחוז. עד לסיבוב השני ב־13 בנובמבר הם יצטרכו לדבר עם היריבים העיקריים שכבר הפסידו להם — השר זאב אלקין מהליכוד שקיבל 19 אחוז מהקולות, והמועמד החרדי יוסי דייטש מאגודת ישראל שקיבל 17 אחוז. שניהם יצטרכו גם לחזר אחר מסה ענקית של בוחרים חרדים. נקודת הפתיחה של ליאון טובה יותר לכאורה, אבל בבחירות האלו הכל אפשרי. אתמול הפגשנו את שני היריבים לתמונה משותפת לקראת הגמר הגדול. כל אחד מהם משוכנע: אני אהיה ראש העיר הבא של ירושלים.

     

    איך עבר עליכם ליל הבחירות הדרמטי?

     

    ליאון: "היה מדהים. לאורך כל הדרך הייתי בטוח שאני עולה לסיבוב השני ואפילו הערכתי שאני יכול לנצח בסיבוב הראשון, אבל מתברר שהיה אחוז הצבעה נמוך יחסית וכמובן גם ריבוי מועמדים. למעשה זה ניצחון גדול מאוד. ניצחתי בסיבוב הראשון 4 מועמדים נוספים עם שליש מהקולות, וזה לא פשוט. מבחינתי הסיבוב הראשון היה מושלם ואני חושב שהניצחון יושלם בעוד שבוע וחצי בקלפי. בעזרת השם אהיה ראש העיר הבא של ירושלים".

     

    ברקוביץ: "ליל הבחירות היה מרגש מאוד. אחרי שעתיים שינה בלילה חזרנו לעבוד ואנחנו הולכים לנצח. השגנו תוצאה מדהימה. למעלה מאלף פעילי 'התעוררות' עבדו בהתנדבות ברחבי ירושלים. הציבור הירושלמי קיבל מסר ברור שאי־אפשר לנהל כאן הנחתות מלמעלה בקומבינות פוליטיות. הפעילים של 'התעוררות' הצליחו לעשות חיבור בין דתיים לחילוניים ולחרדים, ימנים ושמאלנים, מזרחים ואשכנזים, מבוגרים וצעירים. זה היה המסר שלנו בבחירות. זאב אלקין וניר ברקת ניסו לסדר עבודה אחד לשני. זה לא עובד כי הציבור הירושלמי חכם. הציבור רוצה מנהיגות שמגיעה מהשטח, מכירה את הצרכים שלו ועובדת בשבילו".

     

    למה אתם חושבים שאתם עדיפים על המועמד היריב?

     

    ברקוביץ: "אני ירושלמי שורשי, כל חיי בעיר, מכיר אותה לאורכה ולרוחבה, לא עברתי לכאן לפני כמה שנים כדי להתמודד על תפקיד ראש העיר. יש לי קבלות משמעותיות בעשר השנים האחרונות להבדיל מליאון. הגדלתי את מספר חברות ההיי־טק מ־200 ל־512 חברות. היינו אחראים על המהפכה בשוק מחנה יהודה, תמיכה באמנים ובמוסדות תרבות, קייטנות מסובסדות, עשרות קבלות. הקמתי תנועה עם אלף מתנדבים בעשור האחרון. זה לא רק אני. אני לא מחויב לאינטרסים פוליטיים זרים כמו ליאון".

     

    ליאון: "נורא פשוט. אנשים צריכים להסתכל מה אני עשיתי בחיים ומה עופר עשה – ולהחליט. מי הציבור מעדיף שינהל לו את העיר? אחד עם ניסיון כמו שיש לי או בעל ניסיון של עופר. זאת העיר המורכבת ביותר בישראל עם אינסוף בעיות. בשביל לטפל בכל הדברים האלה צריך ניסיון".

     

    מה צריך לעשות כדי לנצח?

     

    ליאון: "להמשיך בתמיכה הרחבה שיש לי בציבור. הקולות שהגיעו לאלקין ודייטש יזרמו אליי בסוף. לברקוביץ אין יותר לאן לגדול. לי יש. הרוב המוחלט של הקולות יגיע בסוף אליי. עם אלקין לא שוחחתי אבל עם דייטש הייתה לי שיחה ארוכה".

     

    ברקוביץ: "אנחנו צריכים לחדד את המסרים שלנו. קראתי לאחר הבחירות לדייטש ואלקין שאני מעוניין לייצר איתם שותפות ולבנות איתם קואליציה רחבה. אלקין מאוד חשש מליאון, המהלך הטבעי מבחינתו זה לתמוך בי ולמנוע קומבינה אחרת בסיבוב הבחירות השני. לליאון יש אפס מנדטים במועצת העיר. אין לו תמיכה בציבור הירושלמי. אין לו תמיכה בכלל. כל הקולות שלו זה גפני ודרעי. מי שרוצה לבחור בגפני ודרעי – שיבחר ליאון. הוא בכלל בובה. מי שרוצה מנהיג ירושלמי בשטח – יבחר בי. אלקין דיבר נגד הקומבינה של דרעי וגפני ולכן בסוף הוא ישתף פעולה איתי".

     

    ליאון: "אלו הספינים התקשורתיים שליוו אותי מהקדנציה הקודמת וגם עכשיו. היתרון המשמעותי שלי הוא שיש לי קשר עם כולם. כולם אוהבים אותי ואני גם לא תוקף אף אחד. שמרתי על ניקיון הבחירות, היה לי קמפיין נקי. אני גורם מאחד ומחבר אז אם הוא קורא לזה קומבינות פוליטיות אני שמח על כך. כדי להיות ראש עירייה אתה חייב להיות מקובל על כל האוכלוסייה".

     

    ברקוביץ: "אני יודע שכל השחקנים מבחינתי מייצגים ציבורים וקבוצות נוספות שיכולות להתחבר אליי. לא ניהלתי שום קמפיין נגד החרדים. להפך. היה לנו קמפיין אחראי, חיובי, ממלכתי שאומר שיש מקום לכל אחד. יש לי מטה חרדי ואלפי צעירים חרדים הצביעו לי, הם מחפשים עתיד לירושלים ורוצים לקבל שירותים טובים יותר. ניקיון, דיור, חינוך, תעסוקה. אני מגיע עם גישה הגונה וסובלנית. אני לא מגיע עם גישה של קומבינטורים שחצר שמקובלת תקבל וחצר שלא מקורבת לא תקבל. אני מסתכל על כל קהילה ועל כל אדם באשר הוא אדם. הרבה מאוד חרדים התחברו לגישה הזאת".

     

     

    תקלה עם הפתקים

     

     

    מבחינת ליאון זה קרב על הכל או כלום. אם לא ינצח את הבחירות לראשות העיר הוא אפילו לא ייכנס למועצת העיר. הרשימה שלו לא עברה את אחוז החסימה, בין היתר בגלל שעל הפתק למועצת העיר עם אותיות הרשימה שלו לא נכתבו המילים המתבקשות "בראשות משה ליאון". ליאון טוען שמדובר בתקלה. "ישנם 31 חברי קואליציה ולכן ארכיב קואליציה רחבה מאוד. אני מצטער שלא קיבלתי קולות למועצה כי הייתה לי בעיה עם הפתקים. אני גיליתי את התקלה הזאת אבל לא התבכיינתי", הוא אומר. אם ייבחר, הוא מציע לברקוביץ להיות שותף בכיר בקואליציה שלו בתפקיד סגן ראש העירייה. "הוא יהיה שותף משמעותי", אומר ליאון על יריבו הפוליטי.

     

    הפרשנים הפוליטיים רואים במשה ליאון פייבוריט לנצח בגלל החיבורים הפוליטיים והתמיכה של אביגדור ליברמן ואריה דרעי, שהכריעה בסיבוב הראשון את תמיכת נתניהו באלקין. כשאני אומר את זה לברקוביץ, הוא מתקומם. "כל הפרשנים יכולים להסביר מה שהם רוצים ואני אנצח בסיבוב השני ואתם שוב תופתעו. הכל בסדר", הוא אומר. "הפרשנים מסתכלים על הזירה הארצית אבל הם פחות מכירים את רחשי הלב של הציבור הירושלמי. אני מניח שגם לא היית מהמר שאני אנצח את השר אלקין, אם הייתי שואל אותך".

     

    ליאון: "אני מאה אחוז פייבוריט לנצח. הניסיון הרב שיש לי בניהול ובכל מה שעשיתי ב־25 השנה האחרונות בקריירה הפרטית ובקריירה הציבורית הוא גורם קריטי כדי להצליח בתפקיד ראש עיריית ירושלים. מדובר בתקציב של תשעה מיליארד שקלים כולל פיתוח ו־10,000 עובדים. צריך ניסיון בשביל לנהל דבר כזה. עופר ברקוביץ נמצא שבע וחצי שנים בעירייה, אבל הניסיון שלו הוא פוליטי ולא ניהולי".

     

    ברקוביץ: "האסטרטגיה שלי היא להגביר את אחוזי ההצבעה. יש הרבה מאוד קולות חופשיים שנזרקו לפח כי הם הצביעו לרשימות שלא עברו את אחוז החסימה, אבל אני משוכנע שיש שם הרבה מצביעים שלי. ויש גם חיבורים לציונות הדתית, לחסידים. אני אפנה לכולם כדי להקים קואליציה רחבה".

     

    ליאון, איש הציונות הדתית וליכודניק לשעבר, מקורב מאוד לליברמן ודרעי. העובדה שהוא חובש כיפה יכולה לסייע לו בבחירות. "אני מניח שזה יכול לעזור בקרב חלק מהציבור", מודה ברקוביץ. "אבל זאת לא פוליטיקה של דתיים, חילונים, חרדים. אני מסרב לחלק את ירושלים לדתיים וחילונים. בוא נחלק את זה בין פוליטיקה נקייה, שורשית, מחוברת לשטח לבין פוליטיקה של עסקנות וקומבינות. מי שבציבור החרדי מעוניין בראש עיר שמכיר את השטח, צמח מלמטה, היה כאן כל חייו ומוכן לעבוד בשביל כולם – שיבחר בי. מי שרוצה לעסוק בעסקונה הישנה שיבחר במשה ליאון. בלי קשר לכיפה ודת".

     

    ליאון: "אני דתי בן הציונות הדתית. עצם זה שהגעתי משם מוכיח שיש לי יכולת להיות ראש עיר של כולם ולאחד את כלל הציבור. אני גורם מאחד ולא גורם מפלג".

     

    מה תאמרו לאלו שחוששים ש"תמכרו" את העיר לחרדים כדי לזכות?

     

    ברקוביץ: "החרדים הם חלק מהעיר והם צריכים לקבל מענה לצרכים שלהם. מה זה נקרא 'לתת להם משהו'? אני לא אתן יד לפגיעה בציבור החילוני או בציבור הדתי־לאומי. אתה שואל אותי על מתחם התחנה בירושלים? אז הוא ימשיך לפעול במסגרת הסטטוס־קוו. יוסי דייטש עמד מעל כל במה ואמר שהוא מחויב לסטטוס־קוו, אז אין שום בעיה. אני אוודא שהמתחם הזה ימשיך לפעול".

     

    ליאון: "אני ראש עיר של כולם. כל אחד יקבל מה שמגיע לו. מגוון האוכלוסייה הוא רב וכל מה שהם יקבלו – כולם יידעו. גם אתם. אני הולך לקבל תמיכה לא רק מהחרדים אלא גם מהציונות הדתית. לחרדים יש מרכיב משמעותי".

     

    הצעד הראשון: ניקיון

     

    על דבר אחד שניהם מסכימים: ניר ברקת השאיר את ירושלים מטונפת. המשימה הראשונה של כל אחד מהם היא לנקות את העיר, בין היתר באמצעות הגדלת תקנים ועובדים. "ברמה המיידית זה הניקיון. נקודה", אומר ברקוביץ. "הנושא הזה הוא קטסטרופה". ליאון מוסיף מצידו ש"הדבר הראשון זה לסיים את אווירת הבחירות הקשה, את האווירה הציבורית שהייתה כאן. לאחד את כולם ומיד לתקן את הדבר הראשון הדרוש תיקון: ניקיון העיר. ביני לבין ברקוביץ יש זהות מחשבתית בנושא הזה של ניקיון העיר. שנינו רוצים אותו דבר, רק שאני יודע איך עושים את זה. אני מתכוון להגדיל את מספר התקנים בניקיון. יש כאן בעיה קשה שמלווה את העיר שנים רבות".

     

    איך אתם מגדירים את עצמכם: ימין או שמאל?

     

    ליאון: "אני רואה את עצמי כאיש ימין שחשוב לו מאוד אחדות של ירושלים ושלמותה של ארץ ישראל".

     

    ברקוביץ: "אני לא מזדהה פוליטית. אני עומד בראש תנועה מגוונת ואני מתעסק בשאלות ירושלמיות. בתחום הדיור אני שמאל כי אני בעד דיור מסובסד לצעירים. בתחום התחבורה אני ימני כי אני בעד שבירת מונופולים. במזרח העיר אני בעד ריבונות ואחריות במזרח ירושלים, אבל מצד שני גם הגברת ההשקעות למען התושבים במזרח ירושלים. פיתוח, כלכלה, תעסוקה, ניקיון. אנחנו מייצרים סוג של שותפות שהציבור נחשף אליה לראשונה. אפשר לעבוד ביחד".

     

    איזה דבר חיובי אתם יכולים להגיד על היריב שלכם?

     

    ברקוביץ: "הוא איש נעים ונחמד".

     

    ליאון: "יש לי הרבה דברים חיוביים להגיד עליו. יש בינינו מערכת יחסים טובה. לבחור יש כוונות טובות".

     

    yuval-k@yedioth.co.il

     

     

     

    יובל קרני

     


    פרסום ראשון: 01.11.18 , 17:54
    yed660100